Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán Viktor: butikos vagy plebejus állammodellt?

Butikos állam, vagy plebejus érzelmű állammodell - Orbán Viktor szerint e két lehetőség közül kell választani. A Fidesz elnöke úgy véli, egyértelműen az utóbbi lehetőség a követendő. A párt szombaton a közszolgáltatásokról rendezett konferenciát a Jövőnk vitasorozat keretében.
A Fidesz elnöke szerint méltányos és plebejus állammodellt kell létrehozni Magyarországon, amely nem kér és nem támogat kiváltságokat, megbízónak és nem vásárlónak tekinti a polgárait. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány nem tud mit kezdeni az állammal, a magántulajdont helyezi előtérbe a közszolgáltatásokban, majd közli, hogy a szolgáltatásért nem vállal felelősséget. Ha a kormány hozzányúl a rendszerhez, fejetlenség, káosz és zűrzavar lesz - az egészségügyi reform hosszú hónapos várólistákban végződik - mondta a volt miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: helyi szinten egy másik egészségpolitikát kell elkezdeni, meg kell akadályozni a kórházak privatizációját.

- A mi felfogásunk az, hogy kiváltságokat közpénzből egyetlen fillérrel sem támogatunk. Tehát luxus ellátást sem támogatunk egyetlen közforinttal sem. Semmi gond nincs azzal, ha valaki magánkórházat vagy magánklinikát üzemeltet. Mi azt fogjuk követelni, és kormányon is azt fogjuk majd képviselni, hogy az ilyen magánjellegű intézmények ne kaphassanak pénzt az Országos Egészségügyi Pénztár keretéből, mert az másra való.

Orbán Viktor azt mondta: a népszavazáson az emberek a két állammodell, a butikos és a plebejus között választanak majd.

A konferencián Pokorni Zoltán, a párt alelnöke úgy fogalmazott: nem a közszolgáltatás, hanem az államadósság törlesztése a nagyobb teher a költségvetés számára. A törlesztésre fordított évi 1200 milliárdot szembeállította azzal a 40 milliárd forinttal, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kórházi struktúra átalakításán nyer.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÚK – jelszó és jelentés

MÚK, azaz Márciusban Újra Kezdjük. A jelszó 1957 elején született, az 1956-os októberi forradalom… Tovább olvasom