Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Országgyűlés: mi lesz az elbocsátott tanárokkal?

"Rossz hír a Fidesznek, jó hír a lakosságnak: csökken a gázár" - kezdte felszólalását a szocialista Podolák György. A Fidesz szerint végveszélyben vannak az önkormányzatok, a KDNP lemondatná Oszkót. Frekvenciaügyben a következő kormány dönt majd.21:55
Katona Tamás: az adócsalások csökkentését szolgálja az uniós jogharmonizáció
Az adócsalás és a túlzott adóadminisztráció visszaszorítását szolgálja az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat - mondta Katona Tamás pénzügyi államtitkár hétfőn, az Országgyűlésben. Katona Tamás, a törvényjavaslat általános vitájában tartott expozéjában hangsúlyozta: az átvett európai uniós irányelvek célja, hogy a szolgáltatások utáni forgalmi adóztatást minél inkább a fogyasztás helyéhez közelítsék a teljesítési helyre vonatkozó szabályok megváltoztatásával. Az átvételre szánt irányelv továbbá csökkenti az adóalanyok adminisztratív terheit azáltal, hogy a hozzáadottérték-adó visszatérítésére vonatkozó szabályokat teljes mértékben elektronikus útra tereli - fűzte hozzá. Tállai András (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában elmondta: pártja támogatja az adó- és áfa-csalás ellen hozott hatékony intézkedéseket, még akkor is, ha azok szinte csak technikai jellegűek is. Az ellenzéki képviselő hozzátette: az áfa-fizetés Európai Unión belüli teljesítési helyének változása nagy horderejű kérdés, amiről mindenféleképpen alaposan tájékoztatni kell az állampolgárokat. Az elnöklő Harrach Péter ezt követően elnapolta az általános vitát, amelynek folytatására várhatóan a következő ülésen kerül sor.

Katona Tamás: a vállalatok maguk végezhetik el a helyi vámkezelést
A helyi vámeljárások engedélyezésével a gazdálkodó szervezetek maguk végezhetik el a vámkezelést, amennyiben a vámáru-nyilatkozatot és a kísérő okmányokat benyújtják a helyi vámhivatalhoz - mondta Katona Tamás pénzügyi államtitkár hétfőn, a közösségi vámjog végrehajtásáról, valamint a Vám- és Pénzügyőrségről és a kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslat módosításának általános vitájában az Országgyűlésben. Katona Tamás a törvénymódosítás általános vitájában tartott expozéjában kiemelte: az európai uniós jogharmonizációval életbe lépő új közösségi nyilvántartási számmal jelentősen egyszerűsödnek a vámügyi adminisztrációs terhek. Keller László (MSZP) vezérszónoki felszólalásában aláhúzta: a javaslat kulturális örökség védelméről szóló rendelkezése átalakítja a jelenlegi - szükségtelenül bonyolult - műtárgykiviteli engedélyezési rendet, aminek elsődleges indoka, hogy a jelenlegi rendszer már nem képes megakadályozni a védelemre szoruló műtárgyak külföldre áramlását. Tállai András a Fidesz támogatásáról biztosította a jogharmonizációs célú vámügyi változtatásokat. Harrach Péter lezárta az általános vitát.

Magyar Bálint: hat plusz hatos oktatási rendszerre van szükség
A nemzetközi tapasztalatok, a szakmai szervezetek véleménye és a józan ész is amellett szól, hogy hat plusz hat osztályos oktatási rendszer legyen Magyarországon - mondta expozéjában Magyar Bálint (SZDSZ) a közoktatásról szóló törvény módosításának általános vitáján hétfőn, az Országgyűlésben. Kiemelte: már nincs szükség lezárt tudásra 14 évesen, mivel a diákoknak tovább kell tanulniuk 16 éves korukig, így fel kell bontani a jelenlegi kronologikus rendet, szét kell húzni a tananyagot a tanévek között, hogy a tanulók ne csak a lexikális anyagot tanulják meg kétszer. Hozzátette: túl nagy a magyar oktatási rendszerben a lexikális számonkérés, agyonnyomja a diákok motivációját és problémamegoldó képességük kialakítását. A kormányt képviselő Arató Gergely, oktatási és kulturális államtitkár közölte: a módosító javaslat tágítja az intézmények lehetőségeit, mivel nem kötelező érvényű, ezért támogatható. Az általános vitában ellenzéki hozzászólás nem volt, egyedül Tatai-Tóth András (MSZP) szólalt fel, aki elmondta: az oktatási és tudományos bizottságban a szocialista és SZDSZ-es képviselők szavazataival a bizottság támogatta a módosító javaslatot. Harrach Péter lezárta az általános vitát, azonban módosító indítványok miatt a következő ülésén részletes vita keretében tárgyalhatja a javaslatot az Országgyűlés.

Kiss Attila (Fidesz): a kormány védje meg a GE dolgozóinak állását
Haladéktalan lépések megtételére szólította fel a kormányt a GE Hungary Zrt. mintegy tízezer alkalmazottjának védelme érdekében Kiss Attila (Fidesz) hétfőn, az Országgyűlésben. Az ellenzéki képviselő napirend utáni felszólalásában hangsúlyozta: a társaság dolgozói, valamint a cég telephelyeinek otthont adó városok - Nagykanizsa, Vác, és Hajdúböszörmény - is félelemmel tekint a jövőbe, hiszen egyenlőre mindenki számára tisztázatlan a GE világítástechnikai üzletágának sorsa. Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában fontos és lényeges kérdésnek nevezte a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező izzólámpagyártás jövőjét. Elmondása szerint a kormány folyamatosan egyeztet a GE munkahelyeinek védelme érdekében, az ITD Hungary Zrt. segítségével pedig már a cég nemzetközi vezetőivel is felvette a kapcsolatot. Harrach Péter az egyetlen napirend utáni felszólalást követően lezárta a plenáris ülést.

20:20
Keller: racionalizálni kellene az ORTT szerkezetét
Szükség lenne az ORTT szerkezetének racionalizálására - mondta expozéjában Keller László (MSZP). A költségvetési bizottság indítványának előadójaként Keller László közölte: érdemes lenne az Országgyűlésnek elgondolkodnia azon, hogy az a szerkezet, amelyben létrehozták az ORTT-t, illetve munkaszervezetét, fenntartható-e, nem kellene-e bizonyos racionalizálási lépéseket megtenni.

Cser-Palkovics: a Fidesz tartózkodni fog a szavazásnál
Az általános vitában egyedül Cser-Palkovics András (Fidesz) szólalt fel, aki azt mondta: minden évben ugyanaz az alapprobléma merül fel az ORTT költségvetésének végrehajtásáról szóló javaslat vitájában, miszerint ugyan a testület költségvetése számszakilag teljesen rendben van, addig "van egy olyan átcsoportosítás, amellyel gyakorlatilag egy kétharmados jogszabályt feles jogszabállyal ír át az Országgyűlés". Ezért - mint minden évben - idén is tartózkodni fog a Fidesz a szavazásnál - közölte. Az általános vitát Pelczné Gáll Ildikó levezető elnök lezárta, a következő ülésen a javaslat elfogadásáról dönt a Ház.

Baráth: szükség van egy határon átnyúló közlekedési stratégiára
Minél előbb létre kell hozni egy átfogó stratégiát a határon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekről - mondta expozéjában Baráth Etele (MSZP) a szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolataink erősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat hétfői általános vitájában. Kiemelte: egy európai rendszerben gondolkodva észak-déli, és kelet-nyugati közlekedési vonalakkal kell kiegészíteni a jelenleg Budapest központú magyar infrastruktúrát. A szocialista képviselő expozéjában közölte, hogy a határozati javaslatban nem csak a közúti közlekedés fejlesztéséről van szó, hanem a vasúti vonalak korszerűsítéséről és a határokon átnyúló tömegközlekedés egységes tarifarendszerének kialakításáról is. Pelczné Gáll Ildikó levezető elnök lezárta az általános vitát.

Fidesz: történelmi lehetőség a határon átnyúló infrastruktúra kialakítása
Fónagy János (Fidesz) hozzászólásában rámutatott: a határon átnyúló közlekedési stratégia elfogadása messze több mint egy infrastruktúrára vonatkozó határozat, mivel segítségével helyreállhatnak a szomszédos országok településeivel több évtizede megszűnt szoros kapcsolatok. Ódor Ferenc, Fónagy János, Hörcsik Richárd, Ékes József és Ivanics Ferenc (Fidesz) szintén úgy vélte: támogatni kell a kezdeményezést, azonban figyelni kell arra, hogy a javaslatból ne csak ígéret legyen, hanem jusson el a megvalósításig. Ezt követően a levezető elnök, Pelczné Gáll Ildikó az általános vitát lezárta.

Elismertetik a külföldi diplomákat is
A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az előterjesztő nevében felszólaló Arató Gergely oktatási államtitkár azt mondta, hogy a javaslat alapvetően a jogrend egységének fenntartását szolgálja. Közölte, hogy Magyarországon megtörtént egy, az európai folyamatokhoz illeszkedő rendszer bevezetése, ezért ehhez hozzá kell igazítani a bizonyítványok és oklevelek elismerését is. Elmondta, hogy a törvényjavaslatot a felsőoktatási intézmények támogatták és úgy tűnik, hogy széles szakmai konszenzus alakult ki. A vitában felszólaló Ékes József (Fidesz) fontosnak nevezte, ha Magyarország felülvizsgálná a diplomák kölcsönös elismerésének kérdését. Ezt követően a levezető elnök, Pelczné Gáll Ildikó az általános vitát lezárta.

Az önkormányzatokról vitáztak a képviselők
A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Papp József (MSZP) azt mondta, hogy a törvényre azért van szükség, mert az önkormányzatoknak nincs törvényességi ellenőrzésük. Gyenesei István (független) arról beszélt, hogy korábban önkormányzati miniszterként próbált háttértárgyalásokat folytatni azokkal az ellenzéki szakemberekkel, akik azt fogalmazták meg, hogy ez a helyzet nem tartható, mert egy alkotmányellenes helyzet jött létre. Közölte, ma azon múlik az önkormányzatok törvényes működése, mert többségük nem él vissza ezzel a helyzettel. Wiener György (MSZP) kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság nem azt mondta, hogy egy regionális megoldás nem felelne meg az alkotmányossági követelményeknek. Babák Mihály (Fidesz) azt mondta, hogy nem támogathatják tovább a regionalizációt, mert az értelmetlen és idegen a magyar közigazgatásban. Ezt követően a levezető elnök, Harrach Péter alelnök a részletes vitát lezárta, a módosító indítványokról a következő ülésén dönt a Ház. A termőföldről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájához senki sem kívánt hozzászólni, így ezt a vitát is lezárta az alelnök. A módosító javaslatokról a következő ülésén dönt a Ház.

18:20
Elfogadták az ORTT 2008-as beszámolóját
A parlamenti képviselők 172 igen, 121 nem, és 16 tartózkodó  szavazat mellett fogadták el az Országos Rádió és Televízió Testület  (ORTT) 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolót. A dokumentum  indoklása alapján az általános vélemény szerint a beszámoló reális  képet nyújt az ORTT, és bővebben a magyarországi rádiós és  televíziós médiarendszer éves működéséről.  

Igen a Szülőföld Alap tavalyi beszámolójára  
A képviselők 190 igen, 132 nem, illetve 1 tartózkodó szavazattal  vették tudomásul a Szülőföld Alap tavalyi tevékenységéről és  működéséről szóló beszámolót. Az összesen egymilliárd forint értékű  elkülönített állami pénzalap elsősorban a szülőföldön való  boldoguláshoz, anyagi és szellemi gyarapodáshoz, továbbá az  anyanyelv és kultúra megőrzéséhez, valamint a Magyarországgal való  kapcsolatok ápolásához nyújt támogatást. Az elfogadott beszámoló  indoklása szerint az alap hatékonyan tudott hozzájárulni a külhoni  magyar közösségek versenyképességének növeléséhez, valamint  életminőségének javításához és nemzeti identitásának megőrzéséhez.  

Létrehozták az Idősügyi Nemzeti Stratégiát  
Az Országgyűlés 323 igen, 2 nem, illetve tartózkodó szavazat  nélkül hétfőn elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiáról szóló  országgyűlési határozati javaslatot. A stratégia 2009-re azonnali  intézkedésként határozza meg a piaci alapon nyújtandó lakhatás  (nyugdíjasházak) és személyes gondoskodás szabályozásának  felülvizsgálatát az öngondoskodást választó időseknek, továbbá  előkészítené a szellemi hanyatlással küzdő idősek szakmai  központjának létrehozását.

17:35
MSZP: megszűnik a tereplovaglás?

Tóth Gyula szerint a tereplovaglás lehetősége szűnhet meg a  vonatkozó jogszabály módosításával. Európa szabályainak  érvényesülnie kell, de még nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik  komolyan gondolják a lovas vállalkozások működtetését. A bajt tovább  tetézi, hogy az erdészetek a lovasokra akarják terhelni a lovas utak  kialakítását. Csak a lovas összefogás segíthet? - kérdezte.  
Gőgös Zoltán a földművelésügyi tárca államtitkára szerint a  korábbi erdőtörvény is rögzítette, hogy erdőben lovagolni csak az  arra kijelölt utakon szabad. A szabályozást nem lehet szabadjára  engedni, s valamilyen szinten a magántulajdont is védeni kell. Új  törvény rögzíti, hogy az útvonalak kijelölése a hatóságok feladata  lesz, ezt a lovas szervezetek is kezdeményezhetik.   

Fidesz: a frekvencia nemzeti érték  
Nyitray Zsolt arról beszélt, hogy frekvencia nemzeti érték,  aminek hasznosulnia kell, de elkótyavetélni nem szabad. A kormány a  válságra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.  Látva a költségvetési tervezetet, arra figyelt fel, hogy kormány 20  milliárddal kalkulál frekvencia adás területén, ennek részletezését  kérte.  
Baja Ferenc, a MEH államtitkára azt mondta, hogy reméli, közös  ügyről van szó. A frekvencia nem ingyen van, komoly érték,  frekvencia-gazdálkodásnak kell létrejönnie, amelynek felelőse a  Nemzeti Hírközlési Hatóság - emelte ki. A sávok átalakítását fél  éven belül el kell végezni, az elbírálások várhatóan a következő  kormányra hárulnak majd.  

Fidesz: meddig marad a szemét?  
Balogh József arról beszélt, hogy a német szemétnek, amely  korábban hazánkba érkezett, csak egy töredékét sikerült  visszaszállítani. Az érintett csongrádi települések semmilyen  tájékoztatást nem kaptak a szemét sorsáról - jegyezte meg. Három év  telt el, ezért azt kérte tájékoztassa tárca illetékese, milyen  lépéseket terveznek. Mi lesz a szemét sorsa, ki viseli a hulladék  lerakásának költségeit? - kérdezte.  
Kling István, a környezetvédelmi tárca államtitkára azt mondta,  a kormány határozott lépései után a mintegy 4000 tonna hulladék  háromnegyedét már visszaszállították. A fennmaradó mennyiséget  környezetkímélő módon elégetik, az érintett önkormányzatokat  tájékoztatták mely helyszínen milyen lépések várhatók.  

Fidesz: miért nincs garancia a magánnyugdíj-pénztárak betétein?  
Erdős Norbert azt kérdezte, miért nincs folyamatosan garancia a  magánnyugdíj - pénztárak betétein. A pénztári tagok rengeteget  veszítettek befizetett összegeikből. Idén közel 30 százalékot,  mintegy 4 éves befizetést veszítettek el egy pillanat alatt. A  hozamgaranciát ugyanakkor csak 2010-es évtől vezetnék be - jegyezte  meg.  
Miért nem vállal a kormány felelősséget a magánnyugdíj-pénztári  befizetésekért? - kérdezte.  
Katona Tamás pénzügyi államtitkár azt mondta, hogy egyértelmű  félreértésről van szó. A jövőben a nyugdíjasoknak a befizetések  teljes időszakára garanciát vállalnak a magánnyugdíj-pénztárak. A  szabályozás teljes körű biztonságot ad - tette hozzá. A pénztártagok  a tavalyi veszteségek döntő részét visszanyerték.

17:15
A KDNP a pedagógus elbocsátásokról érdeklődött
Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanév elején közzétett adatok szerint mintegy hatezer pedagógust bocsátottak el, tavaly ilyenkor kétezret, míg két évvel ezelőtt tízezret, vagyis két év alatt 18 ezerrel csökkent a pedagógusok száma. Milyen intézkedéseket hozott a minisztérium, hogy a hatezer értelmiségi ne vesszen el az ország számára? - kérdezte a politikus.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szerint a képviselő nem azonos adatokat hasonlított össze, hiszen a 2007-2008-as adatok az álláshelyeket jelentik, míg az ideiek a pedagógus azonosító számmal rendelkezők számát. A jó megoldás az lenne, hogy ha az állás nélkül maradó pedagógusoknak az oktatáshoz kötődő tevékenységet tudnának kínálni - fűzte hozzá.

SZDSZ: nem igazán tudnak az önkormányzatok segíteni a hitelkárosultakon
Az SZDSZ-es Lakos Imre szerint nagyon kevés önkormányzat tudja megvenni az árverezés előtt álló lakásokat, amelyeket a tulajdonosok visszabérelhetnek. Véleménye szerint az önkormányzatok nem igazán tudják, honnan, milyen feltételekkel vehetnek fel hitelt, és az is probléma, hogy a fejlesztési és a kereskedelmi bank is ráteszi a maga százalékát.
Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a kormány által garantált segítség, az elárverezés előtt álló lakás elővásárlási joga az utolsó állomás.

MSZP: hatmilliárdtól esett el Püspökladány
Az MSZP-s Csontos János szerint több mint hatmilliárd forint kötbértől esett el Püspökladány egy 126 napot csúszó beruházás miatt. Az uniós és hazai forrásból, 440 millió forintos támogatással megvalósuló útépítést a kivitelezőnek 51 nap alatt kellett volna befejeznie, de először 66 napos határidő-módosítást kértek, majd az önkormányzat vis maiort jelentette be arra hivatkozva, hogy az egyik utcában koporsónak tűnő tárgyat találtak - mondta.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter válaszában azt mondta, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál az utakkal kapcsolatban nem merült fel örökségvédelmi kérdés. Hozzátette: az ügy részletes kivizsgálása jogos, indokolt és szükséges.

Fidesz: miért kap díjazást Hunvald György?
Cser-Palkovics András (Fidesz) azért fordult az igazságügyi államtitkárhoz, mert Hunvald György, Erzsébetváros szocialista polgármestere, előzetes letartóztatásba helyezése óta körülbelül hatmillió forint juttatást kapott. A politikus megkérdezte, hogy a cellájában ülő polgármester mire kap költségtérítést.
Avarkeszi Dezső válaszában arról beszélt, hogy munkadíj vagy ahhoz hasonló díjazás annak jár, aki dolgozik és aki a munkahelyén tartózkodik. Hozzátette, hogy ez alól van kivétel, de az előzetes letartóztatásban lévő polgármesternek nem jár díjazás.

A Citadella szerződéséről érdeklődött Rétvári Bence
Rétvári Bence (KDNP) azt kérdezte, hogy van-e érvényes használati vagyonkezelői szerződés a Citadellára és mekkora bevétel származik a bérbeadásból.
Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta, hogy ő is utánanézett az ügynek, és azt nem érzi rendezettnek. Közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerint a Citadella teljes területére nincs hatályban sem bérleti, sem használati szerződés, de egyes területeken bérleti jogviszonyban álnak a Gastro-Top kft.-vel. Hozzátette, hogy 1999 februárja és 2007 októbere között a Kincstári Vagyonigazgatóság 80 millió 625 ezer forintot számlázott ki, ebből 42 millió 945 ezer forint folyt be, vagyis fennmaradt több mint 37 millió forintnyi tartozás. Azóta az MNV Zrt. 66 millió forintot számlázott ki, de ezt nem rendezték, mert a kft. kifogásokkal élt a számlák felé. Közölte, hogy az ügyben azonnali eljárásra kéri az MNV Zrt.-t.

Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila

Az M43-as autópályáról érdeklődött Botka László
Botka László (MSZP) arról beszélt, hogy az M43-as autópálya ennek a fejlesztési ciklusnak a legfontosabb beruházása Szeged és Csongrád megye számára. Közölte, hogy éppen emiatt szomorúan hallották, hogy az első szakaszt építő konzorcium időt kért és idén november helyett csak jövő nyáron tudja átadni a szakaszt.
Oláh Lajos közlekedési államtitkár válaszában kijelentette, bíznak benne, hogy a szerződésben foglalt vállalási díj módosítása nélkül is az eredeti ütemezéshez közelebbi befejezés célozható meg.

Fidesz: csőd fenyeget az egészségügyben
Spiák Ibolya (KDNP) az egészségügyi államtitkárt kérdezte, mert elmondása szerint ha az intézmények finanszírozási helyzete nem rendeződik, akkor "éhségsztrájk és összeomlás" fenyeget az egészségügyben. Közölte, hogy a járóbeteg-ellátásban legalább ilyen súlyos a helyzet, mert a szakrendelőket is csődbe viszi az elégtelen és kiszámíthatatlan finanszírozás.
Vojnik Mária válaszában kijelentette, hogy az Országgyűlés az egészségbiztosítási alapok kialakításakor meghatározta azt a keretet, amelyben a gyógyítás zajlik. Ezen belül több mint 700 milliárd forintot szánnak a kórházi és a járóbeteg ellátásra.

A KDNP az egészségügyi elvonásokat kifogásolta
Puskás Tivadar (KDNP) arról beszélt, hogy az egészségügyi alap 2009-re tervezett összegéből 30 milliárd forintot elvontak, míg a jövő évi tervezetből 48 milliárd forint hiányzik a szinten tartáshoz. Közölte, hogy a színvonal romlik és a várólisták hosszabbodnak.
Vojnik Mária azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezete a gyógyító eljárásokhoz kapcsolódó kiadásokra az idei 714,5 milliárd forint után jövőre 719.632 milliárd forintot szán.

16:20
SZDSZ: a távfűtéses lakásokban élők jogosan keserednek el
Lakos Imre (SZDSZ) emlékeztetett arra: az Országgyűlés még 2008-ban szavazta meg az úgynevezett Robin Hood-adót. Mint mondta, az adó évi mintegy 30 milliárd forintos várható bevételét a törvényben rögzítetten a távhőfogyasztással összefüggő célok finanszírozására kell fordítani.
Azonban 2009-ben semmi nem történt, a távfűtéses lakásokban élők jogos elkeseredése miatt a kormány pótcselekvésekbe kezdett - mondta. Ilyen pótcselekvésnek nevezte azt, hogy a kormány a távhő áfáját idén augusztustól mérsékelte.
Kiemelte azt is: a kormány idén szeptemberben olyan határozatot hozott, melyben 23,4 milliárd forintot von el a távhőszolgáltatás hatékonyság-javító programját felügyelő önkormányzati tárcától.
Korózs Lajos államtitkár azt válaszolta: a források átrendezésének megvan a törvényi alapja.
Elmondta, hogy a gáztámogatás éves forrásigénye 51,8 milliárd forint, a távhő támogatásé pedig 20,8 milliárd forint lesz.
A választ a képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés igen.

Fidesz: miért lehetetleníti el a szocialista kormány az egyházakkal való egyeztetést?
Balog Zoltán (Fidesz) arról beszélt, hogy 2009. szeptember 22-én, az emberi jogi bizottság ülésén, Erdő Péter bíboros azt mondta: rendkívül nehéz egyeztetésről beszélni az egyházak és a kormány között.
Feltette a kérdést: miért lehetetleníti el a szocialista kormány az egyházakkal való egyeztetést?
Azt is kérdezte: mikor indulnak újra a szakértői tárgyalások az egyházak és a kormány szakértői szervei között, és ki az illetékes a kormányon belül az egyeztetésekért?
Hiller István oktatási miniszter azt válaszolta: ő az egyházi egyeztetésért felelős miniszter a kormányban. Hozzátette: az egyházakkal folyamatos a kapcsolattartás.
Elmondta, hogy kedden a miniszterelnökkel együtt találkoznak a négy legnagyobb egyház vezetőivel, hogy folytassák az egyeztetéseket.
Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen. Miközben Balog Zoltán azt fejtette ki, hogy miért nem fogadja el a választ, az Országgyűlés elnöke elvette tőle a szót, mert az ellenzéki képviselő túllépte a felszólalásra szánt időt.

A Fidesz az onkológiai ellátás fejlesztésére kiírt pályázatról
Kovács Zoltán (Fidesz) azt hangsúlyozta: az onkológiai ellátás fejlesztésére kiírt pályázat már három éve várat magára. Mint mondta, a kormány megígérte, mégsem épült meg Veszprémben az onkológiai centrum.
Rámutatott arra: a több milliárdos egészségügyi beruházás, csak pályázattal valósítható meg, azonban a pályázatot még nem írták ki.
Székely Tamás egészségügyi miniszter azt válaszolta: a pályázat társadalmi vitája ez év júniusában zárult le.
A kormány végrehajtja az onkológiai fejlesztést, a Veszprém megyei onkológiai betegek ellátása pedig addig sincs veszélyben - tette hozzá.
A fideszes képviselő a miniszter válaszát nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen.

Fidesz: tisztességes-e, hogy a rektoroknak kirívóan magas jövedelmeket állapítottak meg?
Pánczél Károly (Fidesz) azt kérdezte az oktatási minisztertől: tisztességesnek tartja-e azt, hogy a rektoroknak kirívóan magas, akár az évi 54 millió forintot is elérő jövedelmeket állapított meg?
Mint mondta, a költségvetési intézmények vezetőinek jövedelme semmivel sem marad el az állami vállalatok irányítóinak jövedelme mögött.
Az ellenzéki képviselő azt is kérdezte: mikor intézkedik végre az oktatási miniszter a rektori jövedelmek nyilvánosságra hozataláról?
Hiller István azt válaszolta: a rektorok a magyar kutatás legismertebb személyiségei közül kerülnek ki, sok esetben ők képviselik a világ tudományos fórumán Magyarországot.
A rektori jövedelmeket pedig a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsainak javaslatai alapján fogadják el - jelentette ki.
A képviselő a választ nem fogadta el, a jelen levő képviselők többsége azonban igen.

15:50
Fidesz: hatalmas az elvonás a fogyatékosok szervezeteinél
Hirt Ferenc (Fidesz) azt tette szóvá, hogy a jövő évi büdzsében hatalmas az elvonás a fogyatékossággal élőket támogató, segítő társadalmi szervezeteknél. Ez mindennapi működésüket veszélyezteti, a területi képviseleteik feloszlatását eredményezheti. Mint mondta, néhány egyszerű számítást elvégezve az is látszik, hogy az ígért pályázati pénzek nem kompenzálják az elvonásokat. Azt mondta, a kormány össze szeretné ugrasztani a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteket.
Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára arról beszélt, hogy a fogyatékosok támogatása az állam fontos célja és feladata. A támogatási rendszert ugyanakkor át kell alakítani - hangoztatta. Szerinte fontos volna az is, ha a fogyatékosok 600 ezres tömegét nem azonosítanák az öt ernyőszervezettel. Csak a tárca 193,6 milliárdos támogatást juttat a fogyatékos embereknek. A tagszervezetek és a külön soron nem nevesített szervezetek nyertesei a jövő évi büdzsének - emelte ki.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban 172 igen, 154 nem és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

MSZP: van-e kimutatás a rosszul gazdálkodó önkormányzatokról?
Alexa György (MSZP) azt kérdezte, van-e kimutatás a rosszul gazdálkodó önkormányzatokról, s van-e valamilyen szankció velük szemben.
A képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy Esztergomban az elmúlt időszakban több nagy port kavaró eset történt. Példaként említette többi között az iskolaügyet, egy mélygarázs építését, illetve a fideszes önkormányzati képviselő gázpisztolyos esetét. "Számomra úgy tűnik, nem Dániában bűzlik valami" - fogalmazott a politikus.
Varga Zoltán önkormányzati miniszter kiemelte: a képviselő-testület tevékenységének megítélése nem a kormányzat, hanem a helyi politika dolga.
A tárcának nincs joga ellenőrizni az önkormányzatok gazdálkodását, így nem rendelkezik kimutatással sem.
A képviselő-testület döntése kizárólag törvényességi okokból vizsgálható felül, s az önkormányzatok szabályszerű, hatékony gazdálkodásával kapcsolatban a helyi vezetés elsődlegesen felelős. A törvény alapján a gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a szabályszerűségéért a polgármester felel.
A képviselő a választ elfogadta.

KDNP: mondjon le Oszkó Péter!
Medgyasszay László arról beszélt, hogy a költségvetésben 10 milliárd forintot terveznek állami tulajdon értékesítéséből.
A zavaros helyzetben, ami az állami vagyon kezelésénél kialakult, korrekten tájékozódni nem lehet. Egyetlen megoldás azonnali eladási moratóriumot elrendel a még meglévő állami tulajdonra. Hajlandó a minisztert ezt megtenni? - kérdezte.
Katona Tamás pénzügyi államtitkár válaszában kiemelte: nem vállalkozhatnak arra, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntsék, s a meglévő vagy feltételezett kárnál nagyobbat okozzanak. Emlékeztetett: az állami vagyonról szóló törvénnyel a vagyongazdálkodással a Nemzeti Vagyontanácsot ruházta fel. A törvény a miniszter számára csak kivételes esetben biztosít beavatkozási lehetőséget - hívta fel a figyelmet. Az állami vagyonnal el tudnak számolni - mondta.
A képviselő a választ nem fogadta el, s azonnali lemondásra szólította fel a pénzügyi tárca vezetőjét. Az Országgyűlés 187 igen, 147 nem és 2 tartózkodással a választ elfogadta.

14:40
Ikvai-Szabó Imre ült Fodor Gábor helyére
Képviselői mandátumigazolással kezdte munkáját hétfőn kora délután az Országgyűlés: ezt követően az új mandátum birtokosa, Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi politikusa letette képviselői esküjét.
A mandátumot az Országgyűlés 191 igen szavazattal, két tartózkodás mellett igazolta.
Ikvai-Szabó Imre, a Budapest költségvetéséért is felelős főpolgármester-helyettes a szintén SZDSZ-es Fodor Gábor helyére ül az Országgyűlésben.

Ikvai-Szabó Imre SZDSZ képviselő esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén. Ikvai-Szabó Imre, a Budapest költségvetéséért is felelős főpolgármester-helyettes a szintén SZDSZ-es Fodor Gábor helyére ül az Országgyűlésben. MTI Fotó: Kovács Attila


Az SZDSZ a németországi választások tanulságairól
Kóka János szabad demokrata honatya a hétvégi németországi választások kapcsán üdvözölte a liberálisok sikerét. Mint mondta, az újonnan felálló koalíció a válságból kivezető út irányát mutatta meg, amelyben nem a szociális demagógia, hanem egy konzervatív-liberális, ésszerűségre építő gazdaságpolitika érvényesült, amelynek elvei hasonlítanak a Bajnai-kormányéira. Utalva arra, hogy a német kancellár női politikus, az alkancellár pedig meleg, feltette a kérdést: vajon elképzelhető lenne-e Magyarországon egy hasonló helyzet?

MSZP: csökken a gázár
"Rossz hír a Fidesznek, jó hír a lakosságnak: csökken a gázár" - kezdte felszólalását a szocialista Podolák György. A képviselő bírálta a Fideszt, amely - ahelyett, hogy örült volna - erre a hírre szerinte részben tudatos hazugságokkal reagált, átverésnek nevezve például a bejelentést. Hangsúlyozta, hogy az árat a piac határozza meg, erre az MSZP-nek nincs befolyása.
Molnár Csaba azt mondta: beigazolódott, hogy jó döntés volt a gázpiac liberalizációja, hiszen ennek révén lehetséges, hogy október elsejétől átlagosan 10-14 százalékkal csökken a végfogyasztónál a gáz ára. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hozzátette, hogy az árcsökkenés a távhőszolgáltatásban is megjelenik majd. Emlékeztetett arra, hogy a kormány szándékai szerint 2010. január elsejétől a legalsó kulcsba sorolná a távhő áfáját.

KDNP: fogyatékosokat sújtó megszorításokat tervez a kormány
Soltész Miklós az ellen emelt szót, hogy a kormány jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslata jelentős megszorításokkal sújtja a fogyatékos embereket. Mint mondta, a 2010-es büdzsé egyharmadára csökkentené a fogyatékos gyermekek étkeztetésére fordítható összeget, és 450 millió forintot vonna el a fogyatékosokat segítő és képviselő négy szervezettől. Szorgalmazta, hogy a kabinet vonja vissza költségvetési előterjesztését.
Katona Tamás pénzügyi államtitkár leszögezte: a válságot kezelni kell, és olyan versenyképes Magyarországot kell létrehozni, amely a kilábalás után a gazdasági növekedés pályáján el tud indulni. Szavai szerint a gyermekétkeztetés díjai nem változnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési mellett pályázati támogatások is állnak a fogyatékosokat segítő szervezetek rendelkezésére.

Fidesz: végveszélyben az önkormányzatok
Kósa Lajos fideszes képviselő úgy ítélte meg, hogy magasabb központi költségvetési támogatás nélkül a jövő év közepétől ellehetetlenül az önkormányzati rendszer, az önkormányzatok alapfeladataikat sem tudják majd ellátni. Debrecen polgármestere külön szólt az egészségügyi ellátásokban és az oktatásban, a gyermekétkeztetésben a pénzhiány miatt jelentkező problémákról.
Varga Zoltán önkormányzati miniszter azt hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés 4,7 százalékkal csökkentené az önkormányzatok támogatását, míg a többi szférát 6 százalékos elvonás sújtja a válság miatt, tehát ezt a területet a kormány igyekszik preferálni a támogatások tekintetében. Hiányolta, hogy a Fidesz a bírálatok mellett arról nem beszél, ő vajon mit tenne az adott gazdasági helyzetben.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere (j) napirend előtti felszólalása az Országgyűlés plenáris ülésén. Balra Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) frakcióvezetője. MTI Fotó: Kovács Attila

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. pancser 2009. szeptember 30. 19:00
  „Tiszteletem a megszállottaknak, becsülendő dolog ez is. Kevés van belőlük, ezek a jó tanárok, akiknek erre rámegy a magánélete, hacsak nincsen egy jól kereső férje. De azzal kelni hogyan etetem és ruházom a gyerekeimet a télen, azt hiszem ez megkeserít. Más hivatásban is van öröm és ha meg is fizetik....”
 • 40. PrettyWoman 2009. szeptember 30. 17:07
  „Nem tudom, pancser, én szerettem tanítani, és nem szívesen hagytam ott. Pláne nem a több pénzért, mint sokan. Pedig akkor még diplomás minimálbér sem volt. Mindig is ez volt a vágyam, ennyi. De ennek már régen vége. Majd talán a következő életemben. Igaz, most már jöjjenek a fiatalok. Ezen a pályán az a jobb.”
 • 39. pancser 2009. szeptember 30. 16:50
  „35-höz! Egy jobb országban pontosan a pozítiv diszkrimináció miatt keresnek kevesebbet a közférában dolgozók, így jön létre az egyensúly. Ha valaki jól akar keresni az a versenyszférában dolgozik, vállalja a nagyobb kockázatot. A tanárt meg nem kell irigyelni, meg van azoknak a bajuk a mai elrontott ifjúsággal. A tanári állás nem jó állás, hidd el nekem. Akinek van vér a pucájában magától is otthagyta. De nem mindenki ilyen, akiket sajnálok.”
 • 38. load 2009. szeptember 30. 14:43
  „35. PrettyWoman
  A világért sem állítanám, hogy te funkcionális analfabéta vagy, de most nem olvastál figyelmesen.
  Én ezt írtam: ,,...a magyar oktatás (oktatás politika és intézmény rendszer)"
  Te ezt: ,,...hogy a közép- vagy ált. iskolai tanár néni a hibás"
  Ugye abban megegyezhetünk, hogy ez a két halmaz csak nagyon kis mértékben fedi egymást?”
 • 37. kolombela 2009. szeptember 30. 12:39
  „35. PrettyWoman 2009.09.30. 12:11
  Még nem jöttél rá, hogy ez az ország a "pozitív diszkrimináció országa" az usa után?”
 • 36. kolombela 2009. szeptember 30. 12:36
  „33. pancser 2009.09.30. 09:10
  "Az előrelépéshez néha rombolni is kell, a tatárok ezt nagyon jól tudták, de semmi mást."
  Ez egyáltalán nem igaz. Olvasd el Makkai Sándor Sárga vihar című könyvét és rájössz, hogy a tatárok a közigazgatáshoz is nagyon jól értettek.”
 • 35. PrettyWoman 2009. szeptember 30. 12:11
  „Hát, azért ezzel vitatkoznék. Nem hinném, hogy a közép- vagy ált. iskolai tanár néni a hibás, mert valaki ide borzalmas helyesírással vagy katasztrofális stílusban ír. A tanulás mint tudjuk kétoldalú folyamat.
  Egyébként tele van ez az egész ellentmondásokkal.
  Azt sem értettem, mikor a megyei munkaügyi kp-ban azt mondták, csak az kaphat meg ilyen-olyan (állam által támogatott) kedvezményeket, aki a közszférából lett munkanélküli egy éven belül. Hát ez tök jó. Imádom az ilyen pozitív diszkriminációt. Mivel én az üzleti szektorból lettem munkanélküli, én felköthetem magam, pedig ugyanolyan munkaviszonyom meg végzettségem van, mint egy volt közalkalmazottnak adott esetben. De nekem nem segít az állam.
  Frankó. Mint ahogy az is, hogy annak idején én nem pénzért vettem diplomát és nem pénzért vettek fel, hanem tanulni kellett keményen. Ma már ugye vannak fizetős szakok. Volt egy kollégám, akinek a lánya majdnem minden félévet kétszer járt ki - az is fizetős suli volt. Mégis benyomta a sokszor bukott kislányát egy iskolába, mert az igazgató a haverja volt. Én nem úgy bukdácsoltam végig és nem a pénzemért vettek fel, még sem sikerült elhelyezkedni, mert nem volt ismerős. No comment.”
 • 34. load 2009. szeptember 30. 11:39
  „31. Griffin
  Sajnos, a hozzászólások minősíthetetlen színvonala, a magyar oktatás (oktatás politika és intézmény rendszer) botrányos teljesítményének a bizonyítéka.
  Az még önmagában nem baj, ha valaki funkcionális analfabéta.
  De legalább ne lenne grafomán!”
 • 33. pancser 2009. szeptember 30. 09:10
  „Eva! Sok elmélet megbukott már, Marx például. MB. azért nem Marx, ezért a tatárjárás. Az előrelépéshez néha rombolni is kell, a tatárok ezt nagyon jól tudták, de semmi mást. Nem tudom azt sem, hogy miért kellene egy kiváló ácsnak kompjuter zsonglőrnek lenni? Egyszőval a MB. féle szülemény röviden hülyeség, eltörlendő!”
 • 32. Jandex 2009. szeptember 29. 15:52
  „a.h.a.
  Igen felébredtem,szóltak is,hogy ideje lenne elvégeznem az ált.iskola első osztályát! :)))))))))”
 • 31. Griffin 2009. szeptember 29. 13:38
  „na, ehhez mindenki hozzá tud szólni végre, gratulálok,nem érdekes, ugye, hogy a cikk egyéb parlamenti felszólalásokat is tartalmaz?
  tanárt már mindenki látott életében, tehát pontosan tudja, milyen is az, és véleménye is van, mint ahogy orvosnál is mindenki járt mát, és holtbiztosan tudja:"jó orvos-rossz orvos",anélkül, hogy egy kicsit is konyítana bármelyik szakmához.Gondolom, ezért a sok elfogult, és tanácstalanul vagdalkozó hozzászólás.Cserélni persze egyikük sem akarna bármely foglalkozás művelőjével,a pálya széléről bekiabálva magam is kiváló futballista vagyok.Sok igaznak tűnő megállapítás vész itt el egyébként is azért, mert többen frusztrált lelkük feszültségeit próbálják meg egy jó kis "kommenteléssel" levezetni,sajnos hiába.Évtizedek óta húzódó problámákat nem hírlapi hozzászólásokkal lehet megoldani,hanem mindenkinek először saját házatáján való sepregetéssel, ajánlom figyelmébe mindenkinek, az szokott segíteni.”
 • 30. a.h.a. 2009. szeptember 29. 12:21
  „Jandex
  Aztán felébredtél,ugye?
  Még a semmitérő művelődésszervezőit sem lehet úgy megtanulni.Azért túlozni nem kell.
  Bár tudjuk,hogy vicces gyerek vagy. Sőt általában igazad is van.”
 • 29. Eva- 2009. szeptember 29. 11:45
  „29-hez!

  Hát Magyar Bálint nem ezt mondja???!

  3 év egyébként az alapkészségekre soha nem volt elegendő, de a 4. évfolyam után szakrendszerű oktatás újabb 4 év alatt alapfokon bejárta a műveltségterületek széttagolt alapját, hogy aztán a középiskola is megtegye ugyanazt---a szakmunkásképző pedig inkább az általános iskola felső tagaozatának közismereti készségeit tartotta szinten..

  Ma ez az internet világában már nem elég.
  A gyerek információ forrásokat talál, ha nem tudja levonni azok összefüggéseit, akkor az semmire sem való számára.

  Ezért alapfog: készségek képzése és kapcsolatkeresések a gondolkodás által
  majd 6 év építkező ismeretszerzés a különböző műveltségterületeken.

  No ott aztán a szakszavak, amelyek olvasása elégséges volt csupán az első 6 évben, ott már igazán tartalommal tölthető.
  :gondolat- szó- használat.
  A memeóriának való ismeret pedig mit sem ér alakalmazás nélkül.”
 • 28. kolombela 2009. szeptember 29. 11:02
  „17. Eva- 2009.09.29. 07:46
  A18. éves korig a tankötelezettség, az általános iskolai tankötelezettségre vonatkozik. Semmi köze ehhez a szak- vagy középfokú továbbtanulásnak.
  Magyar elgondolása, egy baromság. A régi oktatási rendszerben nem kellett 6 év a számolás,írás és olvasás elsajátítására, a 3 év elegendő volt rá, mert nem tömték a gyerekek fejét ez mellett mindenféle hülyeséggel. Az egyéb tantárgyak pedik nem voltak tele szakszavakkal, mint manapság, hanem meseszerűen lehetett megtanulni őket. A mai oktatási "szakemberek" sajnos elfelejtik, hogy gyerekeket kell megtanítani ezekre az alapismeretekre.”
 • 27. kolombela 2009. szeptember 29. 10:48
  „10. Primax 2009.09.28. 21:05
  "...mindenkinek megvan a maga - hasznos - feladata egy társadalomban."
  Ezzele azért vitatkoznék. Hazánkban vannak olyan népcsoportok, akiknek gyakorlatilag semmi hasznát nem veszi a társadalom, sőt...!”
 • 26. Jandex 2009. szeptember 29. 10:36
  „18. Primax
  Próbálgatni a kutya szokott,Én megcsináltam.
  Volt olyan évfolyam társam Aki diszlexiásan is megcsinálta!Bizony-bizony!”
 • 25. Eva- 2009. szeptember 29. 09:08
  „22-höz!

  mert hol is a hiba?

  fel tudod sorolni azon szakmák sorát kapásból, ahol mindig kétkezi munkára lesz szükség, mert lakossági javító- szolgáltatást végeznek.
  Annyira számos !

  De

  mit csinál az, aki nem szakács , cukrász, cipész, lakatos?, háztartási kisgépszerelő, festő-mázoló , burkoló, fodrász kőműves??
  a ruhakészítőt már ide sem sorolom.”
 • 24. a.h.a. 2009. szeptember 29. 08:38
  „Primax
  Ez esetben nagyon egyetértünk.”
 • 23. lebeke 2009. szeptember 29. 08:36
  „Na, szóismétléshegyek :) Szegény magyartanárnőm (Isten nyugasztalja) forog a sírjában .”
 • 22. 13.István 2009. szeptember 29. 08:20
  „Eva ! Te csak imádd Bálintkát!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc sérült a 33-as főúton

Kilencen megsérültek, amikor két személyautó ütközött a 33-as főúton, az M35-ös autópálya… Tovább olvasom