Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Orbán Viktor javasolja az uniós pénzügyi paktumhoz csatlakozást

Orbán Viktor azt fogja javasolni az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz.

A miniszterelnök ezt kedden közölte újságírókkal Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Elmondta, hogy a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük. Szintén a paktumhoz való magyar csatlakozás mellett szól - tette hozzá Orbán -, hogy a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve.

A miniszterelnök megbeszélést folytatott Barrosóval mindazokról a kérdésekről, amelyek ügyében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a múlt kedden - egy hónapos válaszadási határidőt kikötve - kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, valamint számos más, Brüsszel által szóvá tett magyar jogalkotási témáról is, így például a bírói függetlenségről.

A tárgyalások minden téren előrelépést hoztak, de még maradtak tisztázandó kérdések az Európai Bizottsággal - mondta Orbán az újságíróknak.

A jegybanki szabályozást illetően - közölte - abban nem tudott engedményt tenni, hogy a jegybankelnöknek a magyar alaptörvényre esküt kell tennie, valamint hogy a jegybankelnök fizetésére is vonatkozik a közszolgákra érvényes általános fizetési plafon előírása. Az eskü szövegét illetően Orbán Viktor szerint további egyeztetésre lesz szükség, a fizetési plafon vonatkozásában pedig azt kívánja alátámasztani érvekkel a magyar fél, hogy a szabályozás általános jellegű, és nincs mód kivételekre.

A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásától viszont eláll Magyarország - közölte Orbán. Szintén el tudja fogadni a magyar fél a brüsszeli jogi észrevételeket a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban, valamint a monetáris tanács ülésein való kormányzati részvétel szabályozásával kapcsolatban - utóbbi vonatkozásban azonban kikötve azt, hogy valamilyen fajta együttműködésnek lennie kell.

Az Európai Bizottság a jegybanki függetlenség ügye mellett két másik témában - a bírói tevékenység felső korhatárát illetően, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban - is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az előbbivel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a magyar fél itt nem lát diszkriminációt - és az ügyet nem is tekinti igazságszolgáltatási kérdésnek -, hanem a nyugdíjrendszer összhangjának a megteremtéseként fogja fel a témát. E téren tehát szintén további tárgyalások szükségesek. Az adatvédelmi hivatal függetlenségét illetően nem lát gondot és "értékvitát" a miniszterelnök. Szerinte minden olyan javaslatot el fognak fogadni, ami a hivatal vezetőjének megerősítésére irányul.

Mindezek alapján derűlátónak mondta magát a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról.

A magyar fél kész a tárgyalások megkezdésére - közölte. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság korábban a jegybanki függetlenség ügyének megoldásától tette függetlenné a pénzügyi támogatási tárgyalások megkezdését, Orbán Viktor hangsúlyozta: itt nem lát megoldandó politikai problémát, Magyarország és az Európai Bizottság között ugyanis teljes a szándékegybeesés a jegybanki függetlenséget illetően.

"Van néhány pont, amiről ők úgy gondolják, hogy ez sértheti a jegybanki függetlenséget. Ezek közül azokat a pontokat, amelyek nem érintenek erősen nemzeti érdeket, mi gond nélkül el tudjuk fogadni. Ott, ahol viszont van nemzeti érdek, ott vitassuk meg, hogy tényleg sérti-e a függetlenséget. Szerintünk nem" - fogalmazott a kormányfő.  

Kérdésre válaszolva Orbán úgy vélekedett, hogy nincs szükség az Országgyűlés összehívására az eredetileg tervezett időpont előtt, a Brüsszel által elvárt törvényi változtatások végrehajtása érdekében.

Arra az újságírói kérdésre, amely Matolcsy György miniszteri posztjának jövőjét firtatta - azt állítva, hogy a nemzetgazdasági minisztert külföldön már "nem veszik komolyan" -, Orbán Viktor kijelentette: "Magyarország komoly ország, Magyarország kormánya komoly kormány, és mindenki, aki tagja annak a testületnek, komoly ember. Tehát ezt a megközelítést nem tudom elfogadni. Egyébként pedig mindenért én viselem a felelősséget, még a miniszterek munkájáért is."

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2012. január 26. 18:34
  „rommel!

  Mi a stratégia?????”
 • 3. rommel 2012. január 25. 18:26
  „A SAKK PARTI FOLYTATÓDIK !!!
  A VÉGE ÉRDEKES LESZ !!!”
 • 2. Eva- 2012. január 24. 20:52
  „:)

  de hogyan fogja profi politikusként kommunikálni?
  Bár valaki azt mondta hasonlítsuk Görgeihez----és nézzünk fel rá!”
 • 1. pancser 2012. január 24. 20:35
  „Mit szól ehhez Bencsik a molinóvívő? Egyébként ezt a lépést helyesnek tartom és természetesnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kende szerint Orbán csak kisebb dolgokban enged az EU-nak

Kende Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa szerint az… Tovább olvasom