Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Orbán Viktor: ''A köztársaságot mi harcoltuk ki''

Orbán Viktor szerint 16 évvel a magyar demokrácia megteremtése után még mindig vannak Magyarországon olyan emberek, akik a félelemkeltés eszközét saját politikai céljaikra akarják használni.
Orbán Viktor a Magyar Rádióban elhangzott interjújában azt mondta: a rendszerváltozás előtt is maga a hatalom próbált félelmet kelteni, ahogyan most is. Ezek az eszközök azonban ma már nem eredményesek - tette hozzá.

Orbán Viktor: - Tizenhat évvel a magyar demokrácia megteremtése után még mindig vannak Magyarországon olyanok, akik a félelemkeltés eszközét saját politikai céljaikra akarják használni. (...) nem először hallok, nem először látok ilyesmit. Akik velem együtt már felnőtt fejjel élték végig a rendszerváltoztatást, azok emlékezhetnek rá, hogy a rendszerváltoztatás előtt is mindig megpróbáltak bennünket megijeszteni, maga a hatalom próbált félelmet kelteni, mint most. Akkor is mindig mindentől félni kellett, hol az imperialistáktól, hol a kapitalizmustól, a március 15-i megemlékezőktől, ellenforradalmárokról - hogy Grósz Károlyról is emlékezzünk meg egy mondat erejéig. De én összességében azt hiszem, hogy ma már ezek az eszközök nem vezetnek eredményre. A magyarok tájékozottabbak és fölkészültebbek, átlátnak a szitán, látják, hogy a szocialisták valahogyan a mi felelősségi körünkbe akarják tolni ezt az egész ügyet, holott mindig ilyen ügyekben a hatalom a felelős. Magyarországot nem lehet megfenyegetni, nem lehet megijeszteni. Ha valaki mégis megpróbál ránk ijeszteni, akkor törvény elé fogjuk őket állítani.

Orbán Viktor: - Ne ítélj, hogy ne ítéltess - ez a jelszavunk. De oda azért nem akarunk eljutni, hogy amikor a mi lábujjunkra ők rálépnek, akkor a végén még mi kérünk elnézést. Csak ezért kell elmondanom, hogy én úgy emlékszem, hogy ezt a köztársaságot, ezt a demokráciát mi építettük föl, mi harcoltuk ki, a piacgazdaságért is mi szálltunk ringbe, és azok, akik ma vádolnak bennünket, akkor még az orosz csapatok magyarországi tartózkodását védték, ők voltak azok, akik a piaccal szemben a tervgazdaságot akarták megvédeni. Amikor azt mondtuk, hogy legyen többpártrendszer, akkor ők azt mondták, hogy inkább reformáljuk meg a szocializmust. Tehát ha nem figyelünk oda, ha mindent lenyelünk, akkor a végén oda fogunk jutni, hogy pártmunkásokból lett milliárdosok akarnak kioktatni bennünket demokráciából, munkából, meg becsületből. Azt mondom a magyaroknak, hogy ezt azért ne engedjük! Ami pedig a populizmust illeti, ez talán egy új szó az ellenfeleink szótárában. Erre meg csak annyit mondanék, amit a pesti emberek mesélnek egymás között. Egy pesti vicc, amely szerint a fiú megkérdi az édesapát, hogy apám, mi az, amikor olcsón megvesszük az állami vagyont és méregdrágán tovább adjuk? Fiam, az a piacgazdaság. És mi az, amikor rájönnek erre? Az a populizmus. Ennyit a populizmusról.

A választások tisztaságáról szólva a Fidesz elnöke azt mondta:
- Az Országos Választási Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a választási csalással szemben. Ezeket mi megfogadjuk. A választóhelyiségekbe a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, szinte kivétel nélkül mindenhova delegált megfigyelőt, tehát ott vagyunk mindenhol. Arra kérem azokat, akik a mi szövetségünk nevében teljesítenek ott szolgálatot, hogy jól aludják ki magukat szombat éjjel, hogy vasárnap egész nap éberen tudjanak dolgozni: éber tekintet, nyitott fül, semmi lankadás, a KISZ-esek sohasem alszanak, márpedig nekünk most a volt kommunista ifjakból álló kormánnyal és kormánypárttal kezd megküzdenünk, itt kell résen kell lennünk. Van egyfajta választási csalás, amivel szemben ma még védtelennek érzem a magyar demokráciát: ez a pénzért vásárolt voksok ügye, ez a láncszavazás. Nagyon figyelnünk kell, nemcsak a helyiségben, hanem a szavazóhelyiség környékén is, hogy ne eshessen meg ilyen csúfság a magyar demokráciával, hogy pénzen vett szavazatok döntik el, hogy merre forduljon az ország szekere.


(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialista brigád keresztlánya

Munkaversenyről, minőségi ellenőrzésről, Lenin és Marx születésnapjáról és a gyárral kapcsolatos… Tovább olvasom