Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Orbán Viktor fogadta az Európai Zsidó Kongresszus vezetőit

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap hivatalában fogadta az Európai Zsidó Kongresszus vezetőit, akik Budapesten tartják tanácskozásukat;.

A találkozón külön hangsúlyt kapott az Európai Unió és a vallási közösségek közötti párbeszéd fontossága - tájékoztatta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-t. A közlemény szerint az Európai Zsidó Kongresszus vezetői arra kérték az EU soros elnökségét adó Magyarország miniszterelnökét, hogy továbbra is járuljon hozzá ezen párbeszéd erősítéséhez.

Orbán Viktor január végén Brüsszelben találkozott az Európai Zsidó Kongresszus elnökével, Mose Kantorral és több más európai zsidó vezetővel, köztük Feldmájer Péterrel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökével és Zoltai Gusztávval, a szervezet ügyvezető igazgatójával. Akkor a magyar kormányfő egyebek mellett azt mondta: a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák. A magyar kormány fellép az emberi méltóságot, illetve a zsidóságot sértő jelenségekkel szemben - jelentette ki a januári megbeszélésen a miniszterelnök.

Olvasóink írták

 • 14. zakarias3 2011. május 08. 18:13
  „Ragadjanak össze!”
 • 13. pamplona 2011. április 04. 23:16
  „Az idegeimre megy már ez a Viktor a zsidók előtti állandó hason csúszkálásával!”
 • 12. totel 2011. április 04. 13:48
  „A narancskór tünetei: történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete

  Megkapta Orbántól azt, amire már régóta vágyottBekerülhet a vallási szervezetek elitklubjába a sokáig fekete bárányként kezelt Hit Gyülekezete. Várható, hogy az egyházi törvény módosításának egyik mellékhatásaként kibővül a történelmi egyházak köre. Németh Sándor révbe ér.
  Több szintet különböztet majd meg az egyházak között az új szabályozás: a vallási szervezet számára adható legmagasabb szintű állami elismerés a történelmi egyház kategória lesz. Eddig három keresztény és egy zsidó egyház használhatta ezt a titulust, az egyházi törvény módosítása azonban újabb jelentkezők számára is megnyitja az elitklubot.
  Az Orbán-kormány az üzleti célból létrejött szervezeteknek üzent hadat, amikor meghirdette az 1990-es egyházi törvény reformját. A hivatalos indoklásban általában az szerepel, hogy az új szabályozás feladata a hiteles egyházi és vallási tevékenységeket végző közösségek megerősítése. A kis létszámú és új szervezetek a törvény elfogadása után nem számíthatnak az egyházaknak eddig egységesen járó állami kedvezményekre. Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár legutóbbi ismertetője szerint a törvénytervezetben három szint szerepel: a történelmi egyházaké, az elismert egyházaké, valamint a vallási egyesületeké.
  A történelmi egyházzá nyilvánításhoz az kell, hogy a szervezet legalább 100 év honosságot vagy 25 ezres lélekszámot tudjon felmutatni. Emellett országos intézményhálózat működtetését is bizonyítani kell. (A katolikus egyház azt szeretné elérni, ha a törvényszövegben a vagy helyett és szerepelne. Talán nem véletlenül, igaz, nem Semjén Zsoltot és Erdő Pétert kéne támogatniuk, akkor több esélyük lenne - a szerk.)
  A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyház mellett a kritériumoknak a Hit Gyülekezete is megfelel. Bár ezt a kormányzat eddig nem hangoztatta, az Index információi szerint az ügyben tárgyalások is folytak az előző Orbán-kabinet idején még politikai támadások közepette működő Hit Gyülekezetével.
  A Németh Sándor által vezetett gyülekezet saját adatai szerint közel 30 ezres tagsággal rendelkezik, és országszerte 70-80 közösséget működtet.
  A történelmi egyházi kritérium teljesítését jelzi, hogy a gyülekezetet pénzadományban részesítők száma is közel jár a kitűzött létszámhatárhoz. Az egyszázalékos adótámogatások hivatalos listája szerint a Hit Gyülekezetét tavaly több mint 18 600-an támogatták.
  Hack Péter korábbi SZDSZ-es (mi más? - a szerk.) parlamenti képviselő, a gyülekezet tagja elmondta, hogy valamennyi párttal folytattak megbeszélést. Az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban azon az állásponton voltak, hogy az 1990-es törvény betöltötte történelmi feladatát, biztosította, hogy az állam a rendszerváltás után semleges maradjon, és ne korlátozza magyarországi hitéleti tevékenység kibontakozását.
  Hack szerint a Hit Gyülekezete számára elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között. A történelmi egyház kategória elnevezésével kapcsolatban voltak fenntartásaik, de elfogadták, hogy a kormányzat ragaszkodott hozzá. A tárgyalásokon egyelőre olyan részletkérdések maradtak tisztázatlanok, hogy milyen módszerrel bizonyítsák az egyházak híveik létszámát, ez ugyanis hivatalosan nem nyilvántartható, szenzitív adat.
  A kormányzat várhatóan az új alkotmány elfogadása után terjeszti a parlament elé az új egyházi törvényt, az év második felében pedig sorra kerül az egyház-finanszírozás átalakítása is.
  Röviden, a szélsőségesen zsidóimádó, élesen magyarellenes, eddig helyén, azaz szektaként kezelt Hit Gyülekezete révbe érhet. Ugyanolyan jogkörökkel rendelkezhet majd, mint a katolikus egyház, továbbra is folytathatja magyar- és államellenes tevékenységét, rabolhatja a megszédített hívek pénzét stb.
  A narancsos forradalmi kormány dolgozik, imádkozzuk egy szebb jövőért!”
 • 11. janika 2011. április 04. 12:20
  „Vona Gábor nem is oly rég azt állította, hogy a Jobbik maradéktalanul végrehajtja a "jo Isten" parancsait,vagy iránymutatását?- tök mindegy, hisz, azt senki sem képes valóságként kezelni vagy értékelni. lehet,hogy náluki is Izraeli a jó Isten?”
 • 10. SiLa 2011. április 04. 11:33
  „Azt hittem, hogy a jobb oldal képes lesz függetleníteni magát Izraeltől, de sajnos Őket is ugyan úgy irányítják mint a bal oldali kormányt. Kb. két hónappal ezelőtt a külügyminiszter, jobb és bal oldali képviselőkkel együtt Izraelben járt, de mélyen hallgatnak a látogatás céljáról. Ha valaki hallott valamit, kérem írja le!”
 • 9. rommel 2011. április 03. 21:20
  „MOST MÁR NEM SZERETNÉM HALLANI BAL-OLDALRÓL A RASSZISTA JELZŐT !
  OKÉ BAL-FÁCÁNOK ?”
 • 8. dorombolok 2011. április 03. 21:08
  „És a fogadáson jelen volt Vona G.!(Innentől ez alkotói szabadság!!)”
 • 7. kolombela 2011. április 03. 19:41
  „Egyik kezében golyószóró, a másikban pedig gránátvető. Vagy csak álmodtam?”
 • 6. janika 2011. április 03. 18:25
  „Kedves Barátaink, Szimpatizánsaink!

  A jobbikosok minden tőlük telhetőt megtettek. Érveltek, vitatkoztak az alaptörvény vitájában, de a kétharmados hatalmi gőg nem engedett... Így továbbra sem biztosítja semmi, hogy a magyar termőföld, vízkészlet, természeti kincsek magyar kézben maradjanak, nem lesznek visszahívhatóak az alkalmatlan parlamenti képviselők, a nemzet bankja továbbra is csak Brüsszeltől fogadhat el utasítást, a magasszintű orvosi ellátáshoz való jog továbbra is a gazdagok kiváltsága marad és a volt kommunista vezetők is folytathatják politikai ámokfutásukat...

  A gazdagok pártja, a gazdagok kormánya szembefordult választóival, így őket most már csak a Jobbik képviseli a törvényhozásban.”
 • 5. janika 2011. április 03. 18:13
  „Van-e zsidókérdés Magyarországon? A Huszadik Század ma is aktuális körkérdése 1917-ből - (befejező rész)
  Florian Geyer indította el portálunkon a "zsidóvitát", amelyhez Lipusz Zsolt egy remek tanulmánysorozattal járult hozzá. "Az országhódítás bevégzése" címet viselő, most megjelenő tanulmány ennek a sorozatnak a befejező része. Kötelező olvasmány minden hazafinak! Tovább >>”
 • 4. janika 2011. április 03. 18:10
  „Fénykép nincs róla? Pedig milyen jól, áll neki a kipa!”
 • 3. SC 2011. április 03. 16:10
  „2. vienna
  :-)))”
 • 2. vienna 2011. április 03. 15:34
  „Felesleges betenni a hírek közé, minden nap találkozik velük.”
 • 1. háté 2011. április 03. 15:14
  „Mit keresnek itt?-nem volt elég Brüsszelben, mindenhol bratyizik velük ez a narancsos vezír?

  Ezeket nem is veszi fel a Magyar Gárda tagjai sorába!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányozás - Szájer: nagy nemzeti vállalkozás volt a konzultáció

Szájer József szerint nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció. Tovább olvasom