Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Orrmandula: az időben elvégzett műtét

Az átmeneti hallásromlást is előidéző megnövekedett orrmandula eltávolítása olyan műtét, amit ha gyermekkorban kellő időben végeznek el, akkor az azt követően kialakuló helyes légzés és hallásfunkció hozzájárulhat a gyermek testi és szellemi fejlődéséhez.
A gátolt orrlégzés, a nyitott szájjal alvás, az egyenletes, jól hallható szuszogás, később horkolás, mind-mind figyelmeztető jel lehet a szülő számára, hogy kisgyermekét célszerű kivizsgáltatni. Ezen tünetekről hallva ugyanis az orvos elsősorban az orrmandula megnagyobbodására gondol. Különösen a bölcsődei, óvodai közösségekben találkozhat a kisgyermek vírusokkal, baktériumokkal, és a nyirokszövet, azaz az orrmandula védő szerepe megnő. Ez azért is figyelemre méltó körülmény, mert gyermekkorban a gége még igen magasan fekszik, így nélkülözhetetlen a biztonságos orrlégzés.

Halláscsökkenést okozhat

A megnagyobbodott orrmandula akár légzéskimaradáshoz is vezethet. Ebben az esetben rövid időn belül műtéti beavatkozás szükséges – hangsúlyozta dr. Berényi Imre, a szegedi gyermekklinika újszegedi, B részlegében működő fül-orr-gégészeti osztály vezető főorvosa.
A műtét szükségességének vezető tünete a gyakori, elhúzódó nátha, a felső légúti hurut, a nehezebben leszívható orrváladék, ami mellé társulhat gennyes középfülgyulladás is.

Három megye

Az óvodába, iskolába járó gyerekek a legveszélyeztetettebbek, az orrmandula műtét már másfél éves kortól elvégezhető. Évente 25-30 ilyen beavatkozásra van szükség. A három év alatti, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyebeli betegek orrmandula műtétét az újszegedi intézmény végezheti. Ugyanakkor a 9-10 éves kislányoknál, a fiúknál pedig egy-két évvel később beinduló nemi hormonok azonban gyakorlatilag „elviszik", megszüntetik az orrmandulát.

Otthon gyógyulhat

A megnagyobbodott orrmandula a fülkürtöt lezárhatja, átmeneti halláscsökkenést idézhet elő, a gyermek figyelme csökken, ezzel szellemi fejlődése lelassulhat. Az orr- és a garatmandula rejtett helyzetben van, csak tükörrel vagy optikával vizsgálható meg, ezért elsősorban a tünetek jelezhetik a bajt.

A műtét miatt aggódó szülőknek megnyugtatásként dr. Berényi Imre elmondta, hogy alapos előkészületek után (vizelet- és vérvétel, vércsoport-meghatározás, EKG) altatásban, korszerű felszereléssel végzik a műtétet. Az első 24 órában még elvétve vérzés előfordulhat, de a második napon többnyire hazaengedhetők a szegedi és Szeged környéki kisbetegek. Otthon minél több szénsavmentes folyadékot kell adni nekik, és eleinte pépes ételt. Fájdalomcsillapító adása minden esetben szükséges, de a sírás nem jelent veszélyt a seb gyógyulására. Az ötödik nap egy kicsit kritikusabb, akkor válik le a műtéti seben lévő seblepedék, ami rendkívül ritkán látható orr- és torokvérzéssel járhat. Ilyenkor a gyermeket mielőbb el kell vinni a legközelebbi fül-orr-gégészeti osztályra, függetlenül attól, hol műtötték!

Újra kinőhet

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakori az orrmandula ismételt kinövése, és ennek mi az oka, dr. Berényi Imre elmondta: mivel az orrmandula teljes mértékben nem távolítható el, a bennmaradt kis csonk valóban újra növekedésnek indulhat. Ennek oka lehet a gyakori felső légúti hurut, mert akkor az orrmandula úgy érzékeli, hogy neki ismét feladata van, és elkezd nőni. Régebben a megműtöttek 30-35 százalékánál előfordult ilyen, de napjainkban ez a szám – a modern eszközöknek is köszönhetően – néhány százalékra csökkent. Az orrmandulaműtétek alkalmával ugyanis, ha az orvos szükségesnek látja, kiöblítik az arcüreget, és kezelik a középfülgyulladást is.

N. Rácz Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁPV Rt. elnökjelöltje

Nagy János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem (DE) prorektorát, az agrártudományi centrum elnökét… Tovább olvasom