Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Orosz gázpaktum Európával?

Oroszország gázpaktumot köt Európával az Egyesült Államok rovására, kommentálták moszkvai lapok Vlagyimir Putyin elnöknek azt a bejelentését, amely szerint a Barents-tengeri Stokman lelőhelyen kiaknázandó, eredetileg amerikai piacra szánt gázt részben vagy akár egészben átirányíthatják Európába, ha Brüsszel engedményeket tesz az EU belső piacán érvényesülő kereskedelmi feltételekben. Putyinnak ez a javaslata, amelyet a compiegne-i hármas csúcson tett francia kollégájának, Jacques Chiracnak és Angela Merkel német kancellárnak, a nemzetközi energiapolitika fő témáját alkotja a következő fél évben, és konfliktust idéz elő az Egyesült Államokkal – jósolta a Kommerszant hétfői számában.

Compiegne-ben Putyin ugyan nem nevezte meg az Egyesült Államokat, de az Európával való „gázpaktumot” Oroszország nyilvánvalóan az amerikai érdekekkel szemben akarja megkötni, mutatott rá a lap, emlékeztetve: eddig úgy képzelték, hogy a Stokman lelőhely gázkészleteit cseppfolyósítják, és főleg az észak-amerikai piacra szállítják. A Stokman lelőhelyet, amelyet orosz–amerikai tervezetként könyveltek el, „át fogják irányítani az európai piacra” – írta a Vedomosztyi, amely szerint szakértők és Kreml-tisztségviselők a következő okokat látták a döntés mögött: az orosz állami fegyverkereskedő Rosoboronoexporttal szemben meghirdetett amerikai szankciók, a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépésről folyó tárgyalásokon elfoglalt kemény amerikai pozíció, az orosz–amerikai viszony általános lehűlése.
Putyin csak megerősítette Oroszország irányvételét az EU-val és azon belül a Németországgal való energiaipari szövetségre – mondta Alexander Rahr német külpolitikai szakértő a Vedomosztyinak. A Kommerszant megjegyezte, hogy Putyin javaslatának akkor van értelme, ha az orosz Gazprom a Stokman kiaknázásához társult fogadandó cégek végleges listáján meghagy egy vagy több európai céget, és a gáznak az a része, amelyet vezetéken az EU-ba irányítanának, automatikusan csökkenti az Egyesült Államok részesedését a Stokman-tervezetben. A listán való fennmaradásért a francia Total, a norvég Statoil és Norsk Hydro, illetve az amerikai Chevron és ConocoPhillips verseng.
Oroszországnak (a Putyin által módosítani kívánt energiacharta keretében) lényegében olyan garanciák kellenek, amelyek biztosítják, hogy az EU-energiapiac 2007 nyarán esedékes liberalizálása nem teszi tönkre azokat a hosszú távú megállapodásokat, amelyek alapján a Gazprom (az egyes EU-tagországokkal) dolgozik – tette hozzá az orosz lap. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom