Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: vért, verejtéket izzadva, lassan haladunk előre

Orbán Viktor szerint Magyarország nemcsak áll a saját lábán, hanem halad is előre.
Orbán Viktor szerint Magyarország nemcsak áll a saját lábán, hanem halad is előre.

A miniszterelnök a Bóly Zrt. csipőteleki tehenészeti telepének átadási ünnepségén adott interjút a Pannon Televíziónak. A kormányfő kijelentette: "vért, verejtéket izzadva és lassabban, mint ahogy mindannyian szeretnénk, de haladunk előre, és építjük fel azt a gazdaságot, amelytől én rövid időn belül látványos sikereket várok".

Hangsúlyozta: a következő egy-két évben minden magyar számára világos lesz, hogy azok a nagy átalakítások, a nagy megújítás, amit végrehajtottak, meghozza az eredményét. "Több lesz a munkahely, könnyebben jutunk álláshoz, nő a biztonság, tervezhetőbb lesz a jövő, és jobban fogjuk állni az európai válság hullámait, mint korábban" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő az elmúlt két évet értékelve azt mondta, hogy Európa nagy bajban van, ehhez képest Magyarországon nőtt a gazdaság, többen dolgoznak, mint korábban, sokan segély helyett munkából tartják el a családjukat, valamint sok fejlesztés történt.

"Szeretnék emlékeztetni mindenkit: 2010-ben, a kormányváltáskor az volt a téma, hogy pénzügyi szempontból nagyjából úgy állunk, mint a görögök, sőt, még egy kicsit rosszabbul. Eltelt két év, nézzük meg, hol tartanak a görögök és hol mi. Tudom, ez a mindennapi nehézségekre nem gyógyír, de azért a reális értékeléshez ez is hozzá tartozik" - jegyzete meg.

Hozzátette: szeretné, ha a magyarok nem becsülnék le az elmúlt két évben végzett munkájukat. "Az, hogy Magyarország ma itt tart, a dolgozó embereknek köszönhető. Ezért elismeréssel kell beszélni róluk" - hangoztatta.

Orbán Viktor szólt arról, hogy Magyarország az elmúlt két évben elvégezte azon változtatások nagy részét, amely ahhoz kell, hogy versenyképes lehessen az új világgazdasági helyzetben. A miniszterelnök egyben hangot adott azon meggyőződésének, hogy az ország ma sokkal versenyképesebb, mint két évvel ezelőtt volt.

Úgy vélte: a magyaroknak semmi okuk arra, hogy ne higgyenek saját jövőjükben, vagy azt gondolják, hogy nem képesek arra, amire amerikai, francia, vagy német versenytársaik. Jó példa erre a Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintos, a szarvasmarha-tartásban világszínvonalú technológia alkalmazását eredményező beruházása.

Orbán Viktor az Országgyűlés elé kerülő földtörvénnyel kapcsolatban azt mondta: százhúsz éves vita, hogy a kis, a közepes, vagy a nagybirtok legyen meghatározó Magyarországon. Személy szerint a középbirtokokat megerősítené, és ahhoz adna lehetőséget, hogy a kisbirtokosok középbirtokosokká váljanak.

"Nem viseltetek szimpátiával a nagybirtok iránt és szerintem vissza kell szorítani ezek arányát. Mindamellett tudomásul kell venni: vannak Magyarországon állattartó telepek nagy földterülettel, amelyek a takarmány megtermelésére alkalmas föld nélkül aligha képesek megállni a lábukon, és ezt a szempontot is be kell fogadni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az új földtörvénynek nem rombolnia kell, hanem a jövőt szolgálnia.

A kormányfő a munkahelyteremtésről szólva hangoztatta: továbbra sem adta fel azt a célt, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely lesz Magyarországon. Elismerte ugyanakkor, hogy bár vannak eredmények, a folyamat "nem halad elég jól". Ennek okaként az európai uniós pénzügyi válságot jelölte meg, amelynek újabb és újabb hullámai érik el Magyarországot.

"Mivel az európai gazdaság sem nő gyorsan, a magyar gazdaság sem nőhet gyorsan, így arra kell választ találnunk, hogyan tudunk alacsony növekedési szint mellett munkahelyeket teremteni. Erre keresünk és fogunk találni módszereket" - mondta. Hozzátette: ebből a szempontból is fontos szektor az agrárium, ahol tíz év alatt 200 ezer munkahelyet kívánnak létrehozni az állattartás és a kertészetek fejlesztésével.

Orbán Viktor szólt a hazai bányászatról is. Megítélése szerint Magyarország ugyan nem kiemelkedően gazdag, de nem is elhanyagolható ércvagyonnal rendelkezik, amit a jelenleginél jobban meg kell becsülnie. Elmondta: dolgoznak azon, hogy a bányászati kapacitás ügye miként kerülhet vissza a magyar iparpolitikába.

A miniszterelnök a mecseki uránbánya tervezett újranyitásával és a pécsiek aggályaival kapcsolatban azt mondta, hogy egy lassan megtérülő, de hosszabb távon nagy nyereséget hozó üzletágról van szó, amelyhez magánbefektetőkre van szükség. "Ha lesznek ilyenek, a pécsieknek velük kell tárgyalni és szót érteni. Ha szót értenek, a magyar állam szívesen lép fel támogatóként, ha nem értenek szót, el fogjuk fogadni a pécsiek döntését" - fogalmazott.

A kormányfő az interjúban kitért arra, hogy támogatja a Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását, és új atomerőművi blokk építését is. "Mivel Magyarország energia tekintetében importra szorul, az itthon előállított energia, így a Pakson előállított is, különösen értékes." A hazai villamosenergia-fogyasztás 43 százalékát a Paksi Atomerőmű biztosítja. Ha nem így lenne, az áram lényegesen drágább lenne Magyarországon - indokolta.

Orbán Viktor az ország egyik legszegényebb térsége, a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó 25 milliárd forintból megvalósuló Ős-Dráva programról azt mondta: egy olyan zászlóshajó-programról van szó, amelynek személy szerint is elkötelezett híve.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. ATXadmin 2012. október 15. 13:57
  „46,47 picit áttekintőbben nézzétek át olvassátok át Bokors dolgot......”
 • 47. load 2012. október 12. 21:10
  „45. ATXadmin
  Bekajáltad a Fidesz-propagandát, pedig ők is abból éltek 98-tól 2000-ig.
  Aztán a kétéves költségvetéssel elkezdődött a 2009-ig tartó lejtő.
  2010-től meg a zuhanás.
  2010-ben az MDF-re szavaztam.
  Kizárólag és egyedül Bokros miatt.”
 • 46. machers 2012. október 12. 07:56
  „45.ATXadmin 2012.10.12. 07:21
  Mi a gáz vele?”
 • 45. ATXadmin 2012. október 12. 07:21
  „44. Bokrost hagyjuk ha tönkre akarod vágni az országot hosszútávon akkor szólj neki!!!!”
 • 44. KalmárSzilárd 2012. október 12. 00:54
  „Én nem értek a gazdaságpolitikához!
  De van itt egy Bokros Lajos nevű közgazdász és a róla elnevezett Bokros csomag. Ha jól tudom mindenki szidta, amikor bevezette a megszorításait, de talpára állt újra a magyar gazdaság, ma pedig a világ számos pontján egyetemeken oktatják a programját!
  Miért nem jut senkinek eszébe?
  Miért nem állnak elé : Te Lajos! Szerinted mit kellene tenni?
  Lehet, hogy lenne egy két jó ötlete! Legalábbis ennél rosszabbak neki sem lettek volna!
  Szerintem, de én nem értek a gazdaságpolitikához!!!”
 • 43. zakarias3 2012. október 11. 21:42
  „37Itov! Munkában csak megpúposodhatsz!Meg nem gazdagodhatsz!”
 • 42. yenkiman 2012. október 11. 18:06
  „itov
  Te nagyon elmaradott vagy!Egyedül nem lehetsz ennyire naiv szerintem téged külföldről támogatnak!Előszeretettel elfelejtitek,hogy ez a sehonnai bitang ember valaha ellenzékben volt amikor is mindent elkövetett annak érdekében ,hogy a reformokat ne lehessen bevezetni.Annak is isszuk a levét ami nem a Tokajhegyaljai!”
 • 41. friedel 2012. október 11. 15:15
  „Hogy lehet az, hogy Európa válságban van, Magyarország nem? Hát Magyarország nem Európában van? Az európai válsághoz Magyarország is hozzátartozik. Vagy csak akkor, ha hitelért könyörög Orbán "úr"? Hát igen, az tényleg "csoda", hogy Magyarországon az emberek munkából tartják el családjukat, nem pedig segélyböl. Pedig segélyböl élök vannak és lesznek is.
  ?rdekes, más országok igyekeznek megszabadulni az atomenergiától, inkább a szél-és napenergiát kellene fejleszteni. Igaz, ez nem két napig tart, de öregapám se magának ültette a diófát, hanem az unokáinak.”
 • 40. BJ.MÓVÁR 2012. október 11. 13:13
  „37. itov
  Érdekesen látod a dolgokat,vedd le az orbánszemüveget! Akik becsületesen dolgoznak,és dolgoztak eddig is /csak nem keresnek több százezret havonta/pont azoktól vett el ez a kormány .ők eddig se voltak a napos oldalon,nem ők kapták a szétosztogatott kölcsönpénzeket!! Hozzáteszem,a 13-ik havi nyugdíj az vitt el a kölcsön pénzekből,és azt nem azért kapták,mert fizettek volna járulékot érte!Pont az adófizetőkel bánt,bánik a fidesz a legmostohábban,nem ők kapták az elszórt milliárdokat,mégis velük akarja a kormány visszafizettetni! Közben az új munkatörvénykönyvvel,pótlék,és fizetés csökkentéssel,egykulcsos adóval alázza meg ezt a réteget!!! Remélem választáskor meg lesz "hálálva"”
 • 39. mir 2012. október 11. 12:59
  „37. itov 2012.10.11. 10:32

  Te meg miről hadoválsz? Tény hogy 3 éve több mindent tudtam venni a fizetésemből és most is annyit kapok mint akkor ezek szerint most már nem érdemlem meg mert túl jól éltem akkoriban. 2 és fél év alatt tovább rontottak a helyzeten a vezéredék semmivel sem lett jobb és unalmas már a hátramutogatás mert lassan ez már senkit nem érdekel.”
 • 38. szabadságharcos 2012. október 11. 11:13
  „37. itov 2012.10.11. 10:32
  Tán nem kéne neked személyeskedned! Esetleg te is a fityiszes oligarchákhoz tartozol? Akkor megértem ezt a kirohanást. Viszont figyelmedbe ajánlom az elmúlt 30 hónap gazdasági mutatóit. Infláció 2.5%-ról 6%-ra,a Cds 255 pontról 400-ra alapkamat 4,75ről 6.75 %-ra nőtt. csökkent a gazdasági növekedés 3% -ról kb 0-ra. Szóval hagyd a demagóg parasztvakítást. Egyébként én mindig dolgoztam. Viszont javaslom neked a 21. hsz. értelmezését!”
 • 37. itov 2012. október 11. 10:32
  „Hát megdöbbentő az a soknak tűnő vak, baloldali újságok propagandájával fertőzött hozzászóló!
  Csak egyszer gondolnának bele, hogy mit csináltak ebből az országból, amit most valahogy helyre kellene hozni. Igen ez nem egyszerű és igen ez elvesz azoktól akik eddig könnyen jutottak a jóhoz. most ez nincs és - remélem - nem is lesz. Tudjátok dolgozni kell, ill. Nektek is dolgoznio kellett volna eddig is és nem otthon ülni 40 évesen a tisztességtelen mértékű nyugdíjjal. Most pedig fel vagytok háborodva, hogy erre nem tellik!
  Szóval dolgozni és nem csak elvárni mindent!”
 • 36. Demalgon 2012. október 11. 10:24
  „Nem baj, Hitler is ilyen volt, jó volt a beszélőkéje”
 • 35. oPTiKa 2012. október 11. 08:37
  „Egyet előre. kettőt hátra...”
 • 34. embertelen 2012. október 11. 08:36
  „12.Dwatson Egyetértek veled azzal a kis megjegyzéssel, hogy Orbán nem megint, hanem mindig hazudik. A fideszes szavazók ezt a tulajdonságát szeretik a legjobban, ez Orbán legerősebb "jellembeli" tulajdonsága.”
 • 33. tincatinca 2012. október 11. 08:21
  „"Nem viseltetek szimpátiával a nagybirtok iránt és szerintem vissza kell szorítani ezek arányát. Mindamellett tudomásul kell venni: vannak Magyarországon állattartó telepek nagy földterülettel, amelyek a takarmány megtermelésére alkalmas föld nélkül aligha képesek megállni a lábukon, és ezt a szempontot is be kell fogadni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az új földtörvénynek nem rombolnia kell, hanem a jövőt szolgálnia.

  csak egy kiragadott idézet, de a többi is csak demagóg-heblegy szöveg: KIK IS BIRTOKOLJÁK EZEKET A NAGYBIRTOKOKAT???? és -igen! itt kellett vólna befejezni a riportot !!!!!!!!!!!”
 • 32. Jandex 2012. október 11. 07:42
  „http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/247728_231028803692706_622171797_n.jpg”
 • 31. ATXadmin 2012. október 11. 06:44
  „Orbán: vért, verejtéket izzadva, ez mind megvan de csak hogy ne haljunk éhen
  lassan haladunk előre: hmm ezzel vitatkoznék inkább lassan süllyedünk”
 • 30. Joebacsi70 2012. október 10. 21:43
  „Választék jelenleg?
  Fidesz ? A vezér nem százas, a 2006-os vereség betett neki. Nem bírja beismerni a tévedését, Matolcsy is addig marad, amíg bele nem döglik a fél nemzet. Egyemberes pártra szavazni, ugyan már !!!
  MSZP ? A 8 év bőven elég volt, ugyanazok az arcok, ugyanolyan elképzelések nélkül.
  DK ? Gyurcsányra ki szavazna a 2006-os események óta.
  Jobbik? Én elviselem a multikat, az idegen tőkét, a külföldi árut. Van élet az EU után is, de a végrehajtása nem 1-2 hónap.
  LMP ? Annyira megvédünk mindenkit, annyira liberálisak vagyunk, annyira zöldek, hogy az már szinte fáj.
  Szerencsére (sajnos???) most nem szükséges választani, elég lesz sétálgatni (vagy otthon ülni).
  Mindenesetre éljen a párt!”
 • 29. Ambar 2012. október 10. 21:33
  „Én úgy látom hogy az értékelése az elmúlt két évről egyáltalán nem igaz,az meg pláne nem hogy 2010 ben rosszabbul álltunk mint a Görögök.Ez a legnagyobb hazugság .Bármit mond Bajnai sokat javított a helyzeten amit a nép alaposan megsínylett.Nem nőtt a gazdaság ,a közmunkásokkal dolgoznak többen.275-os az ÁFA ,ami óriási megszorítás,de fel sem tudnám sorolni a megszorítások számát még ha ő másnak is hívja ezeket.És ez a lényeg ő minden mindent másnak nevez mint ami valóban de hát ez nem segít semmin.A milliárdos barátai saját érdekükben fektetnek be és szinte nekik mindent szabad,nagybirtok létrehozását is.De ezt megtette a Felcsúti polgármester is a bérelt földekkel.Orbán arra törekszik hogy egyre magasabb kamatú hitelekkel finanszírozzon,csak azért hogy az IMF ne kelljen.Persze ez sok milliárdba kerül az országnak.Szóval a békemeneten mondja el ezeket ,ott alázatos hívei mindent elhisznek!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi bíróságra került az egyházügyi törvény

Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében - írta az Index szerdán. Tovább olvasom