Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Orbán mondta ki a döntést az azeri baltás gyilkos kiadatásáról

A miniszterelnök mondta ki a döntést az azeri kiadatási ügyben, amelyben - Orbán Viktor szavai szerint - semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna.
A miniszterelnök mondta ki a döntést az azeri kiadatási ügyben, amelyben - Orbán Viktor szavai szerint - semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna.

A kormányfőt azzal kapcsolatban kérdezték újságírók egy keddi budapesti sajtótájékoztatón, hogy az Origo hírportál cikke szerint éles vita alakult ki a Fidesz múlt heti elnökségi ülésén az azeri baltás gyilkos ügye miatt. A portál információi szerint Orbán Viktor elismerte, hogy ő adta ki az utasítást Ramil Safarov átadására, noha tisztában volt azzal, hogy előbb-utóbb szabadon engedik.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

A pártelnök-miniszterelnök a tájékoztatón azt mondta: a Fidesz elnöksége az azeri kiadatás kérdésében egyáltalán nem foglalt állást, a döntés kormányzati szinten született meg, összkormányzati koordináció volt. Minden érintett tárca elmondta a véleményét - az igazságügyi minisztérium a jogszerűségről, a külügyi tárca a diplomáciai következményekről -, majd megszületett a döntés, amelyet "természetesen - mint mindig - a miniszterelnök mond ki", most is így történt - részletezte Orbán Viktor.

A Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor "morálisan megsemmisült" azzal, hogy beismerte, ő döntött - a várható következmények ismeretében - az azeri baltás gyilkos kiadatásáról. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a szerinte a tisztségére alkalmatlanná vált miniszterelnököt, aki "ész nélkül" hozta meg a döntését. Hozzátette: ha Orbán Viktor nem mond le, akkor - mivel láthatóan kormányának tagjai sem tudják már befolyásolni - a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-frakciónak kell "megfékeznie", megakadályozni, hogy az országnak további károkat okozó döntéseket hozzon.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: az is világossá vált, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hazudott, amikor ugyancsak kedden - az origo.hu írására reagálva - újságíróknak azt állította, hogy Ramil Safarov kiadatásáról "semmilyen utasítást nem adott" a kormányfő.

"Nem volt a Fidesz elnökségi ülésén az utóbbi időszakban szó erről az ügyről" - jelentette ki Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság ülése után, hozzáfűzve, hogy ez nem elnökségi, nem pártpolitikai és nem politikai ügy, ez két ország igazságügyi együttműködésének része.
Eközben II. Karekin pátriárka, az Örmény Ortodox Egyház katolikosza (egyházfője) levélben köszönte meg Bölcskei Gusztávnak, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének és Gáncs Péternek, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének, hogy a püspökök kifejezték együttérzésüket az örmény néppel. Safarov kiadatását "lelkiismeretlen és hallatlan tettként" minősítve az ortodox egyházvezető annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar hatóságok tettével szemben "az igazság és béke ügye iránt elkötelezett nemzetek és országok nem maradhatnak közömbösek".

Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter keddi luxemburgi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a magyar fél megnyilatkozásaival a történteket próbálja igazolni. Emlékeztetett: Magyarország azt állítja, hogy nem volt tudomása a Ramil Safarov szabadon bocsátására irányuló azeri szándékról, ám Azerbajdzsán magas rangú képviselői azt mondják, hogy a magyar fél tudott erről. Magyarország azt állítja, hogy "Safarov átadása Azerbajdzsánnak a strasbourgi konvencióval, az Európa Tanács (ET) konvenciójával összhangban történt, míg az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint az azeri-magyar megállapodás az említett konvencióval való visszaélés" - jelentette ki az örmény külügyminiszter.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még hétfői sajtóértekezletén jelezte: az Egyesült Államoknak vannak bizonyos aggályai annak kapcsán, hogy teljesíti-e Azerbajdzsán a Ramil Safarov átadatása előtt Magyarországnak tett ígéreteit. Az Armenpress örmény hírügynökség keddi beszámolója szerint Nuland elmondta: Washington sürgette Azerbajdzsánt, hogy teljesítse az átadás előtt állítólag Magyarországnak tett ígéreteit.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még szeptember 3-án kiadott közleményében úgy fogalmazott: Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át Safarov ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja; a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető.

Korábban:

A kormányfőt azzal kapcsolatban kérdezték újságírók egy keddi budapesti sajtótájékoztatón, hogy az Origo hírportál cikke szerint éles vita alakult ki a Fidesz múlt heti elnökségi ülésén az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt. A portál információi szerint Orbán Viktor elismerte, hogy ő adta ki az utasítást Ramil Safarov kiadására, noha tisztában volt vele, hogy előbb-utóbb szabadon engedik.

A pártelnök-miniszterelnök a tájékoztatón azt mondta: a Fidesz elnöksége az azeri kiadatás kérdésében egyáltalán nem foglalt állást, a döntés kormányzati szinten született meg, összkormányzati koordináció volt. Minden érintett tárca elmondta a véleményét - az igazságügyi minisztérium a jogszerűségről, a külügyi tárca a diplomáciai következményekről -, majd megszületett a döntés, amelyet "természetesen - mint mindig - a miniszterelnök mond ki", most is így történt - részletezte Orbán Viktor.

Közölte: a Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalásában is érintette a kiadatási ügyet, és azt mondta, igazságosnak tartja az azeri baltás gyilkos átadásáról szóló kormánydöntést.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Olvasóink írták

 • 18. todoer 2012. szeptember 12. 13:38
  „Gonzo
  A valamelyik szoci főnök Rétváry Bence államtitkár volt ( Fidesz ) aki szánalmas próbálkozást tett hogy megmagyarázza O V döntését . Egyébként az áldozat és a gyilkos ügyvédje és Kovács László volt külügyminiszter is elmondta hogy már a bírósági tárgyalás előtt szerette volna az akkori azeri vezetés haza vinni "nemzeti hősüket " csak akkor nem adták ki mert tudták hogy nem ítélnék el .Ha kötelező lenne a kiadatás akkor miért ül több magyar ember dél-amerikai börtönökben a kiadatási kérelem ellenére ?”
 • 17. gonzo 2012. szeptember 12. 11:25
  „Valamelyik nap a szociadón Kálmán Olgánál valamelyik szoci főnök mondta,hogy már többször kérték a kiadatást,eddig "valamiért" azonban ez nem történt meg.Most meg "valamiért" igen.
  Közölte továbbá,hogy az is egy pimasz csúsztatás,hogy ha kérik ki kell adni.Ez sem így van.Az egyezményben kiadhatóról írnak.
  "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő.
  -ez meg nem más mint egy beismerő vallomás.Senki ne higgye azonban,hogy őszinte.Szerintem mérlegeltek:ha nem ismerjük be hogy tudtuk,hülyének tartanak majd bennünket.Ha beismerjük lázadoznak kicsit de majd elfelejtik.Két rossz közül választottak egyet.Úgy is minden csoda három napig tart.”
 • 16. pozdorja 2012. szeptember 12. 11:06
  „Az a baljós sejtelmem támadt, hogy Orbánék már tudnak valamit, van valami a tarsolyukban hogy már ennyire nyíltan vállalják azt hogy egyáltalán nem érdekli őket a választóik véleménye.
  Két esetet tudok elképzelni. Az optimista verzió szerint már tudják hogy a következő választásokon el lesznek zavarva a fenébe, ezért nem érdekli őket a népszerűségük csökkenése és megpróbálnak a hátralévő időben minél több pénzt összeharácsolni (akár még az azeri elnöktől is).
  A pesszimista verzió szerint 2014-ben nem lesz választás, esetleg olyan rendszer lesz kialakítva hogy másra nem tudsz majd szavazni csak Viktorra és maffiózóira (ami ugyanaz mint ha nem lenne választás).”
 • 15. dödike 2012. szeptember 12. 09:53
  „Ez a pávatáncos ravaszdiság? Nem ez egy hazaárulás! Ennyi hazugságot már csak a fanatikus begyöpösödött fityiszhívők hisznek el.Most a viki tényleg elmondhatja hogy" hazudtunk éjjel nappal".Szerintem a java még hátravan.Hajrá fityisz,hajrá kalandország!”
 • 14. Lone_wolf.. 2012. szeptember 12. 09:27
  „" "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő"
  Eeennyii..etika ,erkölcs ismeretlen fogalom neki :))”
 • 13. kerteszb 2012. szeptember 12. 09:13
  „Bakancska, szégyellheted magad...a báványoddal együtt. Keresztényi cselekedet eladni a becsületet 30 ezüstpénzért? És ezek után még nektek van pofátok bármit is az ellenzék szemére vetni? A kis kedvenced elmúlt 2,5 éves korményzása a magyar történelem legsötétebb korszakai közé tartozik! Induljon a beeeeeeekemenet!”
 • 12. ATXadmin 2012. szeptember 12. 08:08
  „Orbán mondta ki a döntést az azeri baltás gyilkos kiadatásáról: MERT EGY HATALMAS NAGY FAS*”
 • 11. öszödiböszme 2012. szeptember 12. 06:46
  „7. Túrabakancs 2012.09.11. 22:45
  te tényleg nem csak egyszerűen sötét vagy!
  orbán baltazár köszönjük!”
 • 10. Jandex 2012. szeptember 12. 06:23
  „7. Túrabakancs 2012.09.11. 22:45
  te összekevered a ravaszt az elmebajjal!:) / nézz csak tükörbe /”
 • 9. Ambar 2012. szeptember 12. 00:29
  „"Túrabakancs" szerintem meg Orbán nagyon buta ember hogy ilyen döntést hozott úgy hogy tisztában volt következményeivel.Egy Gyilkost engedett el ,tehát tudta mit tesz!Ennek örülni igazán nonszensz!Ilyen áron ez az ország csak veszít! Abszurd lejáratta magát!Magát mert a józan gondolkodású emberek megvetik érte!Én is! Mi magyarok nem ilyenek vagyunk ,csak ő egy félázsiai ember, meg akiknek tetszik ez a döntés!Elhatárolódom és bocsánatot kérek sokszor az egyszerű Örmény emberektől!Sajnos ilyen vezérünk van!Remélem visszaüt rá a döntés következménye!S még ő tartja magát vallásosnak !Az egyházak is elhatárolódtak a döntéstől! Undorító aljas tett volt! Egyszerűen nem hiszem hogy normális!Kezeltetnie kellene magát még nem késő!”
 • 8. vikri 2012. szeptember 11. 23:36
  „Tb #7. - Tehát OV tévedhetetlen?! Amit leírtál az nem a "vak hit" egy ányalt formája?
  Egyébként egyik oldalról sem elfogadható a "mészárlás", de miért kell nekünk ebben az egész feszültségben aktívan(!) részt venni?! Max. pénzért. De milyen áron? (Azt azért érzem, hogy legbelül kivételesen te sem értesz egyet ezzel a "magyar" viselkedéssel...)”
 • 7. Túrabakancs 2012. szeptember 11. 22:45
  „Orbántól ez a lépés meglepő volt, de biztos vagyok benne, hogy a magyar nép csak ideiglenesen
  látja ennek kárát, hosszabb távon nyerhetünk, hiszen van valami a háttérben, amit még senki
  sem sejt vagy tud igazán. Orbán ravasz, nem véletlenül hozta ezt a döntést!
  ISU! /5/
  Sok évvel ezelőtt meg az Örmények ünnepelték terrorista sejtjük egyik elkövetőjét, aki 6-embert ölt
  meg, továbbá azt hiszem 35-öt megsebesített. Ő is kapott lakást stb... sőt hős lett a hazájában. Igaz
  leült több mint 15-évet, de elvileg ott kellett volna hogy a börtönben megrohadjon. Egyik kutya másik eb!”
 • 6. Ambar 2012. szeptember 11. 21:12
  „Hogy ki hozta és hozza a döntéseket mindenki tudja már két éve! Egyedül ,ellenvetés nélkül alázatos ,reszkető ,mindent helyeslő ,mindennel egyetértő kritikátlan gyáva képviselői tapsa közepette!.Na ez a baj!Mert a szémélyi kultusz már rég túlhaladott és ismerjük borzasztó károkozását!Bizony ezen az úton haladunk !Csak is a fidesz!”
 • 5. ISU 2012. szeptember 11. 20:58
  „Lassan már annyira kizsigerelik a jelenlegi helytelen gazdaságpolitikájukkal az országot,hogy már a zemberek oda se figyelnek arra mit is tettek egy gyilkossal.Sajnos ilyen átgondolatlan, kapkodó a mai kormányunk.Tükörbe nézhetnének és elgondolkozhatnának azon mit tettek.Ezek után pedig, akik egy gyilkost támogatnak nem valók az ország vezetői közé.”
 • 4. miracle 2012. szeptember 11. 20:44
  „Azt én tudom, de az ő hazugságukat szeretném hallani.
  Mellesleg azzal is pofára estek, mert nem vesznek semmit az azeriek.”
 • 3. elemér 2012. szeptember 11. 18:26
  „Quid pro quo, vagyis valamit valamiért.”
 • 2. miracle 2012. szeptember 11. 16:59
  „"semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna."
  Vagyis tudták, hogy kegyelmet kap. De akkor ugye miért adták ki?”
 • 1. elemér 2012. szeptember 11. 16:12
  „Ámerikában pár képviselö birálta a döntést. Ez úgy megy hogy felszólalnak a kamera elött az üres teremben. Utána elküldik a sajtónak, hogy felszólaltak. Normálissan ök golfoznak vagy teniszeznek. Ha valami fontos szavazásrol van szó, ahol érdekeltek akkor megjelennek. Ámerikában ez nem volt fontos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri őrizetből szökött meg egy férfi a János kórházból

Szentendrén fogták el a rendőrök azt a férfit, aki rendőri őrizetből szökött meg a János kórházból. Tovább olvasom