Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Orbán: megerősítésre szorul a bankrendszer

Újjászervezik az MKB bankot, addig is a Magyar Nemzeti Bank beáll a pénzintézet mögé.
A Magyar Nemzeti Bank átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet.

"A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez" - tette hozzá Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen Matolcsy György jelenlétében tekintette át a kabinet a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul - közölte Orbán Viktor.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani.

"A Magyar Nemzeti Bank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, és az javasolják, hogy a reorganizált bank ne maradjon állami tulajdonban" - fűzte hozzá Matolcsy György jegybankelnök

Kártérítés a Széchenyi Bank betéteseinekA kormányfő azt is közölte, a Széchenyi Bank betéteseinek Kárenyhítési alapot állít fel a kormány.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a Széchenyi Bankban - amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, és elrendelte a végelszámolását - 49 százalékos a magyar állami tulajdon.

A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon "felelősségének" megfelel - mondta Orbán Viktor.

Tájékoztatása szerint ez a kárenyhítési alap legalább 5-5,5 milliárd forintot jelent majd.

A rubelválságrólA kormány áttekintette az orosz gazdaság helyzetét, és megállapította, hogy bár a rubelválság kedvezőtlenül érinti a magyar gazdaságot is, de "nem adjuk fel a terveinket", csak azokat át kell ütemezni - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: vizsgálták egyebek mellett az oroszországi magyar beruházások helyzetét és az Oroszországba irányuló magyar exportot.

Megállapították, hogy az ottani magyar beruházások értéke csökken, és a rubelválság a magyar exportlehetőségeket is súlyosan érinti.

Összevonják az MKB-t a Budapest Bankkal?


Orbán Viktor a vártnál kissé hosszabb procedúrának nevezte az állam által megvásárolt Budapest Bank átvételét.

A kormányfőt az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonásáról kérdezték. Válaszában arról beszélt, hogy az állam mint tulajdonos május-június környékén léphet be teljes hatáskörrel a Budapest Bankba.

Vagyis a kormány 2015 félévekor lesz abban a helyzetben, hogy meghallgassa Matolcsy György jegybankelnök javaslatát az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonása vagy különtartása ügyében - magyarázta a kormányfő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár szerint Pokorni jelenti az igazi veszélyt a Fideszre

A Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott, Pokorni hátba támadta őket, az első sorban… Tovább olvasom