Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Orbán Viktor: az életfogytiglan is bekerülhet az alaptörvénybe

Az életfogytig tartó szabadságvesztés is bekerülhet a készülő alkotmány szövegébe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, amikor felkereste a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEK KH), ahol az új alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívre adott válaszokat dolgozzák fel.

A kérdőív egyik kérdése azt firtatta, hogy az új magyar alkotmány tegye-e lehetővé a bíróságok számára tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében. Az alkotmány tervezett szövegében ez nem szerepel, de a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja - közölte a kormányfő.

"Az embereknek fontos, hogy mi lesz Magyarország jövője" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a mintegy 920 ezer visszaküldött kérdőív alapján hétfőn a parlamentben módosításokat javasol a készülő alkotmány szövegéhez. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról lesz szó.

Az Országgyűlésben összegezni fogja azt, "ami kiolvasható ezekből az adatokból" - mondta a kormányfő, megemlítve: a válaszadók több mint 80 százaléka támogatja, hogy az állampolgári jogok mellé kötelességek is társuljanak, és ez már szerepel is az alkotmány tervezett szövegében. A miniszterelnök szerint a több százezer kérdőív bizonyítja, hogy "az optimista forgatókönyv valósult meg", mivel nem lehetett előre tudni, hányan válaszolnak a kiküldött levelekre.

Az emberek "hallatni akarják a hangjukat. Ha megkérdezik őket, igenis elmondják a véleményüket. Ha úgy gondolják, hogy komolyan veszik őket, akkor hajlandóak megnyílni és őszintén elmondani, amit gondolnak" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy "óriási lelki erő, ami megtestesül ezekben a dobozokban" - utalva a kérdőíveket ötszáz darabos kötegekben tartalmazó dobozhalmokra -, majd hozzátette, hogy

"Magyarország szól hozzánk ezekből a papírokból, az a feladat, hogy ezt meghalljuk". A kormányfő elmondta még, hogy "minden egyes javaslat, ami többséget kapott ezekben a papírokban, az hibátlanul megtestesül majd az új alkotmányban". Örül annak, hogy a Fidesz javaslata alapján miniszterelnökként ő adhat be a kérdőívek alapján olyan módosító javaslatokat, amelyek nincsenek benne a tervezett szövegben - tette hozzá.

Elmondta még, hogy van egy-két olyan pont, amely benne van a tervezett szövegben, de az emberek nem értenek vele egyet. Ezek esetében az kell majd javasolnia, hogy "vegyük ki az alkotmány szövegéből". Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azon pénteki javaslatáról, hogy az új alkotmányban rögzítsék: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint, Orbán Viktor az MTI-nek azt mondta, hogy "ha a forint belekerül az alkotmányba, akkor az nem azért történik, mert a választópolgárok ezt javasolták".

Hogy ez a parlament elé kerül-e a Fidesz saját módosító javaslataként, arról majd vasárnap délután tárgyal a párt elnöksége, és a hétfői frakcióülés dönt - mondta a kormányfő. Orbán Viktort Vetési Iván, a KEK KH elnöke mutatta be a kérdőívek feldolgozásának menetét a hivatal budapesti székházában.

A kormányfő a feldolgozást három műszakban végző diákoktól is érdeklődött a munkájukról. A KEK KH adattárolással és adatszolgáltatással foglalkozik. A hivatal feladatai közé tartozik például az okmánykiadás, valamint a lakcímek és a gépjárművek adatainak nyilvántartása is.

Olvasóink írták

 • 12. load 2011. március 29. 00:55
  „11. machers
  "Ennyi erővel a 16%-os szja kulcs is szerepelhetne az alkotmányban."
  Sőt, a KRESZ-t is be lehetne emelni!
  Csökkennének a közlekedési balesetek, mert a gyorshajtás alkotmány sértés lenne.
  ...és vannak akik ezt a sok eszetlen baromságot két kanállal eszik.”
 • 11. machers 2011. március 28. 22:46
  „10. load 2011.03.28. 09:53
  A zemberek akarták így, hogy bekerüljön. Ennyi erővel a 16%-os szja kulcs is szerepelhetne az alkotmányban.
  Lenne még javaslatom, csak ha ezeket olvasom, akkor a nyelőcsövemben lévő perisztaltikus mozgás miatt ki kell mennem egy helyre.
  "Magyarország szól hozzánk ezekből a papírokból, az a feladat, hogy ezt meghalljuk". A kormányfő elmondta még, hogy "minden egyes javaslat, ami többséget kapott ezekben a papírokban, az hibátlanul megtestesül majd az új alkotmányban". Örül annak, hogy a Fidesz javaslata alapján miniszterelnökként ő adhat be a kérdőívek alapján olyan módosító javaslatokat, amelyek nincsenek benne a tervezett szövegben - tette hozzá.”
 • 10. load 2011. március 28. 09:53
  „A bűntető törvénykönyv most is lehetővé teszi a bíróságoknak a tényleges életfogytig büntetés kiszabását.
  Mit keres akkor az alkotmányban?”
 • 9. Goldmund 2011. március 28. 08:25
  „Ritka eset, de most tökéletesen egyetértek elemérrel! :-)”
 • 8. janika 2011. március 27. 12:47
  „Hova gondolsz (2. kolombela 2011.03.26. 15:39 ) ki adna ezeknek az elitléteknek munkát, hisz még a dolgozni akaróknak sem képesek emberhez méltó termelő munkád adni. Csak ígérgetni képesek!”
 • 7. dorombolok 2011. március 27. 10:58
  „Életfogytiglannal egyetértve kérem , javaslom a fűlkeforradalmároknak a sok ötletelésre, hogy ki és kinek a nevébe( érdekében szavazhat ,elő a farbával . Aki a fülkeforradalmárokra szavaz az kétszer , háromszor stb. annyit érjen. Ne kínlódjanak és hergeljék az országot. A cél szentesíti az eszközt!!”
 • 6. Maori 2011. március 27. 06:20
  „rommel!

  Eltévesztetted a házszámot! 2000 kilóméter, innen nyugatra!”
 • 5. rommel 2011. március 26. 21:28
  „NÉMET TIPUSÚ DEMOKRÁCIA , NÉMET ÉLETSZINVONAL !!!
  ÉN EZT TÁMOGATOM !!!”
 • 4. elemér 2011. március 26. 17:55
  „A Németországi Szövetségi Köztársaság alkotmánya a demokráciához és jó léthez vezetett. Ezt a mintát kellene Mo.-n is követni, mert ott a dolgozók és vállalkozók érdekei is képviselve voltak. Igy lehet hazát épitteni. A Grundgesetz (alaptörvény, közkeletű rövidítéssel: GG) a Németországi Szövetségi Köztársaság alkotmánya, amely szabályozza az állampolgárok alapvető jogait és kötelezettségeit, valamint meghatározza a német állam jogi és politikai berendezkedésének alapjait.”
 • 3. elemér 2011. március 26. 16:43
  „Az alkotmányt csak ugy lehet irni ha abban résztvesz a nép. Résztvesznek benne a politikai pártok és társadalmi intézmények meg gazdasági képviselök és a dolgozók képviselöi. Aztán az alkotmányt lehet változtatni, mert az nem szentirás. Sokminden változik, és igy az alkotmánynak is szükséges. változni. Jelenlegi helyzetben a dolgozók képviselöi nem léteznek vagy azok csak mondvacsinálltak. Aztán ez a sok pártrendszer is kételyes. Embereknek tudnillik ott sok választása nincs. Oda kell egy uj generáció hogy kitisztuljon a politikai élet. Ezért én most az alkotmányt nem tartom aktuálisnak”
 • 2. kolombela 2011. március 26. 15:39
  „1. Cloeon_dipterum 2011.03.26. 15:06
  Nem biztos, hogy a halálbüntetés visszaállítása a legmegfelelőbb megoldás. Inkább azt a wellness állapotokat kellene megszüntetni, ami a magyar büntetés végrehajtási intézetekben van. Egy rab tartási költsége majd 10 ezer Ft jelenleg. Ez felháborító! A rabok tartsák el magukat, minimum ez lenne az elvárható.”
 • 1. Cloeon_dipterum 2011. március 26. 15:06
  „A visszaeső börtöntöltelékek csak élősködnek a tisztességes adófizetők pénzén.
  Én a halálbüntetést venném vissza az Alkotmányba. Nem kívánom senki halálát. Éppen ezért kell a gyilkosokat végleg eltörölni, hiszen ha kiengedik, folytatja, ha nem engedik ki, akkor meg csak él, mint Marci Hevesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem negyven gépkocsit törtek fel egyetlen éjszaka Pesterzsébeten

Több tucat gépkocsit törtek fel péntekről szombatra virradó éjszaka a főváros XX. kerületében,… Tovább olvasom