Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ördögi kör

Az öreg paraszt kimegy reggel az istállóba, s szomorúan látja, hogy megdöglött az egyetlen tehenük.

„Uramatyám, most mi lesz, oda a megélhetés" – morfondírozik az öreg. Nem bírja elviselni a terhet, felakasztja magát a mestergerendára.
Kicsivel később felébred a felesége is. Keresi a férjét, kislattyog az istállóba, látja, hogy ott a döglött tehén, meg fölötte lóg a férje a gerendáról. „Jézusom, a tehén megdöglött, apjuk meghalt, ki fogja így eltartani a családot?" – kérdezi magától, de ő sem bírja a stresszt, és beledől a vasvillába.

Felébred a legnagyobb fiú. Nem találja szüleit, kislattyog az istállóba, ott találja a döglött tehenet, felette lóg az apja, mellette meg az anyja, gyomrában a vasvillával. „Hát ez így nem lesz jó" – gondolja, és elslattyog a közeli erdőbe a jó tündérhez. Megkérdezi, nem tudná-e visszacsinálni ezt az egész mizériát. „Dehogynem – feleli a jó tündér – de csak ha ötször lefekszel velem." A gyerek nekigyürkőzik, de nem bírja végig, a negyediknél belehal.

Kisvártatva felébred a középső fiú is. Nem találja szüleit, meg a bátyját, kislattyog az istállóba, hát ott a döglött tehén, felette lóg az apja, mellette meg az anyja, gyomrában a vasvillával. „Ez így nem valami jó" – gondolja, és elcaplat ő is a közeli erdőbe a jó tündérhez. Látja, hogy ott a bátyja holtteste. Megkérdezi a jó tündért, nem tudná-e visszacsinálni ezt az egész mizériát. „Dehogynem – feleli a jó tündér – de tíz numera az ár." A gyerek nekigyürkőzik, de nem bírja végig, a kilencediknél belehal.

Mire ez lezajlik, addigra felébred a legkisebb fiú is. Nem találja szüleit, meg a bátyjait, kislattyog az istállóba, hát ott a döglött tehén, felette lóg az apja, mellette meg az anyja, gyomrában a vasvillával. „Ez így nem lesz jó" – gondolja, és elcaplat ő is a közeli erdőbe a jó tündérhez. Látja, hogy ott a két bátyjának a holtteste. Megkérdezi a tündért, nem tudná-e visszacsinálni ezt az egész mizériát. „Dehogynem, feleli a jó tündér, de csak ha tizenöt menetet bevállalsz."
– Nem lehetne húsz? – kérdezi a gyerek.
– Miért is ne – feleli a jó tündér.
– Vagy esetleg huszonöt? – kérdezi a srác.
– Akkor már legyen inkább harminc.
– És fogod bírni? – kérdi a fiú.
– Fogom hát.
Mire a srác:
– Fogod egy fenét, a tehén is beledöglött!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domborított doboz

Tovább olvasom