Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

ŐRHEGYI LAKODALMAS

A helyi öregek sok mindent magukban hordoznak a múltból, de emlékezni nem akarnak, talán szégyellnek. De néha azért, elszólják magukat, ha nem figyelnek oda vagy ha önérzetüket sérti mások tudása, nemtudása.

Tavalyi példa erre, hogy szomszédasszonyom, Ili néni az előző Bakonyalji vigasságok után egyszer csak mondja nékem, hogy ő is tud ám nótát, sőt ráadásul az Őrhegy utcáról, ahol mindketten lakunk mostanság. Aztán el is énekelte, amiből kiderült, hogy bizony az egy csodálatos, eredeti, talán még régi típusúnak is mondható népdal helyi változata. Persze tudom, hogy miért jutott eszébe, mert a tavalyi fesztiválon egy vajdasági néni népdalokat énekelt. Hát persze, ő is tud ilyesmit… Valahogy így van rejtetten mindnyájunkban jelen a hagyomány és ha valaki felpiszkálja bennünk, önérzetesen mondjuk: "De hiszen ilyet vagy még jobbat én is tudok…".

Na valami ilyesmit szeretnénk az ŐRHEGYI LAKODALMAS-sal, kicsit felpiszkálni az érdeklődő ravazdiak önérzetét, hátha eszükbe jut valami és emlékezni kezdenek a régi mulattságokra, ünnepekre, rég elhalt emberekre, amit megosztanak velünk, a helyi szokásokban járatlan - de a dolog iránt érdeklődő - városiakkal.

Tehát nem egy stilizált, színpadias, népi lakodalmat akarunk megvalósítani, hanem a lakodalmi mulattság jó értelembe vett közösségi funkcióját próbáljuk rekonstruálni. Mert hát régen is voltak jó és ügyetlen táncosok, jó hangú és csak inkább vonyító énekesek, jól és rosszul főző asszonyok, vidám és szellemes, valamint mogorva és depressziós kényszermulatozók, ahogy ma is bizton vannak. A mulatságon, azon a közösségi jóérzésen van a hangsúly, amikor kiengedjük magunkból a heti munka fáradságát és kicsit vagy nagyon ellazulunk. Annyira, amennyire szükségünk van…

A mulatság zenekarait - mert anélkül nincs mulatság - úgy válogattuk, hogy magyar nyelvterület hagyományos népzenéi mind teljesebb mértékben képviselve legyenek. Gondolunk arra, mintha a szülők hoznák magukkal a saját környékükön hagyományos zenekarokat. A lyány felvidéki - a nyolcvanas éveik felé járó Potta Gézáék bizton tudják, hogy is volt régen a cigányzenészeknél és a régi lakodalmakban. A fiú pedig a keleti végekről származik - a jól táncolható gyimesi és moldvai magyar zenében meglehetősen járatos Kerényi Robiék (Szigony zenekar) is tudják a dolgukat. Persze ha feltételezzük, hogy a hatvanas években vagyunk és a fiatalokra is gondolunk, akkor kell hívni egy rockandroll zenekart, hogy a vendégsereg fiatal része is tudjon mulatozni. Azt gondolom, hogy a Mystery Gang zenekarban, Magyarország legszínvonalasabb rockabilly zenekarában nem sokan fognak csalódni. Ráadásként ott van a prágai Traband együttes a maga balkáni örömzenéjével.

Legyen e vigasság mindnyájunk örömére…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa, valahol Cseszneken

Egyre többen látogatnak el nyaranta Csesznekre, hogy megnézzék a szabadtéri játékok programjait.… Tovább olvasom