Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Orbán: Merkel pontosan érti, mi történik Közép-Európában

Orbán Viktor szerint Angela Merkel pontosan érti, mi történik Közép-Európában, tudja, milyen volt a diktatúra, és szimpatizál a térség népeivel.
Orbán Viktor szerint Angela Merkel német kancellár pontosan érti, mi történik Közép-Európában, tudja, milyen volt a diktatúra, és szimpatizál a térség népeivel. A miniszterelnök ezt csütörtöki berlini tárgyalásai után mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A német kancellár és a magyar kormányfő berlini találkozóján az Európai Uniót és a gazdaságpolitikát érintő kérdéseké volt a főszerep, de a felek nyílt párbeszédet folytattak a választójog és a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről is.

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy Angela Merkel mennyire volt tájékozott a magyar ügyekkel kapcsolatban, azt felelte: mivel a kancellár Kelet-Németországban élt, érti, hogy mi történik Közép-Európában. A nyugatiak "nem tudják, milyen a testre szabott személyes elnyomásban is kifejeződő diktatúra. Angela Merkel pontosan tudja. Érti Közép-Európát (...), személyes szimpátiával is viseltet a térség népei iránt" - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy mindkét ország egy szuverén állam, amelyek legfeljebb érdeklődnek egymásról, de az nem fordulhat elő, hogy beleszóljanak a másik dolgába.

Németországban tisztelik a magyarokat és Magyarországot, egyenrangú partnernek, szövetségesnek tekintik, "ezért jó dolog magyarnak lenni Németországban" - fogalmazott, hangsúlyozva: fordítva is igaz, Magyarország is tiszteli, kedveli a németeket, akik "méltányolják mindazt, amit a magyar emberek elértek az elmúlt két évben". Ebben a két esztendőben egyébként 4,7 milliárd euró összegű német befektetés érkezett Magyarországra, ahol ma 300 ezer ember dolgozik német tulajdonban lévő cégeknél - jegyezte meg.

Az euróval kapcsolatos magyar véleménnyel összefüggésben Orbán Viktor kifejtette: Angela Merkel érti a magyar álláspontot, vagyis hogy "az euróhoz való csatlakozásról akkor kell Magyarországnak gondolkodnia, ha az euró újabb perspektívákat nyit a magyar gazdaság számára, illetve, ha Magyarország teljes egészében felkészült az eurózónához való csatlakozásra".

Németországnak az a fontos - magyarázta -, hogy Magyarország segítse az euróövezeten belül meghozandó azon döntéseket, amelyek az euróválság kezeléséhez szükségesek. "Támogatásunkról biztosítottam a kancellárt" - közölte a kormányfő.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. október 12. 11:34
    „Legfontosab tudnivaló ma a problémák megoldására az euroövezetben a lazitás. Merkel ezt még mindig nem érti. Németeknek kell lazitani a gatyaszoritásos követelményeikkel. Az IMF ezt érti és tárgyalja ma Tokyoban. Németek pedig ellenezték hogy ezt tárgyalják. Azt akarták hogy inkáb az USA problémáit tárgyalják. Ennek nemvolt értelme, ami bizonyitsa a németek tökfejüségét. Németek az unio legnagyob haszonélvezöi, és ezt kellene megmagyarázni Merkelnek otthol. Németek nemlássák a fátol az erdöt. Ezért is vesztették el a háborut. Ezt a háborut is elvesztik, ha nem változtatnak. Kisgömböc pedig nem hitelképes se külföldi, se belföldi értékeléseiröl és beszámolásairol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra verte ismerősét a tiszadobi férfi

Egy 70 éves férfi Tiszadobon olyan súlyosan bántalmazta 64 éves ismerősét, hogy az a helyszínen… Tovább olvasom