Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Orbán: újabb stadionok rendbehozataláról dönthet nyáron a kormány

A miniszterelnök azt szeretné, ha a kormány még nyáron döntene újabb futballstadionok rendbehozataláról, és így még idén elkezdődhetnének a munkálatok Mezőkövesd mellett Diósgyőrben, Székesfehérváron és a Szombathelyen is. Orbán Viktor erről abban az úgynevezett sportági évértékelő interjúban beszélt, amelyet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) honlapjának adott.
A kormányfő, a PFLA alapítója a honlapon vasárnap megjelent interjúban a stadionépítésekről elmondta: a Puskás Stadion építése hamarosan megkezdődik, "ami azért mégis Közép-Európa egyik kiemelten nagy és szép építménye lesz a Nemzeti Olimpiai Központban. Nemcsak stadiont építünk, hanem egy egész olimpiai központot." Úgy fogalmazott, hogy félúton vannak a teljes megoldásig vezető úton. "2018-ban vagy 2019-ben képesek leszünk Bajnokok Ligája-döntőt rendezni Magyarországon."

    A többi épülő stadionról elmondta, "a debreceniek jól állnak, a Fradi jól áll", továbbá négy létesítményt - a Diósgyőrét, a Mezőkövesdét, a Videotonét és a Szombathelyét - a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénzügyi rendszerén kívül, közvetlenül hozzák rendbe, a látványtervek már elkészültek. Hozzátette, azt szeretné, ha a kormány ezekről még a nyáron dönteni tudna, s így még idén elkezdődhetnének a munkálatok. Megjegyezte, a többi NB I-es és NB II-es stadion az MLSZ programjában újulhat meg.

    A stadionépítésekre vonatkozó kritikákról úgy vélekedett, egy dolgot mindig szem előtt kell tartani: "suttyomban, szégyenkezve, magyarázkodva, a viták elől meghátrálva nem lehet alkotni". Kiemelte, hogy stadiont nem a futballistáknak építenek, ahogy színházat sem a színészeknek, az operaházat sem az operaénekeseknek, hanem a nézőknek.

    "A magyar profi futball teljesen életképes. Ha végignézzük, lassan és biztosan gyarapszik azoknak a kluboknak a száma, amelyek mögött jelentős gazdasági szereplők állnak" - jelentette ki, példaként felhozva a Videotont, a Győrt, a Diósgyőrt, a Honvédot, a Debrecent, a Pécset, az MTK-t és a Paksot. Hozzátette: "a Fradinak hamarosan lesz kérője, erősebb és nagyobb, mint bárki másnak, ez hetek kérdése. A Kecskemét is meg fog erősödni, csak először kicsit meg kell melegednie Magyarországon a Mercedesnek." Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy 10-11 klub biztos lábakon áll, így már csak ötöt-hatot kell stabilizálni.

    A gazdasági helyzetről még megjegyezte, az MLSZ jó rendszert alakított ki a tévés pénzek ügyében és hamarosan a szerencsejátékból is több pénz érkezhet a futballba. Utóbbival kapcsolatban elmondta, arra vártak, hogy az Európai Unió hozzájáruljon az online szerencsejáték szabályozásához. Ez megtörtént, a törvényt elfogadták, most az ebből befolyó pénzek elosztási rendjét kell megalkotni.

    A kormányfő hangsúlyozta: a futballklub nem gazdasági vállalkozás. Aki nem így gondolja, félreérti a helyzetet. Egy vállalkozásnak egyetlen szempontja van, hogy tulajdonosának minél nagyobb hasznot hozzon. A futballban ez lehetetlen - jelentette ki. "A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész" - fogalmazott Orbán Viktor.

    A miniszterelnök a TAO-programot teljes sikernek tartja. "A számok mellbevágóan bíztatóak. Százával épülnek a pályák, tucatjával a csarnokok és hamarosan tucatjával fognak épülni az uszodák is, amit nagyban segít, hogy 2021-ben Budapest rendezheti a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a vizes vb-t."

    Hozzátette, a program egyik nagy eredménye, hogy Magyarországon három év alatt létrejöttek azok a kapcsolatok, amelyek nyugaton ötven év alatt szervesen erősödtek meg. Szerinte nem arról van tehát szó, hogy kedvezőbb így adózni, hanem arról, hogy sportvezetők és magántőkések leülnek, beszélnek egymással és gondoskodnak arról, hogy megvalósuljon, ami fontos a számukra, s arra kölcsönösen áldoznak, az egyik a munkáját, a másik a pénzét.

    A kormányfő a futballról globálisan is véleményt mondott, a legnagyobb problémát az európai jómódú klubok és a pénz viszonyrendszerében látja. Szerinte az európai szövetség (UEFA) érzékeli ezt a problémát és próbál gyógymódokat találni rá például az úgynevezett pénzügyi fair play bevezetésével. Ezt jó kezdeményezésnek nevezte Orbán Viktor, de úgy vélte, ezzel "nem tudja orvosolni a bajt, inkább a jelenlegi helyzettel akar elfogadható együttélést kialakítani".

    "Egyetlen megoldás van, ha visszatérünk Bosman-világ előtti időszakhoz. Ezt speciel nem az Európai Unió ellenében mondom, de az unió hozta a nyakunkra ezt a szerencsétlenséget. Ezt az Európai Unió legsúlyosabb hibái közé kell sorolnunk és csak az unió javíthatja ki" - mondta Orbán Viktor, aki szerint "a foci a kultúra része, ezért speciális szabályok kellenek, s nem lett volna szabad gazdasági tevékenységgé minősíteni".

    A Bosman-szabály lényege: a futballista belga Jean-Marc Bosman keresete nyomán az Európai Bíróság 1995 decemberében úgy foglalt állást, hogy az uniós külföldi játékosok számának korlátozása az Európai Unió tagállamaiban hátrányos megkülönböztetésnek minősül, azaz korlátozza a szabad munkaerő-áramlást.

    Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha Csányi Sándor MLSZ-elnök "feladná a hosszú távra tervezett, láthatóan küzdelmes munkáját", a miniszterelnök úgy reagált, hogy "Csányi Sándort ismerem, jász, az pedig kemény fajta. Nehéz elképzelni, hogy az MLSZ elnöke meghátrálna."

    Orbán Viktor az idén élvonalba jutott Puskás Akadémia alapítójaként az intézmény céljairól is beszélt, s kifejtette nem az NB I-es, illetve NB II-es szereplés a cél, hanem az, hogy játékosokat neveljenek. Hozzátette, az előre elgondolt ütem szerint haladnak, minden két évben legalább négy játékost "adnak fel" a Videotonnak.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. Demalgon 2013. augusztus 08. 01:10
  „Hm, látom a szinvonal nem javult, még mindig csak ennyire telik, nem baj, az eredmény megvan: valagi-féle brancs csak pár kisgyerek, aki nem találja fel magát, valóságban meg ha rájuk néznek elbőgik magukat. Mindenesetre elolvasva az elmélkedéseket és a tényadatok szándékos kikerülését és elbagatelizálását, való életben szétröhögném magam rajtatok valagi. Ennyi az egyetlen reakció, amennyit tőlem értek :)”
 • 62. Valaki 2013. augusztus 07. 06:56
  „Bezony mahika, tik a cocik eregetéseiből éltek mekk és még élvezitek iss. :)))”
 • 61. machers 2013. augusztus 06. 21:13
  „60. Santos 2013.08.06. 19:19
  Csak szagold, és legyél rá büszke!
  Ez a legtöbb, ami a tehetségedből futja.”
 • 60. Santos 2013. augusztus 06. 19:19
  „Macika,te mire lehetsz büszke?Hogy itt a túliskolázottak között,vezetö pozicióban gondolod magadat?Türelmed olyan,mind a bírkáé.Szórakozás:unalmas adok- kapok?Hogy én mire lehetek büszke,azt csak ne ilyen vérszegény,felfújt léggömböc mondja meg.Szerintem egy jó arómás fing,többet ér nálad.”
 • 59. machers 2013. augusztus 06. 17:47
  „58. Santos 2013.08.06. 13:48
  Te semmire sem lehetsz büszke.
  Annyi a hasonlóság közted és a normális emberek közt, hogy van pulzusod.”
 • 58. Santos 2013. augusztus 06. 13:48
  „52-es.Még oda sem feleltél meg?Erre nem lennék olyan büszke.”
 • 57. load 2013. augusztus 05. 22:24
  „55. Valaki
  Ahogy mondod ...”
 • 56. Túrabakancs 2013. augusztus 05. 22:20
  „Ide leírom: minden építkezés ami a köz érdekét szolgálja előny, a későbbiekben pedig
  anyagi haszon is származhat belőle. Tehát ezek a beruházások a jövőnek épülnek, az
  meg hogy milyen kaliberű lesz a magyar foci addigra, csak reménykedhetünk hogy jobb mint most.
  Szigorúan magyar játékosokkal értve. Amint látjuk a pénz nem egyenesen arányos a tehetséggel,
  és a nemzetközi sikerekkel. Nálunk nem.”
 • 55. Valaki 2013. augusztus 05. 20:55
  „a hamisítás nem szép dolog mekklód. Bár tipikuss cociszokás. :))”
 • 54. Valaki 2013. augusztus 05. 20:54
  „Kört észke, a pp mást jelent! :)))”
 • 53. load 2013. augusztus 05. 18:04
  „43. Valaki
  " megyóék 4 milliárdért/ km építették Alföldön a pályát."
  Megint hazudsz Valagoszka.
  Megyo nem épített autópályát az Alföldön.
  Megyó ideje alatt az alábbi szakaszok épűltek:
  2002 M3 Füzesabony-Polgár hossza 62 km bekerülési költsége 68 milliárd, egy kilóméterre eső költség: 1,1 milliárd.
  2003 M30 Emőd-Nyékládháza 9 km, bekerülési költsége 20 milliárd, egy kilóméterre eső költsége 2,22 milliárd.
  2003 M9 Szekszárdi-Duna-híd 20 km, bekerülési költsége 23 milliárd egy kilóméterre eső költsége 1,15 milliárd
  2004 M3 Polgár-Görbeháza 12 km, bekerülési költsége 21 milliárd, 1egy kilóméterre eső költsége 1,78 milliárd
  2004 M30 Nyékládháza-Miskolc 16 km, bekerülési költsége 2 milliárd, egy kilóméterre eső költsége 3,25 milliárd
  2004 M7 Becsehely-Letenye 9 km, bekerülési költsége 44 milliárd, egy kilóméterre eső költsége 1,57 milliárd
  Legyél visszafogottabb!
  A kisebb hazugság - bár nem durran akkorát - hihetőbb.”
 • 52. kerteszb 2013. augusztus 05. 16:41
  „Szegény valagi, ha tudná, hogy vele ellentétben sem kisz, sem mszmp tag nem voltam, így tükörbe is tudok nézni... :P”
 • 51. mindigatutit 2013. augusztus 05. 15:35
  „Nem tudom,de ha odbaxol a mondatod végére 3 vagy több mosoly jelet attól még nem vagy vicces csak egy nagy szánalom.de mindegy is áhhhh
  Azért azt modndja meg a sok fideszes,hogy miért is kell egy "profi" sportba állami pénzeket lapátolni???miért kell egy "profi" csapatnak soron kívűl 400 millát utalni??(mezőkövesd).De ez nem elég ,most már stadiont is kapnak??Komolyan ,bexarás ez az egész”
 • 50. Valaki 2013. augusztus 05. 14:54
  „Modern stadionokban világversenyeket lehet rendezni, ami nagy haszonnal jár. Persze a coci ész ezt sem fogja fel. :)))”
 • 49. Valaki 2013. augusztus 05. 14:51
  „Elejétől a végéig te kisz pp. :)))”
 • 48. kerteszb 2013. augusztus 05. 10:45
  „Valagi, lásd milyen jó vagyok és a trollkodásod ellenére szóba állok veled (bár a szintedre elég nehéz lesüllyedni):: te fityiszbérenc, sorold már fel végre az előző hozzászólásomban szereplő "hazugságokat".
  Szerencsétlen.”
 • 47. hanak 2013. augusztus 05. 09:54
  „Lesz tucatnyi üresen pangó luxusstadion, mert belépőre már nem telik az átlagembernek.
  Csillagos egekben a költségvetési hiány, az adósságunk tovább nőtt, csak most nem az IMF-nek, hanem magánszemélyeknek, spekulánsoknak tartozunk (állampapírok) hogy kitermeljük nekik a kamatot, jöhetnek majd megint új adók, adóemelések.
  El kellene olvasni mindenkinek a költségvetési törvényeket, a bevételi és kiadási oldalakat erősen feltornázták, (kötvény, állampapír, hitel stb.) így SZÁZALÉKOSAN!!! jobb, de valójában Közel 200 milliárddal nőtt a költségvetési hiány 2 év alatt!!!
  2011 költségvetési hiány 687 370,3 millió forint
  2013 költségvetési hiány 879 834,8 millió forint
  Ha holnap vesznek 200csilliárd államkötvényt, és mi ugyanannyit ki is fizetünk, akkor a mérleg szerint ugyanekkora összegnél a hiány csak pár ezrelék lenne, de ha csak a valós bevételeket, és kiadásokat nézem a hiány akkor jelenleg 10% felett van! Ez mind csak trükközés a számokkal. :(

  2010. évi CLXIX. törvény
  a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről
  Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 28. §-a
  alapján a következő törvényt alkotja:
  Első Fejezet
  A KÖZPONTI ALRENDSZER KIADÁSAINAK ÉS BEVÉTELEINEK FŐÖSSZEGE, A HIÁNY MÉRTÉKE
  1. § Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2011. évi
  a) bevételi főösszegét 13 151 248,0 millió forintban,
  b) kiadási főösszegét 13 838 618,3 millió forintban,
  c) hiányát 687 370,3 millió forintban állapítja meg.

  2012. évi CCIV. törvény

  Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről

  Az Országgyűlés az Alaptörvény 36. cikk (1) bekezdése alapján Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről a következő törvényt alkotja:

  I. Fejezet

  A KÖZPONTI ALRENDSZER KIADÁSAINAK ÉS BEVÉTELEINEK FŐÖSSZEGE, A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG ÉRTÉKE

  1. Az államháztartás központi alrendszerének egyenlege és főösszegei

  1. §2 Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2013. évi

  a) bevételi főösszegét 15 325 316,1 millió forintban,

  b) kiadási főösszegét 16 205 150,9 millió forintban,

  c) hiányát 879 834,8 millió forintban

  állapítja meg.

  2. § Az 1. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszegeknek, és a saját bevétellel nem fedezett kiadásokhoz nyújtott költségvetési támogatási előirányzatoknak fejezetek, címek, alcímek, jogcímcsoportok, jogcímek szerinti részletezését az 1. melléklet tartalmazza.”
 • 46. pacman33 2013. augusztus 05. 09:38
  „43. Valaki 2013.08.05. 09:13

  Mostanában ilyen gond nincs ugyanis nem sok minden épül :) A stadionokat kivéve :)”
 • 45. Valaki 2013. augusztus 05. 09:31
  „Megint hazucc kört észke. :)))”
 • 44. kerteszb 2013. augusztus 05. 09:16
  „Ez az ürge szed valamit, mert az tuti, hogy vagy notórius hazudozó vagy egy párhuzamos univerzumban él. A semmirekellő, nulla magyar "focira" osztják a milliárdokat "nemközpénzből", meg az állami és csahos cégek "adományai" a be nem fizetett adókból (TAO), mi meg fizethetjük a legújabb emelt adókat aug 1-től. Utoljára Caucescu épített a szülőfalujának hatalmas stadiont és juttatta fel az első osztályba.”
63 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: egy orvosság van a vereségre, a győzelem

Orbán Viktor sportági évértékelő interjút adott a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának. Tovább olvasom