Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Orbán Viktor szerint igazságtalan Európában élünk

Az országgal szembeni támadások is bizonyítják, hogy igazságtalan Európában élünk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.
Az országgal szembeni támadások és az egyes tagállamoknak adott, Magyarországnak azonban nem járó engedmények azt bizonyítják, hogy igazságtalan Európában élünk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarország megtette a magáét, az Európai Unió által elvárt szint alá csökkentette költségvetési hiányát, így ha az unió tartja magát alapelveihez, különösen az egyenlő elbírálás és az igazságosság eszméjéhez, akkor meg kell szüntetnie az országgal szemben 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást - jelentette ki a kormányfő a péntek reggel felvételről sugárzott interjúban.

Orbán Viktor nem akarta megelőlegezni az Európai Bizottság - péntekre várható - tavaszi országjelentésének tartalmát.

A kormányfő mindazonáltal jelezte, az unió sok esetben igazságtalan, a válság terheit gyakran a szegényekre akarja hárítani, gyakran alkalmaz kettős mércét, nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak, és sokszor tárgyalás nélkül ítélkezik.

A kormányfő több, Magyarország és az Európai Bizottság közötti vitás ügyet is megemlített. Például hogy Brüsszel kifogásolja a kommersz röviditalok és a gyümölcsből készült pálinka adóztatása közötti különbséget. Mint mondta, ezt ő helyesnek tartja, a bizottságnak és a szeszipari lobbinak azonban más a véleménye. Magyarország ugyanakkor az uniós bíróság előtt is képviselni fogja álláspontját - hangsúlyozta.

A kötelezettségszegési eljárásokról szólva azt mondta, nagy nemzetközi cégek gyakran "és nem mindig eredménytelenül" lépnek fel a nemzeti érdekek ellen Brüsszelben.

Beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság kifogásolja az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogát, noha ugyanilyen rendszer működik Hollandiában is.

Ennél azonban fontosabb - folytatta Orbán Viktor -, hogy a magyar igazságszolgáltatás lassúsága miatt a közelmúltban súlyos bűncselekmények elkövetőit engedték ki az előzetes letartóztatásból, mivel ügyükben négy év elteltével sem született ítélet. "Közöttünk járnak idős embereket a pénzükért megölő bűnözők, mert a magyar igazságszolgáltatás nem volt képes őket időben elítélni. Ez megengedhetetlen" - mondta.

A miniszterelnök közölte, azt kérte Navracsics Tibor igazságügy-minisztertől, járjon utána ennek. Alapos vizsgálatra van szükség, hogy meg lehessen szüntetni azokat az akadályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy kellő időben szülessenek meg az ítéletek - mondta.

A miniszterelnök szerint az Európa Tanács monitoring bizottságának a Magyarországgal szembeni megfigyelési eljárás elindítására vonatkozó javaslata is azt támasztja alá, hogy Európában nem adják meg a kellő tiszteletet a nemzetállamok polgárainak. Hamarabb volt ítélet, mint hogy megvitatták volna a jelentést, a bizottsági tagok nem ismerték a magyar jogszabályokat, a két jelentéstevő egyike pedig elfogultnak tartotta a tervezetet, ezért lemondott - sorolta.

Azt mondta, a Magyarországgal szembeni eljárás hátterében anyagi ügyek állnak. "Nem találnak rajtunk fogást semmilyen demokratikus norma szempontjából. Az fáj nekik, hogy sok száz millió forintot nem vihetnek ki a nemzetközi cégek az országból, pedig a szocialisták alatt ezt bátran, sőt kormányzati bátorítást élvezve megtehették. Ennek vége, itt marad ez a sok száz, időnként ezermilliárd forint, és ezért bosszúhadjárat van Magyarországgal szemben" - jelentette ki.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy a magyar válságkezelés sikeres, és éppen azokon a területeken, amelyeken Magyarország mást tesz, mint a legtöbb uniós tagállam. Példaként a magas bankadó és alacsony személyi jövedelemadó bevezetését, a rezsicsökkentést és a nyugdíjrendszer átalakítását említette.

A kormányfő szerint ugyanakkor Európa frusztrált, mert öt éve válságban van. Mint mondta, bár sokan gazdasági világválságról beszélnek, ez nem felel meg a valóságnak, Európa van bajban, és lassan halad a kilábaláshoz szükséges megoldások megtalálásával.

A miniszterelnök a rezsicsökkentésről azt mondta, mára már látszik, semmi sem volt igaz azokból a "sikolyokból", hogy az áram- és gázszolgáltató cégek tönkremennek, elbocsátásokra kényszerülnek, illetve hogy romlik a szolgáltatás színvonala.

"Sőt, azóta látjuk a profitszámaikat: van ott még tartalék bőven" - jelentette ki, jelezve, hogy a kormányzat dolgozik a további rezsicsökkentésen.

Olvasóink írták

 • 15. Valaki 2013. május 04. 20:12
  „Buta vagy demizsony, de valszeg ezért tartanak. :)))”
 • 14. Demalgon 2013. május 04. 18:01
  „Gratulálok, a sötétség ismét megszólalt. Legalább maradna csöndben az aki értelmileg ... hiányos.

  Kötelezettség nélkül megkapni. Igaz ez tipikus magyar mentalitás. Ide mindent ingyen, és majd mi döntjük el fizetünk e. Az ilyenek miatt megérdemli az ország, hogy ott szivassák, ahol csak tudják. Mert amig a lakosság javarésze hülye, addig nincs miről beszélni.”
 • 13. Valaki 2013. május 04. 15:25
  „a zunió kész ráfizetés :)))

  http://www.youtube.com/watch?v=lfk5ctorlBI&feature=youtu.be”
 • 12. LAZA 2013. május 04. 11:01
  „5x annyit kapunk az uniótól mint amennyit befizetünk.
  Tessék! Ennyi esze van!
  Egy két hónapja még azon döngette a mellét,hogy micsoda ügyes volt amikor a várható pénzről ment tárgyalni.
  Mit akar?
  Azért mert ebben az országban van néhány százezer idióta akkor odaát is olyanok élnek.
  A kint élő magyarok is rendszeresen csődöt mondanak a "támogatásakor".”
 • 11. Santos 2013. május 03. 17:54
  „9.Eva.Látod,most egy veleményen vagyunk.”
 • 10. oxana 2013. május 03. 16:40
  „9. Eva

  Igazad van.”
 • 9. Eva- 2013. május 03. 15:56
  „mert mi a magyar érdek?

  megkapni az eus pénzeket ---minden kötelezettség nélkül”
 • 8. Mazzola 2013. május 03. 14:30
  „Ez a ravaszdi-roka mindenkit hülyerevesz es ugygondolja ,hogy mindenkit kabithat.Az EU-ben öt ugy kezelik
  mint a " Subri Joska az eszak-nyugat Balkanrol " A Gyurcsanyt meg egyenesenn egy abnormalis gyenge-eszünek
  tartottak. Bizony arrol csak almodni tudunk ,hogy egy inteligens szemejiseg a magyar erdekeket biztositja.”
 • 7. öröksoproni 2013. május 03. 13:44
  „AZ igazság mindig odaát van:)”
 • 6. kerteszb 2013. május 03. 13:31
  „50 évesen rájött, hogy az élet nem igazságos? Igaz, aktívan tesz is ezért.”
 • 5. Eva- 2013. május 03. 13:29
  „a baj az, hogy a nemzetállam egyáltalán megemlítése is szembe megy az egységesülő európai gondolattal--a munkaerő áramlással, a termékeke áramlásával , stb.

  Ha Orbán feladná a nép-nemzeti= nemzetállam retorikáját maradna a szabadidő eltöltésére még mindig a munka és imádság verziója---
  bár lehet, hogy a tüntetéseket az nem fogná vissza
  Most meg béke van.”
 • 4. Demalgon 2013. május 03. 12:24
  „Persze, hogy igazságtalan, mert nem ő az EU vezetője. Nem ok nélkül mondják rá, hogy a hatalom betege.”
 • 3. oxana 2013. május 03. 10:17
  „Persze, Európában válság van, csak Magyarországon nem. Fel kellene már ébredni ebböl az álomból. Nem nyalni a sebeket, jaj Istenem, mindenki minket támad, pedig mi jól teljesítünk. Kérdés csak az, hogy hol? Ez az ember beteg.”
 • 2. dödike 2013. május 03. 09:44
  „Milyen jó hogy nálunk száguld a gazdaság sorba állnak a kis tigrisek tanácsért hogy majd felnőjenek hozzánk.Közben lóg a kezünk a biliben és nem akarunk felébredni.Csak így tovább Viktor! A 4millió szegényből legyen 5millió,mert Magyarország /és benne a kormány/jobban teljesít.Európában hol lesz nagyobb korrupció? Németországban, Franciaországban-nem csak Magyarországon. Ez itt a reklám.”
 • 1. Madarász 2013. május 03. 09:21
  „Inkább beszéljünk arról, hogy Orbán és bagázsa miatt igazságtalan, mutyi országban élünk...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zivatarok: homokzsákokkal is védekezni kellett a sok eső miatt

A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Tovább olvasom