Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Orbán: pénzügyi segítséget ad az állam a patika-visszavásárlásokhoz

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához.
Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján, egy zuglói patikában.

Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".

Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel, és meg is állapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.

A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kamara nélkül a kormány nem tudott volna hozzálátni a patikaliberalizáció súlyos hibájának kijavításához.

"Egyikünk sem tudott felidézni olyan nemzetközi példát, amikor egy liberalizációs folyamat megindulása után (...) sikerült volna egy társadalomnak közös erővel visszafordítani" egy ilyen folyamatot az egészségügyben; Magyarországon ez azonban megtörtént, és a kabinet reményei szerint hamarosan sikeresen be is fejeződik - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a patikaműködtetés alapvetően nem kereskedés, hanem hivatás.

A kormánynak ezért fontos, hogy azoknak, akik ezt a hivatást gyakorolják, meglegyen az anyagi biztonságuk, a szakmájukat is egzisztenciális biztonságban tudhassák, a szolgáltatásuk pedig így garantáltan jó minőségű legyen - tette hozzá Orbán Viktor.

"A jó állapotban lévő patika, a jó állapotban lévő gyógyszerész a beteg érdeke elsősorban" - emelte ki a miniszterelnök. A kormány támogatja továbbá - folytatta -, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat. Megállapodtak abban is, hogy a 2013-as gyógyszerkassza ügyét folyamatosan újratárgyalják. Közös érdek ugyanis, hogy "a gyógyszerkasszát úgy ésszerűsítsük, a gyártók extraprofitját úgy szüntessük meg", hogy közben nem hárulnak plusz terhek a betegekre - mondta Orbán Viktor.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével tartott szombati egyeztetés a miniszterelnök, Fidesz-elnök héten kezdődött, a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel zajló konzultációsorozatának folytatása volt.

A sorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő, kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt, majd csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt, és még aznap konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is.

Pénteken Orbán Viktor közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökével. A szombati rendezvény végén Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, hogy Orbán Viktor hétfőn az Országos Roma Önkormányzatnál folytatja konzultációs sorozatát.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. július 22. 19:57
  „3. embertelen
  Akik még szavazók azok valószínű, hogy nem szégyenkeznek.
  Nem értik, hogy mi történik körülöttük, ezért rendületlenül hisznek a megváltóban.”
 • 3. embertelen 2012. július 22. 13:32
  „Látom feltöltötték Orbán lemerült akkumulátorait, újból vehemensen ötletel és hazudozik! A fideszes szavazók szégyenkezhetnek megint a sok hazugságért.”
 • 2. háté 2012. július 21. 20:48
  „Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón.
  2011. június
  A szakminisztérium most elkészült tervezete pontosan előírja, hogy egy gyógyszertárban hány patikus és hány asszisztens legyen.
  2011. október
  A gyógyszertárak több mint 80 százaléka veszélyben van: 286 gazdasági társaság saját tőkéje került negatív tartományba a múlt évben. - állami kompenzációra lehet szükség.”
 • 1. load 2012. július 21. 19:43
  „Mi értelme van?
  A patikákban eddig is kötelező volt gyógyszerészeket alkalmazni.
  "A jó állapotban lévő patika, a jó állapotban lévő gyógyszerész a beteg érdeke elsősorban"
  Ez egy jól hangzó süketelés.
  Itt van Szíjjártó Péter 2008. augusztus 14. -i sajtótájékoztatója, ami engem egyáltalán nem győzött meg arról, hogy a patikaliberalizáció elhibázott lett volna.
  http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?Rovat=10030&Media=5839&Tol=35
  Üzletet és vállalkozást az vezessen, akinek pénze és tehetsége van erre.
  A gyógyszerek árának versenyképessége ugyanis ettől függ, és nem a gyógyszerészi diplomától.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött a kamionnal: meghalt az autó utasa az 53-ason

Egy ember meghalt, három megsérült abban a balesetben, amely szombat reggel történt az 53-as főúton. Tovább olvasom