Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Országgyűlés: Áfaváltozások, bakancs az asztalon

Az Országgyűlés hétfői ülésén döntöttek a nyugdíj- és az adórendszert szabályozó törvényekhez benyújtott módosító indítványokról. Ezek megegyeznek a miniszterelnök által korábban bejelentett változatási elképzelésekkel. Draskovics bakancsot kapott.
Bajnai: sikertörténet a európai uniós csatlakozás
Bajnai Gordon a magyarság legnagyobb modernkori sikertörténetének nevezte az európai uniós csatlakozást. A miniszterelnök hangsúlyozta: ezért minden kormány tett az elmúlt 20 év évben, és mindenki büszke lehet rá.
A kormányfő "nagy nemzeti váltófutáshoz" hasonlította a csatlakozási folyamatot, amelyben az egymást követő kormányok egymásnak adták a stafétát, és mindenki egy irányban futott.
Bajnai Gordon véleménye szerint az uniós tagság az elmúlt öt évben védelmet, támogatást, modernizációt jelentett Magyarországnak. Kiemelte: a világgazdasági válság hatásai is jobban érintették volna az országot, ha nem lennénk tagjai az Európai Uniónak.
Európához tartozni azonban nemcsak védelem, lehetőség, hanem sokszor kemény érdekérvényesítő tevékenység is - mondta a miniszterelnök, aki szerint ebben is nagyobb nemzeti összefogásra, egyeztetésre lenne szükség.

Navracsics: Magyarország "csúnyán leszerepelt" az Európai Unióban
A szocialista kormányokat tette felelőssé Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azért, amiért Magyarország az elmúlt öt évben állítása szerint "csúnyán leszerepelt" az Európai Unióban.
A fideszes politikus Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: 1998 és 2002 között kezdett az ország magához térni a 80-as és 90-es évek sokkjából, sokan Nyugat-Európában is úgy gondolhatták, hogy ez egy elronthatatlan helyzet, ott pattog a labda a gólvonalon, már csak be kell lőni a hálóba, és megvan a gól. "Aztán az történt, hogy 2002 májusában megjelentek a szocialisták, és lendületesen fölé vágták a labdát" - tette hozzá.
Szerinte az uniós csatlakozás óta, az elmúlt öt évben olyan folyamatok indultak el, amelynek következményeképpen a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek kétharmada csalódott az Európai Unióban.

Mesterházy: egyértelmű siker az EU-csatlakozás
Egyértelműen sikerként könyvelhetjük el Magyarország és a többi kilenc állam öt évvel ezelőtti európai uniós csatlakozását - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.
A kormánypárti képviselő szerint az elmúlt öt év kevés ahhoz, hogy kialakítsuk a végső mérleget az uniós tagságról. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is Európa része volt, még akkor is, ha néhány évtizedre a történelem elszakította Európától.
Mesterházy Attila szerint nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagy az EU ellenzőinek aránya, de szerinte Magyarországon ez teljesen természetes, mert irreális várakozások voltak a tagsággal kapcsolatban.

Firtl: Magyarország minden mutató tekintetében az utolsó az Európai Unióban
Magyarország minden mutató tekintetében az utolsó az Európai Unióban - mondta a KDNP-s Firtl Mátyás a miniszterelnök felszólalására reagálva.
Firtl Mátyás, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: míg 2002-ben a magyar lakosság 67 százaléka gondolta úgy, hogy az uniós tagság jó lesz, addig 2004-ben ez az arány már csak 50 százalék volt, 2008-ban pedig 31 százalék.
Az emberek csalódtak az uniós csatlakozásban, ugyanakkor az európai intézményekben jobban bíznak, mint a magyar kormányban, és ez az önök kormányzásának csődjét bizonyítja - tette hozzá a szocialistákhoz fordulva.
Kijelentette: Magyarország 2008. május 1-jén az utolsó minden mutató tekintetében az Európai Unióban, az államháztartási hiányban, inflációban, a versenyképességi mutatókban, a munkanélküliségi adatokban és az adóterhekben is.

Eörsi: csodavárós országból "csinálós" ország legyünk
Magyarországnak be kellene lépnie az Európai Unió mentális közösségébe is, "csodavárós országból egy csinálós országgá" kellene válnia - mondta Eörsi Mátyás (SZDSZ).
Az újonnan csatlakozott országok többségében liberálisok, szociáldemokraták, kereszténydemokraták félreteszik egy percre belpolitikai csatájukat, hogy együtt örüljenek a tagságnak - vélekedett a liberális politikus Bajnai Gordon miniszterelnök felszólalására reagálva. Hozzátette: Magyarország még nem tart itt.
Az elmúlt öt év tanúsága, hogy az EU helyettünk nem old meg semmit - mondta a képviselő, megjegyezve, Magyarország néha egy csodaváró ország benyomását kelti.
Az SZDSZ-es képviselő szerint az EU a lehetőségek tárházát nyújtja, hogy mennyire tudunk élni ezekkel a lehetőségekkel, az már rajtunk múlik.
Bajnai szerint az értékelvű hovatartozás a meghatározó a külpolitikában
A magyar külpolitikában az értékelvű hovatartozásnak - a NATO- és az EU-tagságnak - kell az első helyen szerepelnie - emelte ki a miniszterelnök válaszában, amit a felszólalása után elhangzott reakciókra adott.
A kormányfő hangsúlyozta: ehhez konszenzust kell keresni. Felidézte: ezt az első miniszterelnöki látogatásán is egyértelművé tette Brüsszelben a múlt héten.
Az uniós források felhasználásával kapcsolatban elhangzott kritikákról azt mondta: Magyarország az I. Nemzeti Fejlesztési Tervet százszázalékosan teljesítette, az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek pedig - amelyből két év telt el - eddig több mint 10 ezer nyertese van, és 400 milliárd forintot fizettek ki.
Mint mondta, az unióban e tekintetben az elsők között van Magyarország.

Kökény: a közegészségügyi szolgálat felkészült az új influenzavírusra
A Magyar Közegészségügyi Szolgálat felkészült az új vírus okozta veszélyek elhárítására - jelentette ki a politikus.
Kiemelte azt is: a politikának távol kell tartania magát az egészségügyi szakmai kérdésektől. Mint mondta, nem lehet bal vagy jobboldali vírusról beszélni. Hozzátette: kielégítő és mértéktartó tájékoztatásra van szükség a média részéről is.
Vojnik Mária egészségügyi államtitkár azt mondta: az influenza járvány az, amelyik évről évre világjárványokat, tömeges megbetegedéseket tud okozni. Az emberi szervezet ezzel az újfajta vírussal még nem találkozott, ezért okozhat tömeges járványt - fűzte hozzá.
Az államtitkár arra kérte a képviselőket, hogy segítsék megőrizni a járványügyi szervekbe vetett bizalmat.

SZDSZ: nem lehet együttműködni olyan pártokkal, akik szerint cigánybűnözés van Magyarországon
Fodor Gábor úgy fogalmazott: Magyarországon ma újra jelen van a félelem, mert kisebbségi hovatartozásuk miatt embereknek félniük kell.
Szólt arról az öt emberről, akik szavai szerint mindannyian magyar állampolgárok voltak, és a "bőrszínük miatt" érte őket a halál. Véleménye szerint gyilkosságsorozatról lehet beszélni.
Kiemelte: a külföldi lapokban azt írják Magyarországról, hogy jobboldali gyűlölethadjárat folyik a roma kisebbség ellen. Hangsúlyozta: nem lehet együttműködni olyan pártokkal, akik szerint "cigánybűnözés" van Magyarországon.
Juhász Gábor közölte: még ha meg is lesznek azok a tettesek, akik megölték a romákat, ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarországon a szélsőjobboldalnak történelmi hagyományai vannak.

KDNP: 150 éves a Lónyai utcai Református Gimnázium

Hoffmann Rózsa (KDNP) a 150 éves Lónyai utcai Református Gimnáziumról emlékezett meg.
Kiemelte: az iskola tanulói voltak többek közt Gárdonyi Géza, Szent-Györgyi Albert, Molnár Ferenc. Mint mondta, a Fidesz és a KDNP nevében fejet hajt a keresztény iskolák több mint ezer éves teljesítménye előtt.
Hiller István oktatási miniszter válaszában szintén köszöntötte a 150 éves intézményt.

Balog Zoltán (Fidesz) bakancsot tett Draskovics asztalára a parlamentben
Balog Zoltán fideszes képviselő a Szabadság Kör nevében kísérletet tett arra, hogy a kör által alapított "Jogtipró-díjat" távollétében átadja Draskovics Tibor igazságügy-miniszternek a parlamenti patkóban. A díjat, amely nem más, mint egy talapzatra rögzített fekete bakancs, a miniszter asztalára tette le.
Ezt megelőzően az ellenzéki politikus napirend előtti felszólalásába már beleszőtte azt a kérdést, hogy kíváncsi arra, az államtitkár hajlandó-e eljuttatni a díjat a tárca vezetőjének.
Napirend előtti felszólalását követően Balog Zoltán lement a parlamenti patkóba, s Draskovics Tibor üres bársonyszéke fölé, a miniszter asztalára tette a bakancsot. Juhász Gábor, a tárca államtitkára a jelenetet szótlanul figyelte, majd amikor válaszra emelkedett, megkérte a teremszolgákat, hogy vigyék ki a "díjat".
Balog Zoltán napirend előtti felszólalásában - még ezt a közjátékot megelőzően - felhívta a figyelmet a Szabadság Kör által készített tanulmányra, amely a magyarországi emberi jogoknak a helyzetével foglalkozik. A jelentés - mint mondta - elemzi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium gyakorlatát: azt, hogy hogyan korlátozzák a szólásszabadságot, a sztrájkjogot, a gyülekezési jogot, és azt is, milyen emberi jogi sérelmeket követnek el a hatóságok.

Domokos László (Fidesz) a Deloitte elleni perről érdeklődött
Domokos László (Fidesz) a pénzügyi államtitkárhoz fordult a Postabank-ügyet követő per miatt.
Az ellenzéki képviselő szerint az ügyhöz kapcsolódó, a Deloitte Magyarország könyvvizsgáló cég ellen indított perben az állam ahelyett, hogy több milliárd forint kártérítést kapott volna, több száz millió perköltséget fizet. Megkérdezte, hogy a Pénzügyminisztérium megfelelő gondossággal képviselte-e a per során az államot.
Katona Tamás válaszában arrogánsnak és gátlástalannak nevezte a Fideszt, és visszautasította az interpellációban elhangzottakat. Hozzátette, a képviselő két valótlanságot is állított felszólalása során.

Bedő Tamás (MSZP) a hazai borokat védte felszólalásában
Bedő Tamás (MSZP) a hazai borgazdálkodók védelmében felszólalva arról beszélt, hogy a szőlő és a borágazatban az uniós csatlakozás egyik leginkább észrevehető következménye, hogy megnőtt a más tagállamokból behozott bor mennyisége.
Közölte: tiszteletben kell tartani az unión belül a termékek szabad áramlását, de a szőlészek, borászok és a fogyasztók érdekei megkövetelik, hogy csak kiváló minőségű italokhoz lehessen jutni a hazai piacokon.
Gráf József agrárminiszter válaszában azt mondta: egy átlagos évben 3,5 millió hektoliter bort állítanak elő Magyarországon, ebből körülbelül 700-750 ezer hektolitert exportálnak.

Puskás Tivadar (KDNP): nem lehet tudni, hol vannak a defibrillátorok
Puskás Tivadar (KDNP) az egészségügyi államtitkárhoz fordult, s a laikusok által is használható félautomata defibrillátorok kihelyezése felől érdeklődött.
A politikus közölte, hogy az eszközök jók és életet menthetnek, de a készülék használatára nem képeztek ki embereket, és azt sem lehet tudni, hogy hol vannak kihelyezve ezek a defibrillátorok.
Vojnik Mária államtitkár elmondta: az önkormányzati tárca tájékoztatása szerint a minisztérium a múlt évben 50 defibrillátort szerzett be, amelyeket sportlétesítményekben helyeztek el. Hozzátette, a mentősöknek átadták ezeknek a listáját, így ők tudják, hogy hol vannak elhelyezve a készülékek.

Gusztos (SZDSZ): miért nem találja a kuruc.info szerkesztőit a rendőrség?
Gusztos Péter (SZDSZ) arról kérdezte az igazságügyi államtitkárt, miért tehetetlenek a hatóságok a kuruc.info nevű portállal szemben, és miért nem képesek megtalálni az oldal szerkesztőit.
Azt mondta, hogy tavaly december elején az egyik, a Jobbikkal politikai vitába keveredő szélsőséges, "közismert agresszor" részletes vallomást tett az ügyészségen arról, ki az oldal főszerkesztője.
Juhász Gábor azt mondta, a liberális képviselő által említett személyek már korábban a hatóságok látókörébe kerültek, de bűncselekmény megalapozott gyanújának hiányában nem volt lehetőség arra, hogy büntetőeljárást folytassanak ellenük.

Heintz Tamás (Fidesz): újabb helyjegy, ha késik a vonat?
A csatlakozó vonat késése miatt hoppon maradt utasoknak újból helyjegyet kell venniük, ha a csatlakozást hét percen belül késik le - mondta Heintz Tamás (Fidesz) az álláspontja szerint jogsértő gyakorlat felfüggesztését kérve.
Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára válaszában közölte, a csatlakozások elmulasztása nem írható az ütemes menetrend rovására. Hozzátette: a MÁV nem követ el jogsértést, a hétperces szabály alkalmazása mögött az a megfontolás áll, hogy a néhány perces átszállásoknál nagy valószínűséggel lehet arra számítani, hogy objektív akadályok miatt nem sikerül csatlakozni a helyjegyes vonathoz.

Hirt Ferenc (Fidesz): a fogyatékkal élők lemondhatnának a szociális tárcánál zárolt összegekről
A Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál (SZMM) év elején zárolt hárommilliárd forint ügyében interpellálta a fideszes Hirt Ferenc a szakminisztert.
Utalt arra, hogy az idei év elején a fenntarthatatlan költségvetési folyamatok miatt a kormány minden minisztériumnál több milliárd forint zárolását rendelte el. Hirt Ferenc elmondta, hogy a mozgáskorlátozottak szerzési és átalakítási támogatására fordítható 1,6 milliárd forint kétharmadának kifizetését is felfüggesztették.
Herczog László szociális és munkaügyi miniszter azt mondta, az SZMM-hez tartozó előirányzatok jelentős része szakmai programokra, jövedelempótló és kiegészítő támogatások finanszírozására szolgál, ezek felhasználása nem korlátozható.

Fidesz: a kormány a rákos betegeken is spórolni akar
Molnár Ágnes fideszes képviselő szerint a kormány még a rákos betegeken is spórolni, kísérletezni akar.
A rákos betegek vérszegénységének kezelésére szolgáló készítmények közül ugyanis egy úgynevezett biohasonló készítményt vezetnének be kötelezően, minden új kezelésnél - jelentette ki.
Hozzátette: a gyógyszer klinikai vizsgálata bizonytalan.
Feltette a kérdést: miért veszi el a kormány a szabad gyógyszerválasztás lehetőségét a betegektől és az orvosoktól?
Székely Tamás egészségügyi miniszter azt válaszolta: a jogszabályban nincs szó konkrét gyógyszer megnevezéséről, arról rendelkezik mindössze, hogy elsődlegesen azt a gyógyszert javasolják, amelyik a legolcsóbb.
Szó nincs arról, hogy bármilyen rákos betegnek le kellene cserélnie a gyógyszereit - jelentette ki.

KDNP: mi lesz az újbudai Tüskecsarnokkal?
Rétvári Bence (KDNP) azt kérdezte, hogy mikor sportolhatnak a fiatalok az újbudai Tüskecsarnokban. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2007-ben döntött úgy, hogy a sportcsarnok helyett kongresszusi központ lesz belőle, de végül az a beruházás sem valósult meg.
Jauernik István államtitkár azt válaszolta: mivel jelenleg válság van, közösen kell megkeresni a lehetőséget arra, hogy milyen módon lehetne befejezni az épületet.
Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az épületre kiírt pályázatra lesz majd érdeklődő. Nincs eldöntve az a kérdés, hogy sportlétesítmény vagy konferenciaközpont lesz-e a Tüskecsarnokból - tette hozzá.

MSZP: elkészült az Élelmiszer Termékpálya Kódex
Kis Péter László (MSZP) arról beszélt, hogy elkészült az Élelmiszer Termékpálya Kódex.
Feltette a kérdést: miben tud a kódex segíteni a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak?
Gráf József földművelésügyi miniszter azt válaszolta: a kódexben foglaltak szerint az áruházláncok polcain az alapvető élelmiszereknél 80 százalékban magyar élelmiszerek lesznek kint.
Annyit fog érni a kódex, amennyit betartanak belőle - jegyezte meg a szakminiszter.

Fidesz: támogatási késedelmek a mezőgazdaságban
Font Sándor (Fidesz) többek közt arról érdeklődött, hogy a földművelésügyi minisztériumot hogyan érintik a költségvetési megszorítások.
Mint mondta, meglepte az, hogy a vidékfejlesztési alapból lehívható támogatási kérelmeket 2010-re hirdette meg a minisztérium.
Gráf József földművelésügyi miniszter azt válaszolta: a fizikai leterheltség az oka annak, hogy halasztani kellett néhány pályázat meghirdetését. A 2010 egy óvatos dátum - tette hozzá.
Földesi Zoltán (MSZP) az érettségi zavartalan lebonyolításáról
Földesi Zoltán (MSZP) kijelentette: ezekben a napokban az a legfontosabb, hogy zavartalanul le lehessen bonyolítani az érettségiket.
Többek közt azt kérdezte: beváltotta-e az emelt szintű érettségi rendszer a hozzá fűzött reményeket?
Példaként elmondta, hogy a szülők és a tanulók is jó dolognak tartják az előre hozott érettségit.
Arató Gergely azt válaszolta: gond nélkül kezdődtek el hétfőn magyarból az érettségi vizsgák.

Fidesz: van-e engedélyezett kullancsirtó szer Magyarországon?
Gyimesi Endre (Fidesz) a kullancsok irtásáról beszélt. Hozzátette: az évtizedekig használt permetező szer nem használható tovább az uniós előírások alapján.
Rámutatott arra: Vas és Zala megyében igen sok a fertőzött kullancs, többen betegedtek meg Lyme-kórban.
Van-e már engedélyezett kullancsirtó szer Magyarországon? - tette fel a kérdést az egészségügyi miniszternek.
Székely Tamás egészségügyi miniszter azt válaszolta: az eddig használt permetezőszer halálos méreg lehet az emberre, ezért nem engedik, hogy ezt használják.

A Fidesz a tanoda-pályázatokról
Tóth Ferenc (Fidesz) azt mondta: a kormány 1,3 milliárd forintos pályázatot írt ki tanoda-pályázatra úgy, hogy nem tudta megmondani, hány tanoda létezik az országban, s azok hogyan működnek.
Közölte: kétszer is nyertek, és többet is nyertek azok a tanodák, amelyek akkori minisztériumi munkatársakhoz kötődtek. A képviselő itt többeket is megnevezett, például azt a Derdák Tibort, aki szavai szerint minisztériumi tanácsadóként is ismert.
Az ellenzéki képviselő azt kérdezte: elfogadható-e, hogy közpénzek újabb milliárdját próbálják rátukmálni "megélhetési kebelbarátokra"?
Hiller István oktatási miniszter közölte: összesen eddig 67 tanoda kapott támogatást, Derdák Tibor szervezete pedig nem pályázott tanodai tevékenységre.
Kiemelte: a nyertesek között sok segélyszervezet, valamint katolikus plébánia is van.

Kupper András: a metróépítés miatt veszélyesen megsüllyedt a Műegyetem egyik tömbje
Kupper András (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Műegyetem egyik épülettömbje, a vegyi kar épülete a metró építése miatt mára veszélyes mértékben megsüllyedt. Mint mondta, elmaradtak a teljes körű szerkezeti és anyagvizsgálatok, az esetleg szükségessé váló alapmegerősítés tervei sem készültek el, s hasonlóképpen más szükséges intézkedések sem történtek azért, hogy ezt a negatív folyamatot megállítsák.
Katona Tamás pénzügyi államtitkár közölte: az említett probléma abból eredt, hogy az építés közben a kivitelező nem tartotta be a saját maga által javasolt és megtervezett technológiát. Hozzátette: a vegyi kar épülete állami vagyon, így a nemzeti vagyonért felelős szervezet mindent megtesz azért, hogy megtörténjen a károk helyreállítása és a további károk ne keletkezzenek.

Erdős Norbert: munkagépeik mérete miatt büntetik a gazdákat a közutakon
Erdős Norbert (Fidesz) közölte: a hozzá érkező információk szerint munkagépeik mérete miatt büntetik a gazdákat a közutakon, s nem is kis összeggel. Ezeket a bűntetéseket nevetséges, átlátszó pénzbehajtásnak minősítette a politikus.
Oláh Lajos közlekedési államtitkár közölte, a kormány nem kívánja nehezíteni a gazdák életét a közutakon, nem ró ki felesleges büntetéseket. Hozzátette ugyanakkor azt, hogy a hatóság megkezdte a jogszabályok betartásának ellenőrzését. Mint mondta, a szabályzás felülvizsgálata folyamatban van, s várható, hogy a túlméretes járművek esetében csökkentik a büntetési tételeket.

Gyimesi Endre: elfogadhatatlan a szakképzési források mérséklése
Gyimesi Endre (Fidesz) az iránt érdeklődött, hogy a költségvetési megszorítások során miért éppen a szakképzési forrásokat mérsékelte a kormány. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy míg a szakképzéstől elvon a kormány, addig az interaktív táblák beszerzésére rendelkezésre álló keretet még növeli is négymilliárd forinttal.
Arató Gergely államtitkár azt hangsúlyozta, hogy mind a szakképzés finanszírozására, mind pedig az iskolák számára az interaktív táblákra szükség van.

Vígh Ilona: nincs fedezet a közmunkák elvégeztetéséhez
Vigh Ilona (Fidesz) azt hiányolta, hogy a kormány nem biztosítja a közmunkák elvégzéséhez szükséges eszközök fedezetét az önkormányzatoknak. Közölte: a most rendelkezésre álló összeg csak a bérre és a bérterhekre elegendő.
Herczog László szociális és munkaügyi miniszter arra hívta fel az ellenzéki politikus figyelmét, hogy az új kormány a dologi kiadások finanszírozására megteremtette a pályázati lehetőséget, az ezzel kapcsolatos kormányrendelet már megjelent.

Határozathozatalok és viták
A kérdéseket követően az Országgyűlés határozathozatalokkal folytatta munkája.
Az Országgyűlés sürgős tárgyalásba vette a közhasznú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A Ház ezt követően részletes vitára bocsátotta a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról, a felsőoktatásról szóló törvényeket módosító törvényjavaslatokat.
A parlament egyhangúan igennel szavazott az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatra.
A nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában Godó Lajos (MSZP) azt mondta, hogy azt a bizottság egyhangúlag támogatta, ezért kérte, hogy a parlament vita nélkül fogadja el azt. A képviselők 349 igen szavazattal, 16 tartózkodás mellett fogadták el azt.
Az építőipart és a közvetlenül kapcsolódó ágazatokat sújtó recesszió kezelése érdekében szükséges intézkedésekről szóló határozati javaslat zárószavazása során a képviselők egyhangúan igennel szavaztak.
A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala során a parlament elfogadta a támogatott módosító javaslatokat, ahogy így tettek a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényjavaslat támogatott módosító javaslataival is.

Katona Tamás: megkezdődik az adórendszer számottevő átalakítása
Az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsán Katona Tamás pénzügyi államtitkár azt mondta, megkezdődik az adórendszer számottevő átalakítása. Megemlítette, hogy a 2010-re tervezett változtatások kapcsán hamarosan új csomagot nyújt be a kormány.
Közölte, hogy tervezik az általános, öt százalékpontos járulékcsökkentést, az adórendszer olyan átalakítását, amely alapján a magánszemélyek 90 százaléka jövőre az alacsonyabb adókulcs szerint adózzon.
Az államtitkár elmondta, hogy a kormány támogatja az aktív, saját teljesítményükből élők kedvezőbb adóztatását elősegítő, a fogyasztást terhelő adókat növelő indítványt. Ennek alapján az áfa normál kulcsa július elsejétől 25 százalékosra emelkedik, de az alacsonyabb jövedelműek által tipikusan fogyasztott termékeknél 18 százalékos kedvezményes kulcsot iktatnak be.
Az Országgyűlés ebben az esetben is elfogadta a támogatott módosító javaslatokat.
A parlament egy korábbi döntés alapján hétfőn nem szavazott a Soros Fund Management magyarországi káros pénzügyi tevékenységeit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról.

Fidesz: porhintés a miniszterek fizetéscsökkentése
Az SZDSZ támogatja, a Fidesz azonban porhintésnek tartja a miniszterek illetményének csökkentését is lehetővé tevő törvényjavaslatot. Erről a pártok képviselői beszéltek a javaslat hétfői általános vitájában, az Országgyűlésben.
Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) elmondta: erkölcsi szempontból is méltányolható, hogy ez volt az első törvényjavaslat, amelyet a frissen megalakult kormány benyújtott, és nem jár el helyesen, aki "kötekedik" a csökkentés összegével.
Répássy Róbert (Fidesz) szerint a javaslat "porhintés". Mint fogalmazott, tisztességtelen, hogy miután majdnem háromszorosára emelték a miniszteri illetményeket, most 15 százalékkal akarják azokat csökkenteni.
Az MSZP-s Szabó Zoltán véleménye szerint Répássy Róbertnek szelektív a memóriája, ugyanis arról elfelejtett szólni, hogy 2002 elején még a Fidesz hozott egy olyan döntést, amely a köztisztviselők illetményét "képtelen mértékben" megemelte.

Gépjármű-felelősségbiztosítás - a szolgáltatás színvonalát javítani kell
Az elmúlt évben jelentősen nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos panaszok száma, amely vélhetően a kárügyintézés hiányosságai miatt történt - mondta felszólalásában a fideszes Püski András. Úgy vélte, a szabályozás több lényeges területre nem terjed ki. Ezek között említette az új biztosítók piacra lépésének szabályozását, illetve a piaci biztosítók csődhelyzetére vonatkozó szabályozás is. Mint mondta, ez utóbbi szükségességét mutatja a MÁV Általános Biztosító tavalyi esete.
A szocialista Szabados József erre reagálva közölte: a javaslat egyértelműen szabályozza a piacra lépés módját, meghatározza alapítás feltételeit, s szabályozza a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének e téren elvárható tevékenységét is.
Lezsák Sándor az ülést vezető alelnök lezárta az általános vitát.
Bortörvény: konszenzus az ellenőrzési járulék megosztásáról
Bedő Tamás (MSZP) a forgalomba hozatali járulék megosztásával kapcsolatban a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény részletes vitájában azt mondta: nem az eredeti javaslatban szereplő 3.20 forintos ellenőrzési járulék, hanem a literenkénti tíz-, illetve az ötforintos járulék 60/40 százalékos megosztási aránya került a végleges javaslatban. Ezt a szakbizottság egyhangúlag támogatta - jegyezte meg.
Gőgös Zoltán államtitkár megerősítette, hogy az említett 60/40 százalékos megoszlás teljeskörű politikai konszenzussal született meg. Közölte: a beérkezett csekély számú módosító javaslat is mutatja, jól előkészített és megtárgyalt javaslat került a Ház elé.
Több felszólaló nem volt, így Világosi Gábor, az ülést vezető alelnök lezárta a vitát.

Felsőoktatás: legyen vagy ne legyen mandátum meghosszabbítás
Nem lenne kívánatos, hogy a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslatban meghatározott körnél bővebb körre is kiterjesszék a mandátummeghosszabbítás lehetőségét a megbízatás harmadik ciklusában - vélekedett a szocialista Szabó Zoltán a felsőoktatási törvény módosításának részletes vitájában.
Szabó Zoltán és Tóbiás József közös módosító javaslata lehetővé tenné, hogy - a felsőoktatási intézmények szenátusainak kétharmados támogatásával - a rektorhelyettes, a főigazgató és a dékán megbízatását második alkalommal is meg lehessen hosszabbítani.
A fideszes Pósán László hiányolta e meghatározott körből a tanszékvezetőket.
Az ülést vezető alelnök, Világosi Gábor lezárta a részletes vitát.

Egy szocialista vélemény - maradjon meg az utazási kedvezmény a nyugdíjasoknak
A szocialista Garai István Levente napirend utáni felszólalásában az utazási kedvezmények szűkítésével kapcsolatban azt mondta, reményei szerint a 65 év felettiek esetében ezt nem szüntetik meg. Mint mondta, a MÁV nem a nyugdíjasok miatt van rossz helyzetben. Úgy vélte, ha ezt a kedvezményt megszüntetnék, a nyugdíjasok túlnyomó része nem utazna. Álláspontja szerint a haszon elmaradását ezért nem lehet értelmezni.
Közölte: ilyen lépésnek szociológiai hatása is lehet, hiszen egy ilyen szigorítással az emberi kapcsolatok nehezednek, ami az idős emberek egészségi állapotának romlását is eredményezheti.

Több napirend utáni felszólaló nem volt, így Világosi Gábor lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés kedden reggel folytatja munkáját.

Olvasóink írták

 • 3. law 2009. május 06. 09:55
  „Azon a "vidéken" ennél abszurdabb dolgok is előfordulnak az igazságszolágtatásban...
  Vajon miért csak ezt veszik észre?
  Egyébként meg teljesen abnormális dolognak tartom az új szabályokat. Durván és képletesen fogalmazva:
  Pár év múlva a sarki hentes fog dönteni a Mérésügyi Hivatal hatáskörébe tartozó határozatokról? Vannak feladatok, amiket nem lenne szabad az állami igazságszolgáltatás kereteiből kieengedni.
  De tovább megyek:
  Nem azon kéne siránkozni, hogy nagy a bíróságok leterheltsége, hanem értelmes, végrehajtható, és legalább egy évig hatályban maradó, és nem változó jogszabályok kellenének, és nem 10 éves perek, 3-4 hatályon kívül helyezés utáni megismételt eljárással. Igaz, hogy olyan jogszabályi környezetben, ahol már azt is szabályozzuk, - a józan ésszel szembe menően- hogy ha balra nézek, milyen szögben és mennyi ideig fordíthatom a fejemet, ez nehéz feladat. Olyan jogszabályi rendszerünk van, hogy a napi változtatás a kényszerűség miatt elkerülhetetlen. Törvénybe iktatjuk a napi változó világban az óra állását. És csodálkozunk, hogy percenként, sőt másodpercenként változtatni kell.
  Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntésére kimondja az Alkotmánybíróság, hogy alkotmánysértő. ŐRÜLET!!! Azok nem jogi egyetemre jártak? Ha meg igen, akkor ki mit tanult ott? Ezt így soha nem fogják megoldani, az igazságszolgáltatás meg lassan összeomlik.”
 • 2. pampus 2009. május 05. 12:40
  „Azt a bakancsot Draskovics fejéhez kellett volna vágni! Hisz már nem egy eset volt, hogy a törvényi gyártás miatt a bírók nem is foglalkoznak a bűn és polgári kártérítési beadványokkal , ha azt nem ügyvéd terjeszti ekéjük!”
 • 1. Tapmancs 2009. május 05. 11:54
  „Az uszító, gyűlölködő Gusztos ellen már több feljelentést is tettek rágalmazás miatt. Jobb lenne ha befogná a pofáját ebben az egy évben amíg még a parlamentben csücsül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisvállalkozások a túlélésért harcolnak

Magyarország – Csak spórolásból, kiadáscsökkentésből nem tud az ország felzárkózni az EU… Tovább olvasom