Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Orbán szerint elérkezett Európa jobboldali korszaka

Európában véget ért a neoliberalizmus korszaka és megdőlt a piac mindenhatóságának mítosza. A jobboldal mindenhol tarolt, és a modern európai jobboldal feladata, hogy új szellemi alapokat teremtsen, és felszámolja azt a káoszt és bizonytalanságot, amit a bukott neoliberális politika hátrahagyott - fejti ki kétoldalas írásában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a szombati Magyar Nemzetben.
A Fidesz elnöke leszögezi: a modern baloldal neoliberális szemlélete nemhogy nem védi meg, de inkább veszélyezteti azokat az alapvető jogokat és viszonyokat - például az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer területén -, amelyeket a XX. században mindenki számára sikerült kiharcolni.

A mindenhatónak kikiáltott piac sem erkölcsi, sem pénzügyi értelemben nem képes önszabályozásra, csak a tőkével rendelkezők érdekeit védi, akiknek nem érdeke a tőkével nem rendelkezők védelme.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint a baloldal, mint a piacosítás zászlóvivője, és az állam lebontásának szószólója ideológiai űrbe került, meghasonlott, és ennek eredményeképp identitásválságot él át. Orbán Viktor úgy látja: Magyarországon "a baloldalt felvásárolta egy neoliberális tőkéscsoport", amely mindent elvett, amit a magyarok közösen felépítettek; az MSZP radikális neoliberális párttá vált az elmúlt évek során; a neoliberális szemlélet rombolása pedig itt érvényesült a "leggátlástalanabb módon Európában".

A Fidesz elnöke szerint a radikális jobboldal feléledése is az elmúlt évek szélsőséges neoliberális kormányzásának következménye. Orbán Viktor azt írja: a szabályozott piac zászlóvivője a modern jobboldal lehet, amely "kimondja azt az egyszerű igazságot, hogy nem tűrjük el, hogy bárki is abból gazdagodhasson meg, hogy másokat tönkretett, és a modern jobboldal hirdetheti meg, hogy ezt sem a falusi, sem a világpiacon nem fogja eltűrni".

"A Gyurcsány-Bajnai korszak lezárása, a szükséges és kívánatos elszámoltatás, a politikai felelősség helyreállítása, a közrend megteremtése, a munka, a teljesítmény, a vállalkozó szellem, a család valamint a nemzet becsületének helyreállítása mind-mind óriási felelősség és egyben lehetőség is az új magyar jobboldali korszak megteremtésére" - zárul a publicisztika.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. pamplona 2009. július 28. 21:11
  „39. 40.Reménytelen retrográd agymosottak.”
 • 41. TeknőcErnő 2009. július 27. 22:14
  „40-es

  Csak hogy hirtelen egy példát írjak, ki szokott hazudni, itt van Drazsé barátod, a bizonyíték hamisító. Erről is a Fidesz, meg a Jobbik tehet? Többször elmélkedtem azon, hogy egyes emberek valóban akkor lúzerek-e, mint amilyennek a hozzászólásaik alapján beállítják magukat, vagy csak viccelnek. Őszintén remélem, hogy az utóbbi.”
 • 40. Primax 2009. július 27. 07:59
  „pamplona #37 !
  "...új szelek fújnak, jön a JOBBIK..."- írod.
  Tényleg újak ezek a dolgok : pl. semmibe lehet venni a bírósági - jogerős - döntéseket. ( Gárda )
  Komoly...
  És gyalázatos.
  És veszélyes.
  És szélsőjobbos/fasisztoid.
  És hazug.
  És demagóg.
  Mindig is lesznek Hozzád hasonlók, akiket fel lehet használni az ilyen szemét - és a történelemben már többször is leszerepelt/megbukott - eszmék "ügyében" és érdekében.
  Vonáék egyébként a saját pecsenyéjüket sütögetik, ehhez kelletek ti, hogy ők is közel kerüljenek a húsosfazékhoz...
  Amúgy , ne nagyon bizakodj(atok) !
  Az ország többsége nem hülye.
  Szerencsére.”
 • 39. gjozsi88 2009. július 26. 18:27
  „pamploma!
  Te összekevered a megvilágosodást a hajnal utáni köddel, amiben szintén nem láttok az orrotoknál tovább!
  Sehol, semilyen kérdésben nem sikerült tovább jutnotok, mint ezek el, majd jövünk ...! Utána mi lesz...? Néma csend, Bősz komcsizás, zsidózás...csupa demagógia!”
 • 38. Eva- 2009. július 26. 17:35
  „36-hoz4

  ez viccnek is rossz!

  és különben is :hátha elhiszik , és retorikai csatába kezdenek ellene”
 • 37. pamplona 2009. július 26. 15:48
  „16. Primax, igazad van ! Az ország népe kezd lassan megvilágosodni,öntudatra ébredni, és már nem lehet megvezetni az antimagyar cionista média rassziistafasisztahungaristaneonáciantiszemitairredentasovinisztanacionalista szólamainak harsogásával! Az idő már ezt meghaladta, új szelek fújnak, jön a JOBBIK annak arányában ahogy hullik a hályog és teret nyer a tisztánlátás! Nem lesz a többség félrevezetett , m egtévesztett, homályban tartott, s nem viszonyul hülyeként a dolgokhoz mint Te a kommentedben!Mielőbbi megvilágosodást, damaszkuszi utat kiván Neked:pamplona”
 • 36. asher11 2009. július 26. 14:34
  „moderálva”
 • 35. elemér 2009. július 26. 14:16
  „Nem is olvastam még itt a hozzászolásokat, de majd elfogom olvasni. O.V. nékem nem szimpatikus, de amit mond abban van valami. Nagyon jól van informálva. Érdekes hogy a baloldal Mo.-n megadta azt amit a kapitalizmus akart. Az pedig nem úgy müxik (globalizmus) mint ahogy azt feltalálói elképzelték. Obama elképzelései sokkal jobbak, de az baloldal és liberális.”
 • 34. Reális 2009. július 26. 13:55
  „asher!Ami egy év alatt 15% lett,miért ne lehetne jövőre 30%?Nézd már a zsidók annyira rettegnek,hogy már az ov is jó lenne nekik,csak ne a magyarok győzzenek!”
 • 33. Eva- 2009. július 26. 10:11
  „32-höz!

  Az nem is zavar, hogy a neoliberális --kifejezés jobboldali politikát takar?

  Akar az ördög OV-vel foglalkozni!
  de
  a neoszocializmusba se akar visszamenni!
  Tök mindegy hogy ki és mekkora rendpártisággal képviseli.”
 • 32. patriot 2009. július 26. 06:38
  „Hazugsággyár ontja magából a magyarázatokat...
  Most a fórumokba szivárogva akarják magyarázni a lehetetlent: Orbán a hibás, a fasiszta,a kommunista,a diktátor,a zsidó,a neoliberális meg a patás ördög is egyben.

  Kutya sem hisz már nektek elvtársak,ti egy éve már a politika szeméttelepén vagytok a baloldalinak nem nevezhető értékeitekkel együtt.”
 • 31. adalfold 2009. július 26. 01:43
  „amúgy meg igaza van hazai viszonylatban , de mégis O.V. agyrém::S:S:S:S súlykol szlogeneket egy vele ellenérdekű román politikus mellett. o chaos.
  miért nem lett költő?:(
  na majd meglátjuk mi lesz itt 4év múlva;)
  előző kommentem ajánlom mindenkinek.”
 • 30. adalfold 2009. július 26. 01:33
  „EVa!érdekes amit beírtál.
  azt hiszem meg kell különböztetnünk a liberalista piacgazdálkodás fogalmának korszakait.
  Felhívnám a figyelmed, hogy a köznyelv mai használatában, ebben az európai térségben a liberalizmus, a neoliberalista gazdaságpolitika vonásai az állam fokozatos kivonulásával egyenértékűek, elviekben olyan szabályzók létrehozásával, melyek garantálják a privatizált javak további működésképességét versenyhelyzetben.
  A magyar környezetben ezt az irányzatot az az SZDSZ képviselte teoretikusan, melynek pártideológiájában egyértelműen megtestesül az alapvető szabályzók céljának,
  tehát végső soron az állam működésének - melynek célja a védelmi,nemzeti,szociális,kulturális érdekközösség keretbe foglalása- ,
  egyáltalán a nemzet szó elmaradása.
  Azok a tervezetek melyek bármely ágazat piacravitelét eredményezték, egytől egyig hiányosak az államvédelmi szabályozók tekintetében az SZDSZ részéről.

  Márpedig magyar környezetben a neoliberalista gazdaságpolitikai ezzel a programmal egyenértékű.Ha nyilatkoznak akkor erről nyilatkoznak és így tovább. szóval értelmetlen fogalmakon vitáznunk. erről van szó.

  Ezzel a neoliberalizmussal az ország tönkremegy. Az állam eladja feladatait,tulajdonát,földjeit jogi szabályozás nélkül nagyvállalatoknak, más országoknak.

  Ez egy itt élő bármilyen embernek, ha továbbra is itt akar élni nem lehet érdeke.

  A magyar törvénykezés MSZP-SZDSZ korszakaiban számtalan piacravitel történt meg a megfelelő szabályozás hiányossága mellett. Mindenki ismeri az elmaradt árversenyek, szolgáltatási szinvonalak stagnálásának bizonyítékait számos piacosított szektorban.

  A fenntarthatóságról a világgazdaságban .....:
  Számos akadémikus közgazdász nyilatkozata reprezentálja a jelenlegi gazdasági modell bukottságát.
  A körbetartozás jellegű hitelláncok, tőkefelhalmozódások ,fiktív hitelek stb. országok és népek , egyének milliárdjaira hatott ki. Szabályozottsággal, egységességgel, szociális, fenntarthatósági lokális és globális szempontok preferálásával tud csak túllépni a világ a modifikált-brettonwoods korszakon.
  HA ez elmarad, és úgy érzem elmarad...:( nem tudunk megfelelni a közeljövő termelési,környezeti, nyersanyagbeli,egészségügyi kihívásainak. elhatalmasodik a káosz,jelentősebb háborúk várhatnak az emberiségre, jelentős pusztulással.
  Emlékeztetek mindenkit, hogy az igazi materiális (nem csak hitel-)válság még hátra van.
  ez most csak ízelítő (volt.).”
 • 29. Eva- 2009. július 26. 00:59
  „http://attac.zpok.hu/cikk.php3?id_article=135
  Mások, így a közgazdász H. Meinhold jelentős mértékben továbblépett az állam gazdasági szerepének megítélésében. Környezetétől nem elszakadva, s a liberális piacgazdálkodásra hivatkozva, de jelentős mértékben közeledett a keynesi felfogáshoz - amely a német állam gyakorlatától valójában nem is volt messze. Nézeteit jól tükrözik a következők. Szerinte a szociális piacgazdaság négy területen tér el a klasszikus piacgazdaságtól: a hatékony versenyt az állam aktív versenypolitikája segíti, a piaci jövedelemelosztást a jövedelmek újraelosztása korrigálja, az állam aktív konjuktúrapolitikát folytat a teljes foglalkoztatottság, az árstabilitás és a fizetési mérleg egyensúlyának biztosítása érdekében, a jövedelemelosztáson túl elősegítik, hogy a lakosság minél szélesebb tömegei vagyonhoz jussanak. (Meinhold ,1965)

  Ez utóbbi megállapításból és Müller-Armack fentebb idézett szóhasználatából is látható, hogy a neoliberálisok számára nem a szociális szempont volt az állami újraelosztás elsődleges indoka, vagy ha igen, akkor a szociális gondokat elsősorban vagyonjuttatással gondolták orvosolni. Ez, azaz a "tulajdont mindenkinek", a "dolgozók széles tömegeinek bevonása a tulajdonba" volt a szociális piacgazdaság elméletével összefonódott népi kapitalizmus gondolatának alapja. Egyik megfogalmazója és fő propagátora pedig Ludwig Erhard, gazdasági csúcsminiszter, majd kancellár volt (1962)

  Ludvig Erhard kereszténydemokrata politikus volt!”
 • 28. Eva- 2009. július 26. 00:48
  „"A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében - például Pinochet, de Thatchert, Reagant is ide sorolják. Az Egyesült Államokban a neoliberalizmust gyakran neokonzervativizmusnak nevezik. Több konzervatív állítja, hogy ők közelebb vannak a klasszikus liberalizmushoz, mint a libertariánusok.

  A neoliberalizmus kifejezés az 1970-es években keletkezett többek között Joseph Stiglitz és Milton Friedman nézetei kapcsán. A neoliberálisok megengednek bizonyos állami beavatkozást, például a központi bank által mesterségesen magasan tartott árfolyamot, amit a libertariánusok elutasítanak.

  Az 1990-es években több szociáldemokrata párt folytatott neoliberális gazdaságpolitikát, például Tony Blair és Gerhard Schröder vezetésével.

  Sokszor a neoliberális címkét alkalmazzák minden a szociális biztonságot csökkentő lépésre."”
 • 27. Primax 2009. július 25. 23:18
  „Túrabakancs #22 !
  " Magyarul: a szocilista tábort
  tábort felvásárolta egy neoliberális tőkéscsoport. tehát a zsidók! "
  Zseniális....”
 • 26. Eva- 2009. július 25. 23:07
  „Ja és mielőtt hülyeségeket írogatsz, mint teszi azt Orbán nézd már meg mit is jelent a neoliberális kifejezés, ugyanis az nem baloldali politika, mégcsak nem is szociáldemokrata, hanem szintiszta jobboldali.Orbán csak azért használja, mert ezt ültették el a köztudatban gyűlölendőként

  Amiről Orbán beszél a szociális piacgazdaságról a szabályozott piacról azt egy jobboldali politikus találta ki: amerikai segélyforrásra alapozott gazdasági fejlődést Németországban.

  No az ment most csődbe sok helyütt.Orbánnak mi a működtető forrása?!
  Talán saját magunk saját hajunknál fogva??!”
 • 25. Eva- 2009. július 25. 22:52
  „Egyes szociológusok szerint Csurkának azért nem sikerült a nagyobb népszerűség, mert a magyarok általában a zsidókat nem utasítják el eléggé, annyira, hogy az tényező lenne.

  Viszont a jobbbik jól választott célszemélyeket, mert a cigányokat kvázi vendégmunkásoknak tekintette a magyar társadalom, ezért alkalmasabb ellenségkép , mint a zsidók!

  Sajnos ami letün az letünt!

  Még összeesküvés-elméletben is!”
 • 24. Túrabakancs 2009. július 25. 21:41
  „Jimmybátyó!
  Bizony, van az írásban ráció rendesen. ha megnézzük hogy az izraeli
  forgatókönyvírók milyen változatos, és eseményekben fordulatos
  dolgokat tudnak kitalálni, akkor az életben /politikában/ is képesek
  hasonló események kialakítására, befolyásolására. A Barátok közt
  is egy ilyen film, de reggelig lehetne sorolni az ilyen és ehhez hasonló
  sorozatokat melyeket "ők" írnak és rendeznek. Sajnos profik, csak az
  a baj, hogy a rossz oldalon állnak!”
 • 23. Jimmybátyó 2009. július 25. 21:14
  „Orbán elhallgatja az ország népe elöl a keserű valóságot! A magyar nemzeti EP képviselet növelésével a saját hatalmát gyarapíthatja csak, de esze ágában sincs felhívni a figyelmet a Lisszaboni szerződés árnyoldalaira! Ő eldöntötte, hogy a néppárt alelnökeként, egy erős nemzeti EP képviselettel , akár a néppárt elnöke is lehet, előkelő helyet szerezve a Bilderberg rangsorában!
  A Lisszaboni szerződés miben hagy intézkedési lehetőséget egy, a végletekig eladósított, kifosztott, nagyrészt idegenek tulajdonában lévő országban működő kormánynak ?

  Orbán ezt 2002-ben is látta előre, ezért nem akart szavazat újraszámlálást (csak a naív Budaházy), ezért nem óvta meg az MSZP csalással, félrevezetéssel megnyert választását 2006-ban, és ezért nem akart kormányt buktatni, amikor legalább fejenkénti 200 év börtönre elegendő bizonyíték áll rendelkezésre neki és Demeteréknek! Orbán nem kivár, hanem csitít, tompítja az események élét!
  Orbán azután fog kormányt alakítani, amikor októberben az utolsó ellenálló ország is aláírja a halálos ítéletét, a Lisszaboni szerződést! A politikai vezetés által kirobbantott polgárháború jó indok lesz az előretörő nemzeti oldal egyesített EU haderővel történő letaposására!

  Így lehet 2/3-os többsége! Erre kapott ígéretet Martonyi Athénban, és ezért merte Orbán Ficot is kiröhögni (pedig Fico már az oroszok felé kacsintgat)! Orbán tudja jól, hogy egy egyesített Európában a szlovák EP képviseletet saját képviselőcsoportjával és a néppárt támogatásával lenyomhatja, mint a bélyeget!

  Orbán kivár! Kivárja, hogy egész Európát fordíthassa nemzete ellen! Közben már előre sopánkodik, hogy újabb IMF hitelt kell majd felvenni! Miért nem hívja elővásárlási jognak a 2011-es földmoratórium megszűnéséhez, az utolsó nemzeti kincseink elkótyavetyéléséhez?
  Az új világrend megnevezés időnként kicsúszik Orbán száján (a Bilderberg világkormány elképzeléseit előrevetítve), de kíváncsi leszek az átvert FIDESZ fanok, és szimpatizánsok arcára, amikor a Lisszaboni szerződés aláírása után Izrael megtámadja Iránt, majd egy, vagy több 9/11 mintájú iszlám fanatikus által elkövetett (ál)terrorcselekmény miatt az egyesült EU haderő is belép az Irán elleni háborúba (mert a közös NATO-izraeli hadgyakorlatok lólába már most is kilóg)!
  A német sajtó, és a BND már eldöntötte, hogyha Magyarországon balhé lesz, majd megregulázzák a renitens magyart!

  Orbán lesz az, aki rendet teremt , és tálcán kínálja fel népét és az országot az EU kemény magjának , valamint a háború elől menekülő izraelieknek !
  Sajnos az EU háborúba léptetése ugyanúgy eltervezett folyamat, mint az ország szétrombolása, beolvasztása!
  Megkezdődött a felkészülés az ország lakossága ellen. A média nagy valószínűséggel úgy fogja beállítani az előálló polgárháborús helyzetet, mintha váratlanul robbant volna ki, de ha nem tévedek, már azt is kitervelték, kik, hogyan, és mikor fogják kirobbantani! A forgatókönyv már régen elkészülhetett, és az is, hogy erre hogyan kell reagálni a sajtóban, televíziókban, rádiókban. Az is, hogy milyen tömegbefolyásoló eszközöket kell alkalmazni a jogszerűség látszatának fenntartása érdekében!

  A hálátlan feladat elvégzésével Orbánt bízhatták meg Bilderbergék (aminek a datálható időpontja az ötpárti zsidó menekültek befogadásáról szóló nyilatkozat kiadása lehet 2007-ben, de ekkortól kezdett erősebb lenni a FIDESZ, és ekkor kezdtek a bíróságok is jobban nyomozgatni). Ennek eredményeként az MSZP egyre jobban ellehetetlenítette magát, hogy a FIDESZ teret nyerhessen (kisebb és jelentéktelenebb halaiból is beáldozott a látszat kedvéért, bár a főgonosz sértetlen, igaz családja már Németországban várja apucit, a nagyit, és a pereputty még Mo.-on tartózkodó többi részét)!GYF, miután elvégezte dolgát , hirtelen önként lemondott! Ezt tették azért, mert Orbán sokkal nagyobb támogatottságával könnyebb elhitetni, hogy demokratikus lépésről van szó (ne feledkezzünk meg arról, hogy a demokrácia köntösébe bújtatott Európa gyanútlan lakossága még nem tűrné el az ilyen mérvű jogtiprást)!
  Az ádáz politikai küzdelemnek, a megrendezett műbalhénak az MSZP-SZDSZ és a FIDESZ között azért van jelentősége, mert az MSZP-SZDSZ szavazókat a FIDESZ oldalán szerették volna landoltatni, ami részben sikerült is. Az EP választások vasárnap estéjén Orbán savanyú ábrázata azt jelezte, tudja mennyire megnehezíti a dolgát a három Jobbikos EP képviselő, akik nem fogják sem a trónját építgetni az EP-ben, sem a szájukat befogni, mint ahogy tették ezt a korábbi hangjasincs csak bólogat EP képviselőink.
  Most kell igazán figyelni a Jobbiknak, mert Rózsa Flores Eduárdo féle meggyilkolt, beszélni már nem tudó terroristák nálunk is gyorsan akadhatnak bűnbaknak!
  Az álgárdisták, és a Magyarok Nyilai (ilyen hülye nevet csak egy eszement bolsevik találhat ki) mögött húzódó letartóztatások már a közvélemény befolyásolását célozzák meg!
  A Izrael-Irán háborúval azonban meg kell várniuk a Lisszaboni szerződés aláírását, és megünneplését!
  Ha logikusan kapcsoljuk össze az eseményeket, a polgárháború kirobbantása is ez időszak utánra tehető, de semmikép nem várhatják meg a választásokat! Nincs értelme! Az EU önmerényletei a Lisszaboni szerződés aláírása után egységes hadiállapotot teremtenek. Ekkor már könnyebb lesz elszállásolni az egyezményben vállalt 500 ezer izraeli menekültet , kimentve a kimentésre érdemesítetteket, majd hagyni Izrael lerombolását egy újabb, valódi 6 milliós holokauszt reményében! A Bilderberg nagy valószínűséggel beáldozza Izrael háborús veszteségként előre elkönyvelt lakosságát! Ha más nem, ez ki fogja kényszeríteni az USA hadbalépését!
  Az 5,9 milliárdos létszámleépítés kezdetét veheti.
  Jelen helyzetben minnél több embert tájékoztatni kell a várható eseményekről, vállalva még a későbbi vaklármának minősítést is, mert szándékaik nyílvánosságra kerülése esetén nem valószínű, hogy meg merik valósítani!"”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a tatabányai élményfürdő parkolóiban

Megelégelte a Tatabányai Rendőrkapitányság, hogy szabálytalanul és balesetveszélyesen parkol sok… Tovább olvasom