Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán vita: lesz? Nem lesz? Lesz?

Az ellenzéki összefogás nyílt levélben szólították fel Orbán Viktor kormányfőt a vitára. A Jobbik szerint lesz vita.
A Jobbik szerint

A Jobbik biztosra veszi, hogy létrejön a miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor kormányfő és Vona Gábor, a Jobbik elnöke között.
Erről Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője, országgyűlési képviselő beszélt kedden Budapesten újságíróknak.

Hangsúlyozta, a Jobbik a kampányban elengedhetetlennek tartja a győzelemre esélyes szervezetek programjainak élő televíziós vitában történő ütköztetését.

A politikus szavai szerint a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Vona Gábor a legnépszerűbb ellenzéki vezető, aki ezért korábban joggal hívta vitára a miniszterelnököt. Dúró Dóra azt mondta, a kormányfőjelölti vita terveik szerint két nappal az országgyűlési választás előtt, április 4-én jöhet létre. "Biztosak vagyunk benne, hogy Orbán Viktor nem fog megfutamodni" – fogalmazott a Jobbik szóvivője.

Összefogás szerint

Az ellenzéki összefogás vezetői nyílt levélben szólították fel Orbán Viktor kormányfőt arra, hogy álljon ki vitára Mesterházy Attilával, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével. Véleményük szerint ez "kutya kötelessége".

A levelet - amelyet kedden sajtótájékoztatón ismertetett Budai Bernadett MSZP-szóvivő - Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke írta alá.

Szerintük a miniszterelnök "mellébeszél, kiutat keres egy számára eleve vertnek tűnő helyzetből", amikor arra hivatkozva utasítja vissza a vitát, hogy nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon, és nem tudni, ki az ellenzék tényleges vezetője.

"Ön menekül, mert a 2002-es és a 2006-os vita tapasztalata alapján óvakodik beleszaladni egy újabb, megsemmisítő vereségbe. Ezt a menekülési útvonalat zárjuk most le, amikor írásba adjuk, amit ebben az országban mindenki tud: a kormányváltó ellenzék miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila" - közölték.

A baloldali összefogás vezetői a levélben idézik Orbán Viktor 1998-as szavait: "soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar."

"Egyetlen miniszterelnök sem választhatja meg, ki legyen a kihívója, ennek meghatározása a választópolgárok joga, akik idén erre Mesterházy Attilát jelölték ki" - fűzték hozzá.

Emlékeztettek arra is, hogy amikor Orbán Viktor 1998-ban a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként szorgalmazta a nyilvános vitát Horn Gyula kormányfővel, értelmiségiek újsághirdetésben támogatták álláspontját.
"Érveik azóta nem veszítettek erejükből. Önnek kutya kötelessége a kihívást elfogadni" - idézte a baloldali pártvezetők levelét Budai Bernadett.

Mesterházy Attila szombaton jelentette be, hogy április 5-ére tévévitára hívja ki Orbán Viktort. A Fidesz vasárnap közleményben azt írta: a vita feltételei nem állnak fenn, mert nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját autója gázolt halálra egy férfit Dunabogdányban

A férfi leparkolt autójával, és épp mögötte állt, amikor az gurulni kezdett. Maga alá gyűrte a… Tovább olvasom