Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

"Orbán Viktor győzelme az Európai Unió veresége"

A balliberális francia újság szerint Orbán alaposan előkészítette saját győzelmét, azzal pedig, hogy Moszkva felé fordult Paks bővítése miatt, az unió ellen dolgozik.
Orbán Viktor "igazságtalan" választása címmel közölt címlapján szerkesztőségi írást a Le Monde.

A balliberális francia újság szerint a magyaroknak volt valódi választási lehetőségük, és szabadon kifejezhették akaratukat. De azon kívül minden más, a kampánytól a szavazás lebonyolításáig, nem volt igazságos, az egy párt, "egy ember" érdekét szolgálta. A lap kiemelte: az EBESZ által is példa nélküli módon kifogásolt "furcsa választás" nem valahol Közép-Ázsiában vagy "a kaukázusi sztyeppéken zajlott, ahol a Vlagyimir Putyinnak kedves irányított demokrácia van gyakorlatban", hanem a demokrácia elveire épülő közösség, az Európai Unió egyik tagállamában.

A Le Monde szerint "a szomszédjai számára fenyegetően ható ultrakonzervatív beszédmód után" nem okozott meglepetést Orbán Viktor újraválasztása. Az előző választásokhoz képest ugyanakkor vesztett szavazókat, akik elképzelhetően a szélsőjobboldalhoz pártoltak át, amely "csak fejlődni tudott a miniszterelnök által meghonosított retorikai környezetben".

Az "antiszemita és konkrétabban romaellenes" Jobbik jobb eredményt ért el, mint négy éve, míg a személyes vitáktól és korrupciós ügyektől meggyengült,megosztott ellenzék leszerepelt - emlékezetett a lap.

A szerkesztőségi írás szerint a kormányfő a választási rendszer átalakításával, a "közmédia ellenőrzése alá vonásával", valamint az igazságszolgáltatás, a közalkalmazotti szféra és a sajtó függetlenségének korlátozása érdekében történt alkotmánymódosítással - előkészítette a győzelmét.

Eközben a gazdasági helyzet javult, az infláció minimális, az államháztartási egyensúly jó irányt vett, még akkor is, ha a munkanélküliség továbbra is magas. Orbán viszont akkor fordult Moszkva felé a paksi bővítés érdekében, amikor az unió olyan energiapolitika kialakítására törekszik, amely függetlenebbé tenné az orosz gáztól.

"Ez utóbbi területen és a magyar demokrácia állapotát illetően is a miniszterelnök legyint Brüsszel apró figyelmeztetéseire, amikor éppen nem lekezelően beszél az Európai Unióról. Orbán Viktor győzelme ezért egyben az Európai Unió veresége is" - írta a Le Monde.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a hűvös, de a szél mérséklődik

Hétvégén az éjszaki órákban akár fagypont körüli értékek is lehetnek, néhol záporeső is kialakulhat.… Tovább olvasom