Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Orbán: visszarántottuk az országot a szakadék széléről

A miniszterelnök szerint kormánya egy sokak számára furcsa gazdaságpolitikai mixtúrával visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről. Orbán Viktor ezt csütörtökön az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet üzleti és ipari tanácsadó bizottságának ünnepi közgyűlésén mondta Budapesten.

Beszédében az ország versenyképességéhez a foglalkoztatottság szintjének 65, majd 75 százalékra növelését sürgette. Szólt arról is, "aligha jön létre még egyszer" olyan politikai helyzet, hogy a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát meg lehessen szerezni.
A kormányfő beszédében kifejtette: Magyarország egyszerre mélyen individualista, és védi elkötelezetten a közösségeit; ebből időnként sajátos politika is következik, hiszen az ország bár tagja az Európai Uniónak, sohasem habozott olyan megoldásokat választani, amelyek nem illeszkednek az éppen uralkodó mainstream irányzathoz.

Ezért - folytatta - Magyarországot érdemes tanulmányozni, mert egyszerre vannak jelen "ortodox és unortodox" közgazdasági eszközök, "egyszerre alkalmazzuk a válságkezelés hagyományos és innovatív eszközeit". Álláspontja szerint kormánya ezzel a sokak számára furcsa gazdaságpolitikai mixtúrával visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről, s ez az oka annak, hogy ma nem Magyarországról, hanem például Portugáliáról ír a sajtó. "Ma már (...) az elfogadható, biztató kilátásokkal rendelkező országok közé sorolnak bennünket, habár még semmi sincs rendben Magyarországon" - közölte.

Hangsúlyozta emellett, hogy "a politikai osztálynak kredibilitást kell teremtenie a maga számára". Ezzel összefüggésben azt mondta, "soha az életben, vagy legalábbis a mi életünkben még egyszer" olyan esély, hogy olyan politikai csillagállás jöjjön létre, amelynek eredményeképpen egy demokratikus választáson meg lehet szerezni a mandátumok több mint kétharmadát, aligha jön létre. Ezért a jelenlegi kormányoldalnak hatalmas a felelőssége, képesnek kell lennie levezényelni a változásokat - emelte ki Orbán Viktor.

Az adórendszer lehető legegyszerűbb, legkevésbé bürokratikus és legkisebb közterhet jelentő formájának megvalósításáról is beszélt a miniszterelnök, amellyel kapcsolatban azt mondta, "a számok szerint működik" a gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalma.
Rámutatott továbbá, hogy az államot nem szabad többé kizárólag versenyhátrányként értelmezni, ugyanis ha van egy jó politikai menedzsment, ha az állam gyorsan hozza meg a döntéseit, deregulál, átlátható viszonyokat teremet, keveset költ, és kooperatív a gazdaságot működtető vállalkozói csoportokkal, akkor az állam nem versenyhátrány, hanem versenyelőny.

Orbán Viktor a világgazdaságról szólva azt mondta: az a felfogás, hogy "először megszerzem a javakat a hitelből, és majd utána dolgozom", aránytalanná vált a közgazdasági és társadalmi gondolkodásban, az pedig háttérbe szorult, hogy "először dolgozom, és csak utána jutok bizonyos javakhoz". Ebből az egyensúlyvesztésből fakadt az a spekuláció, amely nyilvánvalóvá tette a nyugat-európai gazdaságok gyengeségét - jegyezte meg.

A civilizáció problémáját a miniszterelnök - mint mondta - három tényezőben látja, amelyekre ha nem adnak választ, akkor nincs lehetőség egy hosszabb távon fenntartható gazdasági növekedési korszakra. E három szerinte az "iszonyatos eladósodottság" - ezért az új alkotmány is tartalmaz majd szabályokat az államadósság-kezelésről, és 50 százalékban rögzíti annak maximális mértékét, ennek elérésének üteméről, majd megtartásáról pedig külön törvény rendelkezik -, a munkanélküliség és a népességfogyás problémája. Amikor e három probléma összeadódik, "az egy életveszélyes gyúanyag", és ma ez a kombináció állt elő Európa számára - fogalmazott.

Az alacsony foglalkoztatottságot Magyarországnak is egyik fő bajának nevezte, "amelyet ha nem orvosolunk, pillanatok alatt elpusztítja a szervezetet". Ma Magyarországon a munkaképes lakosság 55 százaléka dolgozik: ha ezt nem sikerül néhány év alatt felvinni az európai átlagra, majd néhány évre rá 65-ről 75 százalékra emelni, akkor nincs esélye arra, hogy gazdaságilag versenyképes legyen Magyarország az EU többi államával - mutatott rá.

A közelmúlt európai gazdasági intézkedéseire utalva úgy vélekedett, azok egy új európai gazdasági-társadalmi modell alapjairól, a szociális piacgazdaság teljesen új szakaszáról, esetleg végéről szólnak, azt ugyanis még nem tudni, hogy a szociális piacgazdaság mely elemei fogják túlélni Európában a világban zajló átrendeződést.

Orbán Viktor hangot adott azon véleményének is, hogy rendkívüli károkat okozott az európai kultúrában az a szembeállítás, amely szerint a szakértők elfogulatlanok és okosak, a politikusok pedig elfogultak és buták. El kell ismerni azt, hogy nemcsak gazdasági menedzsmentre van szükség, hanem azzal egyenértékűnek kell tekinteni a politikai menedzsmentet is, utóbbi hiányában ugyanis "az OECD legjobb tanulmányaiból sem lesz soha semmi"; kölcsönös elismerésre és együttműködésre van szükség - hívta fel a figyelmet.

A kormányfő az OECD-ről szólva azt mondta: vannak olyan nemzetközi szervezetek, amelyek akarva akaratlanul bevonódnak egy-egy ország belpolitikai életének küzdelmeibe, amelyekhez való viszony kiemelt politikai kérdés lehet, például "van-e megállapodás az IMF-fel, vagy nincs". Az OECD azonban nem tör ilyen babérokra, ami nagy elismerés a szervezet számára - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarországon mindig is tisztelték az OECD-t.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. dünnyögő 2011. április 08. 21:34
  „Visszarántottak bennünket a szakadék széléről, pedig már azt hittük ki tudunk végre mászni..”
 • 67. LAZA 2011. április 08. 17:32
  „65.66.
  Teljesen nyilvánvaló,hogy az aha féle fidesznyikek szellemi szinvonala a komcsik kuss-ig terjed.
  Szót sem érdemelnek.
  Orbán idézet folytatása:
  és totális támadást indítoottunk a magyarországi szegények ellen!(semmire valók)
  Félre értés ne essék nem a szegénység hanem a szegények ellen.
  Majd a gazdagok megmutatják,hogyan kell az országot kivezetni a szakadékból.(ahová már mi taszítottuk)
  Az sem lehet baj,hogy azok is jobban járnak akik javarészt felelősek a kialakult nyomorért.(gyurcsány és tettestársai)”
 • 66. öszödiböszme 2011. április 08. 14:21
  „65.Jerry
  Az a baj nála mint legtöbb fidesznyiknál, ez már meghaladja a szellemi képességüket. Hiába írtuk le ezt nekik, amit te most. Ő, ők ragaszkodnak a sémájukhoz.”
 • 65. Jerry 2011. április 08. 13:56
  „AHA, talán elkerülte figyelemd a nagy fideszész osztás közepette, hogy ebben az országban nem csak fideszes, meg jobbikos,meg mszp.s.lmp.s meg szds-ek vannak,hanem vannak egyszerű civl emberek is,akiket nagyon nem érdekle,hogy melyik párt milyen színű zászlót lenget, milyen virágot tűz a gomblyukába,vgy milyen gyümölcsöt majszolgat.Vannak emberek,akik bármlyen furcsa is neked, tisztességes munkából akarnak megélni,és nem abból,hogy üres szájtépésért lenyúlni az adófizetők pénzét.lyanok,akik azt szeetnék, hogy a befizetett adóforintjaikból ne pártház,hanem kórház épüljön,és ne szóvivőket,hanem az orvosokat fizessék meg,és nem terrorelhárítókat,akik a vezéreket védik,hanem az utcai rendőrt,aki az utca emerét,a civileket.Na és ezek az emberek vannak többen,sőt nagyon sokan vannak, többen,mint az a 2/3-amire a szeretett narancsos kormányod hivatkozik.Na és olyan már volt, hogy ők lecseréltek kormányokat, de olyan mégnem,hogy a népet cserélték volna le.Most sem lesz, bárhogy szeretnétek hAHA”
 • 64. okostojas007 2011. április 08. 13:37
  „akkor meg minek az öszznépi adakozás .......aki ad az kap is...
  adókedvezménnyt...
  nem értem ..lehet hogy nem is vagyok okostojás....”
 • 63. Primax 2011. április 08. 12:27
  „Maga a miniszterelnök jelentette be nemrég, hogy a takarékoskodás jegyében leállítják az állami autók cseréjét is, most mégis négymilliárdos keretből vásárolnak új autókat - számol be az Origo. ( 2011. április 08. )
  Mondom én, hogy hazudoznak.
  Erre van 4.000.000.000, azaz négyezer-millió forint.”
 • 62. Primax 2011. április 08. 12:18
  „" Visszarántottuk az országot a szakadék széléről. " ( O. V. )
  Igen : Bajnai és kormánya.
  Ezek a narancsosok folyamatosan hazud(oz)nak.
  Van egy sejtésem : most már kínjukban.”
 • 61. Phobos 2011. április 08. 12:14
  „Négymilliárdos keretből vesz új autókat a kormány

  Bár nyáron a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a takarékoskodás jegyében leállítják többek között az állami autók cseréjét, a kormányzati közbeszerzésekért felelős intézmény pénteken közzétett egy felhívást, amely szerint négymilliárdos keretből vásárolnak új autókat. Az nem világos, ki fogja használni a kocsikat, amelyek között lesznek hibrid meghajtásúak is.

  Közbeszerzési eljárást indít a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF), hogy összesen négymilliárd forint értékben kocsikat vásároljon - derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívásból. A minisztériumok, kormányzati intézmények eszközbeszerzéseit intéző KSZF a felhívásban meghatározza, hogy a négymilliárd forintot 1-6 kategóriás új személygépkocsik megvásárlására kell elkölteni. Az ajánlatok benyújtásának határideje május 24-e.
  Az nem derül ki a felhívásból, hogy melyik kategóriájú kocsiból összesen hányra van szükség, de az szerepel a dokumentumban, hogy a beszerezni tervezett autók között hibrid-meghajtásúak is vannak. "A keretmegállapodáson belül az egyes részteljesítések pontos mennyisége és értéke a teljesülés során realizálódik" - olvasható a felhívásban, amelyből nem derül ki az sem, hogy kik, vagy mely szervek részére szerzik be a kocsikat.
  A felhívásban szerepel, hogy előre nem kiszámítható "az intézmények által beszerzésre kerülő gépjárművek kategóriánkénti aránya", ezért állapítanak meg keretösszeget.
  A kocsik kategóriáját a közbeszerzési eljárásban bonyolult függvények alapján határozzák meg, összesen kilenc kategória létezik. A kilencedik kategória a legjobb, felső kategóriás, a 7.-8. felső-középkategóriás autókat jelöli. Ebben az esetben az 1.-6. kategóriás autók beszerzése azt jelenti, hogy a kormány alsó, alsó-közép illetve középkategóriás kocsikat vásárol.
  A nagy összegű beszerzés figyelemre méltó amiatt, hogy nyáron maga a miniszterelnök jelentette be a gazdasági akcióterv részeként, hogy leállítják az állami szerveknél az autók cseréjét. A Fidesz ellenzékben is sokat bírálta az előző kormányok autóbeszerzéseit, amelyeket luxuskiadásoknak nevezett. Az Origó péntek reggel megkereste a Kormányzati Kommunikációs Központot, kérdéseikre még nem érkezett válasz.
  (Origó nyomán)”
 • 60. okostojas007 2011. április 08. 12:11
  „ha visszarántottuk ... akkor most miért kell ez az össznépi adakozás....
  mj. egy győri valaki kezdeményezte és már 1 millát be is fizetett...
  ja ígí könnyű lesz....”
 • 59. dorombolok 2011. április 08. 11:00
  „Szeretnénk látni az összes palamenti okostojásnak a csekkjét. Külön azokét akik dupla kötségtérítésből tengetik életüket.”
 • 58. öszödiböszme 2011. április 08. 10:43
  „Honnét? Ki? Mennyi a tervezett államháztartási hiány most? 107 %. szép volt I. vitya. Az az igazság ilyen bértapsolókból mint aha, nem fogsz messze jutni.”
 • 57. okostojas007 2011. április 08. 10:01
  „ja és a kérdés ..
  persze hogy van ..
  nem is kevés.....”
 • 56. okostojas007 2011. április 08. 10:00
  „ha szíjjártó azt üzeni ...
  mindenkinek el kell mennie - a postára....
  és akkor csökken az államadóssság.....
  (TV2 reggeli )”
 • 55. AHA 2011. április 08. 09:26
  „okostojas007
  Így is úgyis mi fogjuk visszafizetni akár csekken,akár másféle formában.
  Ugye nem gondolod,hogy van olyan idióta ember aki fizetne erre közvetlen egyetlen forintot is?”
 • 54. okostojas007 2011. április 08. 09:17
  „egy éve még úgy volt hogy azokkal kell visszafizettetni akik csinálták...
  most meg azt mondják Neked - irány a posta , segíteni kell az országon...
  és számodra az a lényeg ki az aki mondja... ( nem amit )
  tehát mennyit írsz a csekkedre ......”
 • 53. AHA 2011. április 08. 09:07
  „okostojas007
  <moderálva>
  Miért adnék én fel egyetlen forintot is?
  Azokkal fizettetném vissza akik az elmúlt 8 év során megduplázták a hitelállományt!No és persze a szavazóikkal.”
 • 52. AHA 2011. április 08. 08:54
  „okostojas007
  Primitív hozzászólásodra nem is lehet reagálni.Ilyenkor te kényszert érzel,hogy írhass valamit?
  Ha már egyszer a témához nincs mondanivalód?”
 • 51. okostojas007 2011. április 08. 08:45
  „AHA már a postán van...
  feladja államadósság csökkentő csekkjét önként és dalolva...
  miért ? mert ezt mondták neki ....”
 • 50. AHA 2011. április 08. 08:39
  „kivagyokén 2011.04.07. 21:45
  Tudod a Jobbikosok bevallják,hogy Jobbikosok! A Fideszesek ezt,hogy Fideszesek.
  Aki sehova nem tartoznak-mint mondják,azok a csalódott szocik vagy komcsik.
  Mert érdekes módon mindig csak a Fidesz a szemét nekik.A komcsik jók voltak.
  Azért vagyunk itt 8 év után.
  ...és igazatok van,többet nem lesz párt ami kétharmadot fog elérni.
  Mert nincs még egy olyan utált párt mint az mszp.Azok már kiestek egy életre a kormányzásból,a másik kettő fog "harcolni" a szavazatokért.De nem árt tudni,hogy hiába drukkolok én is a Jobbiknak,Európa soha nem fogja engedni hatalomra jutni.Gondoljunk csak Haiderre Ausztriában.”
 • 49. duhos2 2011. április 08. 00:32
  „A gyöngyöspatai "civilizáció":

  http://www.youtube.com/watch?v=7GAbgKu8nKU#at=346”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunvald-ügy - Tucatnyi vádlottal szemben elévülés miatt megszüntették az eljárást

Megkezdődött a sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett korrupcióval vádolt egykori VII. kerületi szocialista polgármester és 24 társának büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Tovább olvasom