Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: Szent István nélkül nem lehetnénk itt

Orbán Viktor kormányfő szerint Szent István király tettei nélkül ma aligha beszélhetnénk önálló magyar nemzetről.
Orbán Viktor kormányfő szerint Szent István király tettei nélkül ma aligha beszélhetnénk önálló magyar nemzetről, hiszen első országvezetőnk nagyszerű államférfiként túllépett az ország mindennapi kormányzásához szükséges küzdelmeken, taktikákon, és az emberek összekapcsolásával egyben tartotta a magyar nemzetet

A miniszterelnök erről hétfőn Székesfehérváron, a zsúfolásig megtelt Városház téren beszélt a Szent István emlékév alkalmából, amelynek részeként délután kihelyezett kormányülést is tartanak a Fejér megyei városban.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet megmaradását államférfiak hosszú sorának köszönhetjük, akik között az első helyen István áll.

A kormányfő szerint az országot egyben tartó kötelékek erősítése azért fontos, mert azoknak "olyan a természetük, hogy időről-időre meglazulnak, mint a megöregedett hordó abroncsai".

"S ha valaki nem erősíti meg, vagy újakkal nem váltja ki a megereszkedett abroncsokat, a dongák a gravitáció törvényének engedelmeskedve széthullanak, s helyükön nem marad más, mint egy halom haszontalan hulladék" - fogalmazott, hozzátéve: így enyésztek el tucatszám Európa hajdan volt nemzetei is.

Kiemelte, István fejedelemmé választása idején a magyar törzsszövetség egy belülről legyengült és a környező országok által támadott ország volt.

Szent István ebben a helyzetben "először is az élre állt, így megmentette hazáját és népét a széteséstől" - húzta alá Orbán Viktor. "Ezután megakadályozta, hogy népe visszatérjen a pogányságba. Ezután kivédte a bizánci birodalomba való beolvadás veszélyét. Ezután megőrizte Magyarország függetlenségét a németekkel szemben" - sorolta a kormányfő, aláhúzva: "ezután politikai egységet hozott létre a törzsi önállósággal szemben, szilárd államot alapított és törvényeket adott a magyar népnek".

Kitért arra is, hogy Szent Istvánra nemcsak jó vezetőként, hanem jó férjként, jó apaként és jó keresztényként, vagyis egy jó emberként emlékezhetünk. Továbbá ma is mindenkire, aki "úgy gondolja, hogy nem oktalanul pottyant erre a világra", érvényesek Intelmek címen Imre herceg fiához írt gondolatai.

"Légy, szelíd, hogy soha se harcolj az igazság ellen! Légy, becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess! Légy, irgalmas, minden erőszakot szenvedőhöz!" - idézte az általa legfontosabbnak tartott intelmeket, majd megjegyezte: Szent István arra is felszólította fiát, hogy "Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel föl, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és gyűlölség".

Orbán Viktor emlékeztetett: "államalapító királyunk emlékére gyűltünk össze". Hangsúlyozta, hogy az ünnepségre a kormány is ellátogatott, és a városban tartja soron következő ülését.

"Az ülés tiszteletadás és főhajtás lesz: fejet hajtunk nagyszerű városunk történelmi érdemei előtt, és kifejezzük tiszteletünket a mai lakók iránt" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte: nagyra becsülik a város történelmét, és elismerik azt a vállalkozó kedvet és életerőt, amelynek a fehérváriak újra és újra bizonyságát adják. Úgy vélte: a székesfehérváriak vállalkozó kedvéről és életerejéről vall, hogy az elmúlt években 807 kisebb és nagyobb fejlesztést indítottak a kormánnyal közösen, ebből 378-at meg is valósítottak. Hozzátette: a hétfői kihelyezett kormányülésen Cser-Palkovics András polgármester is részt vesz, így ez a szám tovább gyarapodhat.

A kormányfő megjegyezte: Székesfehérvár iránti tiszteletük fejeződött ki abban a korábbi döntésükben is, amellyel a város adósságának 70 százalékát, 9,5 milliárd forintot átvállaltak, "kiváltva ezzel a várost a fenyegető adósrabszolgaság megpróbáltatásaitól".

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester köszöntőjében kiemelte: Magyarország kormánya érti és érzi azt, hogy Székesfehérvár jelentősége túlmutat a városhatáron, ezért eljött tiszteletét leróni a nemzet nagyjai előtt. Köszönetét fejezte ki a kormánynak azért, hogy világossá tette a fehérváriak számára: "Székesfehérvár ügye, történelme nemcsak nekünk, hanem az egész nemzetnek fontos".

Az ünnepséget megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök és Cser-Palkovics András polgármester koszorút helyezett el Szent István szarkofágjánál a Nemzeti Emlékhelyen.

Az ünnepség kezdetén a jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a nyolcvanöt éves korában elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a Nemzet Sportolójáról. Az eseményen a kormány tagjai mellett részt vettek a város kormánypárti és ellenzéki politikusai, illetve a történelmi egyházak képviselői.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. machers 2013. augusztus 23. 12:26
  „22. Santos 2013.08.21. 18:59
  Nem konyítok a focihoz, de nem is érdekel.
  Miért, kitől kellene félnem?”
 • 22. Santos 2013. augusztus 21. 18:59
  „Machers,ha esetleg konyitanál a focihoz,jó támadó játékos lehetnél.Habár a lesállásbol löt gólokat,nem adja meg a játékvezetö.Tudom,hogy nem a témárol irok,de tetszik a kitartásod.Te ugyancsak bátor vagy,nem félsz senkitöl.”
 • 21. machers 2013. augusztus 21. 12:37
  „20. pancser 2013.08.21. 09:51
  Ott, ahol felelős vezetők nem mernek dönteni - pl. márciusi hóhelyzet - várva a vezérre, ahol a vezér egyszemélyben akar dönteni - árvízi helyzet - , ahol csak az egyes szám, első személyt ismerik, ott, ahol nem mernek szólni, hogy a "király meztelen", ott "nyugodtan" beszélhetünk cezaromániáról (is).”
 • 20. pancser 2013. augusztus 21. 09:51
  „19. machers 2013.08.20. 19:16
  A Duna újabban nem szokott befagyni, főnemesek sincsenek, a váraik elenyésztek, a középkor is elmúlt, senki nem akar királyt. Vezérem meg nincsen, a cezarománia betegség de nem tévesztendő össze a határozottsággal.”
 • 19. machers 2013. augusztus 20. 19:16
  „18. pancser 2013.08.20. 16:59
  "A legfontosabb pedig az, hogy a királyokat nem szokták választani, következésképpen OV. király sem lehet."
  Ez így nem feltétlenül állja meg a helyét.
  Hunyadi Mátyást is megválasztották. Bár nem a Duna jegén, mint az a legendákban szerepel.
  Végignézve vezéred tevékenységét, cezaromániáját, ilyen apróságok nem zavarnák a koronázási szertartásban.
  Őszintén remélem, hogy enyhe telünk lesz!”
 • 18. pancser 2013. augusztus 20. 16:59
  „15. oxana 2013.08.20. 13:10
  15. oxana 2013.08.20. 13:10
  A Jobbikról tudjuk hogyan viszonyulnak az Unióhoz, nyilván vannak egészen mások is akinek nem tetszik az Unió. Az Unó nélkül Magyarország kilátástalan szegénységbe süllyedne, akkor jaj nekünk!
  OV.-t királykodással vádolni régi műsor, ismét elővették. Először is a királyság nem pejoratív jelző, sok európai királyság életszínvonalát, demokráciáját szívesen elfogadná mindenki a jobbikosokat kivéve. Szóval a királyság mint államforma nem rossz, legalább olyan jó mint a köztársaság.
  A legfontosabb pedig az, hogy a királyokat nem szokták választani, következésképpen OV. király sem lehet. Olyan miniszterelnököt szeretnél akit az ellenzék vezet, vagy olyat amelyiket párton belüli klikkek mozgatnak? Olyan kell akinek van a pucájában vér. Engedtessék már meg neki, hogy legyen hibája, mert minden embernek van.”
 • 17. Mazzola 2013. augusztus 20. 14:46
  „15. oxana 2013.08.20. 13:10
  Kedves Oxana ! A Kadar-elvtars csokoltat!!”
 • 16. 621 2013. augusztus 20. 14:25
  „Azt gondolom a hátsó fertálynyalás tipikus rákosista(bástyaelvtársos) megmozdulása volt az ünnepségen a szervezőknek....: mikor a vonósnégyes általá játszott Bartók: román népi táncok feldolgozásából KIHYAGYTÁK a ..román... szót. - nem merték ezzel a teljes címével felkonferálni Bartók gyűjtését..feldolgozását!!!!!”
 • 15. oxana 2013. augusztus 20. 13:10
  „14. pancser

  Kicsit tévedsz. Egyre több nem Jobbikos is a kilépést választaná. Többször is volt ez már téma, tessék, ott az ajtó, ki lehet lépni. De utána nincs visszaút. De azt hiszem, legtöbben mégis csak a koronázatlan királyt választják. Mert nem látnak tovább, mint az orruk hegye.”
 • 14. pancser 2013. augusztus 20. 11:17
  „13. vienna 2013.08.20. 11:11
  Csak a Jobbik akarja otthagyni Európát. Bizonyos fideszes megnyilvánulások nekik szólnak, illetve a rájuk szavazóknak, hogy inkább őket válasszák. Nem tudom hogyan fog OV. kikecmeregni ebből a helyzetből?
  Tény történelmünk, írásunk, országunk, házunk stb. István óta van!”
 • 13. vienna 2013. augusztus 20. 11:11
  „"Szent István nélkül nem lehetnénk itt"
  Akkor miért akartok visszamenni vadkeletre?
  Miért utáljátok Európát?
  Talán mert Nyugaton semmibe se néznek benneteket nemde?
  És erről ki tehet?
  Én?”
 • 12. oxana 2013. augusztus 20. 10:27
  „11. dödike

  Tényleg így hangzott.”
 • 11. dödike 2013. augusztus 20. 09:45
  „Ez olyan megható.Már majdnem megvolt a szövegben viki részéről,hogy ideje lenne őt is megkoronázni mint nemzetvédőt.”
 • 10. pancser 2013. augusztus 19. 23:28
  „8. Mazzola 2013.08.19. 18:18
  Hát igen én jártam iskolába és igyekeztem megtanulni a tananyagot. A szellemi szemétdombokon soha nem kutakodtam, az ott talált barna színű termékkel szennyezett papírok kisimításával és tanulmányozásával sem foglalkoztam.
  Carolus Magnus nagy ember volt, no persze erre is legyintesz meg István királyra is. Hiába, ők elkezdek valamit, ami még mindig áll.”
 • 9. embertelen 2013. augusztus 19. 20:14
  „Azt hiszem, hogy a jelenlegi nemzetvezető is sokat tett, hogy itt tartunk.”
 • 8. Mazzola 2013. augusztus 19. 18:18
  „7. pancser 2013.08.19. 17:09
  Te pancsi! ezt igy biflaztak be naked az oskolaban es te a maji napig kajolod.Te bizony mindig azt eszed amit
  eled raknak.Felejtsd el a badarsagot es probalj egyszer kivetelessen egyedül gondolkodni.Ugyan nem lessz
  egyszerü.Ugye mivel is`? Itt nem tünt volna el semmi . Mert olyan nincs ,hogy valami szören szalan eltünjön.Dehat en oszthatom az eszt itt, minden csak falrahanyt borso.Te maradj csak a nagy Karolyodnal az a te szinted.
  Üdv M.”
 • 7. pancser 2013. augusztus 19. 17:09
  „István nélkül ma nincsen Magyarország, sőt magyar nép sem. Eltűntünk volna úgy mint a Kárpát medencében élő sok más nép nyomtalanul, talán egy-egy tájegység emlékeztetett volna ránk, lásd Kunság de kunok sehol. István idején Koppány győzelme esetén néhány évtizede lehetett volna a magyarságnak de lehet, hogy csupán egy-két év, mint amikor Nagy Károly legyőzte az avarokat még fél évszázad sem kellett és az avarok nyomtalanul eltűntek a többi nép, különösen a szlávság tengerében.”
 • 6. Mazzola 2013. augusztus 19. 16:20
  „Köszönjük a keresztenseget,Mej nelkül nemtudtunk volna megszabadulni a görög es romai kulturatol,a sok
  boszorkanytol az ördögtöl mej mennünk lakozott.Köszönjük a több mint ezer-eves butittast azt ,hogy a 15, sz.
  vegere az analfabetizmus 99% föle emelkedhetett,Hogy europa nyomorban es bigottsagban szenvedhetett.
  De mi sajnos nem tehetünk arrol ,hogy Adam az almat megzabalta,Tehat bocsasson meg nekünk az UR. AMEN”
 • 5. blaze 2013. augusztus 19. 15:57
  „Történelembőkl egyes Viktor. Székesfehérvár adósságát pedig könnyen átvállalta az adófizetők kontójára!”
 • 4. machers 2013. augusztus 19. 15:08
  „"Csuhások térdre, imához!"
  (fidesz)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis akkumulátorokat foglaltak le a pénzügyőrök - fotók

A pénzügyőrök 306 hamis márkajelzésű 45-88 Ah teljesítménytartományú akkumulátorokat foglaltak le 6,5 millió forint értékben. Tovább olvasom