Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: vége a nyugdíjpénztáraknak

A kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényén.
Közölte azt is, felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, a már futó PPP-szerződéseket újratárgyalják. A második akciótervet hétfőn terjesztik az Országgyűlés elé.

Felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát - jelentette ki a kormányfő a Millenáris Parkban tartott rendezvényen.

Ma havi 30 milliárd forintot utal át az állam "a félállami, Magyarországon magánnak nevezett nyugdíjrendszerbe", ezt az átutalást a válság idején az ország nem engedheti meg, ezért november elsejétől a jövő év végéig felfüggesztik - közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: még az idén törvényt nyújtanak be az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés lehetőségének szabályairól.
Közölte azt is, felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, és a már futó PPP-szerződéseket is újratárgyalják.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte a következő év legfontosabb feladata az új, arányos családi adórendszer bevezetése, a foglalkoztatási és a demográfiai fordulat megkezdése. Ezzel mindenki jobban jár - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széll Kálmán Alapítvány Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén, a Millenáris Teátrumban.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széll Kálmán Alapítvány Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén, a Millenáris Teátrumban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A kormány pénteken tárgyal a második akciótervről, amelyet hétfőn terjesztenek a Ház elé. Az akciótervnek csak néhány pontját ismertette szerdán Orbán Viktor.

A második akcióterv szükségességét azzal indokolta, hogy egyszerre kell beindítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremteni, véget kell vetni a megszorítások politikájának, és ki kell törni az adósságcsapdából. Ki kell javítani a múlt hibáit, tovább kell erősíteni az együttműködés gazdaságpolitikáját - ismertette a második akcióterv céljait. Hozzátette, az országot nemzetközi szervezetek helyett a piacról kell finanszírozni.

Elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és a szemléletét is. Ezért van szükség a második akcióterv mielőbbi beindítására - mondta.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A jövőben a gazdaságpolitika azon alapszik, hogy a sikerhez közös részvétel, ahhoz pedig arányos teherviselés szükséges. Azoknak kell többet adniuk, akiknek van - szögezte le.

Tartani kell az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt, továbbá a jövő évre el kell érni a 3 százalékos gazdasági növekedést - hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, a következő évben meg kell alkotni a új alkotmányt, amely megszilárdítja a nemzeti együttműködés rendszerét.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Boli 2010. október 17. 12:54
  „http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=140012&is=1 Melyik is a komcsi? Nem az, amelyik "itten lopik"??? Az én, a Te, a Ti pénzeteket...”
 • 31. nagyfulesbagoly 2010. október 16. 13:41
  „boli ami nincs azt nem lehet örökölni.
  az adósságot bezzeg lehet.”
 • 30. pancser 2010. október 16. 12:37
  „Hát megint nem tud meglenni SC(Sicc) pajtás a mindennapi antiszemitzmus nélkül. Olyan ez nála mint a kokain! Sicc koko!”
 • 29. meir 2010. október 16. 12:32
  „26-os!
  nekem "az" akkor is baromsag!!
  miert, mert az iras vilagosan kimondja; Tilos az Okkult tudomany!!!
  -en CSAK es KIZAROLAG abban Hiszek amit a Thora-ban leirtak!!
  minden mas,............lenyegtelen,tehat el sem olvasom!!
  ----------------
  amit kimoderalt a CENZ-ne es az URA,; az Nem neked szolt!!
  Nem te vagy a vilag kozepe............!!upsz!!”
 • 28. Boli 2010. október 15. 20:46
  „Azért van egy árnyalatnyi különbség... A magánt örökli a családod...”
 • 27. nagyfulesbagoly 2010. október 15. 18:59
  „Sohasem hittem hogy ha nyugdijba megyek akkor kiveszem a Magán ny p -bol a lóvét,és körbe utazom avilágot. A franciáknál 62 évesen mehetsz nyugiba,de a lóvé csak akkor100%HA 67 ÉVESEN TESZED!Hát mit tudunk mi 67 évesen csinálni ? lerántjuk a kampósbottal a számitogépet az iroasztalról,a járókeret meg beakad a gép sarkába?mindegy állami v magán! a lényeg az ne érd meg!!!ne kelljen fizetni neked 1 SÉKELT se”
 • 26. SC 2010. október 15. 16:17
  „25. hozzászólás meir
  Az ókori görögöknek nem volt baromság,miért mondod ezt?Neked minden baromság,ami nem izraeli?
  Gondolom a moderálás szó alatt illetlen szavakat intéztél hozzám,ejnye bejnye,sajnos olvasni nem tudom már őket,így reflektálni sem tudok már rá... :-)))”
 • 25. meir 2010. október 15. 13:53
  „24-es!
  Delphoi az Kreta szigeten van es az egy Gorog baromsag!!
  Politikus?? -nekem olyan ambicioim sosem voltak!!
  <moderálva>”
 • 24. SC 2010. október 15. 11:26
  „17. hozzászólás meir
  Öreg,te nem véletlenül a delphoi jósda fő attrakciója vagy? :-)))
  Ha ilyen jól látod a jövőt,miért nem mentél politikusnak? :-)”
 • 23. Primax 2010. október 15. 10:27
  „"...amely megszilárdítja a nemzeti együttműködés rendszerét."
  És ez a nemzeti együttműködés fogja hamarosan leváltani.
  Horrorisztikus, amit művelnek.
  Kapkodás, zűrzavar, törvénybe ütköző határozatok...
  Közben pedig - folyamatosan - önmagukat és a Nagy Vezetőt tömjénezik.”
 • 22. Boli 2010. október 15. 08:15
  „Egyébként csak nekem ugrott be, hogy ezek a narancskomcsik wazze "békekölcsönt" jegyeztettek most akkor velünk? (Fiatalabb, vagy a történelmet kevésbé ismerőknek: "A békekölcsön az 1950-es években Magyarországon bevezetett sajátos megtakarítási forma. Lényege, hogy az állam elvárta minden dolgozó állampolgártól, hogy évente kb. az egyhavi fizetésének megfelelő összegért békekölcsönt jegyezzen, ezáltal segítse az államot a "békéért folyó küzdelemben". A békekölcsönért nem kamat járt, hanem sorsoláson húzták ki a nyerteseket, akik valamilyen tárgynyereményben részesültek. A lakosság körében nagyon népszerűtlen volt a békekölcsön, mert a lejegyzett összegekhez képest csak kis értékű nyereményeket kaptak. A békekölcsön, bár egy megtakarítási forma volt, a kötelező jellege miatt egyfajta bújtatott adóként működött, célja az ún. szocialista tőkefelhalmozás volt, hogy legyen az államnak pénze az újjáépítésre valamint a nehézipar és a haderő erőltetett fejlesztésére" - a legjobban teljesítők kaphatnak gumicsizmát...) Nagyapám, Isten nyugosztalja, mindig mondta, hogy ezek, pláne "Rákosi népe", még vissza akarnak jönni... Azután 2010-ben tényleg... Oszt még a cocikat komcsizták. Most meg ez a szar, holnapután tényleg tribün épül a Dózsa György téren, elvtársak?”
 • 21. hehe08 2010. október 14. 23:48
  „ha mondjuk viktor biztosítaná, hogy a levont nyugdíjjárulék örökölhető legyen mint a magánnyugdíjpénztáraknál akkor felőlem a seggét is kitörölheti a pénzzel!!!!

  semmivel nem látom biztosabbnak jelenleg a befizetett járulékomat...... így a válság eljövetelével az utóbbi 12 évben befizetett járulékaim nagy részét elbaszta a pénztár..... (jaaa, a tiéteket is!!!), úgyhogy jelenleg nem vagyunk előrébb.....

  meg ez az egész biztosítási rendszer is egy kalap szar!!!!!
  ugyanolyan ellátást kapok mint aki nem fizet semmit.....
  (persze ez már az egészségbiztosítás témája....)”
 • 20. Boli 2010. október 14. 20:31
  „Ez a pénz az én MAGÁNTULAJDONOM! Ecceriek kedvéért, ugyan az jogilag és pénzügyileg, mintha az állam azt mondaná, holnap elvesszük 2011-ig a bankszámládat... Csak ezt ezek után is kell fizetnetek járulékban, holnap nem mondhatod azt, hogy akkor talán állam bácsi ne akarj lenyúlni tőlem pénzt. Mégegyszerűbben: kb. 7%pontos adóemelés történt! Szóval lopnak a kommunisták! De nagyon! Ja, és HAZUDNAK is!”
 • 19. Goldmund 2010. október 14. 20:27
  „13. gjozsi88 2010.10.14. 18:09
  Sajnos ugyanettől tartok én is.
  Ráadásul van egy nagyon rossz üzenete: nem érdemes öngondoskodásra adni a fejed, hanem továbbra is várj mindent az állambácsitól. Hogy hosszú távon ennek mekkora kára van egy nyitott, kapitalista gazdaságban, az felbecsülhetetlen.”
 • 18. Lehel54 2010. október 14. 20:17
  „290571,-Mi lesz a már befizetett pénzünkkel?
  Nem akarlak elszomorítani,-de ez se probléma,ha el óhajtják tüntetni. Tudnék néhány szomszédos országot is felsorolni,miként oldották meg.
  Mikor ébrednek fel az emberkék,hogy garancia semmire sincs.”
 • 17. meir 2010. október 14. 19:55
  „Ja kerem!
  jobban kellett volna figyelni arra amiket OV kijelentgetett a valasztasok elott!!
  most mar keso a "rinyalas"!! OV gondoskodni fog rola hogy lehetoleg,nagyon sokaig uralmon maradhasson!!
  ezt most elore-(mint mar annyi mindent-es ugye hogy igazam lett!)-megjosolom!!”
 • 16. janika 2010. október 14. 18:44
  „Hát gjózsi nem úgy néz ki, mind, ha megvolnának azok a "vagyonok"! Habár az dívik, hogy a közvagyonbók könnyű volt magánvagyonokra szert tenni nem is oly rég. Avagy még most is ez megy?”
 • 15. gjozsi88 2010. október 14. 18:34
  „Janika!
  Azt a cikket nem olvastad, amikor arról irtak, hogy a befektetési alapok visszaszerezték a vagyonokat!?
  Ugyanis a befektetéseknek aktuális piaci értékük van, ahogy az árfolyamnak is!”
 • 14. janika 2010. október 14. 18:27
  „Hova is tűnt a nyugdíj és az egészségbiztosítási alap annak idején? Talán a tőzsdei hírek pontosabban betudnának számolni róla? Valamikor nagy divat ,üzlet volt a "közpénzek" befektetései, ha jól emlékszem. Persze vannak még elsimítóz , szőnyeg alá seprő emberek az efféle esetekre.”
 • 13. gjozsi88 2010. október 14. 18:09
  „Az állam ,mivel a demográfiai hatások kedvezőtlenül változnak (azaz nő az életkor és kevés gyerek születik). emiatt kisebb aktiv korosztály kénytelen eltartani nagy méretű nyugdijas társadalmat, kitalálták az öngondoskosdás rendszerét, a magánnyugdij pénztárat!
  Azonban, mivel erre áttállni egy -két év alatt nem lehet, 98-ban (ha jól emlékszem) meghuztak egy határt, azaz a 35 év alattiak számára kötelezővé tették a magánnyugdij rendszert, melyben saját magának takaríthat meg!
  Azonban szükség van a mostani nyugdijasok eltartására is, akiknek az akkori nyugdijjárulék befizetéseit az akkori nyugdijasok felélték, igy nincs tartalékuk!
  Ezt a két rendszert vállaltuk párhuzamosan fenntartani a jövönk érdekében a kifutási időtartamáig!
  Azaz addig, mig az akkor 35 év alattiak nyugdijba nem mennek folyamatosan csökkenő módon, de ez a párhuzamos kötelezettség fenntáll, a jövönk érdekében!
  Ha most a magánnyugdij pénztári befizetéseket bevonják a költségvetésbe, azok nem megtérülő beruházásokba,( amit a magánpénztárak folytatnak annak van hozama és tartalékot képez) azaz azonnali felhasználásra kerülnek és minden igéret ellenére elköltésre kerülnek!
  Ez pillanatnyilag jó a költségvetésnek, mert egy csomó pazarló kiadás ésszerüsítésével nem kell reformokat csinálnia, mert ezekre a kiadásokra pillanatnyilag talál fedezetet, azaz feléli!
  De mivel nincsenek szerkezeti átalakitások ezek a problémák újra és újra termelődnek, ami folyamatos forrásokat igényel, ezért nehezen hihető a 2011 végi dátum, mert a várt gazdasági növekedésnek, amire szerintem vár a kormány, nincs mellérendelt eszköze és nem látjuk a piac bővülési potenciát sem!
  A baj akkor fog kezdődni, mikor a szomszédos, hasonló adottságú országok abban az időben, mikor kifut a rendszer és a nyugdijak jelentős részét a magán kasszák finanszirozzák, az ország gazdaságát nem fogja terhelni az aktuális nyugdijasok költsége , mert teljes üzemmel működik az a tartalékalap, amit korábban nem éltek fel, ami ezeket a terheket csökkenti és emiatt a gazdaságuk versenyképesebb lesz a miénknél és le fogunk maradni, ami óriási visszaesést hozhat!
  Azaz ez a mostani döntés a költségvetés számára pillanatnyi elönyökkel, a populizmus tovább álmodásával jár, noha van lehetőség bőven kiadáscsökkentésre, mert az ellátó rendszereink pazarlóak, de hosszútávon óriási károkat okoz majd!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtön Budaházynak, rendzavarás a bíróságon

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.… Tovább olvasom