Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Orbán: mi a Lego szellemét követjük

Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített ki - mondta Orbán Viktor.
Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített - mondta Orbán Viktor pénteken Nyíregyházán, a dán világcég új gyárának alapkőletételén. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a gazdasági válság is megmutatta, hogy csak azok a nemzetek tudnak kikeveredni a kátyúból, akik valami sajátosat, valami csak rájuk jellemzőt tudnak felmutatni a globális versenyben.

A miniszterelnök szerint Magyarország bizonyos értelemben a vállalathoz hasonló vállalkozásba kezdett 2010-ben. "Ez ugyan egyáltalán nem játék, de legalább annyi ötletesség és fantázia kell hozzá, mint ahhoz, hogy Lego-elemekből teljesen felépítsünk egy külön világot" - fogalmazott a miniszterelnök az ünnepségen.

Hozzátette: a magyaroknak arra kellett vállalkozniuk, hogy a rendelkezésre álló 21. századi elemekből gyakorlatilag újjáépítsék Magyarországot, amelyet különböző belső és külső, történelmi, politikai és gazdasági okok a csőd szélére sodortak.

"Mi a Lego szellemét követjük, nem azt az utat választottuk, hogy követjük a közismert sablonokat, hanem saját úton indulunk el mind a romok eltakarításában, mind az európai válságkezelésben" - mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint az elmúlt években az is bizonyossá vált, hogy a magyar emberek képesek olyan színvonalon dolgozni, ami a Lego minőségi követelményeinek megfelel.

Még rövidebben, a magyar munkások képesek világszínvonalon dolgozni - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor szerint, amikor egy új beruházás vagy annak egy újabb üteme kezdődik el, akkor a befektetők, a tulajdonosok és a mérnökök mellett a munkásokra is gondolni kell. Hangsúlyozta, egy nyíregyházi magyar ember képes ugyanolyan világszínvonalon és versenyképesen dolgozni, mint a nálunk szerencsésebb történelemmel rendelkező országok munkásai, ez pedig önbizalmat ad a dolgozóknak.

Ezért nem véletlen - folytatta a miniszterelnök - hogy Nyíregyházán tesszük le egy 60 milliárd forintos beruházás időkapszuláját. Az eddig 1200 dolgozót foglalkoztató gyárban további 250 ember számára jön létre munkalehetőség, amiért miniszterelnök köszönetet mondott a Legónak és a magyar embereknek.

Orbán Viktor szerint a hagyomány és az innováció az, ami közös, mindkét érték egyszerre fontos a Lego és Magyarország számára is. Az ország megújítása is ebben a szellemben kezdődött el, az alaptörvénybe a hagyományok mellett belefoglalták a merész újításokat, amelyeket a pénzügyek, a gazdaság és államszervezés terén hajtottak végre - rögzítette a miniszterelnök.

"Mi azt nem kérdőjelezzük meg, hogy a globalizálódó, 21. századi világnak kompatibilis elemekre kell épülnie, mint a Legonak, de abban is biztosak vagyunk, hogy ez a világ csak akkor működik jól, akkor képes boldogságot adni az embereknek (...), hogy ha ezekből az egymással mindenkor összeilleszthető elemekből minden ember és minden közösség bátran elkezdi építeni saját műveit és saját világát" - hangoztatta a kormányfő.
Orbán Viktor szerint a gazdasági válság erősebben aláhúzta azt a tényt, hogy csak azok a nemzetek tudnak kikeveredni a kátyúból, akik valami sajátosat, valami csak rájuk jellemzőt tudnak felmutatni a globális versenyben.

A miniszterelnök beszédében bizakodásának adott hangot, hogy a magyarok képesek lesznek megvalósítani saját világukat. Kiemelte, hogy a siker elsősorban az országon múlik. Magyarország saját lábán áll, nem hitelekből, nem más pénzéből, hanem saját teljesítményéből él, ezért erősebb, mint két-három évvel ezelőtt volt - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök a dán céggel kapcsolatban megerősítette: a magyaroknak fontosak azok a stratégiai megállapodások, amelyek segítségével elemről-elemre épül fel a magyar gazdaság. "Biztosak vagyunk abban, hogy az ilyen megállapodások mindkét fél érdekeit szolgálják" - jelentette ki.

A nyíregyházi Lego-gyár az újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország jobban teljesít, mint korábban, és megindul a sikeressé válás útján - zárta szavait Orbán Viktor.

Olvasóink írták

 • 14. Valaki 2013. április 22. 10:43
  „Brüsszeli bosszúhadjárat Magyarország ellen?

  Magyarország a többi európai nemzet harcát vívja a brüsszeli "jakobinus konvenció" ellen, szégyen, hogy Európa országai nem sorakoznak fel mellette - írja Gerald Warner konzervatív újságíró. Szerinte az euroszkeptikusok élén Margaret Thatcher helyét Orbán Viktor foglalta el.

  Azon a napon, amikor Margaret Thatcher volt brit kormányfő meghalt, az euroszkeptikus politikai erők karmesteri pálcáját, amelyet elejtett kezéből, egy másik politikus vette fel. Orbán Viktor magyar miniszterelnök rádióinterjújában kijelentette, hogy liberális, baloldali és zöld pari politikusok egymásra licitálva, nyakukon kidagadt erekkel üvöltöznek a magyar kormánnyal szemben folytatott vitájukban. Ezzel csak azt mondta ki, amit mindannyian tudunk, mégis furcsa hallani az igazságot egy uniós tagország vezetőjétől - kezdi a Magyarország körül kialakult európai vita értékelését Gerald Warner a Scotland on Sundayban megjelent publicisztikájában.

  Kapcsolódó cikkek
  Az óvatos lazítás mellé állt a G20
  Aggasztó eredményt mutat a felmérés - a rezsicsökkentés csak ront a helyzeten?
  Újabb kudarc Olaszországban, marad a régi államfő (frissítve)
  Így változhat a matricás rendszer a sztrádákon - jöhetnek a kínai útdíjszedők
  Orbán: az EU jövője az, ami komplikáltnak tűnik
  Ezért nehéz ma pénzhez jutni Magyarországon - mutatjuk az okokat

  Orbán elmondja, hogy a magyarok azt hitték, Európában a tények kiegyensúlyozott mérlegelésén alapuló vita folyik, amelyben a felek feltételezik, hogy a másiknak is igaza lehet, ám az Európai Parlament (EP) nem európai hely. A tények másodlagosak. A mélyen konzervatív újságíró szerint - aki tanácsadói szerepet vállalt egy korábbi jobboldali brit kormányban, ám a jelenlegi tory kormányfő. David Cameron bírálója - a magyar miniszterelnök ezzel pontosan leírta a "brüsszeli kleptokráciát", azaz a tolvajlás betegségében szenvedő társaságot, különösen azzal az éles elméjű megjegyzéssel, miszerint "ez nem európai hely".

  Bosszúhadjárat, diktatúra

  Az EU teljes erejéből bosszúhadjáratot folytat Magyarország ellen. Úgy tesz, mintha a kormánypárt, a Fidesz ellen lépne fel, ám valójában a magyar nemzet szabadsága és értékei ellen lép fel. Teszi ezt azért, mert ezek az értékek nem egyeztethetők össze a brüsszeli diktatúra kiterjesztésének szándékával. A magyarok azt a harcot vívják, amelyet a londoni kormány elkerül, ám amelynek megvívását a britek többsége támogatja, és meg akar nyerni.

  Olaszország és Görögország polgárai már megtapasztalták, milyen az EU beavatkozása kormányuk meghatározásába, ám az EP képviselői a magyar parlamentet kárhoztatják azért, hogy élve kétharmados többségével megváltoztatja az alkotmányt. Ennek alapján úgy tűnik, hogy az EU-ECB-IMF trojka diktátuma elfogadható, míg a parlamenti többség érvényesítése antidemokratikus. Az EU azzal vádolja a magyar Országgyűlést, hogy kijátssza az alkotmánybíróságot, miközben éppen erre kötelezi a portugál kormányt, miután a lisszaboni alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellenesnek minősítette a megszorító intézkedések egy részét.

  Képmutatás, Kádár János

  A Magyarország elleni fellépést Viviane Reding, az Európai Bizottság elnökhelyettese vezeti, hangot adva aggodalmainak azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon csorbul a jog uralmának elve. Kétségei sokkal hitelesebbek lennének, ha Brüsszellel szemben fogalmazná meg azokat. Tavaly novemberben az európai számvevőszék egymás után a 18. egymást követő évben utasította el az európai költségvetés auditálását. Minden olyan miliőben, ahol érvényesül a jog uralma, egy ilyen szervezet ellen az első évben büntetőeljárást kellett volna indítani.

  További fontos bírálója a magyar demokráciának Daniel Cohn-Bendit, becenevén Vörös Danny, aki jelenleg az EP zöld frakciószövetségének társelnöke. Ma ez a marxista ad leckéket a demokrácia működéséből annak a nemzetnek, amely 1956-ban fellázadt a kommunista diktatúra ellen. Sajnálatos, hogy Kádár János már nem lehet köztünk, hogy ő is megossza velünk bölcs meglátásait a demokráciával kapcsolatban - írja Warner.

  Nemzet- és családrombolók

  Az euroföderalista fanatikusok látszólag az alaptörvény negyedik módosítása miatt támadják Magyarországot. A jogrend aláásásának tartják azt a szabályt, amely az uniós büntetéseket közvetlenül áthárítaná a magyar adófizetőkre. Talán valamiféle közvetítőnek kellene enyhítenie a terheket? Kifogásolják, hogy a nyugdíjba küldött bírókat nem helyezték vissza állásukba. Az EU talán azt hiszi, hogy a kommunista bírók visszavétele jelenti a demokrácia tiszta érvényesülését Magyarországon?

  Brüsszelnek valójában az új alkotmány ellen van kifogása - véli Warner -, pedig ez a dokumentum kivételesen tiszta kulturális és erkölcsi egységet képez. Pompásan megfogalmazza a magyar múlt, jelen és jövő közötti viszonyt, ahol az egy a francia forradalom után készült alkotmánytól elvárható. Megállapítja a kereszténység szerepét a nemzeti lét megőrzésében és fogadalmat tesz a család és a nemzet alapvető együttélésének szükségessége mellett. Emellett védi az emberi életet a fogamzásgátlástól és a házasságot a férfi és a nő egyesülésének, szövetségének definiálja.

  Nem meglepő, hogy a "brüsszeli jakobinus gyűlésben ülő Robespierre-ek" gyűlölik ezt a dokumentumot. Ha ez az alkotmány fennmaradhat, az garantálja a magyar nemzeti létet - és más európai nemzetek létét is. A kereszténység-család-nemzet éppen az hármasság, amelyet az Európai Unió le akar rombolni. Magyarország a mi harcunkat is vívja, szégyen, hogy nem küzdünk mellette vállvetve - fejezi be tárcáját a Gerald Warner.”
 • 13. oxana 2013. április 22. 09:57
  „12. Mert OV csak egy külön világban tudja még jobban magához ragadni a hatalmat.”
 • 12. okostojas007 2013. április 21. 20:20
  „de külön világ minek ????
  miért nem lehet olyan mint németországé....
  tök jó lenne .....”
 • 11. oxana 2013. április 21. 13:32
  „10. 621

  Nagyon jó ötlet.”
 • 10. 621 2013. április 21. 07:33
  „Látom nagyon szereti a Legot. Felajánlok egy nagy dobozzal, és viheti magával Graz-ba az AKH-ba.... Az orvosok biztosan engedik majd játszani...”
 • 9. dödike 2013. április 21. 07:26
  „valaki.:nagy a tölcsér így nagyot tudsz nyalni.”
 • 8. Valaki 2013. április 21. 07:12
  „Bezony dedóka, azt fújogattok itt egész nap. :)))”
 • 7. dödike 2013. április 20. 07:26
  „A légvár helyesebb kifejezés a legónál.”
 • 6. Madarász 2013. április 19. 15:28
  „Ennél már csak egy lenne rosszabb, ha lego helyett dominóból akarnának építkezni...

  O.V. összekeveri a kormányzást a játszótérrel?!”
 • 5. kerteszb 2013. április 19. 15:02
  „Észak-Korea is külön világot épített magának, az eredménye közismert.”
 • 4. öröksoproni 2013. április 19. 14:19
  „3-hoz
  Mennyire igaz!
  Továbbviszem a gondolatot: a választáskor egy választási programra szavaz a választópolgár, ill. az azt hirdető pártra. De mi a helyzet most például, amikor olyan törvények, intézkedések születnek, és olyan programokat nyomnak le erőszakkal a torkunkon, ami nem hogy a választási programban nem szerepelt, de csupán a kegyenceknek jó! Miért nem lehet visszahívni időközben azt a pártot, amelyik így becsapja a választóit? Miért kell 4 évig egyre lejjebb menni?”
 • 3. BJ.MÓVÁR 2013. április 19. 13:34
  „A miniszterelnök beszédében bizakodásának adott hangot, hogy a magyarok képesek lesznek megvalósítani saját világukat.
  Honnan veszi,hogy az ő,és kiscsapata által kitalált,erőszakolt világot akarják a magyarok megvalósítani???????
  Őszintén remélem,hogy nem!!!!!!!!!!!!!!! Ennél sokkal több alázat,és az emberek többségének véleményének,akaratának figyelembevételére lenne szükség!! Amit ők tesznek,az diktátum a lelkiismeretlen megalkuvó,gerinctelen képviselők szolgai támogatásával!!!!!!!!!!!!”
 • 2. öröksoproni 2013. április 19. 12:59
  „Mi rengeteg sajátos dolgot tudunk felmutatni, elegendő a kormányunk jelenlegi összetételét és az MNB-t megnézni.”
 • 1. oxana 2013. április 19. 12:38
  „Hát igen. A lego elemekböl nagyon szépen fellehet építeni egész Magyarországot. Csak nehogy a végén összeomoljon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémhulladék temette maga alá: halálos üzemi baleset Dunaújvárosban

Halálos üzemi baleset történt péntek hajnalban Dunaújvárosban, az egyik Vasmű úti gyárban. Tovább olvasom