Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Orbán Viktor: az intézkedések fele sem kellene, de az EU rákényszerít

A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség.
09:16 - Orbán Viktor szerint Angela Merkel német kancellár pontosan érti, mi történik Közép-Európában, tudja, milyen volt a diktatúra, és szimpatizál a térség népeivel. A miniszterelnök ezt csütörtöki berlini tárgyalásai után mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A német kancellár és a magyar kormányfő berlini találkozóján az Európai Uniót és a gazdaságpolitikát érintő kérdéseké volt a főszerep, de a felek nyílt párbeszédet folytattak a választójog és a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről is.

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy Angela Merkel mennyire volt tájékozott a magyar ügyekkel kapcsolatban, azt felelte: mivel a kancellár Kelet-Németországban élt, érti, hogy mi történik Közép-Európában. A nyugatiak "nem tudják, milyen a testre szabott személyes elnyomásban is kifejeződő diktatúra. Angela Merkel pontosan tudja. Érti Közép-Európát (...), személyes szimpátiával is viseltet a térség népei iránt" - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy mindkét ország egy szuverén állam, amelyek legfeljebb érdeklődnek egymásról, de az nem fordulhat elő, hogy beleszóljanak a másik dolgába.
Németországban tisztelik a magyarokat és Magyarországot, egyenrangú partnernek, szövetségesnek tekintik, "ezért jó dolog magyarnak lenni Németországban" - fogalmazott, hangsúlyozva: fordítva is igaz, Magyarország is tiszteli, kedveli a németeket, akik "méltányolják mindazt, amit a magyar emberek elértek az elmúlt két évben". Ebben a két esztendőben egyébként 4,7 milliárd euró összegű német befektetés érkezett Magyarországra, ahol ma 300 ezer ember dolgozik német tulajdonban lévő cégeknél - jegyezte meg.

Az euróval kapcsolatos magyar véleménnyel összefüggésben Orbán Viktor kifejtette: Angela Merkel érti a magyar álláspontot, vagyis hogy "az euróhoz való csatlakozásról akkor kell Magyarországnak gondolkodnia, ha az euró újabb perspektívákat nyit a magyar gazdaság számára, illetve, ha Magyarország teljes egészében felkészült az eurózónához való csatlakozásra".

Németországnak az a fontos - magyarázta -, hogy Magyarország segítse az euróövezeten belül meghozandó azon döntéseket, amelyek az euróválság kezeléséhez szükségesek. "Támogatásunkról biztosítottam a kancellárt" - közölte a kormányfő.

9:02 - A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol szólt arról is, hogy nem állunk messze egy jó megállapodástól a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), továbbá jelezte, hogy az alsóközéposztályt érintő akcióterveket hirdet a kabinet jövőre.

A kormányfő a túlzottdeficit-eljárást érintően kifejtette: Brüsszel szerint az elkészített jövő évi büdzsével nem maradna három százalék alatt a költségvetési hiány, és ha a magyar kormány ezt nem fogadja el, és nem változtat a költségvetésen, akkor az EU sok száz milliárd forintnyi fejlesztési forrást von meg az országtól. Orbán Viktor szerint nincs igaza Brüsszelnek, "de nem tudunk mit tenni: ha nem akarjuk, hogy forráselvonás történjen, akkor most a költségvetésen igazítani kell egyet".

Orbán Viktor a rádióban: Merkel érti, mi történik Közép-Európában

A 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek egyébként a felére sem lenne szükség - folytatta -, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Bár a magyar kabinet megteszi, amit Brüsszel vár, de mivel a kormány szerint jövőre jobb lesz a magyar gazdaság állapota, mint azt az unióban gondolják, "ki fog derülni, hogy jónéhány dolgot, amit most Brüsszel kihúz vagy ki akar húzatni velünk, azt mégis meg fogjuk csinálni, csak nem most kell ezt bejelentetnünk, hanem az első félévben", amikor annak végén majd látszik, "mégis jól teljesítettünk".

Példaként említette a kormányfő a pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztását 2014 januárjára, amellyel kapcsolatban kijelentette: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

Arra a kérdésre, miért döntött úgy a kormány, hogy a jegybanki tranzakciós illetékről lemond, és helyette a lakossági tranzakciós adót emeli, azt válaszolta: "mert az unió azt követelte, hogy ezt vonjuk vissza". "Az unió olyan pénzelvonással fenyeget bennünket, hogy bár nem értek velük egyet, az erő előtt ilyenkor meg kell hajolni, illetve ki kell térni az ilyen nagy erő elől" - magyarázta.

A rádióinterjúban téma volt az IMF/EU-tárgyalások állása is, amelyről szólva a miniszterelnök azt mondta, Magyarország nem áll messze egy jó IMF-megállapodástól, az ügyben pedig a valutaalap tokiói közgyűlésének lezárulta után várhatóak újabb fejlemények.

Úgy fogalmazott, az IMF "egy okos szervezet: nem szegezi a mutatóujját az ön mellkasának, és nem mondja azt, hogy márpedig ha nem ezt csinálod, akkor nem kapsz tőlünk hitelt - hiszen mégiscsak a mi bankunk, tehát kell adnia hitelt, ha a feltételek fennállnak -, hanem egy ravaszabb, kimódoltabb, ügyesebb taktikai vonalvezetés érvényesül, de a vége (...) minden országban nyugdíjcsökkenés, bércsökkentés, elbocsátások". A korábbiaknál ma már komolyabb, erősebb Magyarország nem ilyet, hanem egy jó megállapodást akar kötni a valutaalappal - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő egyúttal igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint továbbra is tartja-e magát az a kormányzati szándék, hogy ha lesz megállapodás, akkor a pénzhez csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.

Az IMF-tárgyalásokról szóló sajtóhirdetések szükségességét a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy bár ez a megoldás némileg idegen a kormányzástól, de modern eszközöket is be kell vonni a valóságos információknak az emberekhez való eljuttatásába.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy új gazdasági akcióterveket jelent be a kormány 2013-ban kifejezetten az alsóközéposztály tagjainak. Ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsóközéposztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

08:25 - Új gazdasági akcióterveket jelent be a kormány 2013-ban kifejezetten az alsóközéposztály tagjainak - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.

A kormányfő a Kossuth Rádióban ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsóközéposztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

08:17 - Magyarország nem áll messze egy jó IMF-megállapodástól - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tokiói közgyűlésének lezárulta után várhatóak újabb fejlemények az ügyben.

A kormányfő egyúttal igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint továbbra is tartja-e magát az a kormányzati szándék, hogy ha lesz megállapodás, akkor a pénzhez csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.

8:09 - A miniszterelnök szerint a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot.

Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hangsúlyozva: bár Magyarország megteszi, amit Brüsszel vár, de mivel jövőre jobb lesz a magyar gazdaság állapota, mint azt az unióban gondolják, "ki fog derülni, hogy jónéhány dolgot, amit most Brüsszel kihúz vagy ki akar húzatni velünk, azt mégis meg fogjuk csinálni, csak nem most kell ezt bejelentetnünk, hanem az első félévben".

Példaként említette a kormányfő a pedagógusok bérének tervezett elhalasztását 2014 januárjára, amellyel kapcsolatban kijelentette: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. elemér 2012. október 14. 17:44
  „Tudod fortune cookie, mikor a vagongyárt bombázták én a kisgömböcel játszotam falun. Kiköltöztünk ideiglenessen a belvárosbol.;))”
 • 62. elemér 2012. október 14. 09:13
  „Vén kokárdás ismerösöm egy nagy mesemondó fideszes bunkó volt. Egyik nagy panasza volt, hogy már kihal a magyar ember és a magyar nyelv. Próbáltam megmagyarázni neki hogy rosszul tudja, mert a net megmentette a kis nyelveket. Kattint a zember youtube, és ott a kis gömböc. Ilyés Gyula nacionalista volt állitólag, amit I.Gy. cáfolt. Nyugodjon békében.”
 • 61. elemér 2012. október 14. 02:50
  „Én az AMN-ban találkoztam újra a Kisgömböccel, mikor O.V.-rol a hozzászólásokat olvasgattam. Kezdjük elölröl, mert tudom fortune cookie, hogy neked gyerekkorod nemvolt. A kis gömböc. Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, ahol a kis kurta farkú malac túr,....
  http://tinyurl.com/9ewhonu”
 • 60. load 2012. október 13. 23:29
  „58.fortuna54
  Gyenge a fantáziád, de segítek. Itt megtalálod:
  http://varanus.blog.hu/2012/10/10/nem_leszunk_az_imf_gyirmottya”
 • 59. machers 2012. október 13. 22:23
  „58.fortuna54 2012.10.13. 22:03
  Csak találgatni tudok, de szerintem erre gondolt:
  http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-511.html
  http://jelentem.blogin.hu/2012/09/04/nemzetmento-diktatura-amikor-a-kisgomboc-csak-dagad-csak-dagad/”
 • 58. fortuna54 2012. október 13. 22:03
  „52-es elemér.Ki az a kisgömböc? Talán apukádra gondolsz,hogy állandóan ezt ismételgeted?”
 • 57. machers 2012. október 13. 21:41
  „55.állampógár 2012.10.13. 21:26
  Ha nem is szép, de emlékszem:
  http://egyenlito.blog.hu/2012/10/13/orban_mar_megint_hazudik”
 • 56. machers 2012. október 13. 21:36
  „55.állampógár 2012.10.13. 21:26
  Ha csak ezen múlna.”
 • 55. állampógár 2012. október 13. 21:26
  „Igyál mégis!Többre emlékszel.És szebbre.”
 • 54. machers 2012. október 13. 20:26
  „49.Valaki 2012.10.13. 10:44
  Hogy legyen tétje is. Ha nyersz, akkor jövök egy rekesz sörrel, ha én nyerek - mivel nem iszom - jössz egy tepsi meggyes rétessel.”
 • 53. machers 2012. október 13. 20:09
  „49.Valaki 2012.10.13. 10:44
  Benne vagy egy játékban? Mondj egy orbán idézetet, én pedig cáfolom! Tényekkel. Legyen a téma, pl. gazdaság, fejlődés, IMF,adósság, stb.
  Mehet?”
 • 52. elemér 2012. október 13. 16:05
  „Nézzük csak hogy Kisgömböc mit mondott az interjun az ujságnak (Handelsblatt) látogatása elött. A nagy eladósodások politikai válsághoz vezetnek 5 év mulva. Az unio szerkezetileg nincs erre felkészülve. A parlamentális demokrácia helyett elnöki rendszer kell. Igy lehet sikeres reformokat véghezvinni.;)) Ilyesmi a németeknek jól hangzik. Egész más volt a közös nyilatkozat a találkozó után. Nagy közös megértés volt az eredmény. Hazajött és az unios megszoritásokat kritizálja. Ebben igaza van, de ez Merkelnek köszönhatö. A berlini kancellári hivatal kijáratánál a miniszterelnök egy nagyjából húsz fős tüntető csoport várta Orbán Viktort. A Berlini ellenállási sejt elnevezésű Facebbok-csoport bejelentett demonstrációjának résztvevői piros trikót viseltek, amelyeken fehér és zöld betűkkel egy-egy felirat állt, köztük az, hogy "paraszt vagyok", "zsidó vagyok", "nő vagyok", "pályakezdő vagyok". A szervezők egyike az MTI-nek elmondta: a megmozdulással az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szerintük szétszakítja és egymás ellen fordítja a társadalmi rétegeket, eltávolítja Magyarországot az Európai Uniótól, és magát az EU-t is megosztja politikájával. (parameter)
  Feszült találkozó" Merkel fogadja Orbánt (ATV)
  Az a fáradságos út, amelyre Görögország rátért, meghozza a kívánt eredményt - ezzel biztatta a német kancellár athéni látogatása alkalmával vendéglátóját. Angela Merkel hozzátette, azt szeretné, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon. A német kancellár ma Berlinben fogadja Orbán Viktort. A találkozó egyik érdekessége, hogy Angela Merkel, a Forbes magazin által a világ legbefolyásosabb női politikusának választott személy fogadja Orbán Viktort, akit viszont a Der Spiegel augusztusban Európa tíz legveszélyesebb vezetője közé sorolt. Németországban ezért úgy vélik, hogy a tárgyalások legfontosabb célja most, hogy a felek új lendületet adjanak a német-magyar kapcsolatoknak.”
 • 51. friedel 2012. október 13. 13:11
  „Azt irja a "handelsblatt", német kereskedelm i ujság, hogy Merkel nem nyilvánosan korholta Orbánt. Orbán szerint "Merkelt nem szeretné ellenségének". Tegezö viszonyban vannak, ( te hülye jobban hangzik, mint maga hülye)mint gondolom annak idején Merkel és Sárközy. Mert ha Sárközy köhögött, Merkel beteg lett, vagy forditva, szójárás szerint.”
 • 50. friedel 2012. október 13. 12:56
  „Hogy ne történjen forráselvonás Brüsszeltöl, igazítunk a költégvetésen egyet, mondta Orbán. Hát én most azt szeretném tudni, hogyan megy ez? Nem tetszenek a számok, hasamra ütök, adok hozzá vagy veszek el belöle egy nullát?”
 • 49. Valaki 2012. október 13. 10:44
  „értelem? Miért vetíted ki tulajdonságaidat a fityeszre? :)))”
 • 48. Valaki 2012. október 13. 09:42
  „Elemér, ha ráérsz nézz utána hadováidnak! :)))”
 • 47. értelem 2012. október 13. 09:40
  „Már megint, illetve szokásához híven, folyamatosan hazudik. A saját idiotizmust megközelítő "unortodox" gazdaságpolitikája okozta a legtöbb bajt. A hirdetésekben szereplő hülyeségeiket soha nem is kérte az EU. Nem véletlen, hogy miközben a szintén bűnös Gyurcsányi megállapodást állandóan számonkérik és nyilvánosságot követelnek a megállapodás szövegének, ami megtörtént a saját levelezésüket az EU kéréseit és az arra adott válaszaikat nem hajlandóak nyilvánossá tenni. Számomre ezzel jelzik, hogy folyamatosan hazudnak.”
 • 46. elemér 2012. október 13. 09:37
  „Középosztályt használlják ámerikában is. Aki évi $250,000-et keres az a felsöközéposztály és jár nekik a Bush adókedvezmény. Franciáknak németország volt történelmileg nyugatkeleteuropa.”
 • 45. xverax 2012. október 13. 07:43
  „A minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők - ők a SZEGÉNYEK -
  azok akik bérből és fizetésből élnek, a melosok.
  Micsoda barom megnevezés az alsóközéposztály?????
  Középkeleteuropa...mintha lenne nyugatkeleteuropa is.”
 • 44. elemér 2012. október 13. 03:41
  „A minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsóközéposztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből. Nézzük meg hogy mennyi a minimálbér Európa egyes országaiban. http://tinyurl.com/9gn6znm”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende Csaba éjjellátóval nézte a gyakorlatot

Egy tévésorozat győztesei számára rendeztek kiképzésük keretében éjszakai gyakorlatot Táborfalván. Tovább olvasom