Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke

Az Országgyűlés szombati ülésén Áder János köztársasági elnök javaslatára ismét kormányfővé választották Orbán Viktort.

 

Orbán kormányának 9 minisztériuma lesz

Kilenc minisztériummal működhet a harmadik Orbán-kormány: a parlamentnek szombaton benyújtott előterjesztés szerint minisztériumi rangot kap a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az előterjesztést egyéni képviselői indítványként Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A javaslat szerint a Miniszterelnökség elsősorban a kormányzati koordinációt ellátó minisztérium lesz, a többi tárca pedig a szakpolitikai feladatokért felel.

Az indítvány június 6-án léphet hatályba.

15:25 - Orbán: ez a kormány a nemzet kormánya lesz

Április 6-án a magyar nép demonratikus úton döntött a jövőjéről. A kormányfő, a Fidesz elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árpilis 6-ai országgyűlési választáson, függetlenül attól, melyik politikai erőre szavazott. A választás értelme békeidőben is az, hogy hogyan őrizhetjük meg függetlenségünket, és hogyan rendezhetjük be országunkat a legjobb tudásunk szerint.

A Fidesz-KDNP ugyan kétharmaddal nyert, a kormány mégis mindig a három harmadot, vagyis minden magyart képviseli. Ezúttal ráadásul minden magyar részt vett a nemzet közös döntésében, a határon túliak is. Ezért joggal nevezheti magát a parlament a magyar nemzet parlamentjének, a kormány pedig a magyar nemzet kormányának.

- Az államfő felkért, hogy miniszterelnök legyek, a felkérést elfogadtam, az esküt letettem. 24 éve vagyok a parlamentben. Churhill mondja: a politika veszélyesebb, mint a háború: háborúban csak egyszer ölik meg az embert. Megtanultam: győzni jó dolog, de a vereség sem hiábavaló. Aki nem adja fel, azt az ellenségei és a vereségei is segítik - folytatta a miniszterelnök.

A magyar közélet másból sem állt eddig, csak vitákból. Immár 24 éve. A vita és a cselekvés helyes arányát azonban nem találtuk meg. Hiába a sikerek, a közérzet az, hogy egy helyben állunk. Eleget vitáztunk az alapvetésekről. A választók azt akarják, hogy folytatódjék a tettek kora. A kormányfő úgy fogalmazott: a választáson kinyilvánított közakarat szerint jobb az ország számára a markáns és megkezdett irány mellett kitartani, semmint újra nyitni a korábbi vitákat.

Mint mondta,  a választók döntéséből a meddő viták lezárása iránti vágyat olvasta ki. Orbán szerint nem vita tárgya az alaptörvény: ez a választás megerősítette a 2010-ben végrehajtott második rendszerváltást.

- Aki nem ül a vacsoraasztalnál, nem lepődhet meg, ha az étlapon találja magát - mondta Orbán Viktor az Európai Unióval kapcsolatban, és kijelentette, hogy szélsőségesnek tartja az ország feláldozását egy európai egyesült államok oltárán, de az is szélsőséges nézet, hogy kilépjünk az Európai Unióból. 

A liberalizmus eszméjét, miszerint mindent szabad, ami másokat nem sért a szabadságában, le kellett cserélni az ősi erkölcsi törvényre: cselekedj úgy, ahogy elvárod, hogy veled szemben is cselekedjenek - mondta az újraválasztott miniszterelnök.

- Nem fogadhatunk el olyan állapotokat, hogy a törvényeket betartók rosszul járjanak - folytatta. Kellő körültekintéssel, mértéktartással, de a személyi szabadságot tiszteletben tartva részt kell venni a szabályok ilyen elvű megalkotásában: ezt Orbán elvárja magától, a kormányától és az egész parlamenttől.

A tisztánlátás, a nyílt párbeszéd és a bátor gondolkodás jellemzi majd a kormány Európa-politikáját. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország a NATO és az Európai Unió része, efelől kormányzásuk idején nem lesz kétség. Orbán Viktor ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az ország ezen szövetségekben tag és nem túsz, és Magyarországnak megvannak a saját javaslatai.

A gazdaságpolitikai kapcsolatok kerülnek a külpolitika középpontjában, valamint a markáns nemzetpolitika - mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Mint mondta, mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

A gazdaságpolitikáról szólva közölte: folytatódik a keleti nyitás politikája és az ország növelni kívánja gazdasági súlyát a Kárpát-medencében.

"Magyarország középre tart, Európa közepére" - jelentette ki, hangsúlyosan szólva a középosztály, a magyarok nagy többségének felemeléséről.

Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök mond beszédet az eskütétele után az Országgyűlés ülésén 2014. május 10-én. Mögötte Kövér László házelnök.


Fotó: https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert
Fotó: https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert
Az aláírás után Szabó Tímea, az Párbeszéd Magyarországért képviselője egy átadta Orbán Viktornak az Európai Unió zászlaját. A párt közleményéből kiderült az ok is: a Magyar Országgyűlés épületére nincsen kitűzve az EU-s lobogó.

15:15 - Orbán Viktor miniszterelnökké választották

137 igen, 51 nem ellenében szavazott az Országgyűlés Orbán Viktor miniszterelnökké választásáról. Igennel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak, nemmel pedig az MSZP-, a Jobbik-, az LMP-frakció, valamint az Együtt-PM négy független képviselője, továbbá a független Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke.

Ezt követően fúvószenére behozták a köztársasági lobogót és a történelmi zászlókat.

Orbán Viktor letette miniszterelnöki esküjét. A Himnusz közös eléneklése után pedig a miniszterelnök aláírta a hivatalos okmányt.

Kövér László gratulált a kinevézéshez, a munkához erőt és bölcsességet kívánt.

15:10 - Mesterházy: az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök-jelöltre

Az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök megválasztására, a szavazás után pedig kivonul a parlamenti ülésteremből - jelentette be a párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten.

Mesterházy Attila sajtónyilatkozatában a döntést azzal indokolta: nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés pusztán egy pártpolitikai paraván, egy kiüresített díszlet legyen egy pártrendezvény felvezetéseként.

Kifogásolta, hogy nem lehet tudni semmit sem a kormányprogramról, sem az új kormányzati szerkezetről, sem az új kormány tagjairól.

Mesterházy Attila azt mondta, úgy gondolják, hogy ilyen körülmények között nincs értelme meghallgatni a miniszterelnök beszédét, nem kívánnak biodíszlet lenni.

Mint mondta, arra sem adtak lehetőséget, hogy a kormányfői beszédet kommentálni lehessen az ülés keretében.

Mesterházy Attila Orbán Viktor két, 1990-ben elmondott mondatát idézte, miszerint "amikor egy általános választás után a parlament megválasztja a miniszterelnököt, akkor szükség van a program ismeretére". Idézte azt is a Fidesz elnökétől, hogy "minden olyan honatyához szeretnék fordulni, aki értelmét látja annak, hogy csak aztán adja meg a bizalmát bármely miniszterelnöknek, ha tudja, pontosan mi a programja, és tudja, mit akar kezdeni a miniszterelnök azzal a felelősséggel és bizalommal, ami a mi szavazatainkból, a mi voksainkból fog majd származni".

Az ellenzéki politikus közölte, mélyen egyetértenek az akkori Orbán Viktor szavaival.

Az MSZP-frakció tagjai a sajtónyilatkozat közben Mesterházy Attila mögött álltak.

15:01 - Az Együtt-PM nemmel szavaz Orbán Viktor miniszterelnökké választásán

Az Együtt-PM színeiben politizáló független képviselők részt vesznek a parlament szombati szavazásán, de nemmel voksolnak Orbán Viktor miniszterelnökké választására - jelentette be Kónya Péter parlamenti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor a választási kampányban nem hirdetett programot, csak azt mondta, "folytatjuk". Az Együtt-PM viszont azt szeretné, ha nem folytatná eddig tevékenységét. "A legjobb az lenne, hogyha a Dunán keresnénk egy kis szigetet, és ezt a kis szigetet elneveznénk Szent Ilona szigetének és ott folytathatná" - mondta.

Az Együtt-PM nem szeretné, ha a kormányfő folytatná a visszamenőleges törvényalkotást, az emberek elszegényítését, az emberek pénzének és magánvagyonának elrablását, Magyarország energiafüggőségének növelését, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítését - jelentette ki.

Kónya Péter egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy ha kormányfővé választják, akkor azonnal függessze fel a paksi tárgyalásokat. Indoklásként azt mondta: a szomszédunkban olyan helyzet alakult ki, amely a térség és a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyezteti. A paksi szerződés pedig egy olyan államtól teszi függővé Magyarországot, amely most "éppen háborút folytat" egy szomszédos országban - hangsúlyozta.

Előzmények:

Az Országgyűlés mai ülésén Áder János köztársasági elnök javaslatára ismét kormányfővé választhatja Orbán Viktort, az áprilisi országgyűlési választáson kétharmados parlamenti többséget szerző Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét.

A Ház ülése 15 órakor kezdődik és a frakciók megegyezése alapján sem napirend előtti felszólalásokra, sem az interpellációs blokkra nem kerül sor ezúttal. A képviselők így kizárólag a miniszterelnök megválasztásáról döntenek, amihez az Országgyűlés több mint felének szavazata szükséges. Az eredményes szavazást a Himnusz eléneklése, majd a miniszterelnök felszólalása követi.

Orbán Viktor megválasztása esetén azonnal elfoglalhatja megújított hivatalát, míg új kormánya várhatóan csak június elején állhat fel.
Az Országgyűlés 2010-ben május 29-én választotta másodjára miniszterelnökké Orbán Viktort, a képviselők akkor a kormány összetételéről és programjáról is szavaztak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megütötte a tolvaj a pénztárost

Bántalmazott egy eladót egy tolvaj Miskolcon, elfogták, de már nem lopással, hanem rablás elkövetésével gyanúsítják. Tovább olvasom