Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: nem érdekünk egy újabb hidegháború

A miniszterelnök a Diaszpóra tanács ülésén kijelentette, nem fog hozzájárulni olyan politikához, amely vissza akarja hozni a hidegháborút Közép-Európába.
A magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén, Budapesten.

Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, és "lojális lesz a szövetségeseihez", még akkor is, ha nem ért egyet bizonyos lépésekkel - mondta a kormányfő mintegy 70 perces beszéde végén a geoplitikai helyzetről szólva.

Szerinte tehát "Magyarországnak az a dolga, hogy lojális szövetséges legyen, de mindent megtegyen annak érdekében, hogy a geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit megpróbálja megvédeni".

Orbán Viktor kijelentette: nem fog hozzájárulni olyan politikához, amely vissza akarja hozni a hidegháborút Közép-Európába.

A miniszterelnök szavai szerint az, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősítik, "szamárság", mert "Magyarország magyarbarát".

A kormány vezérelve a magyar érdekek és a szuverenitás védelmeA találkozón a magyar érdekek és a szuverenitás védelmét nevezte a kormányzati munka vezérelvének Orbán Viktor miniszterelnök.

Szavai szerint a közjogi rendszer és a politikai játékszabályok átalakítására a 2010-es választáson elért kétharmados győzelmük adta meg a felhatalmazást, az akkor megalakult kormány vezérelve azóta is a magyar érdekek védelme, az ország szuverenitásának helyreállítása.

Így sikerült megalkotni az új alaptörvényt, amely "az EU egyetlen átvilágított alkotmánya", "egy kóser alkotmány", továbbá sikerült megteremteni a gazdasági önrendelkezést, és "újragomboltuk az uniós kabátot" is, Magyarország ugyanis rájött, hogy nem az a jó európai, aki mindent lenyel, hanem igenis ki kell állni a nemzeti érdekek mellett - mondta a kormányfő. Hozzátette, Magyarország visszanyerte energiaszuverenitását is.

Kulcskérdés a gazdasági sikeresség


A miniszterelnök hangsúlyozta, ha Magyarország gazdaságilag nem lenne sikeres, akkor a "szellemi frontokat" sem tudná tartani.

Ezért kulcskérdésnek tartja Magyarország számára a gazdasági sikerességet, mert "a nemzetközi térben a szellemi alapállásunk miatti negatív megítéléseket csak a gazdasági sikerekkel lehet ellensúlyozni". Ezeket a sikereket tehát meg kell védeni - összegezte álláspontját Orbán Viktor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós szerint van pénz a 3-as metró felújítására

A főpolgármester szerint a felújítás jövőre el is kezdőthet, a kormány 60 milliárd forintban vállalt… Tovább olvasom