Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Oroszlánok segítségével vallatták a foglyokat Irakban

Oroszlánokkal félemlítették meg foglyaikat amerikai katonák Irakban - állítja két, az amerikaiak fogságából szabadult iraki üzletember. A két egykori fogoly, Tahe Mohammed Szabbar és Serzád Kamal Kálid hétfőn Washingtonban nyilatkozott erről.
Egyikük beszámolója szerint a katonák betuszkolták őt egy oroszlánketrecbe, majd amikor az állatok megindultak felé, visszarántották a nyíláson. Ezt többször megismételték.

"Annyira megrémültem, hogy elvesztettem az eszméletemet" - emlékezett az átéltekre Szabbar. Az amerikai hadsereg egyik szóvivője kijelentette: soha nem hallott arról, hogy oroszlánokkal rémítgették volna a foglyokat, és az amerikai hadseregnél fogolykínzások gyanújával indult több mint négyszáz vizsgálat során egyszer sem merült fel ilyen vád vagy gyanú.

"Minden, foglyokkal kapcsolatos visszaélési vádat komolyan veszünk. De szokatlannak tűnik, hogy három év vizsgálatai után most merül fel először ez (a vád)" - mondta a szóvivő, Paul Boyce.

A két iraki férfi azért utazott az Egyesült Államokba, hogy széles körben ismertessék azt a vádiratot, amelyet a Polgári Szabadságjogok Amerikai Uniója és a Human Rights First jogvédő szervezetek nyújtottak be a nevükben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és a hadsereg más magas rangú tisztségviselői ellen. A márciusban beterjesztett, majd a szövetségi bíróság elé utalt vádirat többek között szexuális visszaélésekről, színlelt kivégzésekről, víz- és élelem-megvonásról, elektromos sokkolásról szól.

Oroszlánokkal való kínzás nem szerepel benne. "Azzal fenyegettek, hogy ha nem vallok, betesznek a ketrecbe" - mondta Tahe Mohemmed Szabar. Szavai szerint egyfolytában arról kérdezték, hogy hol rejtőzik Szaddám Huszein volt iraki diktátor és, hogy vannak-e tömegpusztító fegyverek Irakban. "Nevettem, azt hittem, viccelnek" - folytatta. Amikor nevetett, tovább verték és aztán belökték a ketrecbe tanúvallomása szerint. Több mit négyszáz ügyben indult vizsgálat az amerikai hadseregben foglyokkal szemben elkövetett visszaélések vádjával, többek között a széles körben ismertté vált Abu Graib-i fényképek alapján. A vizsgálatoknak közel kétharmada már lezárult, és ezek háromnegyedénél bűnös kötelességszegést állapítottak meg a katonák részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom