Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Orbán, takarodj! - Tüntettek a pedagógusok

A több ezer tanár a jövő évi költségvetés és a köznevelés tervezett átalakítása ellen tüntetett szombaton délután a fővárosban.
A demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémiától vonultak a köznevelési államtitkárság elé. Többen táblákat emeltek a magasba, amelyen Kontár kormány, a Ti politikátok a mi nyomorúságunk, és Éljen a kormány közmunkán és segélyen feliratok voltak olvashatók.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tüntetők előtt kiemelte: ha az Országgyűlés a jelen formájában fogadja el a költségvetést, a köznevelést szerintük hátrányosan érintő változtatásokat tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.

A szakszervezeti vezető - akinek beszédét többször a Nem hagyjuk, nem hagyjuk!, illetve Orbán, takarodj! skandálás szakította félbe - azt mondta: három éve azt látják, hogy a kormánynak az oktatás nem fontos. A szakképzés átalakítása, a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése, a magán- és alapítványi iskolák lehetőségeinek szűkítése mind a gyermekek tanuláshoz való jogát korlátozzák.

Fotók

Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára hangsúlyozta: 42 ország 135 tagszervezetének és 13 millió kollégának a szolidaritását hozta el. Azt mondta, a magyar kormány nem figyel a pedagógusokra és semmi jelét nem mutatja annak, hogy párbeszédet kívánna folytatni.

Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára arról beszélt, hogy az a kérdés, mikor fejezi be a kormány az "ámokfutást" a szakképzés ellen, hiszen a szakképző iskolák helyzete mára katasztrofálissá vált.

Az érdekvédők nyolcpontos petíciót adtak át a köznevelési államtitkárság képviselőjének. Ebben követelik, hogy ne folytassák a köznevelés rendszerének további átalakítását előzetes hatástanulmányok és érdemi egyeztetések nélkül, a kormány hozza nyilvánosságra a szakképzés és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításának tervezetét, a parlament jelen formájában ne fogadja el a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot.

A demonstráció békésen zárult, a tüntetők egy kisebb csoportja átment a Kossuth térre, majd szétszéledt.

Fotók

A demonstrációt követően a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Mendrey László kijelentette: ha a kormány nem veszi komolyan a megmozdulást, akkor nem lesz elkerülhető a sztrájk, amihez szerinte közös sztrájkbizottságokat kell alakítani.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatásra jövőre több pénz jut és nem terveznek pedagóguselbocsátást.

Az államtitkár hangsúlyozta: a középfokú oktatásban az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szombaton ugyancsak úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a jövő évi költségvetés számaiból nem lehet pedagógus elbocsátást kiolvasni, és az életpályához szükséges források is rendelkezésre állnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szovjet repeszromboló gránátot találtak Budapesten - fotók

A gyújtószerkezetét a helyszínen megsemmisítették, majd a robbanótestet elszállították a Magyar… Tovább olvasom