Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Orbán Viktor az új miniszterelnök

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés szombaton, a képviselők egyúttal elfogadták a kormányprogramot.


11.40.

Orbán Viktor szerint ha a kormányzó párt nemcsak nagynak, hanem erősnek is látszik, az azért van, mert sok, nagyon sok, több millió ember vállán áll. A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram parlamenti vitájában elhangzottakra reagálva szombaton az Országgyűlésben úgy fogalmazott: "sok millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk".

Kiemelte, a vitában az adott számára bizakodásra okot, hogy minden frakció talált a kormányprogram valamit, amit támogatni tud. A vita most lezárul, és mostantól a munka élvez elsőbbséget - jelentette ki.

11.38.

 A Ház egy szavazással döntött a programról és a kormányfő megválasztásáról. A képviselők közül 261-en igennel, 107-en nemmel szavaztak, tartózkodás nem volt. Igennel csak a Fidesz-KDNP képviselői voksoltak. A kormányfő ezt követően letette esküjét, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt.

11.30.

 A Fidesz elnöke szombaton miniszterelnök-jelöltként reagált a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogram országgyűlési vitájában elhangzottakra. Azt mondta: ha megvolt a kétharmados forradom, az alkotmányozó forradalom volt, ezért itt az ideje, hogy megváltoztassák a régi rendszert és módosítsák az alkotmányt.

11.25.

A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram parlamenti vitájában elhangzottakra reagálva szombaton az Országgyűlésben kitért arra, hogy a program vitájában súlyos véleménykülönbségekre derült fény, egyebek közt arról, hogy volt-e forradalom az áprilisi választásokon. Egy demokráciában lehetséges mély, átható és tartós változás, amely alapjaiban változtatja meg az életet - értékelte Orbán Viktor, hozzátéve: egy demokráciában a forradalom csak alkotmányos lehet.

Korábban:

Sólyom László köztársasági elnök is részt vesz a parlament ülésén, amelyen megválasztják az új kormányfőt. A plenáris ülés elején Orbán Viktor válaszol a kormányprogram vitájában elhangzottakra.

A Nemzeti Együttműködés Programja című országgyűlési határozati javaslatról összesen tíz órában vitáztak a képviselők. A kijelölt miniszterelnök vitaindítójában a programot az "új rendszer iránytűjének" nevezte, és hangsúlyozta, a láthatatlan paktumok ideje lejárt.

Kiemelte, hogy a következő négy évben új alkotmányt kell létrehozni, haza kell hívni külföldről a fiatalokat, és változtatni kell a Magyarországról való gondolkodásban, az új társadalmi szerződésben ugyanis a hazaszeretet az első pont. Az ellenzék hiányolta a konkrétumokat a dokumentumból. A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek, az igen szavazata szükséges.

A szavazás után a miniszterelnök ünnepélyes eskütétele következik, majd elhangzik a Himnusz. Kétórás szünet után ismertetik a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd a bemutatásuk után a tárcavezetők is leteszik az esküt. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. A plenáris ülés a Szózattal zárul.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. load 2010. június 02. 06:48
  „77. Cloeon_dipterum
  Tehát felsoroltad.
  A felsorolásod egy tétel.
  A kettős állampolgárság.
  Ez neked lehet, hogy kitörő öröm, de az országnak első sorban nem erre lenne szüksége.
  Adóreformra, közigazgatási reformra, államháztartási reformra, oktatási reformra, nyugdíj reformra, kisebb és hatékonyabb államra.
  Ha ezekből bármelyiket a Fidesz keresztül viszi és hibátlanul végrehajtja, akkor majd jöhetsz a "többet tett" dumáddal.
  A kettős állampolgárság megadása gesztus, de ettől még nem lesz vastagabb a kenyér és a fizetési boríték.
  Sőt, a magyarok sem lesznek többen.”
 • 77. Cloeon_dipterum 2010. június 01. 20:45
  „load: 63-nál felsoroltam ->iratkozz be alsóba olvasás órára
  passuth: nem nézek tv-t (csak Dunát és discoveryt...stb.), mert csak a nemzetellenes, rasszista balliberális szenny ömlik belőle (MSZP-s tulajdonú Szabad Sajtó Alapítvány...).”
 • 76. pancser 2010. május 30. 20:08
  „68-hoz! A trikolor a magyar lobogó, ez alatt mentek csatába hős honvédeink 1848/49-ben. Ezzel szemben a csíkos ruhadarab alatt a feketeruhás, gyilkos nyilasbanda. Ha az ember szétvágja, na nem csíkonként hanem szélesebb darbokra, a lábára tekeri és méltó helyre a gumicsizmába dugja ezt a nyilas kitalációt!”
 • 75. HR_XAR 2010. május 30. 16:33
  „Süket, vak, néma, fogyatékos és ostoba az a magát magyarnak valló emberszabású, aki azt hiszi, hogy bármilyen rémálom is végetért. Aki ennyire hisz az afro-magyar miniszterelnök üres, tartalmatlan szavaiban, amelyhez program sem tartozik többet árt az országnak, mint az elmúlt 8 év együtt véve. Keserves lesz a felébredés, mikor már a bilibe lóg az ember keze.”
 • 74. load 2010. május 30. 14:41
  „58. Winternight
  Az emberi fajon belül nincsenek fajták.
  A kultúrális külünbségek viszont nagyon szembetűnőek tudnak lenni.”
 • 73. load 2010. május 30. 14:37
  „63. Cloeon_dipterum
  "Orbán és pártja a kormány hivatalos megalakulása előtt többet tett a nemzetért, mint a ..."
  Egészen pontosan mit?
  Felsorolnád?”
 • 72. passuth 2010. május 30. 13:46
  „63,mit tett orbán megválasztása előtt,aminek örülsz ?Hány szlováknak kell kettős állampolgárság ? Nézel tévét ? Itthon nincs semmi probléma,nem ezzel kéne kezdeni ?Bajnai tett többet 1 év alatt,mint Viktortok fog 4 év alatt,ha addig kihúzza !”
 • 71. Primax 2010. május 30. 11:10
  „" Mendacem memorem esse oportet." ( Quintilianus )
  Ennyit a nagy tervekről, az "azonnali és radikális adócsökkentésről", a mézes-mázas - egyéb - ígérgetésekről.
  Nem az történik/fog történni, amiről a felcsúti - és csapata - évekig mesélt.
  Na, de ez már kit érdekel ?
  Már nincs szükség a voksokra.”
 • 70. Cloeon_dipterum 2010. május 30. 10:55
  „msz(m)p-s képviselő volt az, aki az előző ciklusban a Parlamentben kijelentette "Elegem van a magyar zászlókból! Mit kell ezeknek mindenhol ott lennie?". Ilyen egyének képviselték a magyar nemzetet. Ezekért vagytok úgy oda! Ennyi! Köszöntem!”
 • 69. ggg 2010. május 30. 10:14
  „nem szeretem vityát, de annak szívemből örülök, h most már hivatalosan is véget ért a rémálom...”
 • 68. Orfeusz 2010. május 30. 09:24
  „És tegnap a Kossuth hosszú idő után ott lobogott Erdély zászlaja! Ott volt a szoclib banda által sokszor meggyalázott MAGYAR ( benne a címerrel! ) és árpádsávos lobogó. Magyarország szabad!”
 • 67. HR_XAR 2010. május 30. 07:46
  „Az országnak, ha 2002-ben valóban annyi lett köszönhető egy afro-magyar származású miniszterelnöknek ugyanúgy, mint a szociknak. Talán az ellenzék dolga, hogy ellenzék legyen és ne kivonulgasson, mert apuci nem kapta meg a hatalmat, mert <moderálva> 2002-ben is meg 2006-ban is a választást. Könnyű másra fogni mindig a hibát, holott a gyökér fajta is tudja, hogy önmagában senki nem tud hibázni.”
 • 66. erdeklödö 2010. május 30. 07:40
  „moderálva”
 • 65. HR_XAR 2010. május 30. 07:37
  „moderálva”
 • 64. makacs 2010. május 30. 07:25
  „62
  Az Orbán család is a korrupt közbeszerzéseken gazdagodott meg, tőle várjátok az erkölcsi megtisztulást?
  Föl foghatatlan, hogyan lehet ilyen reménytelenül szerelmes sok ember Orbánba. Ez több a reménynél......ez már szerelem.”
 • 63. Cloeon_dipterum 2010. május 30. 01:02
  „Nem a szocializmus eszméjével van a probléma, hanem azokkal az álruhásokkal, akik ezt az eszmét prédikálva szétlopták az országot, miközben azt hangsúlyozták, mindent a dolgozó népért!
  Orbán és pártja a kormány hivatalos megalakulása előtt többet tett a nemzetért, mint a medgyessy-gyurcsány-bajnai rezsim a 8 év alatt. Lásd kettős állampolgárság kérdése, amit a baloldal foggal körömmel támadott. A saját társaink ellen uszított az ország "miniszterelnöke".”
 • 62. Winternight 2010. május 30. 00:59
  „<moderálva>
  Jó ha beletörődsz, Orbánnak alkotmányozó hatalmat adtunk a kezébe, és elvárjuk tőle, hogy megtisztítsa az országot a hungarofób politikusoktól és a hungarofób médiától. És meg is teszi, ebben biztos vagyok. Minden más már csak másodlagos. A legfontosabb a rendcsinálás.”
 • 61. pancser 2010. május 30. 00:51
  „60-hoz! Nem ügy van, most fog rájönni a nép, hogy mit veszített amikor a rendszerváltást megcsinálta. Most van a nagy beetetés azért sz.r mert a szocik, akik nem voltak szocik, loptak. Aztán itt van Trianon arra is lehet hivetkozni, aztán a kisebbségek és így tovább. A kifogások, hogy miért rossz folyamatosan ki lesznek találva. "Téliéjjel" nem tudja, de majd megtanulja, hogy magából a kapitalizmusból következik egyesek mérhetetlen gazdagsága, a másik oldalon a nyomor. Ez a kapitalizmus természete. A szocializmus nem halt meg csak szunnyad, fel fog ébredni, az lesz majd a forradalom ne az orbáni szájtépés! Mindennek eljön az ideje, az orbánféle nemzetvesztők is megkapják a járandóságukat.”
 • 60. Winternight 2010. május 30. 00:39
  „Cloeon, úgy tűnik, egyelőre még nem fogták fel, hogy itt bizony elzavartuk őket, örökre.
  Ha az LMP okosan csinálja, akkor négy év múlva átvehetik az mszp helyét, és a bolsevikok megérdemelt helyükön, a történelem pöcegödrében landolnak.
  Lassan talán majd megértik ők is, hogy végük.”
 • 59. Cloeon_dipterum 2010. május 30. 00:16
  „A nemzetellenes, szélsőséges, balliberális rablóbandánál csak jobb lehet!”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküt tettek az új miniszterek

Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel… Tovább olvasom