Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Örömzene

a pszichiátrián

A vizit előtti időt többen is várták a megyei kórház pszichiátriáján. Ki szabadidőruhában, ki pedig köntösben érkezett a földszinti klubhelyiségbe azért a felemelő élményért, amellyel a győri Con Anima, azaz „Lélekkel” elnevezésq együttes ajándékozta meg őket, a betegeket.
A zeneterápia közel másfél éve szinte észrevétlenül bekúszott a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház I. számú pszichiátriai osztályának életébe.
Mára a betegek, a nővérek

és az orvosok sem hagynák ki

a koncertélményt, amellyel

a győri zenetanárok havonta

ajándékozzák meg őket.
Rózsahegyi Lászlóné látogatóként érkezett. Ha már eljött, szívesen meghallgatta az ajándékkoncertet. Hasonló élményre sem időt, sem energiát nem tudott mostanában szakítani, ezért is örült a kivételes lehetőségnek. H. Gabriella ugyan gyógyult, de zenei kikapcsolódásként visszajár a programokra, amelyet a muzsikusok baráti segítségeként említ.
A lehangoló időjárás ellenére Bach, Csajkovszkij, Vivaldi és Mendelssohn – dr. Zsenák Ferencné (hegedq), Ézsiásné Nyári Piroska (cselló) és Gáborné Jászberényi Lilian (orgona) közvetítésével – legutóbb is szívmelengető hangulatot teremtett a betegek között.
– A zene lélekfelszabadító ereje közismert – magyarázta Zsenákné Ilona, aki zenetanár, ám mellette mqvészetterápiát tanul Pécsen. – A tanulmányaim részeként itt hospitálhatok, részt veszek néhány foglalkozáson az osztályon, s arra gondoltam, mindezt szívesen viszonoznám. Az osztály vezetése nyitott volt erre, így havonta koncertezünk a betegekből álló hallgatóság előtt. Példaértékq, anyagiaktól független ez a kapcsolat, amelyben egyetlen cél a betegek állapotának jobbítása, lelkiállapotuk felüdítése.
– A pszichiátriai betegeink ellátásában, gondozásában a beszqkült lehetőségekkel párhuzamosan egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a pszichoterápiás, szocioterápiás lehetőségek – sommázta dr. Feller Gábor, a megyei Kórház I. számú pszichiátriájának osztályvezető főorvosa. – Ennek jó példája a zeneterápia, amely két éve része az életünknek. Aki részt vett már ezeken a programokon, várja a következőt, s akadnak olyan gondozottjaink, akik gyógyultként is visszatérnek egy-egy hangverseny időtartamára, vagy épp nyitott klubfoglalkozásainkra.
A főorvos elmondta, egykor maga is hegedült, majd gitározni tanult, és a muzsikát ma is örömélménynek, terápiás hatásúnak gondolja.
– A betegek száma nő, ugyanakkor a megszorítások bennünket is meglehetősen érzékenyen érintenek – folytatta Feller főorvos. – Konkrétan: az eddigi 170 aktív ágyból nálunk 90 marad, ami miatt aggódva tekintek a jövőbe. Egyúttal bízom a széles spektrumú terápiás kezelések lehetőségében, kollégáim szaktudásában, amellyel a betegek szolgálatára lehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom