Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Orbán, Simor, Matolcsy és Fellegi egyeztettek

Orbán Viktor kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások.
Orbán Viktor szerint a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások. A kormányfő pénteken parlamenti dolgozószobájában fogadta Simor Andrást, s mint azt követő sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében.

A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott a jegybank elnökével. A kormányfő tájékoztatása szerint az egyeztetést az MNB elnöke kezdeményezte, a tárgyalás pedig a tervezett menetrend szerint fejeződött be.

Orbán Viktor közölte, Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ezért a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Kiemelte: Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja. Úgy fogalmazott, jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra, ami azért fontos Magyarország számára, mert - mint mondta - "ha megvan a biztonsági védőháló, akkor minden erőnkkel újra a növekedés megindításáért tudunk dolgozni".

Orbán Viktor azt mondta, egy európai gazdaságpolitikai fordulatra számítanak az európai válságkezelés sikere esetén. A kormány számításai szerint így a következő félév - az előzőhöz hasonlóan - még nehéz lesz, de ha Magyarország csatlakozni tud ehhez a fordulathoz, akkor az év második felében már a gazdasági növekedés elindítása és fenntartása lehet az európai és hazai gazdaságpolitika feladata - fejtette ki.

A miniszterelnök a jegybankelnökkel megállapodott abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és az MNB naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében. Kijelentette, a kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. Orbán Viktor arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában.

Mint mondta, a kormány gazdaságpolitikai célja a növekedés beindítása, amihez szükséges az ország biztos, értékálló finanszírozása. A kormányfő ezért arra kérte a jegybank elnökét, vegye sorra azokat az eszközöket, amelyeket az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jegybankjai használnak a növekedés érdekében, majd tegyen javaslatot a Magyarországon is alkalmazható módszerekre. Orbán Viktor szerint Simor András elvállalta ezt a feladatot.

Beszámolója szerint a találkozón nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti.

A "vitatott jegybanktörvény" is kifejezetten deklarálja és megerősíti a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".

A kormányfő hangsúlyozta, a jegybanktörvényről "van egy vita", amelyet az "Európai Unióban szokásos módon" kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor.

A bankbetétek biztonságára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar pénzügyi rendszer biztonságáért ma az MNB tudja a legtöbbet tenni, a kormány pedig ebben teljes mértékben segíti a jegybankot. "Az emberek pénzét illetően pedig azért nem tudok mit mondani, mert ahhoz a kormánynak nincsen semmi köze, a betétesek pénze a betéteseké, a kormány nem is foglalkozik a kérdéssel - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, elképzelhetetlennek tartja, hogy egyáltalán napirendre tűzzenek ilyet.

További kérdésre reagálva közölte, a megbeszélésen nem merült fel a gyenge forint miatti személyi felelősség kérdése.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Eva- 2012. január 07. 11:27
  „Gyurcsány 2006.óta ugyanoda helyezi magát:
  működő kapitalizmust!

  ahol a nagy ellátó rendszerek működéséből Te is részt vállalsz!
  Ezért megbocsáthatatlan a magánnyugdíj pénztárak államosítása.
  Így örök időre bebetonozta a legnagyobb szoci vívmányt:

  állami nyugdíjat!
  a nyugdíjasok kiszolgáltatottságát --mennyit fizet be a mindenkor aktív erre.
  Rémes!”
 • 35. Valaki 2012. január 07. 09:54
  „Hogy gyurcsányi hová helyezi magát az teljesen mindegy, ma ide holnap oda! Én a dutyiba helyezném őket!

  :)))”
 • 34. Eva- 2012. január 06. 20:47
  „csakhogy a dkp nem szoci párt--bár baloldalra helyezi magát.
  Nem akarja megdönteni és meghaladni a kapitalizmust

  és nem akar államkapitalizmust se--mint a többi--beleértve a fideszt jobbikot is--amely már-már szocializmus!
  Kár vitatni!

  Ez a gondolkodásmód volt az ami miatt Gyurcsányoznak máig!

  Pedig más út nincs!
  Aki Gyurcsányt fröcsög az bizony szocializmust= államkapitalizmust sír vissza!
  )még akkor is, ha függetlenségi szuverenitási köntösbe burkolja is!”
 • 33. Valaki 2012. január 06. 20:05
  „"élhető kapitalizmust akar a dkp"
  Még az élehető szocializmus se sikerült nekik! Pedig volt rá 62 évük! :)))”
 • 32. rommel 2012. január 06. 20:03
  „A SIMOR NAGYON SOKAT TETT A FORINT VÉDELMÉRE !..........
  PL.: SEMMIT !!!
  NEW YORK-BÓL IRÁNYITJÁK MINT EGY BÁBUT !!!
  A JEGYBANK MAGYARORSZÁGTÓL FÜGGETLEN !!!
  CSAK NEW YORK-BÓL FOGAD EL UTASITÁSOKAT !!!
  A COCIK IS IGY MÜKÖDNEK , 1990-IG MOSZKVA , MOST MEG AMERIKA !!!
  NEKIK MINDEGY HOGY KINEK A TALPÁT NYALJÁK , CSAK JÖJJÖN A LÉ !!!”
 • 31. Eva- 2012. január 06. 18:29
  „30-hoz

  bizony van alternatíva:
  élhető kapitalizmust akar a dkp

  a többi államkapitalizmust--ahol--nincs tehermegosztás a jövödelemtulajdonosok között a közösségi intézmények működésében.Ez okozza most is a baj alapját---többet kéne költeni, mint amennyire a gazdaság képes!
  Ez pedig különbözik más európai országétól.

  Nyilván a többi is idejut majd--de kár arra az idő”
 • 30. jéger 2012. január 06. 17:48
  „Wunderli
  Egyet értek veled! Mindenki garantálja a bankbetéteket, ma!!! Holnap mi lesz?!Ha elfogy a pénz, ahhoz fognak hozzá nyúlni! Nincs más, sajnos. Nyugdíjakat, béreket köz kiadásokat valamiből fizetni kell! Sokan kiveszik a megtakarításukat és kiviszik külföldre, ott nagyobb biztonságban van!
  19.embertelen:
  Azért a nép az úr! Csak még sajnos nem jöttek rá, hogyan lehet ennek érvényt szerezniük! De ha meg lesz, akkor lesz csak NEMULASS!”
 • 29. Eva- 2012. január 06. 16:45
  „:www.dkp.hu/news/b_details_b/1310

  ez Gyurcsány

  www.kisalfold.hu/belfold_hirek/kormanyszovivo_a_bankbetetek_biztonsagban_vannak/2257810/

  ez meg a kormányszóvivő

  hvg.hu/gazdasag/20120104_gulyas_gergely_forint

  ez meg az eredet!

  Ez mind mese! A forint bedöntése előre megfontolt szándékkal történik! Hála a maszopnak.

  hvg.hu/gazdasag/20120104_gulyas_gergely_forint

  Ez fidesz---index!
  avagy jobbik?

  "Az óév utolsó munkanapján adott interjú elsőre nem kavart nagy hullámokat, pedig a képtelensége a jegybank működését és jogállását jól ismerő elemzők szerint nyilvánvaló. A hétvége, valamint az, hogy az új év miatt a nagy nemzetközi tőzsdék még hétfőn is zárva voltak, talán hagyták is volna feledésbe merülni a kijelentést, ha az

  Index keddi cikke a történetet nem görgeti tovább.

  Márpedig azt még aznap a nemzetközi hírügynökségek világgá repítették, hogy a gazdaság élénkítése mellett a jegybanki milliárdokból konszolidálnák a megyék adósságát is."

  hogy újra lehessen olvasni őket!”
 • 28. load 2012. január 06. 16:42
  „19. embertelen
  "Még az is lehet, négyszemközt bocsánatot is kért Simortól."
  Nem hiszem, mert Simor fél tízkor felállt az asztaltól és otthagyta őket.
  Pedig a megbeszélés utáni sajtótájékoztató lett volna hivatott demonstrálni a kormány és a jegybank egyetértését.”
 • 27. Valaki 2012. január 06. 16:33
  „Ez a simor még szabadlábon van? :)))”
 • 26. apokalipszis 2012. január 06. 16:22
  „Kis naivak! Aztán ha Orbán véletlenül megy akkor aztán hűű de jó lesz nekünk.Jön a hitel megint ,aztán 1-2 évvel elodáztuk az államcsődöt.Lehet tapsolni.A világot és M.országot is a globális pénzügyi kaszt irányítja,aki el akar szakadni az úgy jár ,mint mi. Ekkora adósságot nem tud egy kizsákmányolt ország visszafizetni!Mi lesz a vége?
  Vagy államcsőd,vagy a vizünk,t.földünk odaadása,vagy 3.világháború.Egyik se túl biztató és még a mi életünkben bekövetkezik.Ez az ország elveszett a sok - 2000 ft al többet ígértek,rájuk szavazok típusú- ember miatt.De hát a történelmünk is erről szól ,könnyű minket megosztani.”
 • 25. Vapera 2012. január 06. 14:26
  „Goldmun, elég szomorú, hogy még van étvágya!”
 • 24. öröksoproni 2012. január 06. 14:09
  „Matolcsy még mindig mit keres ott?”
 • 23. Goldmund 2012. január 06. 14:02
  „Valamelyik indexes cikkben azt írják, hogy Orbán szerdán úgy be volt tojva, hogy még ebéd közben is az árfolyamokat kérdezgette.
  No comment...”
 • 22. mir 2012. január 06. 13:53
  „Majd meglátjuk. A magánynyugdíjjakat is megvédték oszt láttuk mi lett belőle.”
 • 21. kerteszb 2012. január 06. 12:42
  „Orbán megkapta a kokit és sallert Simortól. Persze azt ne higgyük, hogy őszintén mondta, amit bejelentett.”
 • 20. pappe 2012. január 06. 12:32
  „"Orbán, Simor, Matolcsy, Fellegi" Berija nem volt ott? :)”
 • 19. embertelen 2012. január 06. 12:27
  „Azt hiszem, hogy nagyon nagy lehet a forint körül a baj, ha egy ilyen gátlástalanul gőgős ember, mint Orbán visszakozik és leül egy asztalhoz Simorral. Még az is lehet, négyszemközt bocsánatot is kért Simortól. Orbán legalább most megtanulja, hogy nem az az úr, akinél a 2/3 van, hanem az, akinél a pénz.”
 • 18. Dwatson 2012. január 06. 12:22
  „"11:13 - Orbán Viktor kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások." "HA AZ IMF JÖN,ÉN MEGYEK" Orbán nem veszi észre hogy egy helyben köröz? Máris szembe találkozott saját magával!”
 • 17. hidas 2012. január 06. 12:21
  „O.V. kijelentette a sajtótájékoztatón, hogy a kormány garantálja a bankbetéteket! Na itt a baj!!! Ezt már ugyanis a magánnyugdíj pénztárra is kijelentette úgy másfél éve! És...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltekeny volt, ezért fojtotta meg élettársát

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság pénteken egy dunabogdányi fiatalembert, aki szentendrei albérletükben megölte az élettársát. Tovább olvasom