Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Orbán: minden munkaképes embernek legyen munkája!

A miniszterelnök szerint Magyarország nevetségessé tette a médiatörvényt támadók érveit, meg- és kikövetelte a magyaroknak járó tiszteletet.

15 óra 10 perc

Orbán Viktor beszédében közölte: felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, dolgozza ki az ország újjászervezésének programját, amelynek célja, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle. Ezt a programot a kormány március 15. előtt benyújtja az Országgyűlésnek - ismertette.

Ha véget akarunk vetni az elszegényedésnek, ha biztos fejlődést akarunk, akkor mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell - fogalmazott.

Azt is mondta, hogy a világban ország-újjászervezési verseny indult, amelyből kimaradni történelmi hiba lenne.

A korábban felvett hitelek miatt idén 2.429 milliárd, jövőre 2.302 milliárd, azután 3.046 milliárd, 2014-ben pedig 2.404 milliárd forint adósságszolgálatot kell teljesítenünk az árfolyamok mostani állása szerint - emlékeztetett Orbán Viktor, elmondva: jogos elvárás, hogy a jövőben a hazai gazdaságot ne lehessen még egyszer úgy tönkre tenni, ahogy az elmúlt években megtörtént. Ezért szerinte alkotmányos garanciák kellenek a magyar gazdasági érdekek védelmére.

Szólt arról is, hogy az ország újjászervezését nem lehet az emberek feje fölött, támogatásuk nélkül véghez vinni, a parlament nem működhet az elmúlt nyolc év szellemében, amelyet szerinte az jellemzett: "megreformálunk titeket, ha belerokkantok is".

Kifejtette, hogy ma mindenkit az érdekel, lesz-e munkája, megélhetése, miből tudja fizetni a rezsijét, fenntartani a családját, és hogy "mikor jutunk ki abból a mókuskerékből, hogy aki dolgozik, az is csak hónapról hónapra tengődik".

Minden támogatást meg kell adni ahhoz - folytatta -, hogy az Új Széchenyi Tervbe minél többen és minél hamarabb bekapcsolódhassanak, mert ez a gazdasági növekedés és az egymillió új munkahely létrehozásnak kulcsa.

A miniszterelnök az új alkotmány szükségességéről elmondta: helyre akarják állítani az 1956-os forradalom igazságát, másrészt "hozzá akarjuk magunkat igazítani az új időkhöz, a XXI. század követelményeihez és lehetőségeihez".

Orbán Viktor leszögezte, a különleges idők különleges eszközöket igényelnek. Ezért van szerinte jogos igény arra, hogy az alaptörvénybe foglalják például az államadósság korlátjainak megállapítását, a nemzeti vagyon védelmét és a biológiai sokszínűség fenntartását. Szavait nagy taps fogadta.

Az alkotmányozás a magyar gazdaság talpra állításának nélkülözhetetlen része, az új magyar alaptörvény az ország alapvető gazdasági érdeke - közölte.

A kormányfő szólt arról is, hogy a parlamentnek lesz tennivalója idén az oktatás területén is: úgy kell megújítani az oktatási rendszert, hogy alkalmas legyen perspektívát adni a gyermekek, fiatalok számára. Azt kérte, hogy "az ideológiai szemüvegét mindenki hagyja otthon" az oktatási kérdések vitájában, és helyette a saját gyermekei, unokái fényképét hozzák magukkal.

Bátor lépésekre van szükség szerinte az egészségügy megmentése és megújítása érdekében is. "Ne a betegségből induljunk ki, hanem az egészségből" - hangsúlyozta. Az emberek egészsége ugyanolyan fontos személyes tőke, mint a lakás, a vagyon vagy az autó, "aki tehát elvesztegeti felelőtlen életmóddal ezt a tőkét, annak jobban hozzá is kell járulnia az egészség megőrzését célzó közös kiadásainkhoz" - mondta.

Beszédében emlékeztetett: december 23-a óta 68 kormányrendeletet, 32 kormányhatározatot és 76 miniszteri rendeletet adtak ki, benyújtottak továbbá 13 törvényjavaslatot. Így most 23 kormányjavaslat van a parlament előtt.

Orbán Viktor felszólalása alatt jelen volt a parlamenti ülésteremben Schmitt Pál államfő, Polt Péter legfőbb ügyész és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is.

14 óra 52 perc

A KDNP frakcióvezetője szerint a kormánypártoknak rendezett világot kell teremteniük, mert kaotikus világot örököltek, emellett gazdasági szabadságharcot kell folytatniuk, valamint képviselniük kell az igazságot és a szabadságot is és Orbán Viktor miniszterelnök is erről beszélt hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

Harrach Péter reagálásában a médiatörvénnyel kapcsolatban leszögezte: nem a médiatörvénnyel van probléma, hanem annak hatásával. A KDNP frakcióvezetője szerint ugyanis "azok a hazai politikai erők, akik nem tudták feldolgozni a vereségüket és hiányolják a médiakáoszt, azok minden eszközzel, ha kell nemzetellenes törekvéseikkel is fellépnek a rendezett médiavilággal szemben, pedig ez nem szól másról, mint a gyermekek védelméről és a magyar kultúra támogatásáról." A kormánypárti politikus szerint a médiatörvény körüli viták súlyát, a vita "magyar gerjesztőinek kell viselniük."

Harrach Péter leszögezte: cél, hogy mindenki kapjon esélyt és aki tud, az dolgozzon, illetve aki tud, az kapjon munkát, ha kell akkor akár közmunkát is.

A West Balkánban történt tragédiával kapcsolatos kormányzati intézkedések Harrach Péter szerint nem csak rendészeti, hanem gyermekvédelmi kérdések is. Hiszen nem csak az a fontos, hogy mekkora helyen mennyien hallgatnak valamit, hanem az is, hogy mit hallgatnak - hangsúlyozta a KDNP-s politikus.

Harrach Péter Mesterházy Attilát "a kártevők frakcióvezetőjének" titulálta, a szocialista képviselőcsoport vezetőjének szavaira azzal reagált: az első Orbán-kormány tagjaként leszögezi, hogy a mostani kormány "folytatja a nemzetépítő munkát."14 óra 50 perc

Az MSZP szerint a kormányfő hétfői, parlamenti felszólalása alapján úgy tűnik, mintha egy miniszterelnöki székfoglalót hallottak volna, mert az vágyakat fogalmazott meg, nem pedig konkrét cselekvési terveket.

Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője úgy fogalmazott, az elmondottakból úgy látszik, hogy Orbán Viktor vagy azt nem tudja, hogy hogyan kellene megoldani az ország előtt álló problémákat, vagy azt nem meri beismerni, "hogy négy éven keresztül folyamatosan hazudott a választóknak" és nem létezik a "könnyebb és fájdalommentes út".

Amellyel hitegették és traktálták a választókat a kampány során, mert a válságból kivezető út fájdalmas és nehéz - tette hozzá.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, meglátása szerint a kormány azt készíti elő, hogy hogyan lehet a helyzetet adóemeléssel és megszorításokkal kezelni. Hozzátette, nem lenne szükség adóemelésre és megszorításokra, ha folytatták volna az előző kabinet által megkezdett gazdaságpolitikát.

A frakcióvezető beszéde elején vitába keveredett Kövér Lászlóval, mert azt mondta, meglátása szerint a jobbikos Vona Gábor felszólalása kapcsán "a házelnöknek is lenne némi teendője". Kövér László visszautasította az ülésvezetés bírálatát, majd azt is kilátásba helyezte, hogy megvonja a szót a képviselőtől.

Mesterházy Attila kijelentette, a kormányfőnek abban igaza van, hogy sokan várták a kétharmados többséget és sokan érveltek azzal, hogy így neki lehet látni az ország előtt álló problémák megoldásának. Hozzátette, hogy eközben a választók is elhitték, hogy minden nehézség nélkül lehet javítani az ország helyzetén és hogy mindenért csak az előző kormányok felelősek. Megjegyezte, ugyanezek az emberek abban is hittek, hogy a kormány megvédi a magánnyugdíjpénztárakat, létrehoz egymillió munkahelyet, két hét alatt közbiztonságot teremt és mindenkinek nő a fizetése, miközben csökken az adója.

A politikus azt mondta, hogy az 1998-2002-es kormány időszaka óta Orbán Viktor csak idősebb lett, de megfontoltabb nem. Hangot adott annak a véleményének, hogy a miniszterelnök a korábbi kormányzásából csak azt a konzekvenciát vonta le, hogy "nem volt elég kemény, hogy nem semmisítette meg azokat, akik adott esetben nem értenek azzal egyet, ahogy ön kormányoz vagy azzal, amilyen politikát képvisel".

A frakcióvezető kijelentette, hogy a kormányváltás óta 93 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, ebben a hónapban a tervezetthez képest 120 milliárddal lett magasabb az államadósság, igazságtalan adórendszert vezettek be, történelmi csúcson van a benzinár, nőttek az energiaárak, drágultak az élelmiszerek, romlott a közbiztonság, elvonták a magán-nyugdíjpénztári bevételek. Hozzátette, hogy emellett kapkodó gazdaságpolitikát folytatnak és az ország nemzetközileg elszigetelődik, miközben korlátozzák a jogállamot és a demokráciát.

Kijelentette, hogy ezzel szemben az előző kormány konszolidált helyzetben adta át a költségvetést és a gazdaságot. Két adatot említve azt mondta, hogy a Bajnai-kormány mandátumának lejártakor az országkockázati felár "kétszer alacsonyabb volt" a jelenleginél, míg a svájci frank árfolyama akkor 185 forinton állt, most pedig "örülünk, ha nem éri el a 210 forintos szintet".

Szavai szerint az egy stabil gazdaság politikát jelentett, míg most a sok területen megtapasztalható kapkodás sok területen komoly káoszt okozott.

Úgy összegzett, hogy számára az tűnik ki, hogy a kormány csak a hatalom átvételére készült, a kormányzásra nem.


14 óra 20 perc

A Jobbik elnöke szerint azzal, hogy Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtt egy új program megalkotásáról beszélt, a miniszterelnök beismerte: "eddig fogalmuk sem volt, hogy mit kellene csinálni."

Vona Gábor hétfőn a parlamentben a miniszterelnöki beszédre úgy reagált: a kormány most egy újabb válságkezelésbe kezd, mint "félévente újra és újra," de nem a problémák gyökerét kezeli.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor megbízta Matolcsy Györgyöt egy új program elkészítésével Vona Gábor úgy reagált: "mi a fenét csinált eddig Matolcsy?"

A Jobbik elnöke szerint bár a miniszterelnök felszólalásában beszélt az oktatásról és az egészségügyről, de "nem mondott semmit," a hitelesek problémáiról egyáltalán nem is szólt és nem hozta szóba a közbiztonság helyzetét sem. Pedig Vona Gábor úgy véli: a közbiztonság helyzete egyre rosszabb és jelenleg "etnikai tisztogatás zajlik Magyarországon."

Az alkotmányozással kapcsolatban a Jobbik elnöke leszögezte: a kormány nem tervezi, hogy visszaállítja a történelmi jogfolytonosságot, ez pedig "történelmi bűncselekmény, ami fölött az utókor még ítéletet fog mondani."

A nemzetközi helyzettel kapcsolatban az ellenzéki pártelnök bírálta az Európai Uniót. Mint mondta: "a lisszaboni út halálos. Magyarország sokszor volt már utolsó csatlós süllyedő hajókon becsületből, most pedig utolsó csatlós hazaárulásból."

14 óra 5 perc

A miniszterelnök szerint az új alkotmány egyrészt azért szükséges, mert helyre akarják állítani az 1956-os forradalom igazságát, másrészt "hozzá akarjuk magunkat igazítani az új időkhöz".

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, a különleges idők különleges eszközöket igényelnek. Ezért merül fel szerinte jogos igény arra, hogy az alaptörvénybe foglalják például az államadósság korlátjainak megállapítását, a nemzeti vagyon védelmét vagy a biológiai sokszínűség fenntartását.

Az alkotmányozás a magyar gazdaság talpraállításának nélkülözhetetlen része, az új magyar alaptörvény az ország alapvető gazdasági érdeke - közölte.

13 óra 56 perc

A miniszterelnök felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozza ki az ország újjászervezésének programját, amelynek célja, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle.

Ezt a programot a kormány március 15. előtt benyújtja az Országgyűlésnek - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben napirend előtt.

A kormányfő azt is mondta: a magyar gazdaság érdekeinek védelmére alkotmányos garanciákra van szükség, hogy a gazdaságot ne lehessen még egyszer úgy tönkre tenni, ahogy az elmúlt években megtörtént.

13 óra 40 perc

A kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, a tagok választását közelíti az uniós gyakorlat felé - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén, miközben Király Júlia, az MNB alelnöke úgy vélekedett, hogy a jegybanktörvény tervezett módosítása nem szolgálja a stabilitást.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat, amely a "külsős" monetáris tagok választásának új szabályairól szól, Cséfalvay Zoltán azt közölte: az előterjesztés tárgyalása sürgős, mert e tagok megbízatása február 28-án lejár. A törvénytervezetben a nemzetgazdasági miniszter azt javasolja, hogy az Országgyűlés a gazdasági és informatikai bizottság javaslatára válassza meg és menthesse fel a monetáris tanács négy "külsős" tagját.

Az államtitkár a bizottsági ülésen kifejtette: a kormány az MNB döntéshozó testületeinek, elnökének függetlenségét tiszteletben tartja, semmilyen közvetlen, vagy közvetett hatalomgyakorlásra a jegybankot illetően nem kerülhet sor. Kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszter kikérte a törvényjavaslat elkészítése előtt az Európai Központi Bank véleményét, amely nem emelt kifogást a tervezett módosítás ellen.

Hangsúlyozta: e törvénymódosítással erősödik a jegybank függetlensége, hiszen a kormánynak nem lesz közvetlen befolyása a külsős tagok megválasztására, hiszen megszűnik a kormányfő delegálási joga. A javaslat elfogadása teszi igazán függetlenné a jegybankot - fogalmazott az államtitkár.

Király Júlia leszögezte: az MNB-ről szóló törvény tervezett módosítása nem járul hozzá a törvény szellemének jobb érvényesüléséhez, nem szolgálja a gazdaság stabilitását és a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát sem.

Az MNB alelnöke leszögezte: egy stabil intézményi környezetben működő független nemzeti bank tudja leginkább elősegíteni a monetáris politika hitelességét, biztosítani az árstabilitást, hozzájárulni a gazdaság fenntartható, stabil növekedési pályára kerüléséhez. Hozzátette: a monetáris tanács külsős tagjainak tervezett kiválasztási módja nem visz közelebb e célokhoz.

Úgy vélekedett: az elemzők, a befektetők, az értékelők azt fogják vizsgálni, hogy az új szabályozás hogyan hat az MNB függetlenségére, és ezen keresztül a monetáris politika hitelességére. A törvénytervezetet megismerve elbizonytalanodtak - fűzte hozzá -, úgy érzik, az újabb módosítás célja a politika primátusának biztosítása a gazdaság felett, a jegybanki függetlenség csorbítása.

Mint mondta, az Európai Központi Bank véleménye szerint a javaslat bevezetése "károsan érintené az MNB szervezeti és személyi stabilitását", és az alig pár hónapja elfogadott módosításokkal, illetve az MNB kamatdöntéseivel szemben megfogalmazott bírálatokkal együtt "aggályokat vet fel, mivel akként tekinthető, hogy a kormány megpróbálja az MNB elnökét feladati ellátásában befolyásolni".

A bizottsági vitában a kormány oldal mellett a Jobbik - némi változtatás mellett - támogatásáról biztosította a javaslatot. Volner János azt kérdezte: miért kell függetlennek megőrizni a jegybankot, amikor azt látni, hogy az MNB nem működik együtt a kormánnyal, valamilyen nemzetközi pénzhatalom szolgálatába áll? A Jobbik szerint kormányzati ciklusokhoz kellene igazítani a monetáris tanácstagok kinevezési idejét.

A szocialisták jelezték: nem támogatják az előterjesztést, mert az a jegybank pártpolitikai célú elfoglalását jelenti, Baja Ferenc úgy fogalmazott: az történik, mint az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács, vagy az Alkotmánybíróság esetében, az alternatív véleményeket képviselői intézményeket ellehetetlenítik. Hozzátette: a javaslat kockázatos, kockáztatja a magyar gazdaságpolitikai jóhírét, a forint stabilitását, és azt, hogy az uniós elnökség idején Magyarország egy bizonytalan ország képét vetíti előre, tele vitával, konfliktussal.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy februárban egyszerre jár le négy monetáris tanácstag, a többség megbízatása, és ez azért történhet meg, mert Gyurcsány Ferenc kérésére változtattak a rendszeren. Úgy vélekedett: a javaslat elfogadásával erősödik a nyilvánosság szerepe, ereje a monetáris tanács tagjainak jelölésében, megválasztásában.

A bizottság 21 igen, 5 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot; nemmel a szocialisták voksoltak.

13 óra 38 perc

Senkinek, így a magánszférában dolgozóknak sem csökkenhet a fizetése az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben napirend előtt.

A miniszterelnök kifejtette: a kormány vállalta, hogy az új adórendszer bevezetésével senki sem járhat rosszul, ezért a kabinet a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tuladonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről.

Ennek ellenére számos helyről érkeztek hírek arról, hogy a piacon, a magángazdaságban bércsökkenés történt. Ezt nem fogadjuk el - mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a kabinet érvényt szerez vállalásának és gondoskodik arról, hogy a magánszférában se csökkenjen senkinek a fizetése.

13 óra 32 perc

A gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén a kormány nem, a bizottság többsége azonban támogatta Lázár Jánosnak (Fidesz) az egyes energetikai tárgyú törvények módosításához benyújtott indítványát. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: egyelőre vizsgálják a módosító indítványt.

Rogán Antal közölte: a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szóló döntéséig a Fidesz-frakció kialakítja a végső álláspontját. A múlt heti frakcióülésen abban maradtak, hogy megnyitják a vitát a kérdéskörben, mert a kötelező áramátvételi rendszeren (kát) keresztüli bújtatott támogatás gyakorlata befolyásolja az energia árát, közte a távhő árát is. Hozzátette: azt szeretnék eldönteni, hogy ezt, vagy valamilyen más típusú támogatási gyakorlatot kell fenntartani a jövőben.

Mint mondta, a bizottsági szavazás nem jelenti azt, hogy a módosító indítványt változatlan formában támogatnák, de azt sem, hogy elvetik teljes egészében.

Lázár János 2011. január 21-én az Országgyűléshez benyújtott javaslata a távhővel kapcsolt áram átvételi árát 15 százalék helyett 25 százalékkal csökkentené, ami az "ártámogatás" drasztikus csökkentését jelentené már az idén.

A frakcióvezető pénteken a Fidesz-KDNP frakcióülése után azt jelentette be, hogy a kormány újra megkezdi a kát-rendszer felülvizsgálatát.

A biomassza-erőművek fafelhasználásának tételes vizsgálatának is meg kell történnie, továbbá át kell tekinteni, hogy megtérült gázmotoros beruházások hogyan kaphatnak állami támogatást - mondta. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet. A cél a kát-rendszer mielőbbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább - mondta.

13 óra 28 perc

A miniszterelnök szerint Magyarország nevetségessé tette a médiatörvényt támadók érveit, meg- és kikövetelte a magyaroknak járó tiszteletet.

Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt a parlamentben azt mondta: a médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen, a magyar demokratikus elkötelezettséget megkérdőjelezték, a magyaroknak kijáró tiszteletet megsértették, figyelmen kívül hagyták önbecsülésüket. A kormány azonban ezt a támadást visszaverte - hangsúlyozta a kormányfő.

7 óra 52 perc

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődik a parlament hétfői ülése, amelyen a monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló szabályok megváltoztatása is napirendre kerül.

A tavaszi ülésszak első napján képviselői esküt tesz a fideszes Szalay Péter, aki a mandátumáról lemondó Tarlós István főpolgármester helyét foglalja el, ezzel ismét teljessé válik a parlament létszáma.

Napirend előtt felszólal, és várhatóan a gazdasági csomagról is beszél a miniszterelnök. Erről annyit már tudni, hogy a kormány 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozásáról döntött; az alap legnagyobb részét az a 187 milliárd forint teszi ki, amelyet a kabinet az irányítása alá tartozó szervezeteknél, mindenekelőtt a minisztériumoknál zárolt.

A napirend elfogadása után a képviselők döntenek az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága által decemberben beterjesztett határozati javaslat általános vitájának időkeretéről. Ha elfogadják az előterjesztést, a vita keddtől péntekig 30 órán át tarthat.

Az ellenzéki frakciók közül a Jobbik már jelezte részvételét a vitában, ugyanakkor az MSZP kinyilvánította, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem vesz részt az alkotmányozásban, a részvételéhez feltételeket támasztó LMP pedig kedden ismerteti részletes álláspontját.

Az előzetes napirend szerint ma három indítvány általános vitája is megkezdődik.

A tűzvédelmi törvény módosítását Pintér Sándor belügyminiszter javasolta az után, hogy a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédiában három fiatal lány életét vesztette.

A tervezet alapján az épületekben a meghatározottnál nagyobb mértékű változásokat okozó tevékenységet kötelező lenne 15 nappal korábban a tűzvédelmi hatóságnál bejelenteni, a tűzvédelmi bírság meg nem fizetésére pedig köztartozásnak minősülő késedelmi pótlékot vezetnének be. Ha a javaslathoz nem érkezik módosító indítvány, azt akár már ma elfogadhatja a Ház.

Hozzálát a parlament a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának vitájához is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt indítványozza, hogy a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnöke és alelnökei kivételével - a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés válassza meg.

(A négy "külsős" tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása márciusban jár le.)

Ugyancsak lefolytatja a Ház Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott javaslatának általános vitáját. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak.

Selmeczi Gabriella ezzel kapcsolatban bejelentette: a Kehi át fogja világítani a magánpénztárak vagyonát, és megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés "a jó gazda gondosságával" történt-e.

Folytatódik az energetikai tárgyú törvények módosításának vitája. Ennek érdekessége, hogy a kormány javaslatához Bencsik János energiaügyi államtitkár egymaga húsznál több módosító indítványt adott be.

Vitát okozott a kormánypárton belül, hogy Lázár János frakcióvezető egy módosító javaslatával azt kezdeményezte: a biomasszából termelt villamos energiára is terjesszék ki a kötelező átvételi rendszert, amit Bencsik János szakmailag és politikailag vállalhatatlannak nevezett.

A Fidesz frakcióvezetője pénteken a kormánypártok siófoki frakcióülése után azt közölte: a kormány megkezdi a kötelező átvételi rendszer felülvizsgálatát.

A részletes vitához érkezik az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosítása is.

Az előzetes napirend szerint ma - az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések után - több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is dönt, majd három fideszes képviselő mentelmi jogáról határoz az Országgyűlés (a mentelmi bizottság mindhárom esetben a mentelmi jog fenntartását javasolja).

Ezután - a jelöléstől függően - bizottsági tagcserék következhetnek, miután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség múlt heti tanácskozásán abban állapodtak meg, hogy az önkormányzati bizottságot - a Veszprém Megyei Kormányhivatal élére kinevezett Kovács Zoltán helyett - Láng Zsolt, az egészségügyit pedig az OECD-nagykövetté jelölt Mikola István helyett az ugyancsak fideszes Kovács József vezesse.

Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. elemér 2011. február 17. 00:53
  „Hát ez jó, mit jelent ez a Magyar valóság ? Azt hogy majmoljátok az amikat sikertelenül.;))”
 • 116. Pofátlan 2011. február 16. 17:52
  „Hát ez jó!
  Elemér az USA-ból, meir Izraelből osztja itt az észt.
  Azt hiszik hogy jobban tudják a magyar valóságot mint a Magyarországiak.”
 • 115. elemér 2011. február 16. 17:51
  „Az nem igaz mert soknak lett autója meg lakása és utána adóssága. Mivel Ámerikát majmolják, most meg egyetemi végzettség a menö.”
 • 114. meir 2011. február 16. 17:38
  „-"Orban,; minden munkakepes embernek legyen munkaja"-!!
  AMEN!!
  -aztan persze majd jol nemlesz!!!
  mar ilyen igerete volt 2002-ben is amikor az ujevi koszontojet harsogta el a vigadobol a libasultes vacsorarol!!
  csak akkoriban azt mondta,;-" minden magyarnak legyen autoja is,elheto elete is, lakasa is"-! aztan abbol se lett semmi sem!!”
 • 113. elemér 2011. február 16. 11:41
  „"minden munkaképes embernek legyen munkája!" Nagyon jó cél ez, amit statisztikailag el is lehet érni.”
 • 112. elemér 2011. február 16. 11:05
  „Nézem a BBC elnöke interjut Charlieval a net-n. Ha Egyiptomi rendszerváltást nézzük, hogy lehet azt viszonyitani más rendszerváltásokhoz ? Hasonló mint K.Eu.-ban. Komcsik irányitották és a hatalomban maradtak, csak öltönyt változtattak. Egyiptomban katonai uralom volt és ök irányitják a rendszerváltást.”
 • 111. elemér 2011. február 15. 23:30
  „56-ban az embernek volt választéka, marad a szarban, vagy válasssza a job jövöt. Kinek volt igaza azt pedig a történelem igazolta. Akik a gulyás kommunizmust választották azok a történelmet akarják meghazuttolni.”
 • 110. Jandex 2011. február 15. 21:06
  „106. Jandex 2011.02.15. 17:23
  Nem is Neked szólt hanem annak akit 56-ban a forradalmárok engedtek ki a börtönből és meg sem állt az USA-ig!:)))
  Pedig azért engedték ki hogy hős lehessen!:)))”
 • 109. Agent 2011. február 15. 19:16
  „"Magyarországon esély sincs becsületes munkával megélni"

  Ez így azért nem igaz.”
 • 108. bojtár 2011. február 15. 19:00
  „http://www.youtube.com/watch?v=FMIXR6NxydM&feature=player_embedded#at=389”
 • 107. milakri 2011. február 15. 17:33
  „106. Jandex ! ?rtem én értem ! :-) Csak az a baj, hogy azok olyanok, mint a bumeráng .... mindig visszajönnek, mert Magyarországon jobban élnek! ?n nem vagyok se kissebbségi, se törvény elöl menekülö, csak valaki aki tisztességsen meg akar élni. Magyarországon esély sincs becsületes munkával megélni, nem hogy esetleg félre tenni rosszabb idökre.”
 • 106. Jandex 2011. február 15. 17:23
  „103. milakri 2011.02.15. 14:36
  Azért nagy mértékben megkönnyíti a választást ha valaki itthon is kisebbségi és a törvény elől menekül! Teccikérteni?!:)))”
 • 105. Jandex 2011. február 15. 17:19
  „93. elemér 2011.02.15. 11:38
  Ühüm,vagy pedig köztörvényes bűnöző volt mint te,elfelejtetted?!Már az utolsó csepp eszedet is elosztogattad?:)))
  94. Imcsi 2011.02.15. 11:54
  Most talán nem eszerint osztják az állásokat? Tipikus Magyar betegség csak a kebelbarát ért valamihez,mikor rájönnek miért nem halad a szekér meg már késő leváltani! /már ha egyáltalán leváltják! /”
 • 104. futóbab 2011. február 15. 15:44
  „Bla-bla-bla.Esti mese felnőtteknek.Egyszer volt hol nem volt,volt egyszer egy Magyarország.................A köztes rész pedig a mi nyomorúságos helyzetünket,a politikusaink hazugságait,a pofátlan mocskos intézkedéseiket ...stb meséli,melyek az embereket egyre jobban nyomorba dönti.Őket csak a saját zsebük,vállalkozásaik érdeklik.Ja meg a színes bőrű rokonaik segítése...................a mese vége pedig:boldogan éltek míg meg nem haltak.”
 • 103. milakri 2011. február 15. 14:36
  „93. elemér és 95. Imcsi !
  Nehogy azt hidjétek, hogy az a könnyebb út, ha elmentek a hazátokból ! Bizony nem könnyü mindent megszakítani, ott hagyni családtagokat, a barátaidat, a jó ismerösöket. Mindenhol nehéz új életet kezdeni ! Ha fiatalabb vagy és egyedül álló még talán egyszerübb, de akkor sem könnyü. Ha családos vagy és viszed a három gyerekedet a jobb jövö reményében, hát kötsd fel a fehérnemüdet, mert sok-sok megoldandó probléma elé kerülsz, amit a hazádban 5 perc alatt megoldottál. Ha esetleg olyan országba mész, ahol ugyan tudsz kommunikálni a tanult idegen nyelvvel, de az ország "anyanyelve" más, akkor tanulj minél gyorsabban egy új nyelvet, mert elvárják töled ! Nincsenek a hivatalokban magyar tolmácsok ! ?s mindig idegen maradsz ! Kissebség!
  Folyton csak bizonyítanod kell, hogy igenis Te és a családod jó ember, és nem vagy olyan mint más "menekültek". Ezen gondolkozzatok el, és utána sajnálkozzatok vagy irigykedjetek kedvetek szerint !”
 • 102. morz 2011. február 15. 13:56
  „8 éve készen állnak a kormányzásra!
  Mit kell még kidolgozni?”
 • 101. öröksoproni 2011. február 15. 13:28
  „Meg készenlétben az a százvalahány cégük is, amelyek majd az új SZéchenyi tervből, meg a többi nekik kitalált pályázatból pénzt fognak kapni. Mert most nem lesz követelmény, hogy legalább 1 éve működő cég legyen. A mi cégeinknek eddig sem segített egyik sem, most sincsenek illúzióim. De nem baj, mi szeretünk dolgozni és a munkánkból megélni.”
 • 100. janika 2011. február 15. 13:03
  „Már készül az "egymillió" munkahely! A FIDESZ-tagoknak van akár 4-5 is és egy seggel ülik meg! Dől is a lé.”
 • 99. Pofátlan 2011. február 15. 13:01
  „Az a kisebbségi, akinek már az apja is segélyekből élt, nem fog elmenni dolgozni.”
 • 98. fióka 2011. február 15. 12:53
  „97. annobon 2011.02.15. 12:45 -->emberi”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolóbiztost és ügyvédet ítéltek szabadságvesztésre Pécsen

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Baranya Megyei Bíróság hétfőn, nem jogerősen, egy… Tovább olvasom