Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Orbán Viktor levelet írt Barrosónak

Orbán Viktor az Európai Bizottság által januárban Magyarország ellen megindított három kötelezettségszegési eljárásra reagálva írta meg összegzését.
Levelet írt kedden a magyar kormányfő az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak. Orbán Viktor az Európai Bizottság által januárban Magyarország ellen megindított három kötelezettségszegési eljárásra reagálva írta meg összegzését, amelyben - mint fogalmazott - már a Bizottság által felvetett kérdések megoldását szem előtt tartva értékelte a kialakult helyzetet.

 

A levél

Tisztelt Elnök úr!

Hivatkozással a három kötelezettségszegéssel kapcsolatos levélre, valamint a magyar kormány által azokra adott válaszokra, illetve Reding alelnök asszony levelében megfogalmazott egyéb aggodalmakra, kérem, engedje meg, hogy röviden összegezzem a helyzetet, tekintettel a Bizottság által felvetett kérdések megoldására.
   
A Bizottság illetékes szolgálatainak állásfoglalása alapján megkezdődött a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításának előkészítése. A kormány döntésének megfelelően a tervezetet további konzultáció céljából megküldtünk az Európai Központi Bank valamint a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy a jogszabály véglegesítése során az ő véleményüket is figyelembe lehessen venni. Az EU szolgálatait konzultáció céljából még a héten megkeressük.

A jogszabálytervezet tartalmazza a Bizottság által felvetett pontok többségét. A még hátralévő kérdések tekintetében - amelyekkel kapcsolatban további információt kértek (mint az elnök fizetése) - a kért információkat a megszabott határidőn belül megadjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy a Bizottság más kérdéseket is felvetett, melyeket a pénzügyi megállapodás előfeltételeként jelölt meg. Biztosíthatom, hogy a Bizottság egyes szolgálatai által felvetett kérdésekkel a magyar hatóságok foglalkozni fognak.
   
Szeretném arról is tájékoztatni, hogy a magyar kormány kérése alapján a Velencei Bizottság 2012. március 16-án fog véleményt adni egyes felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Az előkészítő konzultációk eredménye alapján elindul az érintett magyar jogszabályok módosításának folyamata és a módosító javaslatok aznap benyújtásra kerülnek az Országgyűlésnek. Meggyőződésünk, hogy a módosításokkal a Reding alelnök levelében megfogalmazott aggodalmakra és a felvetett kérdésekre egyaránt kielégítő válaszok születnek. 
   
Az Adatvédelmi Hatóság tekintetében arról szeretném tájékoztatni, hogy a kormány 2012. március 9-én benyújtotta a kérdéses jogszabály módosításáról szóló és a korábbi konzultációk alapján körvonalazódott javaslatot. A még fennmaradó kérdések tekintetében a magyar kormány a meghatározott határidőn belül közli majd az álláspontját.
   
Végül a megszabott határidőn belül a magyar kormány a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatban is közli majd a kért információkat.
   
Bízom abban, hogy a mindkét fél részéről megvalósuló hatékony és gyors intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a fentiekben említett ügyeket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárjuk le.
   
Egyben kérem együttműködését abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében, hogy ezzel is megelőzzük a szükségtelen késlekedést.

Tisztelettel:
Orbán Viktor

A levél ismerteti a magyar fél által megtett és tervbe vett intézkedéseket, s Orbán Viktor kifejti: bízik abban, hogy a "hatékony és gyors" intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a vitás kérdéseket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárják le.

A levélben hangsúlyos elem az is, hogy a magyar kormányfő - az általa előadottakra való tekintettel - az Európai Bizottság elnökének együttműködését kéri abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében.

Orbán Viktor levelében beszámolt arról, hogy a Bizottság illetékes szolgálatainak állásfoglalása alapján megkezdődött a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításának előkészítése.

A kormány döntésének megfelelően a tervezetet további konzultáció céljából megküldték az Európai Központi Bank, valamint a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy a jogszabály véglegesítése során az ő véleményüket is figyelembe lehessen venni - emlékeztetett a magyar miniszterelnök, utalva arra is, hogy az EU szolgálatait konzultáció céljából még a héten megkeresik.

Mint fogalmazott, a jogszabálytervezet tartalmazza a Bizottság által felvetett pontok többségét. Orbán Viktor azt is jelezte, hogy a még hátralévő kérdések tekintetében a szükséges információkat a megszabott határidőn belül megadják.

"Tudatában vagyunk annak, hogy a Bizottság más kérdéseket is felvetett, melyeket a pénzügyi megállapodás előfeltételeként jelölt meg. Biztosíthatom, hogy a Bizottság egyes szolgálatai által felvetett kérdésekkel a magyar hatóságok foglalkozni fognak" - olvasható a magyar miniszterelnök José Manuel Barrosóhoz intézett levelében.

A kormányfő arról is tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, hogy a Velencei Bizottság a magyar kormány kérése alapján március 16-án fog véleményt nyilvánítani egyes felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Mint hozzátette: az előkészítő konzultációk eredménye alapján elindul az érintett magyar jogszabályok módosításának folyamata, és a módosító javaslatokat még aznap benyújtják az Országgyűlésnek.

"Meggyőződésünk, hogy a módosításokkal a Reding alelnök levelében megfogalmazott aggodalmakra és a felvetett kérdésekre egyaránt kielégítő válaszok születnek" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Adatvédelmi Hatóság ügyére kitérve a miniszterelnök beszámolt arról, hogy a kormány március 9-én már benyújtotta a kérdéses jogszabály módosításáról szóló és a korábbi konzultációk alapján körvonalazódott javaslatot. Utalt arra is, hogy a még fennmaradó kérdések tekintetében a magyar kormány a meghatározott határidőn belül közli majd az álláspontját.

A magyar kormány a megszabott határidőn belül a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatban is közli majd a kért információkat - olvasható a José Manuel Barrosónak írt kormányfői levélben.

Orbán Viktor levelében kifejtette: bízik abban, hogy a mindkét fél részéről megvalósuló hatékony és gyors intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a fentiekben említett ügyeket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárjuk le.

A magyar kormányfő egyúttal abban is az Európai Bizottság elnökének együttműködését kérte, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében, hogy ezzel is "megelőzzék a szükségtelen késlekedést".

Brüsszelben múlt szerdán jelentették be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében - folytatja az Európai Bizottság a gyorsított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a központi bank függetlenségével kapcsolatban pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelyben úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek.

Ugyanígy járnak el - szintén további információkat kérnek - az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében, amely témában az előző alkalommal sem indították meg a kötelezettségszegési eljárást, csupán tisztázó információkra vonatkozó igényüket jelentették be.

Giró-Szász András kormányszóvivő a brüsszeli bejelentés után azt közölte, hogy a bizottság Magyarország ellen indított három kötelezettségszegési eljárásának tizenegy kérdéséből kilenc a nemzeti bankra vonatkozott, és mivel a jegybanktörvény ügyében nem folytatódik az eljárás, azt mondhatni, hogy 90 százalékos az egyetértés a testülettel.

Az Európai Bizottság január 17-én indította meg Magyarország ellen az eljárásokat. Egy hónapot adott a válaszadásra, múlt szerdán pedig a határidőre beérkezett magyar válaszokra reagált. Az uniós eljárásrend értelmében ha a brüsszeli bizottságot nem elégíti ki az indoklással alátámasztott véleményére adott tagállami válasz sem, akkor az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető.

Most, a második szakaszban - az ügyek sürgető voltára hivatkozva - szintén egy hónapot adtak Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal.


Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2012. március 15. 09:35
  „rommel!
  Miközben az unió és valamennyi tagország ki van szolgáltatva a liberális gazdaságnak, mert az államok és maga az unió is a gazdaság, a tőke által megtermelt értékből részesedik!!!!!
  Érdekes felfogás a tiétek!!!!
  Támadjátok a mindenkinek megélhetést biztosító gazdaságot, az azt működtető tőkét!!!!!
  Kicsi bogaram!
  A piacgazdaság magántőkén alapul és már régen nincs szó az általad álmodott szocializmus állami tulajdonokon alapuló ideológiájáról!
  Felhívom a figyelmed, hogy a szocializmus, melyet bőszen újra élesztenél imádott kormányoddal, akik államosítanak a piacgazdasági környezetben, 1989-ben fenntarthatatlanság miatt megbukott!!!!”
 • 6. pancser 2012. március 15. 08:37
  „Barroso mint európai vezetőt elfogadom, de Orbánt nem. Mellesleg őt sem választotta meg senki. Orbán még egy vidéki kócerájt sem tud elvezetni normálisan. Viszont mint parancsnok egy internáló táborban kiváló lett volna.”
 • 5. Primax 2012. március 15. 08:02
  „Így pitizik egy vezénylő tábornok...”
 • 4. load 2012. március 15. 01:23
  „3. rommel2
  NAGYON TISZTELT ROMMEL-KETTŐ ÚR!
  AZ ALÁBBI JAVASLATÁHOZ VÉLEMÉNYKÉNT CSAK ANNYIT FŰZNÉK HOZZÁ, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ TÁRSADALMI RENDSZERE A LIBERALIZMUSON ALAPULÓ KAPITALISTA PIACGAZDASÁG.
  BARROSO ÚRNAK TEHÁT NEM ÁLL MÓDJÁBAN AZ UNIÓ ÁLLAMPOLGÁRAIT ÖNMAGUK ELLENÉBEN KÉPVISELNI, MIVEL EURÓPA SZABAD POLGÁRAI ÁLTALÁBAN A NÉGY ÉVENTE MEGRENDEZETT DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁSOKON HITET TESZNEK A KORÁBBAN EMLÍTETT LIBERÁLIS PIACGAZDASÁG MELLETT.
  HA EZ A TÁRSADALMI BERENDEZKEDÉS ÖNNEK NEM FELEL MEG, AKKOR SZÍVESKEDJÉK ÁTÜLNI EGY VÁLLALAT IGAZGATÓI SZÉKÉBE, AHOL TELJHATALMÚ VEZETŐKÉNT ALKALMA LESZ FORRADALMI FANTAZMAGÓRIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA, AMIG A VÁLLALAT IGAZGATÓ-TANÁCSA FENÉKBE NEM RÚGJA.
  ŐSZINTE ÉS TÁNTORÍTHATATLAN HÍVE:
  load”
 • 3. rommel2 2012. március 14. 20:39
  „BARROSO ÚR !!!
  SZERINTEM IDEJE LENNE A LIBERÁLIS NAGY TŐKE KICSINYES BOSSZÚJA HELYETT A
  MAGYAR NÉP ÉRDEKEIT KÉPVISELNIE !!!
  DE TOVÁBB MEGYEK ÉS JOGGAL AZT VÁRNÁM EL ÖNTŐL , HOGY AZ UNIÓ ÖSSZES POLGÁRÁT KÉPVISELJE A LIBERÁLIS NAGY TŐKÉS ÉRDEKEKKEL SZEMBEN !!!
  VAGY ÖNT TALÁN A NAGY TŐKE VÁLASZTOTTA ???
  MERT AKKOR SZIVESKEDJÉK ÁTÜLNI EGY VÁLLALAT IGAZGATÓI SZÉKÉBE !!!”
 • 2. embertelen 2012. március 14. 20:33
  „NAGYON NAGY LEHET A BAJ! Orbán Viktor, eddig Barrosóval kapcsolatos összes levélváltását titkolta, most meg ő saját maga teszi nyilvánossá azt a levelet, amiben láthatóan megalázkodik az ügyintézés sürgetésével. Ha Barroso okos, akkor nem dől be Orbánnak, valószínű, hogy már ő is tudja, hogy Orbán kétszínű és hazudozó.”
 • 1. néző69 2012. március 14. 20:21
  „Orbán ne levelet irkájon hanem takarodjon el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: az ellenőrizetlenül kiáramló pénz mintegy 8.500 milliárd forint lehet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számítása szerint évi mintegy 8.500 milliárd forintra… Tovább olvasom