Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Orosz–magyar érdektalálkozó

Mindenkinek a saját nemzeti érdekei alapján kell meghoznia a legjobb döntést, és ennek alapján fog kiderülni, hogy a két döntésnek van-e metszete – mondta Gyurcsány Ferenc a két gázvezetékterv közötti választás lehetőségéről Vlagyimir Putyinnal folytatott Moszkva melletti eszmecseréje után. A Fidesz szerint Gyurcsány mulasztott a megbeszélésen.
Az orosz Gazprom nem döntött még arról, hogy az (Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő) Kék Áramlat pontosan milyen úton jut majd el Európába, a Mol pedig természetesen nem tudott még dönteni a két elméleti alternatíváról, jelesül arról, hogy a Nabuccón vagy a Kék Áramlat–2-n érkező gázból vásárol-e majd, ha lesz gáz, ha lesz vezeték – fejtegette Gyurcsány a novo-ogarjovói orosz elnöki rezidencián tartott találkozó után.
Putyin világosan megmondta, hogy ha Magyarország Katarból, netán Iránból akar vásárolni, mert ebben látná az érdekét ár és megbízhatóság szempontjából, akkor az semmilyen értelemben nem fogja befolyásolni az orosz–magyar kapcsolatokat.
A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a múlt évben Németország kötött nem csupán hosszú távú gázszállítási megállapodást, hanem részvénycsereügyletet is a Gazprommal kiaknázási részvétel fejében. Nemrég Olaszország (az ENI) írt alá 2036-ig szóló szerződést, előzőleg pedig Franciaország kötött hasonló megállapodást – sorolta Gyurcsány az EU-tagok és Oroszország (cégei) közötti kétoldalú alkukat.
Gyurcsány egyben megnyugtatta Brüsszelt: Magyarország korrektül, a szövetségesi együttmqködés írott és íratlan szabályait betartva, rövid távú előnyök helyett a hosszú távú biztonság szempontjait tekintetbe véve érvényesíti nemzeti érdekeit, és sem egyik, sem másik irányban nem enged nyomásnak. Ez a magyar nemzeti érdek egyébként felettébb összetett – toldotta meg.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem tette világossá az orosz elnök előtt, hogy előnyben részesíti az EU Nabucco programját az oroszok Kék Áramlat gázvezetékével szemben – mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke Budapesten. Az örvendetes, hogy a magyar miniszterelnök Moszkvában tárgyal, ugyanakkor – a Fidesz információi szerint – Gyurcsány Ferenc nem tette világossá a magyar álláspontot a gázvezeték-építéssel kapcsolatban. Így a látogatás legfőbb eseménye ez a mulasztás – közölte sajtótájékoztatóján Németh Zsolt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom