Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Orsolyita himnusz az évfordulóra

Nagy Gáspár Diák-Dal című versére Szokolay Sándor írt Himnikus Éneket a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Oktatási Központ fennállásának 10. évfordulójára. A mű bemutatóját a pénteki iskolai ünnepségen a szerző vezényli a bazilikában.
Szokolay Sándort soproni otthonában kérdeztük a gyermekek által csak „orsolyita himnuszként" emlegetett műről.

– Nagy Gáspárral nem először dolgozom együtt, már vagy négy-öt versére írtam zenét. Most megjelenő, nyolcadik operám szövegét is ő írta. Legismertebb közös munkánk, az oratorikus Symphonia Ungarorum – Magyarok Szimfóniája – a millenniumi év nyitó hangversenyén hangzott fel, a Magyar Rádió ének- és zenekarát Vásáry Tamás vezényelte – kezdte Szokolay Sándor.

– Nagy Gáspár orsolyitákról írt verse, a Diák-Dal első olvasatra kissé menetszerűnek tűnik, csábítana egy indulóra, de én motettát írtam rá. A motetta, a kíséret nélküli női kari ének legnagyobb mestere Palestrina volt, már ő is az egyházi zenére alkalmazta elsősorban. Az igazgató, Németh József atya kérésére egy könnyebb darabot írtam. A prohászkás diákok énekkara Csorba János karnagy irányításával gyorsan tanul, karuk egyre jobban kitűnik az iskolai kórusok közül. Ez azért is fontos, mert a rendszerváltoztatás óta – mióta a mozgalmi dalok kora letűnt – a magyar kóruskultúrát, Bartók, Kodály hagyatékát elsősorban az egyházi iskolák énekkarai tartják életben.

– A vers a Káptalandombról, az ősi bástyáról, az imádkozó orsolyitákról szól. A múltat idézi, de a jövőbe néz. Az a nép ugyanis, amelyik elveszti hitét, nem marad fönn sokáig. A magyarok hitének megőrzése az én ars poeticám is, az orsolyiták pedig imáikkal védik a hitet. A régi szentek szerint az éneklés felerősített imádság. Talán kimondatlanul is ez vezérel mostanában, hiszen munkáimban a szakrális művek aránya az utóbbi időben 80–90 százalékra emelkedett. Vigaszt és reményt kell nyújtsunk a zenével.

„ A vers a Káptalandombról, az ősi bástyáról, az imádkozó orsolyitákról szól. A múltat idézi, de a jövőbe néz. Az a nép ugyanis, amelyik elveszti hitét, nem marad fönn sokáig."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tévéműsor:

a Százszorszép

Győr. Szombaton este 6 órakor új műsor indul a Győr TV-n Százszorszép címmel. Az első adás… Tovább olvasom