Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Országgyűlés: Az MSZP szerint a 2012-es büdzsé az adóemelések költségvetése

A 2012-es költségvetésre vonatkozó javaslat vitáját folytatták a képviselők csütörtökön parlamentben.
19:10 - Az Országgyűlés csütörtök délután lefolytatta az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat és az egyes büntető vonatkozású törvények módosításának részletes vitáját.

Jobbik: az Alkotmánybíróság munkáját időkeretbe kell szorítani

Gyüre Csaba (Jobbik) az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat részletes vitájában a testület legnagyobb hibájának nevezte, hogy a munkája nem volt időkerethez kötve. Mint mondta, javaslatuk szerint pontosan meg kell határozni, hogy bizonyos ügyek feldolgozására hány nap álljon a testület rendelkezésére. Jelezte, hogy amennyiben "különösen bonyolult" ügyekről van szó, az AB elnöke hosszabbítást kérhet.

A Jobbik nem tartja szerencsésnek ugyanakkor, ha az AB maga határozná meg a határidőket.

Gyüre Csaba példaként említette, hogy ha az Országgyűlés rossz törvényt hoz és ésszerű idő belül nincs felülvizsgálata, akkor "az egész nem ér semmit". Mint kifejtette, nem szabad hagyni, hogy akár 10 évig is eltartson a folyamat, mert akkor már rég nem lesz aktuális. A képviselő szerint 90-120 napos határidőket várnak, amit további 90-nel lehetne hosszabbítani.

Képviselőtársa, Szilágyi Péter (Jobbik) Biszku Béla példáját hozta fel. Úgy vélekedett, hogy az Alkotmánybíróság akadályozza az ügyben a felelősségre vonást azzal, hogy csaknem egy éve nem hozta meg a bírósági tárgyaláshoz szükséges állásfoglalást.

Fidesz: lesz határidő az AB munkájában

Cser-Palkovics András (Fidesz) a vitában arról számolt be, hogy jogosan vetődött fel a határidő kérdése. Mint ismertette, a véleménykülönbség nem is ezen van, hanem azon, hol és ki szabályozza azt. Jelezte: a határidőket nem a törvényben, hanem az Alkotmánybíróság saját ügyrendjében tervezik szabályozni.

Ezt követően Latorcai János lezárta a vitát.

Jobbik: a bűncselekmények áldozataira ne vonatkozhasson a pénzért nyilatkozat tilalma

A Jobbik egyetért azzal, hogy a jogerősen elítéltek anyagi ellenszolgáltatásért ne nyilatkozhassanak, illetve ne adhassanak ki könyvet az általuk elkövetett bűncselekményekről - monda el Gyüre Csaba. A Jobbik országgyűlési képviselője annyiban pontosítaná a törvénymódosító javaslatot, hogy a tilalom csak a jogerősen elítéltekre, illetve családtagjaikra vonatkozzon, de ne korlátozhassa a bűncselekmény elszenvedőinek ezt a jogát.

Gyüre Csaba a részletes vita második szakaszához hozzászólva azt mondta, nem tartja szerencsésnek, hogy csak az élhet panasszal egy eljárás során, akire a határozat közvetlen rendelkezést tartalmaz. A képviselő ezért azt javasolta, hogy a közvetlen szót hagyják ki a szövegből és a panasztétel lehetőségét terjesszék ki másokra is.

A vele egy frakcióban ülő Szilágyi György hangsúlyozta, hogy ha a jogszabály életbe lép, akkor a képviselők sem élhetnek panasszal a hátrányos helyzetben lévő állampolgár ügyeiben.

A vitában elhangzottakra válaszolva Répássy Róbert államtitkár megköszönte a támogató javaslatokat.

Ezt követően Latorcai János lezárta a vitát és a Ház csütörtöki ülését. A képviselők pénteken folytatják munkájukat.

18:55 - A gazdasági válság hatásaira, a munkahelyteremtési lehetőségekre is felhívták a figyelmet a képviselők csütörtökön a költségvetés vitája során.

KDNP: le kell faragni az államadósságot

Latorczai János (KDNP) arra figyelmeztetett, hogy Magyarország kicsi és nyitott gazdaságú ország, amelyik fokozottan ki van téve az euróövezetből érkező hatásoknak. Ahhoz, hogy Magyarország minél inkább függetlenítse magát ezektől a hatásoktól, szükség van az államadósság lefaragására - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány négy év alatt közel 62 százalékról 53 százalék alá vitte le az államadósság szintjét. Hozzátette, hogy a 2002-es, 8300-8400 milliárd forintra tett adósságállományt a szocialista kormányzatok 2006-ra majdnem megduplázták.

Fidesz: az ország kiszolgáltatott az eladósodottság miatt

Kara Ákos (Fidesz) is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország hosszú évtizedek óta kiszolgáltatott az eladósodottság miatt, ezért a gazdasági válság hatásainak is az átlagosnál jobban ki van téve. A politikus ezért helyes célnak nevezte, hogy a kormány a korábbinál hangsúlyosabbá tette a foglalkoztatási célokat. A képviselő elmondta, hogy idén tavasszal fokozottan bővült a foglalkoztatottak száma, miközben ezzel párhuzamosan csökkent a regisztrált álláskeresőké.

Fidesz: a kormány tartani fogja a hiánycélt

Mátrai Márta (Fidesz) arról beszélt, hogy a kormány tartani fogja a Széll Kálmán Tervben és a konvergencia-programban kitűzött 2,5 százalékos GDP arányos hiánycélt, amelyhez a korábban kitűzött ötszázötven helyett ezermilliárd forintos javulást vállal.

A kormány a kiadási oldalon takarékossági intézkedéseket döntött, miközben az egykulcsos adórendszerből származó bevételi többletből is finanszírozza a hiányt. Hangsúlyozta, hogy a 2012-es költségvetés célja a válságzónától való elrugaszkodás, ennek megfelelően az államadósság jövőre egy százalékkal tovább csökken, miközben a GDP arányos három százalék alatt szeretnék tartani a hiányt.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: visszafordíthatatlan károkat okozhat a kultúra és az ifjúsági támogatások csökkentése

Farkas Gergely (Jobbik) megdöbbentőnek nevezte, hogy a kultúrára fordított források csaknem egyötödét vonják ki, drasztikusan csökken a komoly művészeti intézmények alá sorolt intézmények támogatása. Példaként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát említette, de jelezte, hogy rengeteg mást is fel lehetne sorolni.

A képviselő bírálta a kormány ifjúságpolitikáját is. Mint mondta, az ifjúság mellőzését támasztja alá, hogy a területre fordított eddig is kevés forrás tovább csökken. Farkas Gergely álláspontja szerint a fiatalokat a Facebook és a televíziós sorozatok helyett a valódi értékek felé kell terelni.

Ugyancsak problémásnak tartotta a kábítószer-fogyasztás megelőzésére fordítani tervezett források csökkentését.

A jobbikos politikus álláspontja szerint összességében félő, hogy visszafordíthatatlan károk érik az oktatás, a kultúra és az ifjúság területét.

Az MSZP az "élő munka" terheinek csökkentése mellett érvelt

Göndör István (MSZP) értetlenségét fejezte ki annak kapcsán, miért kell "betegesen ragaszkodni" az egykulcsos adózáshoz. Mint fogalmazott, megalázónak érzi, hogy a tisztes munkával 100-200 ezer forint között keresők kompenzációért állnak sorba, míg "másoknak az ölébe hull" a magas fizetés. Álláspontja szerint a kormányzat nem értette meg, hogy az "élő munka" terheit kell csökkenteni, a munkavállalók nem tudják fehéríteni jövedelmüket, csak a munkaadók.

A szocialista képviselő megdöbbentőnek nevezte az adótörvények módosítása kapcsán benyújtott javaslatokat. Szavai szerint emiatt még szélesebb körben terjed el a fekete foglalkoztatás, kis- és középvállalkozások, egyéni cégek tucatjai mennek tönkre.

A Jobbik szerint a nem támogatott gyógyszerekkel is foglalkoznia kell a kormánynak

Kiss Sándor (Jobbik) a gyógyszertámogatások csökkentése kapcsán arról beszélt: fájdalmas, hogy a betegeknek többet kell fizetni egyes készítményekért, ugyanakkor az is, hogy a gyógyszertárak árréstömege csökken, a kisforgalmú patikák kilátástalan helyzetbe kerülnek. A képviselő hiányolta, hogy a kormány nem foglalkozik a gyógyszerellátás egészével. Mint mondta, a betegek rengeteg nem támogatott, illetve nem vényköteles gyógyszert is vásárolnak.

A jobbikos politikus kifogásolta, hogy utóbbiaknál a piacra van bízva, mennyit fizessen a beteg. Jelezte: nagyobb gondoskodást várna az államtól, hogy a betegek ne váljanak a gyógyszerforgalmazók "prédáivá".

A hozzászólásokat követően az ülést vezető elnök az általános vitát elnapolta, azt a pénteki ülésnapon folytatják tovább a képviselők.

18:03 - Oktatási kérdésekkel, valamint a válság hatásaival is foglalkoztak a képviselők felszólalásaikban, a 2012-es költségvetés általános vitája során, az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

A Jobbik növelné az oktatásra szánt forrásokat

Farkas Gergely(Jobbik), vitatva azt a kormánypárti kijelentést, hogy jövőre az ideihez képest 6 százalékkal növekedne az oktatásra fordítató forrás, felsorolta azokat a területeket, amelyek kevesebb pénzből gazdálkodhatnak 2012-ben, mint idén.

Ezek között említette a felsőoktatást vagy a kisiskolák fenntartásához nyújtható pályázati keretet, amely jövőre az idei felére, 100 millió forintra csökken.

A politikus azt mondta: míg idén a bruttó hazai termék 5,5 százalékát fordítja az ország oktatásra, addig jövőre csak az 5,1 százalékát fogja.

A képviselő hiányolta a pedagógusbérek rendezését is, és kijelentette: szomorú év vár mind a felsőoktatásra, mint a közoktatásra.

Fidesz: a pedagógusbéreket a köznevelési törvény rendezi

Nagy Csaba fideszes képviselő arra hívta fel a jobbikos Farkas Gergely figyelmét, hogy a készülő köznevelési törvény tervezete szerint 2013 szeptemberétől lépne életbe az új bértábla, amely szerint bruttó 180 ezer forintról indulnának a fizetések a pályán.

A politikus szólt arról is, hogy az "országvédelmi költségvetés" nagy hangsúlyt fektet az államadósság csökkentésére és arra is törekszik, hogy a minimálbért a visegrádi országok szintjéhez igazítsa.

Az MSZP szerint ez az adóemelések költségvetése

Az adóemelések és az új adók költségvetésének nevezte a jövő évit Kovács László (MSZP), aki szerint a büdzsé a legfontosabb területeket lehetetleníti el, például a nyugdíj- és szociális ellátást, az egészségügyet vagy az oktatást.

Úgy fogalmazott: ez az ország lepusztításának költségvetése, amely azonban hozzájárul egy szűk, tehetős réteg továbbgyarapodásához, a nehezen élők rovására.

A politikus bírálta az egykulcsos adórendszert is, rámutatva arra, hogy az Európai Unió 20 országában alkalmaznak ettől eltérő, progresszív adózást, és azt mondta: Magyarország a közösség legmagasabb áfáját készül bevezetni.

Kovács László átláthatatlannak nevezte a Bethlen Gábor Alapon keresztül kiosztandó pénzek sorsát, és lehetetlen feladatnak nevezte az országimázs javítását, miközben az ország folyamatosan szembe megy az unió értékeivel. A politikus szerint azon is el kell gondolkodnia az országnak, hogyan lehetséges, hogy az ENSZ BT egyik nem állandó helyéért versengve Szlovénia jobban szerepelt Magyarországnál.

Cséfalvay: a környező országok mind egykulcsos adót alkalmaznak

Cséfalvay Zoltán államtitkár arra mutatott rá, hogy egykulcsos adót éppen a környező, posztszocialista országok alkalmaznak, azért, mert ezek az államok negyven éven át éltek olyan rendszerben, amelyben nem lehetett előrébb jutni.

Elmondta azt is: az ország nem csatlakozott ahhoz az európai paktumhoz, amely a társasági adóalap számítását egységesítené, mert a kormány attól tartott, hogy ez az első lépés lenne az azonos szintű adó meghatározásához.

Fidesz: ez a büdzsé a munkaalapú társadalom építését szolgálja

Ez nem az elvonások, nem az elszegényedés költségvetése - hangsúlyozta felszólalásban Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz képviselője. A kormánypárti politikus szerint a kormány célja a munkaalapú társadalom építése, ehhez igazodik az új adó- és a szociálpolitikai rendszer és a vonatkozó költségvetési politika is.

A kormányzat a Start munkaprogram és a közfoglalkoztatás segítségével 200 ezer embert akar visszavonni a munkaerőpiacra - mondta a képviselő. A cél, hogy ne segélyből, hanem munkából tartsák el magukat a családok - tette hozzá Czunyiné Bertalan Judit.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

LMP: a közmunka nem vezeti vissza az embereket a munkaerőpiacra

A közmunka állami foglalkoztatást jelent, nem pedig a nyílt munkaerő-piacra történő visszavezetést - mondta felszólalásban Kaufer Virág, az LMP képviselője. Az ellenzéki politikus azonban reményét fejezte ki, hogy a Start munkaprogram ez utóbbi célt szolgálja.

Az LMP egyetért a kormány azon célkitűzésével, amely szerint munkaalapú társadalomra van szükség. A jövő évi büdzsé tervezetéről azonban rossza véleményük, hiszen abban nem látják, hogy a célok megfelelő eszközökkel lennének megtámogatva - tette hozzá Kaufer Virág. Mint elmondta: 23 milliárd forintot készül kivonni a kormány a munkaerő-piaci alapból.

Fidesz: a nyugdíjrendszer önálló lábra állítása az egyik legfőbb cél

Talabér Márta (Fidesz) felszólalásában a költségvetés egyik legfontosabb céljának nevezte a nyugdíjrendszer önálló lábra állítását, vagyis azt, hogy a kiadások ne haladják meg a bevételeket.

A kormánypárti politikus hozzátette: a korhatár előtti nyugdíjfinanszírozás kikerül a nyugdíjalapból, így azokat a továbbiakban az egészségügyi és a Nemzeti Szociális Alapból fizetik majd ki.

A kormány célja, hogy visszajuttassák a munkaerő-piacra azokat, akik a szociális ellátásra rendezkedtek be - tette hozzá Talabér Márta.

A gyermekvédelmi szolgálatokért emelt szót a Jobbik

Vágó Sebestyén (Jobbik) azt mondta, nem tudja megérteni, hogy a megyei gyermekvédelmi szakszolgálatok vagy a gyermekjóléti szolgálatok miért kapnak kevesebb pénzt, mit tavaly.

A képviselő kitért arra is, hogy a mindenkori öregségi nyugdíj ötven százalékában maximalizálják a gyermektartási díj előlegét. Feltette a kérdést, hogy ha az egyedülálló szülő ezt a pénzt nem kapja meg a volt házastársától, akkor hogyan várható el, mindenáron ragaszkodjon a gyermekéhez.

15:08 - A Jobbik az államadósság visszafizethetetlenségről, az MSZP az oktatáspolitikai célok és a költségvetés közötti ellentétről beszélt a jövő évi büdzsé általános vitájának folytatásában csütörtökön az Országgyűlésben. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormány elsősorban a versenyszférában meglévő álláshelyek számának növekedésére számít.

Fidesz: növekedjen a Magyar Turizmus Zrt. támogatása!

Bánki Erik (Fidesz) azt mondta, hogy a bankok mára gyakorlatilag leállították a turizmushoz kapcsolódó fejlesztések finanszírozását. Ezen szerinte mindenképpen változtatni kell, és mint kiemelte, elsősorban a hazai bankok pozitív hozzáállására számít. Azt szeretnék, ha a következő tíz évben az egymillió új munkahely legalább harmadát ez a szektor adná majd. A turisztikai célelőirányzatot a 2011-es szinten tervezi a jövő évi büdzsé - mondta, hozzátéve azonban, hogy a Magyar Turizmus Zrt. támogatásának növelését indokoltnak tartja.

Megjegyezte azt is, hogy a sport területén jelentős változás lép életbe, megvalósul ugyanis az egycsatornás rendszer, és a költségvetési támogatások elosztását a Magyar Olimpiai Bizottságra bízzák.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: axióma, hogy az államadósság visszafizethetetlen

A jobbikos Nyikos László arra hívta fel a figyelmet, axiómaként kezelhető az, hogy az államadósság visszafizethetetlen, jó esetben azonban kinőhető. Szerinte Görögország példája is az államadósság visszafizethetetlenségét mutatja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a görög adósság felét valószínűleg elengedik. Hozzátette azt is, hogy korábban egyedül Románia fizette vissza az adósságát, ám "ismerjük a következményeket".

A jobbikos képviselő szerint paradigmaváltásra van szükség, ugyanis nem az a gond, mekkora az adósság, hanem az, hogy mekkora az azért fizetendő kamat.

Beszélt arról is, hogy a költségvetési tartalék felhasználásáról nem szabadna a kormánynak döntenie, ez a parlament feladata kell, hogy legyen.

A Fidesz a mozgáskorlátozottak támogatásáról

Hirt Ferenc (Fidesz) felszólalásában a mozgáskorlátozottak támogatására hívta fel a figyelmet, kifejtve, hogy emelkedik a közlekedésüket segítő járművek vásárlásának, átalakításának támogatása. Az átalakítás célja, hogy az eddigieknél hatékonyabban segítse elő az új, illetve a használt, de kifogástalan járművek vásárlását - jelezte.

LMP: a kormány úgy gondol a közösségekre mint szabályozandó tárgyakra

Szilágyi Péter (LMP) a költségvetési törvényjavaslat önkormányzati fejezeteit értékelve azt mondta, az önkormányzati szektor olyan területeit akarja "megvágni" a kabinet, amelyek éppen a legrászorultabbakat segítenék. Megfogalmazása szerint a kormány úgy tekint az egyénekre és az általuk alkotott közösségekre mint szabályozandó tárgyakra, holott nem a településeknek kellene függniük az államtól, hanem az államnak az őt létrehozó közösségektől.

A büdzsével kapcsolatban a politikus azt mondta, hogy a kabinet gyengítené egyebek mellett a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokat és a bentlakásos intézményeket.

Hiller: a költségvetés nem alapozza meg az oktatáspolitikai ígéreteket

Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés nem alapozza meg a kormány oktatáspolitikai elképzeléseit, ígéreteit.

A volt oktatási miniszter szerint erre példa, hogy a javaslat nem számol a pedagógus-életpályamodell bevezetése és az iskolák államosítása miatt szükséges többletköltségekkel. Noha - folytatta - az önkormányzatok eddig évente 330 milliárd forintot tettek bele a közoktatásba, így az államnak jövőre a szeptemberi tanévkezdés miatt ennek egyharmadát, 110 milliárdot kell erre a célra fordítania azért, hogy az ágazat finanszírozása az idei szinten maradjon. Mivel ez a tétel nem szerepel a költségvetésben, azt mindenképp módosítani kell majd - hívta fel a figyelmet.

A szocialista politikus szólt arról is: az fn24.hu hírportál által csütörtökön ismertetett háttérszámítás alapján a kormány a következő években 73 milliárd forintot takarítana meg azzal, hogy két évvel, 16 évre leszállítja a tankötelezettség alsó korhatárát. Szavai szerint ezzel azonban évente 12-15 ezer diákról lemond a kabinet.

Erre reagálva Puskás Tivadar kereszténydemokrata képviselő azt mondta: azoknak a 16 éveseknek, akik már nem akarnak tanulni, a tankötelezettség leszállítása "megváltás".

Czomba: a kormány célja, hogy a versenyszférában legyen több állás

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kormány céljait részletezve elmondta: arra törekednek, hogy minél többen tudjanak a versenyszférában elhelyezkedni, még a leghátrányosabb helyzetű térségekben is. Fontos a szociális gazdaság és a közfoglalkoztatás erősítése is, de a legfontosabb, hogy minél többen dolgozhassanak az elsődleges munkaerőpiacon - húzta alá.

Hiller István szavait kommentálva azt mondta: az előző években 18 évesek sora került ki úgy az iskolából, hogy esélyük sem volt pályakezdőként munkát találni.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

13:01 - Az egyes szakterületek - köztük a sport, az agrárium és a honvédelem - költségvetési tételeinek elemzésével folytatták felszólalásaikat a képviselők a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat vitájában csütörtökön a parlamentben.

KDNP: nem visszamutogatunk, hanem szembesítünk

Hoffman Pál KDNP-s képviselő a szocialista politikusoknak azt mondta, amikor nyolc év MSZP-kormányzás hibáiról beszélnek, akkor nem visszamutogatásról van szó, hanem szembesítésről. "A szembesítés szükséges, mert hiteltelen párt hiteltelen emberei osztják az észt, bennünket pedig kétharmados támogatással bíztak meg a választók azzal, hogy hozzuk rendbe az országot és állítsuk meg az MSZP ámokfutását" - fogalmazott.

Szerinte ha az MSZP-kormány felkészült és elkötelezett lett volna, akkor nem itt tartana az ország. A magyar gazdaság az MSZP-kormány felelőtlensége miatt is kiszolgáltatott a válsághullámoknak, a Fidesz-KDNP kormány viszont évtizedek óta hurcolt problémáknak gyürkőzik neki - tette hozzá.

Jobbik: települési gazdaságfejlesztési programra van szükség

Varga Géza, a Jobbik képviselője többek között arról beszélt, hogy a vidék gazdaságában van Magyarország legnagyobb problémája, de egyben ebben rejlik a legnagyobb lehetőség is.

Mint mondta, a Jobbik települési gazdaságfejlesztési programot javasol, amelyben kétmillió forintból lehetne egy valóban tartós, piacképes munkahelyet létrehozni.

"Nem úgy, ahogy a Start-munkaprogram, hogy sarlót adunk a szerencsétlen emberek kezébe és karvastagságú bozótot irtatunk velük, vagy éppen szemetet szedetünk az árokban három hónapig, hogy utána egy évig a statisztikánkat javíthassuk" - fogalmazott.

Fidesz: a sport támogatását kiemeli a költségvetés

Schmidt Csaba, a Fidesz képviselője többek között arról beszélt, hogy a sport támogatását kiemelten kezeli a költségvetés. Mint mondta, a 2012-es olimpiai felkészülésre jelentős forrásokat, 5,3 milliárd forintot ad a büdzsé, a versenysport pedig 2,5 milliárd forintos támogatásban részesül. Szintén támogatást kapnak az országos sport szakszövetségek és akadémiák valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás-nevelése - tette hozzá. Közölte: a sportteljesítmények elismerésére 55 millió forintot különíttetek el és támogatják a fogyatékkal élő sportolókat is.

LMP: megszorítás hátán megszorítás a vidékfejlesztésben is

Szabó Rebeka, az LMP képviselője azt mondta: az agrárügyeken is meglátszik a költségvetés általános állapota, vagyis, hogy megszorítás hátán megszorítást tapasztalható. Mint mondta, a vidékfejlesztési minisztérium fejezete lerövidült, a Mezőgazdasági Szakigazgatási hivatal költségvetése jövőre csökken, holott egyre több feladatot kap, így felmerül, hogy itt létszámcsökkentést akarnak végrehajtani. Szerinte az agrárkutatás is mostoha helyzetbe kerül, mert 520 millió forinttal csökken e terület költségvetése, ugyanakkor pozitívum, hogy a génmegőrzési intézményekre valamivel többet szán a kormány jövőre, mint idén.

Az ellenéki képviselő jelezte, nem értik, hogy az Agrármarketing Centrum forrásai miért emelkednek jövőre tízszeresére. Felmerül, hogy ez "bizonyos szempontból aktuális kormányzati kifizetőként" működhet - tette hozzá. Mint mondta, az agrármarketingre fordítandó források emelése indokolt lehet, de előbb egy teljes átvilágításra van szükség, és szakmai konszenzus alapján kell eldőlnie, mire és a hogyan fordíthatnak pénzt.

Fidesz: nem veszik el az özvegyi nyugdíjakat

Ékes József arról beszélt, hogy bár a támadások erről szóltak, a kormány nem veszi el az özvegyi nyugdíjakat.

Döbbenet volt, hogy a bányásztársadalmat a korkedvezményes nyugdíj elvételével riogatták - folytatta a fideszes képviselő, hozzátéve: ez sem igaz, csak az elnevezése változik meg, és bányászati járadékként ezután is jár majd.

Kitért arra is, hogy nincs olyan fejezete a költségvetésnek, ami ne emelkedne. A gazdaságfejlesztési növekmény 22 százalék, a felzárkóztatási célú támogatásoknál több mint 30 százalékos lesz a bővülés, és emelkedik a minimálbér is. Mint mondta, bízik benne, hogy az uniós források jó helyre, elsősorban a hazai kis és középvállalkozásokhoz kerülnek majd.

MSZP: már most korrekcióra szorul a költségvetés

Juhász Ferenc kételyeit fogalmazta meg a büdzsé kapcsán. A költségvetés már most korrekcióra szorul, baj van vele. Ha erre a kormány nem képes figyelni, később még több baj lesz - tette hozzá.

Azt kérte a kormányerőktől, hogy ne mérjenek kettős mércével, ne gondolják, megdönthetetlen igazság, amit mondanak. Egyetértett azokkal, akik azt mondják, hiába a számok némi emelkedése, nagy problémák vannak. A kisjövedelműek a vesztesei a költségvetésnek, és vesztese a honvédelem is - mondta a szaktárca korábbi vezetője, aki szerint nem takarékosságról van szó, hanem egy ágazat politikai, morális és anyagi tönkretételéről. Sem a működésre, sem fejlesztésre, sem a katonára nem lesz elegendő pénz, a források 70 százalékban arra fognak elmenni, hogy a béreket kifizessék - hangoztatta. Szavai szerint sokszor az az érzése, a kormány nem akar mást a hadseregből, mint Svájci Gárdát a Vatikánban. Tudomásul kell venni: "az egyenruhába öltöztetett manökenfiúk nem a hadsereg" - fogalmazott.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

12:46

A kormánypártok képviselői továbbra is az államadósság-csökkentés fontosságát emelték ki a 2012-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában csütörtökön a parlamentben. A Jobbik szerint a jövő évi büdzsé a kétségbeesés költségvetése. Az LMP politikusa a rendvédelmi dolgozók illetményemelését szorgalmazta, az MSZP pedig arról beszélt, hogy a kormány intézkedései köszönőviszonyban sincsenek a korábbi ígéretekkel.

KDNP: cél az elrugaszkodás

Seszták Oszkár (KDNP) felszólalásában azt mondta: Magyarország legfontosabb célja 2012-ben, hogy elrugaszkodjon az európai válsággóctól, ezt a célt fogalmazza meg a költségvetési politika is. Az elrugaszkodás érdekében vezette be a kormány az arányos adórendszert, amely a jövőben is zsinórmértéke lesz az adópolitikának - tette hozzá.

A kormánypárti politikus szerint a költségvetés kiadási oldalának egyik alapvető célja a bürokrácia csökkentése, az államigazgatásban rejlő párhuzamosságok felszámolása, a bevételi oldalának pedig az adócsalási kiskapuk bezárása. Ezek az eszközök a hiánycsökkentés stratégiai célját szolgálják - jegyezte meg.

Jobbik: az idei a helybenjárás, a jövő évi a kétségbeesés költségvetése

Lenhardt Balázs (Jobbik) szerint míg az idei büdzsé a helybenjárás, addig a jövő évi a kétségbeesés költségvetése. Mint fogalmazott, elszomorító, hogy a "kommunikációs trükkök" után a költségvetés visszatér a megszorításokhoz, a "számtalanszor megbukott" neoliberális modellhez. Az államadósság elleni háború - folytatta - hiába hangzik jól, az ugyanis eleve kudarcra ítélt. Szerinte azt az összeget, amellyel a kormány csökkentette az adósságot, inkább a magyar gazdaságba kellett volna fektetni, a kis- és középvállalkozásoknak adni.

Gyurcsány Ferenc felszólalására reagálva azt mondta, példátlan, hogy a volt miniszterelnök még mindig a parlamentben van, felszólal, és prédikál mint aki Magyarország megmentésére hivatott.

Fidesz: a gazdaságpolitika alapja az államadósság-csökkentés

A fideszes Törő Gábor megerősítette, a kabinet gazdaságpolitikájának célja az államadósság csökkentése, amelyhez hasonlóan a költségvetési egyensúly mellett is szilárd az elkötelezettség. A munkahelyteremtésre, gazdasági növekedésre, versenyképesség-növelésre épülő költségvetésben meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek megvédik Magyarországot a világgazdaságban előálló kockázatoktól - mondta.

A képviselő külön kiemelte a büdzsében foglalt sporttámogatásokat, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta a londoni olimpián és paralimpián való részvétel, a diák-, valamint a versenysport támogatásának fontosságát.

LMP: emeljék a rendvédelmi dolgozók illetményét!

Dorosz Dávid a költségvetés belügyminisztériumi fejezetéhez javasolt LMP-s módosításokat ismertette, közölve, hogy kezdeményezik a rendvédelmi dolgozók illetményének emelését, a közösségi rendőrség létrehozását, valamint az áldozatvédelem megerősítését. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, senkit nem lehet magára hagyni, ezért erősíteni kell az áldozatvédelmi szakemberek képzését, az áldozatvédelmi szolgálatokat.

Az LMP-s politikus kitért a határon túli magyarok támogatására is, amelyet pártja további 1,6 milliárd forinttal növelne. Javasolni fogják - közölte -, hogy adjanak több pénzt például a határon túli, fogyatékkal élőknek, az ott élő fiatalok könnyűzenei tevékenységére, valamint a határon túli magyar gyermekek oktatására-nevelésére.

Fidesz: biztos alapra került a nyugdíjrendszer

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz képviselője a költségvetés öt célja közül a nyugdíjrendszer átalakításáról beszélt. Mint mondta, ebben a kormány alapelve, hogy nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen folyósítani, és a nyugdíjkiadások ne haladják be a nyugdíjjárulékokból származó bevételeket. Ezért néven kell nevezni a tényleges nyugellátást és a korhatár előtti ellátást - mondta a politikus, aki ugyanakkor jelezte, hogy a nők 40 éves szolgálati viszony utáni nyugdíja továbbra is öregségi nyugdíjnak számít. Hangsúlyozta: nem engedhető meg, hogy a jelenleg 33 éves átlagéletkor mellett működő rendőrállomány fiatal, életerős tagjai, mint nyugdíjasok szerepeljenek gyermekeink tudatában.

"Tűzoltó leszel és katona - így szól József Attila Altatója, és nem hiszem, hogy a nyugdíjas életpályamodell ígérete, inkább a tettvágy hivatásának lehetősége nyugtatja meg, ringatja álomba kis Balázst" - fogalmazott Rónaszékiné Keresztes Monika.

MSZP: Az Orbán-kormány tettei köszönőviszonyban sincsenek az ígéretekkel

Pál Tibor szocialista képviselő azt mondta, hogy Fidesz ellenzékben és a választási kampányban is "napszemüvegben beszélt" az emberekhez, a költségvetés megalkotásakor azonban le kell venni a napszemüveget és a bele kell nézni az emberek szemébe. Szerinte most kiderült az igazság és ez sokkal rosszabb, mint amit valaha is sejthetett Magyarország.

Úgy véli: az Orbán-kormány tettei köszönőviszonyban sincsenek az ígéreteivel, a kabinet folytatja az "eszement" gazdaságpolitikát. Ennek következtében a családok félnek a mától és a holnaptól is, bizonytalanság és félelem a kormány másfél évének eredménye és a költségvetés ezt csak erősíti - értékelte.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)

12:01

Tovább formálnák a csipszadót a fideszes képviselők

Több fideszes módosító indítvány is érkezett a csipszadóhoz: egyebek mellett a kakaóitalokat, vagy a túró rudit vennék ki az adó hatálya alól, amelyet azonban kiterjesztenének az extrudált sós élelmiszerekre és az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is.

Fideszes képviselők több módosító indítványt nyújtottak be szerdán az jövő évi adótörvényekhez. Ezek egy része a csipszadó néven ismert népegészségügyi termékadó alá vont termékek körét változtatná meg.
Koncz Ferenc (Fidesz) a kakaóitalokat vennék ki az adó hatálya alá.

Indoklásában piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kakaóital porok fogyasztása az idei 10 százalékos visszaesés után 2012-re további 30 százalékkal, a 4.760 tonna kakaó italpor fogyasztás jövőre 3400 tonnára eshet vissza. Nem elhanyagolható tényező az sem - fűzi hozzá -, hogy gyermekek jelentős része kakaóval fogyaszt évente 62 millió liter tejet, amely köztudottan egészséges. Ezért a kakaóitalporok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás jelentős, mintegy 20 millió literre tehető csökkenését is maga után vonná; ez a hatás hátrányosan érintené a tejipart és a tejipar által generált adóbevételeket - vélekedik.

Font Sándor (Fidesz) egyik javaslatában azt indítványozza, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 95 százaléka és a baleseti adóból származó bevétel az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezze, a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 5 százaléka pedig a központi költségvetést illesse meg. Megjegyezi: a beszedett adó 5 százalékát az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint az egészséget nem megterhelő élelmiszerek fogyasztókkal történő megismertetésével összefüggő kiadásokra kell felhasználni.

A kormánypárti képviselő azt is javasolja, hogy népegészségügyi termékadó ne sújtsa a tejágazat szereplőit, ne jelentsen további terheket a tejtermékek fogyasztásában, hiszen a tej, és tejtermékek, mint alapvető élelmiszerek, a lakosság egészségvédelmét szolgálják. Ennek értelmében kivenné a törvény hatálya alól a most cukortartalmi értékek alapján adóköteles tejtermékeket is, mint például a kakaós tejet, a kakaós italt, a túró rudit, a madártejet.
Font Sándor ezek mellett kezdeményezi, hogy a népegészségügyi termékadó hatályát terjesszék ki az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is; az alacsony gyümölcstartalmú sűrítmények, koncentrátumok és szörpök esetében pedig alkalmazzanak magasabb adótételt.

Rogán Antal (Fidesz) is tovább bővítené a csipszadó hatálya alá tartozó termékek körét: adókötelessé tenné azt a sós élelmiszert is, amely extrudálással készül.

A népegészségügyi termékadóból - köznyelven csipszadóból - 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre - közölte az adóhatóság korábban az MTI érdeklődésére. A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből.

A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előrecsomagolt cukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8 millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, az energiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millió forint.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptember 1-jén lépett hatályba, első alkalommal a havi, illetve negyedéves áfa-bevallásra kötelezetteknek kellett eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek október 20-ig.

Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint.

Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a 10 milligrammot.

Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.

A parlament előtt lévő adótörvény-javaslat szerint 2012. január 1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna). Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adó mértéke.

11:02

Gyurcsány Ferenc: a kormány folytatja ámokfutását

Többek között Gyurcsány Ferenc és Szijjártó Péter felszólalásaival folytatódott a 2012-es költségvetés általános vitája az Országgyűlés csütörtöki ülésnapján.

Gyurcsány Ferenc független képviselő - jelezve, hogy a Demokratikus Koalíció álláspontját ismerteti - felszólalásában arról beszélt: az elmúlt hétvégén tízezrek jelezték, hogy "nem tetszik a rendszer" és az, amit ebben a költségvetésben a kormány tervez. "Harmadszor indul neki a kormány, hogy valamilyen épeszű választ adjon az ország előtt álló kihívásokra, de ez egyszer sem sikerült nekik" - mondta a 2012-es költségvetésről.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány lemondott arról, hogy az ország a növekedés pályájára álljon és hiába beszél Orbán Viktor a magyar gyorsnaszádról és az európai nehézkes anyahajóról, mivel Magyarország gazdasága minden bizonnyal nem növekszik, Európa átlagos növekedése viszont várhatóan teljesül.

Elemzők szerint Magyarország fogyasztása jövőre 3 százalékkal kisebb lesz, mindez reálbér-csökkenés mellett, ezért ha "a kormány szerint 2012 az elrugaszkodás éve lesz, akkor az a szakadék széléről való elrugaszkodás lesz a semmibe" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc élesen kritizálta a kormányt, amiért komoly összegeket von ki az oktatásból, az egészségügyből és az önkormányzati szférából, újabb és újabb adókat vezet be, miközben ellenzékben ezek ellenkezőjét ígérték. A független képviselő szerint a kormány folytatja az elmúlt másfél év ámokfutását és tönkreteszi az országot. "Lelkük rajta, de ezért az emberek meg fogják önöket büntetni. Nem kicsit, nagyon" - fogalmazott a volt miniszterelnök a függetlenek számára a csütörtöki napon rendelkezésre álló 15 perces időkeretből mintegy 11 percet felhasználó felszólalása zárásaként.

Szijjártó Péter: ha Gyurcsány Ferenc nem is, az emberek támogatják a kormány terveit

Szijjártó Péter (Fidesz) felszólalásában Gyurcsány Ferenc beszédére reagálva úgy fogalmazott: több szerénység lenne indokolt egy olyan politikus részéről, akinek vezetésével Magyarország a végletekig eladósodott.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a kabinet legfontosabb feladata a munka becsületének visszaállítása. Újra munkaalapú gazdaságot és adórendszert kell létrehozni: ennek eszköze a munkát támogató, arányos adórendszer - fejtette ki.

A szociális igazságossággal kapcsolatban Szijjártó Péter leszögezte: ma van 595 ezer olyan ember Magyarországon, aki havi 28.500 forintos segélyből él, közülük jövőre legalább 200 ezernek ad munkát a kormány a Start-programon keresztül havi 48 ezer forintért, ami egy baloldali politikus számára is örömtelinek kellene, hogy legyen.

A 2012-es költségvetés célja az államadósság csökkentése, az alacsony költségvetési hiány, a munkahelyteremtés, a nyugdíjrendszer lábra állítása, az egészségügyi rendszer lábra állításának megkezdése, valamint az országvédelmi alap létrehozása - összegzett.

Végezetül a fideszes képviselő leszögezte: sajnálja, hogy Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai ezeket a célokat nem támogatják, de az emberek, akik 2010-ben világos döntést hoztak Gyurcsány Ferencről és véget vetettek a megszorítások és a hazugság politikájának, igen.

Országgyűlés, plenáris ülés. Fotó: MTI (galéria)


Fidesz: a határon túli magyaroknak adott támogatások átláthatóbbak

Potápi András (Fidesz) a határon túli magyarság támogatásai kapcsán úgy ítélte meg, hogy a határon túliaknak juttatott források rendszere kiegyensúlyozott és jól átlátható, ami komoly előrelépés az előző évekhez képest. A Bethlen Gábor Alapítvány és a Belügyminisztérium keretein belül is továbbra is megfelelő mennyiségű támogatás jut határon túli kulturális, oktatási támogatásokra és a kettős állampolgárság intézményére is - mondta.

A fideszes képviselő szerint összességében a határon túli célokra a pénzösszegek rendelkezésre állnak, átláthatóbbak és remélhetőleg azokhoz is jutnak majd el, akiknek a kormány szánja.

MSZP: dilettáns ötletelést folytat a kormány

Boldvai László (MSZP) szerint a költségvetést dilettáns módon, a körülmények figyelembe vétele nélkül nyújtották be. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy úgy tervezték meg a költségvetésben a bevételeket, hogy csak a büdzsé benyújtása utána nyújtották be az adótörvényeket. Hozzátette: a kormány folyamatosan ötletel, újabb és újabb adókkal állnak elő "Matolcsy György kártyavárának megmentése érdekében".

Boldvai László szerint ez a "dilettáns ötletelés életveszélyes, az emberek zsebére megy", ezért az MSZP úgy látja, vissza kellene vonni a költségvetést, amíg kitalálják, hogy milyen és mennyi adót akarnak megtartani és emelni.

10:12

Tapolczai Gergely (Fidesz): kiszámíthatóság a fogyatékosok támogatásában


A fideszes Tapolczai Gergely jelnyelven előadott felszólalásában kiemelte, hogy folytatódik a kiszámíthatóság a fogyatékosok támogatásában, hiszen szervezeteik jövőre megkapják ugyanazt a támogatást, amit idén. Üdvözölte, hogy a magyar jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatását továbbra is biztosítja a jövő évi költségvetés.

Örvendetesnek tartotta, hogy a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési és -átalakítási támogatása növekszik jövőre, valamint több jut a parasport támogatására is, tekintettel arra, hogy 2012-ban Paralimpia lesz Londonban.

Kiss Péter (MSZP): a költségvetés a szegényektől vesz el

A szocialista Kiss Péter szerint a jövő évi költségvetésben szinte lehetetlen teljesíteni azt a makrogazdasági kihívást, amit elsősorban a kormány elmúlt másfél évének gazdaságpolitikája okozott.

A költségvetés a szegényektől a gazdagok irányába csoportosít át, így elszegényedést hoz Magyarországon, a szegény többséget pedig szembeállítja azokkal, akik haszonélvezői ennek a politikának - értékelte.

Mint mondta, a 240 ezer forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkezők pozíciója tovább romlik, közel 20 százalékos béremelésre lenne szükség az alacsony bérek körében, hogy egyáltalán pozícióban maradjanak ezek az emberek.

Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz): a költségvetés a munka világába való visszatérésre ösztönöz

Bábiné Szottfried Gabriella arról beszélt, a költségvetést úgy alkották meg, hogy a szociális rendszer erőteljesebben motiváljon a munka világába való visszatérésre, ugyanakkor a szociálisan rászorultak támogatását biztosítja és garantálja a nyugdíjakat is. Nem lehet tovább várni az egészségügyi kassza saját lábra állításával sem - tette hozzá a fideszes képviselő.

Szerinte a kormány az ország egészének védelmét célozza meg költségvetéssel, az intézkedések a belső egyensúlyt és a külső stabilitást egyaránt szolgálják. A költségvetés biztosítja, hogy az euróválság negatív hatásai ellenére egy család életében se következzen be olyan fordulat, mint most Görögországban tapasztalható, a kormány mindenkin segít a jövőben is, a költségvetés biztosítja, hogy 2012-ben mindenki előbbre jut mondta.

Zakó László (Jobbik): a Fidesz számára bunker az elmúlt nyolc év

A jobbikos Zakó László arról beszélt, hogy a Fidesz számára "bunker" a szocialista kormányzás nyolc évére való visszamutogatás. Ugyan ebben van igazság, de azért nem lehet mindenre magyarázat, hogy az elmúlt nyolc évben "eltolták", hiszen a Fidesz már második éve kormányoz - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a költségvetés "vezérlő csillaga" az államadósság, aminek mindent alárendelnek, ugyanakkor szerinte visszafizethetetlen a 20 ezer milliárd forintos államadósság. Arról is beszélt, hogy Magyarország egy olyan Európai Uniónak akar megfelelni, amely a saját betegségével sem tud mit kezdeni.

Kupcsok Lajos (Fidesz): meg kell védenünk Magyarországot!

Kupcsok Lajos (Fidesz) azt mondta: a költségvetés célja, hogy Magyarország fiskálisan a legkiszámíthatóbb legyen a térségben. Szerinte a költségvetés öt fő célt szolgál: befejezi a nyugdíjrendszer átalakítását, lépéseket tesz az egészségbiztosítási alap saját lábra állítása érdekében, a segélyek világából a munka világába vezeti az embereket, befejezi a munkát támogató adórendszer kiépítését, és törekszik az euróválság negatív hatásainak elhárítása.

A 2012-es egy országvédelmi költségvetés, a feladatunk nem kisebb, meg kell védenünk Magyarországot - fogalmazott.

Vágó Gábor (LMP): tovább romlik az ifjúság helyzete

Az LMP-s Vágó Gábor szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz nem foglalkozik az ifjúság helyzetével, tovább folytatódik a megszorító politika. Tavaly egy akciós hamburger átát költötte fejenként a fiatalokra a költségvetés, jövőre már ezt sem mondhatjuk el - jegyezte meg.

Szerinte az érdemi ifjúságpolitikai munka kerül veszélybe, a kormány célja, hogy a független, szakmai, kapcsolatépítő rendezvényeket "kinyírják". Kifogásolta, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram csak 150 millió forintot kap jövőre, míg a Lakitelki Népfőiskola 200 millió forintos támogatásban részesül. Vissza kellene adni a fiatalok hitét, hogy érdemes Magyarországon élni, nem pedig a külföldre emigrálás az egyetlen esély - tette hozzá.

KDNP: munkát támogató adórendszer szükséges

Michl József (KDNP) szerint a legfontosabb feladat a nyugdíjkassza és az egészségügyi kassza "saját lábra állítása", vagyis annak biztosítása, hogy az ide érkező befizetések fedezzék az innen szükséges kifizetéseket. Emellett a kormánypárti politikus kiemelte a munkát támogató adóredszer kialakítását.

A kereszténydemokrata képviselő beszélt arról is, hogy cél munkát biztosítani segély helyett a rászorulóknak, valamint továbbra is prioritás a gyermeket nevelő családok adóterhének csökkentése. Michl József üdvözölte az alkoholtermékek és a cigaretta jövedéki adójának emelését.

Korábban:

A képviselők várhatóan tíz órán át tárgyalnak majd a jövő évi büdzséről, amelynek általános vitáját a tervek szerint jövő héten zárja le a Ház.

A szerdán kezdődő vitát megnyitó expozéjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a jövő évi büdzsé stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetés. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleményét összegezve Domokos László ÁSZ-elnök arról beszélt, hogy a központi költségvetés adósságának csökkenése irányába mutat a 2012-es büdzsé, kritikaként fogalmazta meg ugyanakkor: az ÁSZ munkáját nehezítette, hogy a költségvetést nem alapozták meg háttérszámítások, illetve ezeknek a számításoknak a hozzáférhetőségével évek óta elégedetlen a számvevőszék.

A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett. Jövőre - folyó áron - 29.111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét. A költségvetés 2,5 százalékos hiánnyal számol.

A költségvetési vita után a parlament lefolytatja az Alkotmánybíróságról szóló, a testület hatáskörét átalakító törvényjavaslat részletes vitáját, valamint az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló indítványt. Utóbbi javaslattal a kormány megtiltaná, hogy a jogerősen elítéltek pénzt kapjanak a médiának adott nyilatkozataikért. Az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek dolgoznia kelljen a jövőben.

Olvasóink írták

 • 13. machers 2011. október 28. 22:54
  „12. rommel 2011.10.28. 21:06
  A milliárdokat ti tapsoltátok el!
  http://velemenyvezer.blog.hu/2011/10/28/eljott_a_pillanat_a_fidesz_beismerte”
 • 12. rommel 2011. október 28. 21:06
  „A KÉRDÉS TOVÁBBRA IS AZ , HONNÉT SZEREZZÜNK PÉNZT AZ ELTAPSOLT MILLIÁRDOK HELYETT !!!
  VÁROM A BALOS HOZZÁSZÓLÁSOKAT !!!”
 • 11. machers 2011. október 27. 22:08
  „Amikor a magas tudású kormánypárti képviselők azzal foglalkoznak a Parlamentben a jövő évi költségvetés kapcsán, hogy a Túró Rudit, vagy a madártejet adóztassák meg, akkor itt valami nagyon nagy gond van. Ennyit tudnak.”
 • 10. machers 2011. október 27. 21:09
  „Amikor a magas tudású kormánypárti képviselők azzal foglalkoznak a Parlamentben a jövő évi költségvetés kapcsán, hogy a Túró Rudit, vagy a madártejet adóztassák meg, akkor itt valami nagyon nagy gond van. Ennyit tudnak.”
 • 9. machers 2011. október 27. 20:32
  „7. rommel 2011.10.27. 18:40
  Erwin!
  Nem az mszp-re szavaztam, nem vagyok balos. Ezzel együt elhúzhatna ez a dilettáns, semmirekellő kormányod a büdös francba! Az elmúlt másfél évben többet ártottak az országnak, mint a szocik az elmúlt nyolc év alatt! Lehet, hogy neked ez tetszik, de ennek csak egy oka lehet. Téged is megvettek kilóra. Amennyit ezek hazudtak, az töredéke annak, amit te a szocikkal szemben hangoztatsz. Az új adókat azért vezetik be, mert teljesen alkalmatlanok az ország vezetésére. Már most látni, hogy a 2012-es költségvetés megbukott. Ugyanúgy, mint az idei.”
 • 8. dorombolok 2011. október 27. 20:07
  „ROMMEL: Ezt add össze papíron ceruza nélkül :Az  MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra.
  Féltünk rémisztő lesz a szeptember végi adat, sajnos igazunk lett. A múlt hónap végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot. Soha nem volt ennyi. Ez az árfolyam változás eredménye mondják , de az sem a marslakók miatt romlott!
  http://tenytar.blog.hu/2011/10/18/uj_csucson_az_allamadossag_elvesztettuk_a_haborut?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_18&utm_campaign=index”
 • 7. rommel 2011. október 27. 18:40
  „OK : ELTÜNT A LÓVÉ 2002-2010 KÖZÖTT , 16 000 MILLIÁRD FORINT !!!
  OKOZAT : ADÓK EMELÉSE , FIZETNI KELL AZ MSZP-S HITELEKET !!!
  AKKOR MOST A BALOS KOLLÉGÁK MIÉRT HŐBÖRÖGNEK ???
  ELFOGYOTT A LÉ ...........................???”
 • 6. kukori 2011. október 27. 16:54
  „Megkukkantottam a képgalériát ami az ülésen készült,és csak arra lennék kíváncsi,hogy a tisztelt honatyáink hol a fenében vannak?!Mindre egyszerre jött rá a szapora ....?!Jó pénzért a melegben azért elücsöröghetnének ha már megválasztottuk őket!!!Bár sokat az sem jelent,mert mindenre kíváncsiak csak arra nem,hogy mi folyik az ülésteremben?!Ha teljesítmény bérben dolgoznának mind éhenhalna!!!!”
 • 5. pancser 2011. október 27. 15:34
  „Annak a szemölcsnek én sokkal jobb helyet tudok. Ötletverseny folyik ki tud nagyobbat sarcolni. Hazudnak, miért nem momdják ki, kell a pénz, "davaj csaszi"!”
 • 4. pozdorja 2011. október 27. 13:18
  „Rogánnak meg elment az esze. Megadóztatná az extrudálással készült élelmiszereket, mert azok is egészségtelenek.
  Bizonyára nagyon egészségtelen pl a kölesgolyó, valamint a Buláta nevű termék.
  Gyakorlatilag vérszemet kaptak és most mindegy miről van szó, ha ehető, akkor adót neki. Hogy nőne szemölcs a szemhéjukra...”
 • 3. pozdorja 2011. október 27. 13:08
  „Gyurcsány - Szíjjártó vita? Hát ez elég vicces. Nem mondanám Gyurcsány Ferencről hogy nagy szakértő, de azért a Szíjjártóhoz képest vérprofi. Nagyjából olyan lehet, mintha én vitáznék egy atomfizikussal a Higgs-bozonról.”
 • 2. pancser 2011. október 27. 13:04
  „A zemberek! Most majd emberükre találnak Gyurcsányban, aki nem fogja magát vissza. Szuper kormány, szuper adók. hogyan a frászban tudják ezerke az adókat kivetni ellenőrizni korrektül? Sehogy! Majd sütünk otthon rágcsálni valót. Dübörög a magyar gyorsnaszád, hiszen már van új tákolmányunk is.”
 • 1. pozdorja 2011. október 27. 09:22
  „Nézzük milyen adót találnak ki mára, mert hogy lesz még az nem kérdés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó és kisbusz karambolozott

Három ember megsérült, amikor összeütközött egy személyautó és egy kisbusz csütörtökön Diósdon. Tovább olvasom