Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Orbán Viktor Libanonban: nyitás az arab világ felé

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország - mondta Orbán Viktor.
A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bejrútban, miután hivatalos látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis "stabil Libanon nélkül nincs stabil régió". Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését.

Libanonban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök
Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában. A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat - közölte a magyar miniszterelnök, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így a többi között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amelyet a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni.

A libanoni miniszterelnök - aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten - szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken.

A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013-2015 közötti időszakra.
Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció - amelynek tagja mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint 36 magyar üzletember - szerda este érkezett a közel-keleti országba.
A csütörtöki program során Orbán Viktort - a libanoni kormányfő előtt - fogadta Michel Szulejman köztársasági elnök és Nabih Berri parlamenti elnök.
Az üzleti küldöttség - amelynek tagjai főként a vegyipar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén tevékenykednek - a nap folyamán egy üzleti fórumon vesz részt az Arab Kamarai Szövetség bejrúti székhelyén. A tanácskozás végén a két ország miniszterelnöke mond zárszót, majd Orbán Viktor látogatása befejezéseként ellátogat a kasliki Szent Lélek Katolikus Egyetemre, ahol előadást tart A keresztény Európa előtt álló kihívások címmel.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. zeta62 2013. március 01. 16:42
  „?"HEZBOLLAH TELJES KÉSZÜLTSÉG LIBANONBAN. A SZALAFITÁK NÉHÁNY NAPPAL EZELŐTT MEGFENYEGETTÉK LIBANON SIITA LAKOSSÁGÁT, HOGY VÉRFÜRDŐT RENDEZNEK... A HEZBOLLAH KÉSZEN ÁLL HOGY MEGVÉDJE AZ EMBEREKET. "

  Na ugye, hogy ugye? Szó nincs itt pénzről :)”
 • 23. zeta62 2013. március 01. 13:28
  „18. pillow 2013.03.01. 06:53

  Olvastad a cikk címét??? LIBANONBA pénzért????? Egy fenét, a likud testvérének üzenetét vitte Szíriával kapcsolatban...
  Megint támadást terveznek Szíria ellen, és a Hezbollah-t szeretné csendben tartani...”
 • 22. Valaki 2013. március 01. 10:51
  „Jó az arab piac, mindíg fizetnek. :)”
 • 21. kató11 2013. március 01. 09:00
  „zakariás miről beszélsz.Én úgy értettem hogy Orbán soha nem teszi azt amit a népnek ígér.Pl unio ellen is beszélt mégis minden óhajukat teljesíti.A bankok ellen is beszélt mégsem tesz semmit.Adórendszerrel a kisember megint rosszul járt.Egészségügy visszafele fejlődik.Stb. Izrael bábja.”
 • 20. zoltania2 2013. március 01. 08:52
  „Maradjon is ott örökre!!!!!!!!!!”
 • 19. zrx_xzr 2013. március 01. 08:10
  „"Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak. " .. a magyaroknak meg eltorlik az allami helyeket faxa”
 • 18. pillow 2013. március 01. 06:53
  „A szektavezér a pénzért ment, ahogy Putyinhoz is. Elmondta: most érdemes befektetni, nem egy-két év múlva (most kell a pénzetek, mert tönkretettem az országot, olcsó minden) és szereti az arab üzletembereket mert nem törekszenek dominanciára (a pénzt hozhatjátok, aztán pofa be) Valahol mindenkitől ezt várja, még az Uniótól is. Öntsék ide a miilliárdokat, aztán kuss.
  Ennyi a tanulság.”
 • 17. Jandex 2013. március 01. 06:47
  „Már csak Etiópia felé kell nyitniuk! / bocs, oda már nyitott három éve! /”
 • 16. Pano 2013. február 28. 23:18
  „Engem csak egy rész dühített fel (itt konkrétan nem olvastam, valahogy kimaradt... vagy én siklottam el felette), hogy még alacsonyabb SZJA-val akart csalogatni Viktorka, hogy azt akar. Ez tudjátok mit jelent? Ugyan azt, mint legutóbb: nekünk tovább csökken a fizetésünk, a jól keresőknek meg megint jócskán megugrik a náluk maradt pénz.”
 • 15. zeta62 2013. február 28. 19:54
  „Ahhoz, hogy megértsék, miért ment oda zorbán, tudni kell, hogy van egy ország(???) arrafelé, amelynek vezetői kevés kivétellel háborús bűnök miatt nem teheti ki a lábát onnan. Amikor valamit el kellene intézni külföldön, ilyenkor kellenek az efféle csics...azaz megbizottak. Ahogy a szaudiakhoz is azért utazott pár éve, stb. stb.”
 • 14. zeta62 2013. február 28. 19:45
  „Hogy mi közünk van a szírekhez?
  Annyi, hogy a jelenlegi egyetlen LEGITIM vezetésű (a lakosság 90%-a rokonszenvezik vele) ország ellen a nato hadüzenet nélküli háborút folytat, brit, francia, török, katari és szaudi reguláris különleges egységek bevetése mellett támogatva olyan terrorszervezeteket, mint pl. az al-kaida, ami ugye másutt első számú közellenség :)
  Érdekes mellesleg, a bázist támogatja pénzzel-fegyverrel Szíriában, Maliban meg lövik őket! :)”
 • 13. zakarias3 2013. február 28. 19:13
  „12.Kató11.Az,hogy nem azt teszi mint amit mond,ez a mai világra nagyon jellemző!volt már példa nálunk is rá!”
 • 12. kató11 2013. február 28. 19:05
  „most az arab világ fele csak beszél mint eddig de mégsem azt teszi amit mond.Eddig izrael fele tapasztaltuk a nyitást.”
 • 11. LAZA 2013. február 28. 18:33
  „Imike!
  valami hasonló ugrott be nekem is.
  Jönnek ide a világ minden tájáról aztán el kezdik egymást gyilkolászni.(csak nehogy bennünket)”
 • 10. zakarias3 2013. február 28. 18:27
  „Szerintem, most ez a legjobb megoldás a gazdaság fellendítésére!”
 • 9. apokalipszis 2013. február 28. 18:17
  „Szeretünk Viktor és veled vagyunk!!!”
 • 8. oxana 2013. február 28. 17:07
  „"...de reméli, Magyarország tud segíteni"”
 • 7. szimre50803 2013. február 28. 17:00
  „Ajjaj, most akkor mi lesz az azeriekkel? Az erdőgazdálkodásnak annyi!”
 • 6. ISU 2013. február 28. 16:54
  „3. Karcsika 2013.02.28. 16:10

  ".......Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta,....Magyarország tud segíteni."”
 • 5. ATX 2013. február 28. 16:53
  „Régi nagy barátunk, Kadhafi már alulról szagolja. Kell helyette más...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszertolvajt fogtak el a tatabányai rendőrök Budapesten

Ékszertolvajt fogtak el tatabányai rendőrök szerdán Budapesten, a férfit négy rendőrkapitányság is… Tovább olvasom