Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Orbán: vége a külföldiek termőföldszerzésének és a zsebszerződéseknek

A külföldiek termőföldszerzéséről szólva Orbán Viktor nyomatékosította: az új földtörvénnyel ez befejeződött.
Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Cegléden, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

"Ha nem hátrálunk meg, ha nem hagy el az erőnk", 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa - jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. A jogszabály modern agráriumot teremt majd, a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt - fogalmazott a ceglédi művelődési központ színháztermét megtöltő fiatal gazdák előtt. A külföldiek termőföldszerzéséről szólva Orbán Viktor nyomatékosította: az új földtörvénnyel ez "be van fejezve, nincs, nem lesz".

A kabinet ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazza majd, mint Franciaország és Ausztria. "Aki a nyugati határszélről jött, az menjen át az osztrák területre, és próbálkozzon meg" ott a termőföldvásárlással; egy négyzetmétert nem tud majd venni - mondta.

A földtörvény céljai között említette "a zsebszerződéssel kilopott földek" visszaszerzését is, ugyanis bár újakra nincs lehetőség, de a régi zsebszerződéseket is ellenőrzés alá veszik, és megszüntetik őket - tette hozzá. A jogszabály harmadik fontos eleme, hogy megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól, továbbá - folytatta a miniszterelnök -, "korlátozzuk és visszametsszük a nagybirtokot", a birtokarányok módosításának célja pedig a középbirtokosság megerősítése.

Orbán Viktor előadásában szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. A kormányfő üdvözölte az agrárkamara újjáalakítását, az érdekképviselet ideiglenes vezetőjét, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselőt pedig arra kérte, nagyarányú változásokat hajtson végre. "Minél nagyobb a változás, annál nagyobb a bónusz" - jegyezte meg. Beszélt a keleti nyitás politikájának az agráriumot érintő részéről is, és beszámolt arról, hogy két év alatt 70 százalékkal nőtt az élelmiszer-ipari export Oroszországba.

"Ez a keleti nyitás (...), el kell adni, amit megtermelünk" - magyarázta. Bejelentette továbbá, hogy döntött a kormány az öntözési hivatal létrehozásáról, mert új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági vízgazdálkodást. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat meg akarja erősíteni a fiatal gazdatársadalmat és elkötelezett a fiatalok támogatása mellett. Fontosnak nevezte, hogy az új közös uniós agrárpolitika kialakítása nyomán a fiatal gazdák minél nagyobb arányban részesedjenek majd a támogatásokból. Kitért arra: az egyik cél, hogy a jövőben minél többen válasszák az állattartást és a munkaintenzív területeket. Hozzátette, hogy 2013 végéig a fiatal gazdákat segíti a Magyar Fejlesztési Bank agrárfejlesztési hitelprogramja. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv agrárhitelekre vonatkozó módosítása segítségével pedig azok a pályakezdő gazdák, akik nem részesültek indulótámogatásban, kedvezményes hitelt igényelhetnek, legfeljebb 40 ezer eurós támogatási plafonnal.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a fiatal gazdák által benyújtott pályázatok tapasztalatairól és az őket érintő új közösségi agrárpolitikáról (KAP) szólva elmondta: a tartalmi és formai hibák miatt számos pályázat nem felelt meg a követelményeknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalataik szerint sokan túlvállalják magukat, ezért azt kérte: még a nyertesek is gondolják végig alaposan, mit vállalnak. Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a mostani időszakot illetően a cél az, hogy egyetlen cent se maradjon bent az agrárkasszában, a nemzeti oldalon pedig rendelkezésre áll a pénz.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a vidékfejlesztéshez tartozik a falumegújítás is, és "az életkörülmények javításának otthontartó ereje van". Jakab István, a Magosz elnöke, a parlament alelnöke beszédében úgy fogalmazott, az új földtörvény a jövő alapja, azt úgy kell elfogadni, hogy az az elkövetkező időszakban a vidéken élők számára biztonságot jelentsen; a törvény a helyben lakó gazdák érdekében születik meg. Arra kérte a szereplőket, hogy a helyi földbizottságoknak legyen súlyuk, emellett az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

"A régi tagállamokban a gazdák sikerének egyik titka, hogy megszervezik magukat, s ha összefog a magyar gazdatársadalom, akkor sikerre vagyunk ítélve" - hangsúlyozta. Kis Miklós, a Magosz ifjúgazda-tagozatának elnöke kifejtette: örömmel fogadták, hogy két évvel ezelőtt megjelent az ifjú gazdálkodók életpályamodellje, azonban úgy vélik, hogy a folyamat megrekedt. A fiatalok azt szeretnék, ha a finomítások után az eddigieknél sokkal nagyobb lehetőségeket kapnának a birtokok megalapozására, növelésére - mondta. Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnöke kiemelte: nem halasztható az agrárbank elindítása, hiszen jelentős tőke- és forgóeszközhiánnyal kell megküzdeni. Hangsúlyozta, hogy a kertészeti ágazat kivételével 30-40 hektár nem biztosítja a megélhetést, ehhez – véleményük szerint - 150 hektáros birtokra van szükség.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. pancser 2012. október 14. 20:53
  „22. friedel 2012.10.14. 19:39
  Erről van szó! A föld ugyanolyan termelő eszköz befektetési szempontból mint bármi más. De magyar marad akkor is, magyar fennhatóság vonatkozik rá, ha külföldi tulajdonban van vagy bérli! Ez a nagy hiszti felesleges sőt káros!
  Tőke, tudás, piac ez a három kell a földhöz is. A magyar hagyományokban a piaci munka lenézett tevékenység, holott talán az mindennél fontosabb, hogy felfedezzék a réseket ami nincs, amit rá lehet beszélni a vevőkre. A termelés csak másodlagos, azt egyszerűbb megszervezni. Ami a tőkét illeti a bankok rugdosása, kormányzati vegzálása szűkíti a forrásokat mindenképpen. Namármost az osztrák parasztnak van pénze, ha nincs elég ott neki a bank, piaci ismeretei túlterjednek az országhatárokon, még akkor is előnyben van, ha Ausztria túlsó felénél nem lát tovább, de a többség tovább lát. Ha az osztrák itt gazdálkodik attól még a terméke magyar, magyar export, nemzeti jövedelmet gyarapítja!”
 • 23. Pretorianus 2012. október 14. 20:20
  „20. pancser 2012.10.14. 18:31
  Sötét úr, aki hetente cserélgeti az álláspontját,nézeteit,szimpátiáját és csak havonta az alsóját,attól csak egyet lehet tanulni,a bűz ellen csak az illat tesz,nem a lila fi.g... :)”
 • 22. friedel 2012. október 14. 19:39
  „Van-e a Jóska bácsinak annyi pénze, hogy ekével, traktorral miegymással megtudná müvelni a földet? Egy osztrák könnyebben vásárol földet és termel és a magyar föld magyar föld marad.”
 • 21. pancser 2012. október 14. 19:00
  „A mezőgazdaságban is utat kell engedni a szabad vállalkozásnak. Akinek van tőkéje és kedve a mezőgazdálkodáshoz annak ehhez meg kell adni a lehetőséget, bárhol az országban, bármilyen nemzethez is tartozik. A röghöz kötöttség nem a versenyképes mezőgazdaság jellemzője, hanem az elmaradottságé meg a szegénységé. A gazdálkodáshoz nem kell földtulajdon, hanem a bérleti rendszer korszerűsítése indokolt. A világ legproduktívabb mezőgazdaságait kell követni, amelyek nem a szomszédban vannak, hanem egy kicsit odébb, többnyire angolszász környezetben. Nem véletlen, hogy arrafelé a mezőgazdaságot nem nagyon kell támogatni, megy az magától is. 30-50 ezer farmer kell, okos szorgalmas emberek és kész!”
 • 20. pancser 2012. október 14. 18:31
  „A tudatlanság kormányfői szintre emelkedett, ebből nem lesz versenyképes mezőgazdaság. Úgy látom Orbán tényleg azoknak udvarol akik közel vannak a földhöz vagy alatta. Fel is lelkesedtek a jobbikos topicolók....... kékruhás, neked ehhez mi közöd a tehén a valóságban nem lila,......... ha sokat olvasol tőlem talán elérheted az 1-es IQ-t esetleg a másfelet.”
 • 19. Pretorianus 2012. október 14. 18:00
  „14. pancser 2012.10.14. 10:50
  Ne gágogj sötét úr, ezt a homályt a te szavazatod is hozta ránk... Csak mea culpázz,azt legalább elhinnénk.Vagy nem...”
 • 18. háté 2012. október 14. 17:59
  „14.-es - egy mondat többet ér, mint a te hülyeségeid, zagyva írásaid- azért jó lenne, ha ragadna rád már valami!”
 • 17. pancser 2012. október 14. 15:07
  „16. háté 2012.10.14. 13:34, 15. Valaki 2012.10.14. 12:33
  Egy pár értelmes sor sem telik tőletek gyerekek, csak nyögés, talán egy kis almagot ha fogyasztanátok.......”
 • 16. háté 2012. október 14. 13:34
  „teljes mértékben eluralkodott a téboly ezen a lényen, a kufárok már nem is röhögnek rajta, csak legyintenek!”
 • 15. Valaki 2012. október 14. 12:33
  „Na ja, a hungarofob pancser meséi az óperencián túlról. :))))”
 • 14. pancser 2012. október 14. 10:50
  „11. 621 2012.10.14. 06:46
  A földet nem lehet ellopni, az mindig a helyén marad, Akik eladták magyar tulajdonosok voltak. Talán most vége a szabad földforgalomnak, annak adhatod el csak bagóért akit majd az urak meghatároznak.
  A cél száműzni a konkurenciát, akik felverik a föld árát, nehogy már a szélütött Pista bácsi szegény aki már nem bír gazdálkodni jól járjon egy osztrákkal! Majd a gazdakörös haverok, nekik lehet csak eladni, persze olcsón, meg a helyi alulművelt földkarcolgatónak. A hatékony mezőgazdasághoz elengedhetetlen a személyes mobilitás és a tőke szabad áramlása, amit ezek most akarnak az a röghöz kötés filozófiája, a sötét feudalizmus, a Döbrögiek korszaka. Nem adod a libát(földet) ennyiért, hajdúk kapjátok le a tíz körméről, micsoda sötét mélység van kialakulóban?”
 • 13. latakacs 2012. október 14. 09:59
  „Kamu az egész. magánszemélyként vásárolok földet, beviszem egy kft-be apportként, majd az egészet eladom egy külföldinek. Kb.ilyen egyszerűen hozzá lehet jutni termőföldhöz.”
 • 12. Jandex 2012. október 14. 07:56
  „Az eddig bérbe adott földek 80%-t 26 orbánközeli család kapta, a maradék 20%-n meg osztozkodhatnak a gazdák!
  BRAVO!!
  Thx.2/3!”
 • 11. 621 2012. október 14. 06:46
  „Ez így van, és így is lesz... Csak nem gondolják azok a fránya külföldiek, hogy esetleg paici áron szabályokat betartva megveszik azokat a földeket amire nekünk fityeSSéknek fáj a fogunk? Nem! Majd mi kisajátítjuk, kibéreljük névre szólóan stb stb! Hazug m. ocs. kos gátlástalan banda!”
 • 10. Ambar 2012. október 13. 23:19
  „Újabb hazugság !Most ünnepelték a Csányi nagybirtokot ,persze Orbán birtok sem kisebb mert ők a nagy hozzáértők!Azt is ők döntik el ki ért hozzá egyértelmű szakmai hozzáértés kell fidesz hívőnek vagy osztálytársnak kell lenni!Nekik a zsebszerződést a hatalom csinálja.Ja még egy fontos kitétel a békemeneten részt kell venni és kiabálni a Viktort! Hát ennyi szakmai hozzáértés kell és máris megfelel!”
 • 9. zoltania2 2012. október 13. 21:16
  „"visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet "Mondja ezt a felcsuti krisztus aki úgy osztogatja a földet a haveroknak, sógornak-komának, vejének, műkörmös gazdának,stb, Takarodj már a palettáról vitya a bunkerodba amit építtetél magadnak.”
 • 8. Köszörűs 2012. október 13. 21:00
  „A külföldi gazda megkapja majd a magyar (kettős) állampolgárságot...
  Oszt jó napot!”
 • 7. állampógár 2012. október 13. 20:49
  „Nagyon értékelném ha bármelyik állam annektálná Szent hazánkat.Akkor a hazai elitnek szava se lehetne.A nép meg ugye csak élni akar.Nekem menne bármilyen zászló alatt.De a fekete-sárga-piros az jó összeállítás.”
 • 6. pancser 2012. október 13. 19:56
  „A Magyar Agrárkamara elnöke, a Magosz alelnöke, Győrffy Balázs úgy vélte: a vidék problémáinak megoldásához az agráriumon keresztül vezet az út. Kedvencem a MAGOSZ vagyis út a semmibe társaság.
  A 4 millió ha szántót 50 ezer azaz 50 ezer gazda nehézség nélkül meg tudja művelni. 4 000 000/50 000 = 80 ha/paraszt.
  Később:
  "Győrffy szerint ötszáz hektárnál ne legyen nagyobb egy birtok, de egy öttagú család megélhetéséhez százötven hektár föld mindenképp kell." Tekintsünk el az előbbi mondattól, maradjunk a 80 ha-nál. Hogyan oldhatja meg a vidék problémái e csekély számú 50 ezer paraszt, amikor vidéken több mint 3 milló munkavállaló van? Sehogy, az egész külföldi- magyar földhistória maszlag, bolondító beléndek a választók közé vetve.”
 • 5. pancser 2012. október 13. 19:07
  „"a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt" mondá Viktor. Csak nem Simicskára, Nyergesre, Csányira tetszett gondolni? Talán inkább arra az agronómusra, aki állását vesztve 100 ha-on próbálja megkeresni a betevőt? A Magosz által képviselt híveknek összesen nincsen annyi szakmai végzettség, amennyi betű egy A4es gépelt oldalon van, magyarul általános az alulképzettség. Az országnak nem a földhasználok nemzetisége a baja, hanem a nagyobb tudású gazdák hiánya, a gondos gazdák alacsony száma! magyarul ne a külföldit üldözzük, hanem kényszerítsük rá a tudást arra aki gazdálkodni akar. Próbáljon meg valaki Dániában végzettség nélkül gazdálkodni, nem teheti.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szántóföldre hajtott és kirepült az autójából egy sofőr Földesnél

Életveszélyesen megsérült egy gépkocsivezető, aki autójával lesodródott a 42-es főútról az út menti… Tovább olvasom