Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Orbán Viktor köszöntője a zsidó újév alkalmából

Levélben köszöntötte a zsidó hitközségek vezetőit a zsidó újév alkalmából Orbán Viktor szerdán.

A miniszterelnök hangsúlyozta, kormánya elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést.

Orbán Viktor az 5771. zsinagógai újév alkalmából köszöntötte levélben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőit .

"Kérem, engedjék meg, hogy a zsidó újév alkalmából ezúton fejezzem ki jókívánságaimat a magyarországi zsidó közösség valamennyi tagjának" - kezdi a köszöntőjét kormányfő a Mazsihisz honlapján közzétett levelében.
A magyar emberek tavaszi döntése nyomán elérkezett az idő, amikor Magyarország polgárai kezükbe vették saját sorsukat, s immár megtalálhatják egymáshoz az utat, akik a közjóért és az erkölcsi megújulásért kívánnak munkálkodni - olvasható.

Orbán Viktor azt írta, "a nemzeti egység kormányának egyik legfőbb célkitűzése a rend és a jogállamiság helyreállítása, kormányom elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést".

Ugyanakkor bízik benne - írta a miniszterelnök -, hogy "együttműködésünk nem korlátozódik a szélsőségességek elleni közös fellépésre, hanem együtt tudjuk tovább építeni, gazdagítani Magyarországot és azt az örökséget, melyet a magyarországi zsidóság ennek a nemzetnek adott" - zárta levelét Orbán Viktor.

A zsidó újév alkalmából Mesterházy Attila, az MSZP elnöke gondoktól mentes évet kívánt a magyar zsidóság minden tagjának; mint közleményében írta, azt kívánja, hogy az emlékezés napján, az ember megteremtésének, a világ születésének örömét "jóérzéssel, felszabadultan élhessék meg".

A zsidó újév szerda este köszönt be, ezen és a következő napon a zsidó közösségek országszerte az ember és a világ teremtésének évfordulójára emlékeznek; ezzel a zsidó naptárban megkezdődik az 5771. zsinagógai év.

Az ünnep neve héberül Ros Hásáná, ami magyarul azt jelenti: "az év feje", vagyis újév.

Olvasóink írták

 • 11. janika 2010. szeptember 10. 20:42
  „No "8"-kám mindjárt jön a cenzor.”
 • 10. janika 2010. szeptember 10. 20:33
  „Szerintem a dicső halottakat nem kellene a mai gyarmatosítókkal összetoldania az öreg meirnekés a Viktornak sem. Ugyan is nem a temetőbe vitte az6 emlékezés virágait, hanem a hatalma megtartóinak gazsulált!”
 • 9. meir 2010. szeptember 10. 09:54
  „8-as!
  -"ezt ieod,; Rejtely hogy ez alatt mit ert Viktor!?"-
  megmondom!!
  pl,; Dr Semmelweiss Ignac,Munkacsy,stb-stb!-akik hirt nevet szereztek Magyarorszagnak!!”
 • 8. knifemaster 2010. szeptember 10. 08:41
  „"a nemzeti egység kormányának egyik legfőbb célkitűzése a rend és a jogállamiság helyreállítása, kormányom elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést."

  Ugyanakkor arra kéri a kaftánosokat, hogy ne csak a szélsőségesek elleni harcban működjenek együtt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Új Országát Vezető Tábornok Úrral, hanem:

  ,,együtt tudjuk tovább építeni, gazdagítani Magyarországot és azt az örökséget, melyet a magyarországi zsidóság ennek a nemzetnek adott".

  Rejtély, hogy ezalatt mit ért Viktor. Azaz, nem rejtély: Tanácsköztársaság, új ÁVH és még több Péter Gábor, több Sukoró, hogy Simon Peresz felvásárlói álmai ne szenvedjenek csorbát.
  Miért kell a zsidókat köszönteni az ő újévük alkalmából, amikor a népszámlálási adatok szerint nem is képviselnek olyan jelentős lélekszámot hazánkban. Legalábbis nem többet, mint teszem azt a keleti ortodoxok közössége, akik szintén a miénktől eltérő időpontban ünneplik húsvétot, mégsem szokott nekik a magyarországi kormányfő levelet írni, Lévai Anikó nem fest piros tojást ilyenkor.

  :)))”
 • 7. janika 2010. szeptember 10. 06:53
  „A hatalmáért mindent, még az ördögöt is köszönti, ha az érdeke úgy kívánja. Vagy ez is a választói érdeke?”
 • 6. pancser 2010. szeptember 09. 22:45
  „Igy kell ezt csinálni! Minden felekezetenek meg kell adni az őt megillető tiszteletet, hiszen OV. mindannyiunk miniszterelnöke.”
 • 5. meir 2010. szeptember 09. 20:30
  „Gabika!!
  de ahogy en tudom Titeket Keresztenyeket is koszont a nagy vallasi unepeitek alkamabol nem?
  egy Allamfo azert-(is)-az,mert MINDEN felekezetet koszont!”
 • 4. meir 2010. szeptember 09. 20:28
  „2-es/Gabika!!
  igen!!
  a Ramadan alkalmabol irt a Palesztinok gorejanak Mahmud Abbas-nak koszonto levelet!”
 • 3. janika 2010. szeptember 09. 19:23
  „Jól áll Viktornak is a kipa.”
 • 2. gabika86 2010. szeptember 09. 17:02
  „Csak a korrektség kedvéért:
  A muszlim közösséget is szokta köszönteni jeles ünnepein?”
 • 1. fióka 2010. szeptember 09. 16:13
  „minek raknak ki hozzászólási lehetőséget ha kitörlik???tanulhatnának már a saját hibáikból bölcs ember legalább is ezt csinálja,de úgylátszik .......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál: szükséges az oktatás és a gazdaság együttműködése

A Pannon Egyetem jó példával szolgál arra, hogyan lehet az oktatás és a gazdaság szorosabb… Tovább olvasom