Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Orbán: Schmitt Pálnak joga van harcolni az igazáért!

Ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle - mondta Orbán Viktor.
10:36 - A Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői ülése tíz óra után néhány perccel véget ért, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke - körülbelül félórás részvétele után - távozott a Képviselői Irodaházból.

A kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióülésére érkezőben újságíróknak úgy nyilatkozott, ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. Azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani" - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint hozzátette, az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez. A Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie - mondta Orbán Viktor, aki az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette.

Orbán Viktor megerősítette - és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

Korábban:

A miniszterelnök szerint, ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle; Orbán Viktor így nyilatkozott újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben.

A kormányfő, a Fidesz elnöke kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".

Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie.

Az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette a miniszterelnök.

Orbán Viktor megerősítette - és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János Fidesz-frakcióvezető társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

A képviselői irodaházban zajló frakcióülésre érkező kormánypárti politikusok közül - a miniszterelnökön túl - csak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke állt meg az utcán várakozó tucatnyi újságírónak. A KDNP-s politikus arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: "ez az ő dolga". Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyan megállt az őt kérdező újságíróknak, és azt válaszolta, szívesen nyilatkozik mindenkinek, de kérte, jelentkezzenek be a sajtósánál, mert nem akar elkésni a tanácskozásról.

A hétfői frakcióülés előzetes napirendjén nem szerepelt Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címe visszavonásának ügye, ám azon - Orbán Viktor szavai alapján - mégis biztosan téma lesz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; "ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek".

"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a kisdoktori címének visszavonásával kapcsolatban. A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. SPS 2012. április 03. 14:15
  „"Orbán: Schmitt Pálnak joga van harcolni az igazáért!"...
  ...csak őt, és ezáltal a fidesz-t sem érdekli ez.
  smitholkellaláírnomplágiumpál már mindent aláírt.
  "A mór megtette kötelességét, a mór mehet." ebből biztosan értenek a zemberek is...
  -Amúgy meg kiaz a Schmitt Pál? -kérdezte...”
 • 20. LAZA 2012. április 03. 09:53
  „Józsi!
  A nagy baj az,hogy már nem is fogják fel azt,hogy mi történik körülöttük.
  Tényleg agy mosottak,vagy ami rosszabb csakis a gyűlölet tartja össze őket.
  Tegnap délután találkozom egy régi jó cimborámmal.Régebben fideszes mostanság inkább jobbikos beállítottságú.
  Különben tök normális és rendes ember.
  Mondom neki a lemondást.
  Tőlem tudta meg.
  Csodálkozott,hogy miért? Mármint mondott le.
  Mert hát hányan szereztek így diplomát.
  Igen de nem lettek Köztársasági Elnőkők.
  Na és?
  Még a rendes normális emberek egy része is már igy gondolkodik.
  Ide jutottunk.
  Anno a székházügy miatt a fidesz majdnem kizuhant a parlamentből.
  Most:Mert a Horn,meg a gyurcsány meg a Megyesy!
  Ők lennének az etalonok?
  Őket lehet és kellene követni.
  Megjegyzem és ez személyes véleményem mint közül a legdemokratikusabb kormányzás és a gazdasági fellendülés Horn Gyula nevéhez füződik.Ráadásul úgy lett megválasztva,hogy mindenki tisztában volt a pufajkás múltjával.
  Nemzetközi szinten is óriási tekintélyt szerzett országunknak.
  Nem úgy mint a mostani elit.”
 • 19. rommel2 2012. április 02. 20:18
  „AZ "IGAZSÁG" A BALOLDALON VAN .
  ÉS OTT PÉNZBEN MÉRIK ,
  NO MEG BUKOTT BECSÜLETTEL !!!”
 • 18. gjozsi88 2012. április 02. 17:58
  „denisz88

  "Akkor is ennyire háborogtál, amikro egy egész kormány csalt el 2 évet? Hazudott, hamisított, elcsalt stb? "

  Te háborogtál.....most miért véded a csalót?
  Egyébbként most HATÁROZAT van a csalásról.....a hivatkozott 2 év csalásáról NINCS határozat, csak Veresnek van erről, hogy nem volt csalás, adathamisítás!
  Azért érdekesen nézed ezt a világot!
  Nem csoda ha nem érted a nyugat európai kritikákat!”
 • 17. kerteszb 2012. április 02. 14:58
  „Már nem bírom követni, Ovi mikor mit hazudik. Ja, és szerdától megint 5 Ft-tal drágul a benzin.”
 • 16. Uninterested 2012. április 02. 14:07
  „Harcoljon, de az elég izzadtságszagú így is. Nem ő írta a doktorit, nem volt társadalom számára hasznos sem. Nem kellene tovább ragozni. Jól tette, hogy lemondott ( csak kicsit későn ), de nem ő volt a főnök ugye, más döntött helyette végig.”
 • 15. load 2012. április 02. 13:27
  „Lemondott.”
 • 14. denisz88 2012. április 02. 13:17
  „Mami85!

  Akkor is ennyire háborogtál, amikro egy egész kormány csalt el 2 évet? Hazudott, hamisított, elcsalt stb? Akkor miért nem háborogtatok?”
 • 13. okostojas007 2012. április 02. 12:19
  „joga van harcolni...
  hát harcoljon az állatkerti oroszlánnal ...
  de még etetés előtt....”
 • 12. Mami85 2012. április 02. 12:10
  „Csaló állam(fő) = ez minősíti az országot megint. Megyünk lefelé a lejtőn.”
 • 11. Primax 2012. április 02. 12:04
  „Joga van harcolni.
  Mondjon le és harcoljon.
  Ha igaza lesz, kérjen óriási kártérítést.
  Amúgy : hetven éves, inkább vonuljon vissza és az unokáival foglalkozzon.
  Mindenkinek jobb lenne.
  Főleg neki.”
 • 10. doki04 2012. április 02. 11:42
  „ez meg a másik, miről beszél ,milyen igazáról ? sajna ilyen tiszta a lelkiismeretük ! szégyen !”
 • 9. _Zoli_ 2012. április 02. 11:27
  „A végén még kiderül, hogy a bulgár sporttörténész másolta le pali bá doktoriját.”
 • 8. denisz88 2012. április 02. 11:24
  „Harcoljon is az igazáért, ha úgy érzi, de már ne köztársasági elnökként.
  Én a kinevezésekor se voltam elégedett vele. A köztársasági elnök szerintem egy komoly jogtudós, vagy legalább tudós legyen.”
 • 7. bojtár 2012. április 02. 11:22
  „4. öröksoproni 2012.04.02. 10:44
  igen már be kérték az IP címeket:) úgy,hogy aki szidta a palibácsit és a fideszt ne csodálkozzon ha pár nap múlva pintérsanyi TEK emberei kopogtatnak nála”
 • 6. ATX 2012. április 02. 11:19
  „" A párttal, a néppel egy az utunk..." ???”
 • 5. arrabonem 2012. április 02. 11:09
  „Dobjunk össze neki egy szélmalomra valót.”
 • 4. öröksoproni 2012. április 02. 10:44
  „Amúgy hova tűntek a tegnapi kommentek, elemzik és azonosítják a kommentelőket?”
 • 3. öröksoproni 2012. április 02. 10:43
  „Kiváncsi vagyok milyen "igazat" talál magának, amiért harcolni akar. Hogy megígérte anyukának és ez most milyen szörnyű anyukának? A törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól, ezt jó néhányszor hallhattuk már Apehtől, bíróságon. Ugyanis ilyen alapon senkit nem lehetne felelősségre vonni, elég lenne jó sokszor ismételgetni, hogy "én nem tudtam", "legjobb tudásom szerint jártam el" - csak ez nem hat meg senkit.”
 • 2. Madarász 2012. április 02. 10:17
  „Milyen igazáért akar harcolni?! Másolt, lebukott, legalább viselné méltósággal, tenné amit kell, mentve a még menthetőt, de ez így csak szánalmas vergődés.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lamperth: az államfő sérthetetlensége nem azt jelenti, hogy bírálhatatlan is

Az MSZP közjogi kabinetvezetője szerint az államfő sérthetetlensége nem azt jelenti, hogy Schmitt… Tovább olvasom