Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Óriási mágneses vihar érte el kedden a Földet

Egy hatalmas napkitörés miatt hajnalban mágneses vihar érte el a Földet. Ez gondokat okozhat a műholdak működésében, a földi rádiókommunikációban, és megnőhet a sugárterhelés az interkontinentális repülőjáratokon.
Egy hatalmas napkitörés miatt ma hajnalban mágneses vihar érte el a Földet. Ez gondokat okozhat a műholdak működésében, a földi rádiókommunikációban, és megnőhet a sugárterhelés az interkontinentális repülőjáratokon.


Sarki fény  világítja meg az eget Skócia és Észak-Anglia felett, miután az  utóbbi hat év legnagyobb napkitörését regisztrálták vasárnap.   
   
Az aurora borealis néven is ismert fényjelenség még  néhány napig látható lesz. A sarki fényben Skócia északi részein  lehet gyönyörködni, de az, hogy Észak-Angliában és Írországban is  tapasztalható, kizárólag a rendkívüli naptevékenység következménye.  
 
A napkitörések intenzitása 2005 óta most a legnagyobb. A mostani mágneses vihart okozó napkitörés január 23-én, magyar idő szerint hajnali 5-kor zajlott le. Intenzív ultraibolya- és röntgensugárzás kapcsolódott hozzá.

Az Amerikai Óceán- és Atmoszféra-kutató Intézet szerint napszél egy órával később érte el a Földet, és folyamatosan erősödött. Az erős napkitörés mágneses vihart okoz a Föld körül, ami kedden éri el a maximumát.

A mágneses vihar gondokat okozhat a műholdak működésében, a földi rádiókommunikációban, zavarhatja a mobiltelefonokat és a navigációs készülékeket, valamint áramingadozásokat is okozhat. Az űrhajósok és a magasan repülő interkontinentális repülőjáratok sugárterhelésére is érdemes figyelni.

Ez egyébként rövid időn belül a második nagy napkitörés, amelyik hatást gyakorol a Föld

Egy tavalyi napkitörés modellje, amely szintén mágneses vihart gerjesztett

Olvasóink írták

  • 3. pappe 2012. január 25. 08:40
    „Csak a rend kedvéért: Nap, mint égitest nagybetűvel, nap, mint naptári nap kisbetűvel írandó.”
  • 2. bogote 2012. január 24. 23:01
    „Most legalább már tudom h miért volt hétfőn és kedden olyan erős fejfájásom”
  • 1. bert102 2012. január 24. 22:08
    „már a nap sem a régi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ötven külföldi gyorshajtót bírságoltak meg az M0-son

Két hét alatt 75 autóst – köztük több mint 50 külföldit - büntettek meg gyorshajtás miatt az… Tovább olvasom