Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: szeretnénk olyan jómódú viszonyok közt élni, mint a norvégok

Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is irigyelték Norvégiát, mert "mi is szeretnénk ilyen nyugodt, kiegyensúlyozott és jómódú viszonyok között élni", mint a norvégok; a magyar miniszterelnök ezt szerdán Oslóban, újságírók előtt mondta, miután tárgyalt norvég kollégájával, Jens Stoltenberggel.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy olyan színvonalon lehessen élni, mint a norvégok.
A kormányfő elmondta: a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt egyebek mellett a két ország közötti telekommunikációs, katonai és energiaipari együttműködés lehetőségeiről.

Norvégia bár jogi értelemben nem tagja az Európai Uniónak, a norvég gazdaság része az európai gazdaságnak, ezért Magyarország számára is fontos partner - mondta Orbán. Hozzátette, hogy a megbeszélésen tájékoztatta a magyar EU-elnökség eredményeiről a norvég kormányfőt, aki gratulált az elért eredményekhez, amelyeket Norvégia is támogat, így például Horvátország EU-csatlakozását, az európai romastratégia megalkotását, valamint a gazdasági kormányzás irányába tett lépéseket.

A magyar miniszterelnök kijelentette: Norvégia a jövő egyik nagyon sikeres országa lesz majd. A skandináv ország adóssága európai mércével mérve rendkívül alacsony, a gazdasági potenciálja rendkívül erős, a következő néhány évben pedig "sokkal élénkebben" lesz jelen Közép-Európában, mint eddig - fejtette ki, hozzátéve, hogy utóbbit a növekvő magyarországi befektetéseik is mutatják.

A magyar kormányfő szerint Magyarország hosszú távon egy kiszámítható és sikeres partnert találhat Norvégia személyében, ha az együttműködés a mostani szinten marad. Orbán hozzáfűzte, Norvégia magyarországi jelenlétével segítheti a magyarokat abban, hogy egyszer olyan színvonalon éljenek, mint a norvégok.

Jens Stoltenberg az újságírók előtt kiemelte, hogy kiváló a kapcsolat a két ország között, Magyarország és Norvégia több területen is együttműködik. Példaként említette, hogy a NATO-tagság keretében mindkét állam jelen van Afganisztánban.

Rámutatott, Norvégia jelentős energiaexportáló ország, és ezt a jövőben tovább akarja fejleszteni.

A megbeszélésen - mint Stoltenberg hozzátette - szóba került az európai adósságválság is, valamint az azzal kapcsolatos kihívás a válság sújtotta országok stabilizálása ügyében.

Olvasóink írták

 • 9. BJ.MÓVÁR 2011. június 30. 13:17
  „Már kezdi megvalósítani,csak egyenlőre a sok százezer forintot keresőket juttatta közelebb Norvégiához,igaz a többieket meg még hátrányosabb helyzetbe hozta. Pedig nem ezt Ígérte,vagy hazudott??!!”
 • 8. Gjani 2011. június 30. 11:02
  „Van egy olyan exportcikkünk,ami pár év alatt kiegyenlítené a különbséget.
  Javaslom exportáljuk politikusainkat Norvégiába.”
 • 7. 41 2011. június 23. 21:23
  „Azt üzenem OV-nak,hogy a most hatalmon lévő kormány ezt nem teszi lehetővé.Szerintem költözzön ki nyugodtan Norvégiába.Egy pár percig rossz lesz nekünk,sírunk is talán,nehezen fogadjuk el távollétét,na, de aztán megrázzuk magunkat,megnyugszunk és ujjá építjük végre ezt az országot.Nélküle.Ja és vigyen magával pár embert még.Azokat kellene akiket a legjobbnak gondol,velük mi úgysem érnénk semmit.”
 • 6. Goldmund 2011. június 23. 08:51
  „Viktor, mit tettél eddig azért, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott országban élhessünk? (A jómodot nem említem, mert ez sok dologtól függ.)
  Csináltad a feszkót 8 éven át a Parlamentben, az utcán, a médiában. Most meg 1 év alatt megmutattad, hogy bármit megteszel, ha hatalmadban áll (MNYP-pénzek lenyúlása, visszamenőleges adótörvények, korkedv. nyugdíj visszamenőlegese eltörlése, Alkotmánybíróság tagjainak és hatáskörének átszabása stb.). Ha azt képzeled, hogy ettől lesz nyugodt és kiegyensúlyozott ez az ország, fognak téged még csalódások érni!”
 • 5. picinke 2011. június 23. 07:51
  „Én nem szeretnék olyan jól élni, mint a norvégok. Nekem jó lesz a parlamentben ülő bármelyik képviselő havi jövedelme is. Aztán legfeljebb majd nyaranta Norvégiában költöm el,”
 • 4. power2011 2011. június 23. 05:39
  „Az államadósság hasonlóan egyedileg értelmezhető, persze nem a könyvelők, de a politikusok számára. Így azzal a meglepetéssel kell szolgálnunk, hogy az Orbán-kormány biztosan nem csökkentette az elmúlt 13 hónapban az államadósságot, sőt, egyenesen növelte. Még a MNYP-pénzek bevonásával együtt is!

  Nézzük a varázslatot.
  Előfordul, hogy csupán nálam maradt valakinek a pénze. A Bajnai kormány lehívott, de nem használt fel, az IMF hitelből mintegy 3 Mrd eurót (GDP 3%-a). Ez maradt az MNB-nél ,,pihenni". Ezzel bár tartozunk az IMF-nek, de ,,gombnyomással" visszafizethető. Ha Bajnaiék visszafizették volna, ennyivel kisebb lenne ma az adósság, ha Orbánék teszik, akkor elmondhatják csökkentették az adósságot. Elmondhatják, de nem kellett előteremteniük a pénzt. Sőt, elköltötték MOL pakettre és még mindig csökken az adósság abból, ami maradt. De szépen is hangzik.

  Mindenkivel megeshet az is, hogy csak a borítékot látja és borravalót kap a kézbesítésért. Ha az IMF hitelt továbbadjuk a bankoknak, akkor az állam tartozik a külföldnek, de neki is tartoznak, ekkor sincs miért aggódni. Jelenleg ez is kb. a GDP 3%-a.

  Azaz a GDP mintegy 6%-ának megfelelő összeg jelenleg adósságnak számít, miközben a pénz rendelkezésre áll másnál vagy a bankban (MNB).

  Amikor a nyugdíjjárulékokat nem az államnak fizetjük be, hanem ,,félretesszük" magánpénztárakba, akkor hosszú évtizedeken át az állam elesik nem is kevés bevételtől, miközben kifizetései csak évtizedekkel később csökkennek majd, amikor az MNYP-k is beszállnak, beszálltak volna, a nyugdíjfolyósításba. Pontosan ez volt a célja. Itt sem történik lényeges dolog, csupán egyik esetben papíron az államé a pénz, a másikban nem, és 40 év múlva helyreáll a rend.

  Azaz a GDP mintegy 12%-a máshol halmozódott fel, hogy majd évtizedek múlva könnyítsen az államon, rajtunk. Ez 2002-ben még elenyésző volt, de az államnak évente hiányt okoz, így adósságot növel, ezért az aktuális kormány nehezen okolható. Mint ahogy a 30 év múlva jövő kormánynak sem lenne érdeme a majdani kisebb nyugdíjkiadás és hiány. Ez most már nem lesz így, persze ez nem a jelenlegi kormány problémája, ők most a 30 év múlvai költségvetésből is költenek. Most kisebb hiány, akkor majd nagyobb.

  Így amikor államadósságról beszélünk, érdemes megnézi, valójában mekkora is az az összeg, aminek a visszafizetése ténylegesen gondot okozhat, mert a fentiek könyvelési trükkök, de mit sem változtatnak az előteremtendő pénz mennyiségén.”
 • 3. Madarász 2011. június 22. 23:31
  „Szerintem ő és a bandája már most is olyan jól él, a többiekre meg nagyívben ...”
 • 2. dorombolok 2011. június 22. 18:52
  „Így lehet hülyíteni a zembereket.”
 • 1. gjozsi88 2011. június 22. 17:51
  „A kezdeti lépéseket már megtette!
  Egy ideig, amig össze nem omlik ettől a gazdaság, a 300 000 ft feletti béreseknek viszonylag egész jó módot sikerült biztosítani!
  De ez csak addig lesz fenntartható, mig azok bírják az egyre fokozodó terheket, akik mindezt átlagemberként megtermelik!
  Ugyanis a gazdaságunk belső fogyasztása romlik, amitől az állam bevételei is a tervezett alatt marad!
  Ettől egyre több elvonás kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány tehet a romló gyermekvállalási kedvről

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP-kormány "alapvetően elhibázott" társadalom- és gazdaságpolitikájáról… Tovább olvasom