Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Óriási különbségek a választói akaratban

Győr-Moson-Sopron - Győr-Moson-Sopron megye 182 települése között volt, ahol 89 százalékos volt a részvétel a vasárnapi EP-választáson, máshol mindössze 16. Látványos és meglepő különbségeket találtunk, amikor egyenként végigvettük a helységeket: nem egy falu teljesen átírta volna az eredményeket.


A vasárnapi európai parlamenti választás megyei eredményei nem tértek el jelentősen az országostól, az egyes települések között azonban látványos különbségek adódtak. Íme néhány példa: ha eljátszunk a gondolattal, s Károlyháza eredménye lenne érvényes teljes Magyarországra, akkor a Fidesz–KDNP nyolc, az MSZP hat, a Jobbik négy, az MDF és az SZDSZ pedig két-két jelöltet küldhetne az Európai Parlamentbe. Répcevisen ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki párt és a kereszténydemokraták közös listáján kívül egyetlen párt sem lépte át az ötszázalékos küszöböt. S akkor még lehet fokozni: a rábasebesi eredmények alapján a Fidesz–KDNP 16, az MSZP 5, a Munkáspárt 1 mandátumot szerzett volna, miközben az országosan legnagyobb meglepetést okozó Jobbik, illetve az MDF egyet sem.

A Magyar Gárda felvonulásáról ismertté vált Ivánban ugyanakkor a Fidesz és a Jobbik fej fej mellett haladt, az előbbi 10, az utóbbi 9 képviselői helyhez juthatott volna Brüsszelben, miközben az MSZP-nek csak kettő járt volna, az MCF Roma Összefogásnak pedig egy.


Részvétel: 73 százalék az ˝olló˝

Ahogyan a korábbi választásokon, úgy most is a kistelepüléseken volt nagyobb a szavazási hajlandóság a megyében, de még  így is mindössze 22 községben haladta meg a részvételi arány az ötven százalékot. Az abszolút csúcstartó Ebergőc, ahol a választásra jogosultak kis híján 90 százaléka ment el voksolni vasárnap. (Ehhez nyilván hozzájárult, hogy a településen e napon népszavazást is tartottak a helyi halotthamvasztó megépítésének ügyében. A 118 választásra jogosult ebergőci közül 106 nyilvánított ez ügyben véleményt. – A szerk.) De nincs szégyenkeznivalója Vadosfának, Rábaszentmiklósnak, Csérnek, Pinnyének és Edvének sem, ahol a részvételi arány meghaladta a 60 százalékot.

A másik végletet azok jelentik, ahol rendkívül kevesen keresték fel a szavazóköröket: Bőnyön, Kimlén és Láziban az emberek háromnegyede otthon maradt; Tarjánpusztán és Nagyszentjánoson csak minden ötödik választó ikszelt. A negatív rekordot Károlyháza tartja, ahol a választók kevesebb mint egyhatoda járult az urnákhoz. S lássuk akkor a pártok eredményeit: 


Fidesz–KDNP: mindenhol nyert

A jobboldali koalíció a megye mind a 182 településén győzött, de a szavazati arányokban óriási különbségek vannak. Huszonkilenc olyan községet látni, ahol a közös listára legalább 80 százaléknyian voksoltak; hat falu – sorrendben Acsalag, Rábcakapi, Pusztacsalád, Románd, Hövej és Vadosfa – különösen kiemelkedik, ezeken a településeken 85 százalék feletti eredményt ért el a Fidesz–KDNP. Érdekesség, hogy a két párt 172 megyei településen szerepelt jobban, mint országos átlaga (ez utóbbiról vasárnap este óta tudjuk, 56,37 százalékot jelent). Az Orbán Viktor vezette szövetség csak Undon, Levélen, Zsebeházán, Ivánban, Újrónafőn és Károlyházán teljesített 50 százalék alatt, az utóbbi helyen meglepetésnek számít a 30 százalék.


MSZP: 87 helyen a Jobbik mögött

A Magyar Szocialista Párt viszont csupán egyetlen megyei településen, Újrónafőn ért el 30 százalékosnál magasabb szavazati arányt, s további három helyen, Undon, Zsebeházán és Károlyházán szerzett legalább 25 százalékot. A baloldali  alsó végpontot Fenyőfő jelenti, ahol senki sem szavazott az MSZP-re, de további húsz faluban – többek között Kajárpécen, Mezőörsön, Egyházasfalun és Sokorópátkán – az öt százalékot sem hozták a szocialisták.

Szintúgy tanulságos lehet a kormánypártnak, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei települések több mint felében, összesen 87 helységben rosszabb eredményt értek el a Jobbiknál, további négy faluban pedig holtverseny alakult ki a két párt között. A magát új erőként megfogalmazó radikális párt ráadásul 13 községben 10 százaléknál többet vert a szocialistákra.


Jobbik: csak 14 faluban 5 százalék alatt

A várakozásokon felüli eredményt elért Jobbik Magyarországért Mozgalom az MSZP-hez hasonlóan a megyében hozzávetőlegesen 3 százalékkal gyengébben teljesített, mint országosan. De ez még így is azt jelenti, hogy a 182 településünk közül mindössze 14-ben nem érte el az 5 százalékot, és csupán Maglócán nem voksolt rá senki. A radikális párt a Magyar Gárda felvonulása miatt országosan ismertté vált Ivánban 38 százalékos eredményével a Fideszt is megszorongatta. Cséren, Edvén, Nyalkán, Levélen, Osliban, Harkán és Ravazdon 20 százalék felett teljesített.


MDF: a nagyvárosok segítettek

Ugyan a Magyar Demokrata Fórum a megyében hajszálnyival jobban szerepelt, mint országosan, de az itteni települések többségében – 114 helyen – nem ugrotta meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A legjobban, 10 százalék felett Károlyházán, Kisbodakon, Börcsön, Undon és Tárnokrétin szerepelt; s szerencséjére a három legnagyobb városban, Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron magabiztosan vitte át a lécet. Elgondolkodtató lehet ugyanakkor számukra, hogy Bezin, Cakóházán, Mérgesen, Pásztoriban, Potyondon, Soboron és Vásárosfalun senki nem voksolt a Bokros Lajos vezette listára.


SZDSZ: 8 százalék a csúcs

A Szabad Demokraták Szövetségének mostani produkciójáról sokat elmond, hogy 31 faluban, azaz a megyei települések hatodában egyetlen ember sem szavazott rájuk. További 71 helyen az 1 százalékot sem érte el a párt. A liberálisok megyei ˝fellegvára˝ Károlyháza maradt, ahol 8,33 százalékot értek el, de ezenkívül csak a százlelkesnél is kisebb Gyalókán vitték át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A konkurenciájuknak tekinthető, a politikai életben most debütáló Lehet Más a Politika-Humanista Párt közös listáját mindössze 65 településen tudták megverni.  


LMP-HP: bőven az SZDSZ előtt

Az Európai Parlamentbe ugyan nem jutott be az LMP-HP (országosan 2,6 százalékot ért el), a megyében ráadásul a két százalékot sem lépték át, de még így is harmadával több voksot kaptak, mint az SZDSZ.

Azt viszont elmondhatják magukról, hogy Győr-Moson-Sopron megyében hét olyan település akadt: sorrendben Zsebeháza, Mecsér, Répceszemere, Táp, Nagybajcs, Rábakecöl és Maglóca, ahol teljesítették az 5 százalékot.

A csúcsot a zsebeházi 7,84 százalék jelenti számukra. De a mérleg serpenyőjébe bele kell tenniük azt a tényt is, hogy 31 helyen senki nem voksolt rájuk.


A kis pártokról röviden

A végére a kicsikről néhány mondat: az MCF Roma Összefogás Párt mindössze 55 helyen kapott szavazott, igaz, Cséren és Ivánban a szavazók bejuttatták volna az Európai Parlamentbe. A Munkáspárt a megyei települések többségében (több mint 70 százalékában) kapott szavazatot, Újrónafőn, Rábasebesen és Cséren 5 százaléknál is többet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teniszlabdányi jégdarabok és tornádó pusztított Szabolcsban

Még mindig érkeznek épületkár-bejelentések a vasárnapi vihar után az érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg… Tovább olvasom