Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Orbán: politikai aggály igazolódása esetén a kormány kész módosítani

Ha a magyar kormány úgy látja, hogy a médiatörvény gyakorlati megvalósulásánál bármilyen politikai aggály igazolódik, kész azokat orvosolni - jelentette ki Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével közös pénteki tájékoztatóján Budapesten. José Manuel Barroso közölte: a magyar miniszterelnök megígérte, hogy kormánya szükség esetén módosítani fog a médiatörvényen.

Orbán Viktor elmondta: a magyar EU-elnökség sikerességének előfeltétele, hogy rossz politikai viták ne árnyékolják be a soros elnökség fél évét. Úgy fogalmazott: "itt állunk a leggyengébben", utalva arra, hogy a médiatörvény okán Magyarországot nagyon komoly támadás érte.

Hangsúlyozta: úgy gondolják, hogy az Európai Bizottság a megfelelő vizsgálatok elvégzése után "mindannyiunkat megnyugtató jogi szakvéleményt" ad majd arról, hogy a jogszabály az uniós elvekkel, bevett megoldásokkal összhangban van-e, vagy sem. "Biztos vagyok benne, hogy Magyarország számára diszkriminációmentes jogi véleményt fognak elkészíteni és egyenrangú mércével fogják majd a bizottság jogi szakemberei mérni a magyar jogi megoldásokat más államok jogi megoldásaihoz" - mondta.

A kormányfő kifejtette: mint minden jogszabály, a médiatörvény gyakorlati megvalósulását is figyelemmel kísérik, és ha úgy látják, hogy ennek során bármilyen politikai aggály igazolódik, természetesen készek azokat orvosolni. Kiemelte: mindent megtesznek, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse a magyar EU-elnökséget.

A BBC tudósítója azt vetette fel a magyar miniszterelnöknek, hogy valószínűleg nem lesz mindig hatalmon, azonban "koncentrálják a hatalmat a média felett, kormányképviselők kezébe teszik az irányítást". "Nem aggasztja az, hogy egy jövőbeni magyar kormány esetleg rosszul használja fel, visszaél ezekkel a most bevezetett eszközökkel?" - kérdezte.

Válaszában Orbán Viktor azt hangsúlyozta: a magyar médiahatóság jogosítványai semmivel sem haladják meg más EU-tagállamok médiahatóságainak jogosítványait. Ha az EU jogi értékelése azt mondja, a magyar médiahatóság jogköre koncentráltabb, mint az EU többi tagállamában, "akkor természetesen azt mi meg fogjuk fontolni, és változásokat eszközlünk. De biztos, hogy ilyet nem fognak mondani, mert tényszerűen nem ez a helyzet" - mondta a miniszterelnök.

Közölte, fontosnak tartja, hogy a José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésen világossá tudta tenni: Magyarország nem tud elfogadni olyan gondolkodásmódot, amely az országgal szemben azért fogalmaz meg kételyt a demokratikus elkötelezettséget illetően, mert itt még csak húsz éve van demokrácia, máshol pedig 200 éve. Ez a diszkrimináció alapja volna - jelentette ki, hozzátéve a magyar demokráciának ugyanaz a tisztelet jár, mint bármely más uniós ország demokráciájának.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem kívánnak harci kérdést csinálni a médiából, az számukra nem presztízskérdés, szkander vagy erőpróba. Számukra minden törvény Magyarországon a józan paraszti ész és ésszerű érvek kérdése. Ha ezek kikövetelik, hogy változtassanak, akkor változtatnak, de ezek hiányában sem kampány, sem nyomás hatására semmilyen változást nem fognak eszközölni - közölte.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Orbán Viktor arról biztosította őt, hogy a médiatörvényt az Európai Unió értékeinek és jogszabályainak teljes figyelembevételével vezetik be. José Manuel Barroso kijelentette: a sajtó szabadsága, a média pluralizmusa alapvető érték Európában.
Azt is mondta: hisz a magyar demokráciában, "ez egy demokratikus ország, fontos, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek kételyeink".

Elmondta, megkérte a miniszterelnököt, hogy a magyar kormány minél hamarabb hivatalosan is juttassa el Brüsszelnek a médiatörvény szövegét, ez ugyanis még nem történt meg. Hozzátette, a magyar fordításban teljes mértékben megbíznak, az Európai Bizottság pedig azonnal és teljes objektivitással fogja megkezdeni a törvény szövegének vizsgálatát.

"A miniszterelnök úr egyértelművé tette, hogy módosítanak rajta (a médiatörvényen), ha a bizottság, a megfelelő jogi vizsgálatok után azt állapítja meg, hogy a törvény nem minden szempontból felel meg a követelményeknek" - mondta a bizottsági elnök, megjegyezve, üdvözli ezt a hozzáállást.

Barroso közölte, nem akar a médiatörvény tartalmáról állást foglalni, mert "ez nagyon kényes szakmai kérdés, nem szabad felelőtlenül véleményt nyilvánítani". Úgy fogalmazott: "most ott tartunk, hogy átbeszéljük ezeket a kérdéseket a magyar hatóságokkal".

Olvasóink írták

  • 2. Téglaporospaprika 2011. január 07. 21:54
    „Mozart ! Amilyen a nép olyan a vezérük !”
  • 1. mozart 2011. január 07. 21:02
    „Idióták! És még egy ilyen hülye vezeti az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberrablókat fogtak el a rendőrök

Elfogott a rendőrség hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy férfit "megfosztottak… Tovább olvasom