Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Orbán Viktor: az ország a saját lábán áll

A rezsicsökkentésről, a gazdaságról, az ellenzékről és a jövő évi választás előtti kampánnyal kapcsolatos várakozásairól is beszélt Orbán Viktor
A rezsicsökkentésről, az árvízi védekezésről, a kormányprogramról, a gazdaságról, az ellenzékről, a médiáról és a jövő évi választás előtti kampánnyal kapcsolatos várakozásairól is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombati, az Axel Springer cégcsoporthoz tartozó megyei lapokban megjelent, Egy ország, amely a saját lábán áll című interjúban.

A kormányfő a dunai árvízi védekezésről azt mondta, "óriási, sikeres összefogás volt", személyes részvételét a védekezés szervezésében és irányításában azzal indokolta, hogy "ez egy soha nem látott próbatétel volt". Mint mondta, azért volt ott gátakon, hogy az embereket meggyőzze: "nagy a baj, jönni kell! Mert ha a miniszterelnök nem megy, akkor a többiek miért tennék?"

Orbán Viktor szerint az árvízi védekezés is azt mutatta, hogy a magyarok össze tudnak fogni. "A bajban kiderült, hogy mire vagyunk képesek" - fogalmazott, ezúton is köszönetet mondva a több tízezer önkéntesnek. Az emberek időnként inkább a rosszat látják meg, mint a jót, de ha kell, úgy össze tudunk fogni, mint talán senki a világon - fogalmazott.

A kormány és a kormányzó pártok megítéléséről szólva úgy vélte, válság idején nem népszerűek a politikusok, "ami tehát mögöttünk van, az nem népszerűség, hanem reménykedés. Reménykedés abban, hogy ha már ennyit dolgoztunk, akkor annak előbb-utóbb meglesz a látszatja."

Sokat tett az ország - jelentette ki Orbán Viktor, példaként említve az oktatási és a nyugdíjrendszer átalakítását, amely során "nemcsak a kormány dolgozott sokat, (...) hanem az ország egésze".

Megjegyezte, még nem úgy élünk, ahogy szeretnénk, még nem tudunk olyan életszínvonalat biztosítani, mint amilyenre vágyunk, de "a bűnözők börtönben vannak, megszűnt a félkatonai szervezetek szabad grasszálása, rendeztük a pénzügyeket".

"Ugyan nem élünk jól, de mindenki érzi, hogy stabilan állunk a lábunkon, és nem az IMF pénzén élünk" - mondta a kormányfő, hozzátéve: "a saját erőfeszítéseinknek köszönhetjük, hogy talpon vagyunk".

A kormányprogram időarányos végrehajtásáról szólva emlékeztetett arra, hogy a ma számon kérhető kormányprogram a Fidesz választási programja, aszerint dolgoznak, amit a választáson ígértek. Kifejtette: van olyan terület, ahol nyolcvan, másutt hetven vagy hatvannyolc százalékon állnak. "Azt gondolom, időarányosan jól teljesítünk, bár például a munkahelyteremtésben elmaradtunk, hiszen azt ígértem: tíz év alatt egymillió munkahelyet hozunk létre". Hozzátette, hogy ezt a vállalást most is érvényesnek tartja. "Ahol viszont gyorsabban haladunk, mint korábban gondoltam, az a rezsicsökkentés" - mondta.

Orbán Viktor kitért arra is, számított az átalakításokat kísérő negatív visszhangokra, tudta, hogy a bankok, a multik, a szolgáltatók érdekeit sértik a meghozott intézkedések, de sikerült megakadályozni, hogy ezek összeadódjanak és egy leküzdhetetlen ellenerő jöjjön létre.

"Megosztottuk az ellenfeleinket, ugyanakkor megkötöttük a szükséges megállapodásokat is. Ebből adódóan a magyar gazdaság átszervezésének nagy munkáját nem tudták kívülről megakadályozni. Sem az uniós tagállamok fővárosaiból, sem Brüsszelből" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: "olyan rendszert vezettünk be, amelyben a közteherviselést az eddiginél arányosabban osztjuk meg a nemzetközi cégek és a magyar emberek között. Ezért tudtuk az átalakításokat megszorítások nélkül véghezvinni."

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék ezt nem így gondolja, Orbán Viktor azt mondta: "megszorításokkal vádolnak bennünket, miközben azt ők csinálták, amikor elvették a nyugdíj egy részét, csökkentették a fizetéseket. Mi öt százalékkal emeltük az idén a nyugdíjakat, és nőttek a bérek Magyarországon. Amit tettünk, az csak a terhek újfajta elosztása mellett volt lehetséges."

Kiemelte, hogy a politika magán kezdte a megtakarítást. "Ez az első, legnehezebb évben adott nekünk tartást és erkölcsi alapot" - mondta.

A miniszterelnök kifejtette: a modern média feladata, hogy segítsen újjászervezni a korábban szétbomlasztott közösségeket, és ösztönözze újak létrehozását, függetlenül attól, hogy a hatalom, illetve a tőkegazdag réteg mit gondol erről. "Örömmel látom, hogy fejlődik a magyar tulajdonban lévő média" - mondta, hozzátéve: "de sok még a lehetőség".

Orbán Viktor elmondta azt is: "izgalmas, szép és erős" választási kampányra számít. "Szeretem a munkámnak ezt a részét is, hiszen a választás a demokrácia ünnepe, és remélem, hogy a polgárok a kampányt is úgy fogják fel, itt a nagy lehetőség, hogy döntsenek a jövőjükről, arról, hogy merre menjen Magyarország!" - mondta.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Demalgon 2013. június 25. 04:02
  „azért, mert te megrekedtél a fejlődés útján valahol az általános iskola első osztálya előtt, arról nem tehet senki, aki lehagyott téged útközben. Még van lehetőség pótolni a hiányosságaid, és tudatlanságod. Bár boldogok a lelki szegények és tudatlanok, mert a sötétség boldogsággal tölti el őket.

  Bár ha kinyitjátok a szátokat, az oktatás fogja a fejét, hogy mennyi műveletlen és alulképzett egyén flangál az országban.”
 • 32. load 2013. június 25. 01:37
  „31. Valaki
  A történemet a "centrális erőtér" gyirigájja, és a nerhorda igazgassa.
  Ami előtte vót, az már nincs is.
  Nemis tuttad? :.)))))”
 • 31. Valaki 2013. június 24. 21:08
  „Persze demizsony, azért kezdődik nálatok 2010-ben a történelem. :)))”
 • 30. Demalgon 2013. június 24. 19:27
  „a lobotómia napjainkban is bevett gyakorlat krónikus esetekkel szemben. Erre hű példa valagi elvtárs, csak sajnos esetében a lobotómia mellékterméke, hogy egy bizonyos pont előtti emlékezés, és az ismeretanyag felidézése súlyos fizikai nehézségekbe ütközik.”
 • 29. Valaki 2013. június 24. 17:04
  „A fidesz baloldali.
  Éjjen a Kisgazdapárt! :)”
 • 28. Demalgon 2013. június 24. 16:18
  „dehogyisnem, csak narancskivitelben.”
 • 27. Valaki 2013. június 24. 14:15
  „22. DON 2013.06.23. 14:23

  19. Valaki 2013.06.23. 10:40
  Átálltál a sötét oldalra?

  Dehogy, nem lettem coci. :)”
 • 26. machers 2013. június 24. 12:58
  „"...az ország a saját lábán áll..."
  Ehhez még tegyük hozzá, a Nemzeti Összetartozás Dalát, melyben ez a csodálatos részlet szerepel:
  "...és a talpak összeérnek..."
  Bár, ha a szöveg eredetét nézzük, akkor van benne valami:
  http://www.babaszoba.hu/articles/Torna_hasfajos_babaknak?aid=20121210224350
  "Lábak tornája
  Fogjuk meg a baba két lábát, nyissuk ki, majd hajlítsuk be úgy, hogy a talpak összeérjenek, tapsolhatunk is velük. Keresztezzük a baba lábait törökülésben, mindkét irányba."
  Freudi elszólás?”
 • 25. Eva- 2013. június 24. 09:53
  „19. Valaki 2013.06.23. 10:40

  nem kell két év és Orbán nyiltan válik vissza liberálissá, mert a neveltetését senki sem tagadhatja--
  most balról előz--éppen rezsicsökkent
  multikat nyüstöli

  az ország meg a lábán áll
  :)
  (Ja és megvalósítja a régi álmot :elveszi a burzsuj trafik rokkantnyugdíjasok kicsike megélhetését--hogy modern hatékony dohányárudát működtessen ott :) Vesszenek a g@zdägok! :) )”
 • 24. dödike 2013. június 23. 17:06
  „Santos.:Nos arra a fokozatosan növekvő országos nyomorra gondolok amit a vikike nem lát.Ő még abban az időben él amikor arról papolt hogy merjünk nagyot álmodni,de ha körülnézel láthatod hogy egyre többen egyre nehezebben élnek.Ennek a következményeképpen előbb utóbb kinyílik a zemberek szeme és megfizetnek ezért az ámokfutásért.”
 • 23. liftesfiu 2013. június 23. 16:20
  „"A saját lábán áll!" Persze...
  csak az a baj, hogy a jobb láb a balon áll és nem mellette.
  Így nem is csoda, hogy ide jutottunk. Igez-e, óh nagyvezír(etek)”
 • 22. DON 2013. június 23. 14:23
  „19. Valaki 2013.06.23. 10:40
  Átálltál a sötét oldalra?”
 • 21. Demalgon 2013. június 23. 13:31
  „Senki narancskomcsi (50 évek másolatát aljnérozó társulat) képződményekkel ellentétes nézeteket valló nem bukott be semmit, az már nagyobb probléma, hogy annak a sötétségnek a kártékony hatása, ami a jobbosokat jellemzi mindenki jövőjére nézve kártékony hatással lesz. Majd arra leszek kiváncsi, hogy mikor bukta lesz ki mersz-e az emberek elé állni valagi.”
 • 20. öröksoproni 2013. június 23. 12:32
  „Kádár is mindig ilyeneket mondott: elvtársak, ez az év még nehéz lesz, de majd.... A végét tudjuk. Egekben volt az államadósság, most ugyan nem, csak éppen olyan színvonal alatt él az ország fele, hogy az tragédia.”
 • 19. Valaki 2013. június 23. 10:40
  „Köszönjük fidesz!
  A sok károgó coci megint bebukta! :)))”
 • 18. Jandex 2013. június 23. 05:58
  „11. Legs 2013.06.22. 20:23
  Tudom én is ott voltam és nem őfensége miatt sőt nem is a panelkéglim miatt./csak úgy éreztem ismét ott a helyem ahol segíteni tudok azoknak Akiknek életük munkája van veszélyben!/”
 • 17. Köszörűs 2013. június 23. 05:06
  „"Amit tettünk, az csak a terhek újfajta elosztása mellett volt lehetséges."

  Én csak tudom...
  Én vagyok az ország lába...
  A keze meg többnyire csak zászlót lenget.
  Székelyzászlót.

  Kell a szavazó Viktor?”
 • 16. Demalgon 2013. június 22. 23:40
  „Saját lábán? Téglákon, mint a lelopott kerekű bogárhátú?”
 • 15. Santos 2013. június 22. 21:10
  „1.dödike.Elmondanád milyen dólgokrol beszélsz?Erre igazán kiváncsi lennék.”
 • 14. 621 2013. június 22. 20:38
  „Igen, saját lábán áll - bár ide is idézőjel illene.... és ezért fizetjük a rendszeresen felvett hitelek után az imf-kamatainak dupláját, néha háromszorosát... Mi meg az értelmetlen sarcokat.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázolt egy nőt a vonat Agárdnál

Elgázolt egy nőt egy menetrend szerint közlekedő sebesvonat Agárd belterületén, a sérültet kórházba… Tovább olvasom