Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

ORFK: javult a közbiztonság Gyöngyöspatán

Az esztendő második negyedévéhez képest Gyöngyöspatán jelentősen javult a bűnügyi helyzet.
Az esztendő második negyedévéhez képest Gyöngyöspatán jelentősen javult a bűnügyi helyzet - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által a község közbiztonsági helyzetéről készített elemzésében, amelyet az ORFK szóvivője szerdán juttatott el az MTI-hez.

Miközben a második negyedévben 51 bűncselekmény, főleg garázdaság, lopás és betöréses lopás vált ismertté a 2650 lakosú Heves megyei településen, addig a harmadik negyedévben csupán 13 bűncselekményt regisztráltak, ami még az első negyedévben történt 16 esetnél is kevesebb - közölte a jelentés alapján Garamvölgyi László.

Az elemzés szerint a csökkenés valószínűleg a településen időközben elkezdődött közmunka programoknak és a községben elrendelt fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhető - tette hozzá.

A jelentés szerint januártól márciusig 16 bűncselekmény történt. A rendőrség ebben az időszakban három lopás, illetve négy betöréses lopás miatt indított eljárást. Két-két alkalommal számítógépes rendszer elleni beavatkozás, illetve magántitok sértés, egy-egy esetben rendszámhamisítás, okirattal visszaélés, csalás, ittas vezetés, illetve rongálás miatt kellett nyomozniuk a községben.

A második negyedévben, vagyis az áprilistól júniusig terjedő időszakban 14 garázdaság, ugyanennyi betöréses lopás és 10 lopás jutott a hatóságok tudomására. A harmadik negyedévben viszont mindössze 1 garázdaság és 3 lopás fordult elő az ismertté vált 13 bűncselekmény között - sorolta az adatokat a szóvivő.

Ugyancsak jelentősen javult a nyomozások eredményessége a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében, ugyanis miközben az elmúlt évben csupán az esetek 23,5 százalékának lett meg a gyanúsítottja és 2011 első negyedévében is csak 11,1 százalékos volt ez az arány, a harmadik negyedévben már 66,7 százalékos volt a felderítési mutató.

Az elkövetők jellemzően helybeliek; a 49 gyanúsított közül 37 gyöngyöspatai, 10 további személy a környező településeken lakik, és csupán ketten érkeztek a megyehatáron túlról.

A tettesek által okozott kár csaknem 5,5 millió forint volt, amelyből mintegy 2,5 millió forint térült meg a felderítés nyomán.

Az elemzésben megemlítik, hogy 2011. március 15-én nyolc, magát a Véderő elnevezésű szervezet tagjának valló emberrel szemben kezdeményezett a községben szabálysértési eljárást a rendőrség jogosulatlan címhasználat miatt, mert honvéd rangjelzéssel ellátott terepszínű egyenruhát viseltek. Ugyanakkor a bíróság később megszüntetett egy, szintén Véderősökkel szemben garázdaság miatt indított szabálysértési eljárást.

A fokozott rendőri ellenőrzés során nagy számban indult szabálysértési eljárás különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt. A rendőrök az elkövetőknél kést, baseball ütőt, illetve bilincset találtak, ám "lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértések a gyöngyöspatai eseményekkel nem állnak összefüggésben".

A jelentés foglalkozik a település etnikai összetételével és foglalkoztatási helyzetével is. Eszerint a 2001-es népszámlálás alkalmával a község lakosságának 11,7 százaléka vallotta magát cigánynak. Az 1710 aktív korú gyöngyöspatai 8,54 százalékát tartják nyilván álláskeresőként, miközben a megyei átlag 9,34 százalék. Az augusztus 1-jén indított közmunka program keretében negyven helybeli foglalkoztatására nyílt lehetőség - ismertette az adatokat Garamvölgyi László.

A község azt követően került a közfigyelem homlokterébe, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik március 6-án demonstrációt, Vona Gábor pártelnök akkori megfogalmazása szerint "magyarpárti tüntetést" tartott a községben.

Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal.

Időközben parlamenti vizsgálóbizottság is alakult a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására.

Július 17-én - mivel korábban lemondott posztjáról a település független polgármestere - időközi polgármester-választást tartottak a községben, amelyen Juhász Oszkárt, a Jobbik helyi elnökét választották faluvezetővé.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankolj a szomszédban! - sokkal olcsóbb az üzemanyag Ukrajnában

Még mindig megéri Ukrajnában tankolniuk a magyar autósoknak: a benzin literjét - minőségtől függően… Tovább olvasom