Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán még négy évet kér

"Véget ért a kormányzásunk első négy éve. Úgy reméljük, az első négy éve ért véget" - fogalmazott a kormányfő az összegyűlt tömeg előtt a békemeneten.
Elindult a békemenet a budapesti Alkotmány utcából a Hősök terére, a menet - Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője és Fricz Tamás politológussal az élen - az "Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzeti színű transzparenst viszik maguk előtt.

Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a vonuló tömeg teljesen betöltötte az Alkotmány utcát miközben még sokan a Kossuth téren álltak.

Az indulás előtt a nemzetiszínű, székely zászlókat, CÖF-ös és fideszes lobogókat lengető emberek elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A résztvevők egy része kokárdát visel, a legtöbben a tömegben településnevek táblái alatt vonulnak és molinókat visznek magukkal, olyan feliratokkal, mint "Szilárd meggyőződésünk, hogy nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet", "Vezess Viktorunk, s veled indulunk, küzdelemre hív az élet, hadd kövessünk benne téged",  "Jó az irány kapitány!"

Volt, aki "Amerika, Brüsszel, Páris liba-tolvajt fényez máris" feliratú transzparenst tartott.

A vonulók feje fölött egy molinón az a felirat olvasható, hogy "Békemenet Magyarországért".

Az első sorban vonult még mások mellett Csiba Gábor, a Borod-Abaúj-Zemplén megyei kórház vezetője, KDNP-s politikus és Pataki Attila rockzenész.

Széles Gábor útközben bejelentette, miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót.

A szervezők azt közölték, hogy minden eddiginél többen vettek részt a békemeneten.

Az Arany János utcánál azt jelentették be a szervezők, hogy a tömeg vége még a Kossuth téren van.

Útközben azt is bejelentették, hogy az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, valamint Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek csoportok a békemenetre, akiket a szervezők külön is üdvözöltek.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője azt mondta, 2012 januárjában azért szervezték az akkori békemenetet, mert veszélybe került "függetlenségünk". Hozzátette, "a mai békemenet legalább olyan fontos, mint az első volt, a mai békemenet előszobája a jövő hétvégi választásnak".

A főszerkesztő szerint ma az a veszély fenyeget, hogy "az SZDSZ-es rablók" eltörlik a rezsicsökkentést, a családi kedvezményeket és számos más szociális juttatást.

Békemenet

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője beszédében kijelentette, nem igaz, hogy a magyar széthúzó nemzet. Ezt bizonyítja a békemenet is, amelynek résztvevői az igazi hősök - fogalmazott. A főszerkesztő úgy látja, eljött a cselekvés ideje, Orbán Viktor szombati beszéde pedig kellő energiát adhat az embereknek ahhoz, hogy újra kormányra emeljék a mostani miniszterelnököt és politikustársait.

Bayer Zsolt arra emlékeztetett, hogy 2012-ben a békemenet mentette meg Orbán Viktor kormányát, a mostani békemenet pedig a következő választási siker kulcsa lehet. Arról beszélt, fontos, hogy ne legyünk elbizakodottak, ezért arra kért mindenkit, menjen el április 6-án és szavazzon a kormánypártokra annak érdekében hogy Orbán Viktor tovább folytathassa a megkezdett munkát.

A Deák tér közelében néhány száz ellentüntető fogadta a menetet. "A párttal, a néppel egy az utunk" kezdetű kommunista indulót énekelték, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat emeltek a magasba. A fehér inget és úttörőnyakkendőt viselők "Éljen az orosz-magyar barátság! Éljen bölcs vezérünk, Viktor!" feliratú molinót helyeztek el egy előre kiépített színpadon.

A békemenetet egy népzenét játszó zenekar követi, amely minden utcasarkon játszik. A vonulás útvonala mentén többen az ablakokból lekiabáltak, az MTI tudósítója a kormányt éltető hangokat hallott.

Hősök tere


Megérkezett a budapesti Hősök terére a békemenet eleje. A tömeg a Fidesz szombat délutáni nagygyűléséhez csatlakozik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A Hősök terén várakozók vastapssal fogadták a Kossuth térről átvonulókat - jelentette az MTI tudósítója.

A békemenet élén a szervezők "Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst vittek maguk előtt.

A szervezők azt közölték, hogy minden eddiginél többen vettek részt a békemeneten. Korábban az egyik szervező, Széles Gábor nagyvállalkozó elmondta, hogy miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót.

Békemenet, Hősök tere

Amikor a Hősök terére ért a békemenet eleje, a vonulók vége az Oktogon környékén volt.

Útközben az Oktogonnál az LMP standokat állított fel, és az aktivisták zöldalmát osztogattak a menetelőknek, akik erre szórványos füttyel válaszoltak, atrocitás nem történt.

Orbán még négy évet kér

Egységet bont, aki megosztja szavazatát az április 6-i parlamenti választáson - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP szombati választási nagygyűlésén, Budapesten, a Hősök terén, ahol még négy évet kért a választópolgároktól. A Fidesz elnöke szerint bár a választás esélyese a kormányzó pártszövetség, az esélyesség még nem győzelem, azért dolgozni kell.

"Véget ért kormányzásunk négy esztendeje. Úgy reméljük, az első négy esztendeje ért véget" - kezdte beszédét a kormányfő az összegyűlt tömeg előtt, még négy évet kérve a szavazópolgároktól.

A kormány átalakította, megújította, "áramvonalasította" Magyarországot, "egy lerobbant, döcögő, defektes járgányból üzembiztos, gyors, merész versenyautót építettünk" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az ország napról napra erősödik, visszatért önbecsülése, "újra méltó régi nagy híréhez", és nagyszerű jövő előtt áll.

A gyűlés helyszínéről, a Hősök teréről szólva felidézte: 25 évvel ezelőtt is "itt kezdődött el minden, ezen a téren kezdődött Magyarország felszabadítása".

A mostani rendezvénynek sem véletlenül a Hősök tere a helyszíne - folytatta -, "a hely szelleme" erőt ad, kötelez, és emlékeztet arra, hogy a 2010 előtti húsz évben amikor végre sikerült előre jutni, mindig megjelentek "a régi elvtársak", akik az idő kerekét visszafordították a múltba. De "mi, akik ma itt vagyunk, soha nem adtuk fel", és 2010-ben "csináltunk egy alkotmányos forradalmat".

"Világgá kiáltottuk: a magyaroknak nem kell többé sem kommunizmus, sem szocializmus. Nem kell többé a baloldal jelmezbálja, amellyel a Kun Bélák már száz éve szórakoztatják Európát" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz-KDNP nagygyűlése - további képekért kattintson ide!

A miniszterelnök szerint az elmúlt négy évben elvégeztek mindent, amit lehetett, néha úgy érezte, még annál is többet. Amikor majd megírják e négy év "példátlan történetét", le fogják írni, hogy a magyarok 2010-ben a modern Európában páratlan egységet hoztak létre, bevezették a méltányos közteherviselést, és kiterjesztették azt a bankokra és a multikra is - sorolta.

Le fogják írni - folytatta -, hogy csodaszámba ment, amikor a magyarok visszarántották a csőd széléről az országukat, és négy év alatt szolidan növekvő gazdaságot faragtak belőle. Le fogják írni továbbá, hogy a magyarok lehetetlen dolgokra vállalkoztak, de végül sikeresen megküzdöttek a "pénzvilág Góliátjaival", a birodalmi bürokraták hadseregével és a dunai árhullámmal is - mondta, hangsúlyozva azt is, hogy a magyarok megvédték munkahelyüket, sőt sok százezret teremtettek, és kiszabadították magukat "a Nemzetközi Valutaalap segítő öleléséből" is.

"Farkasszemet nézve a fél világgal" saját nemzeti alaptörvényt alkottak, visszatértek a keresztény gyökereikhez, és egyesítették a Kárpát-medencében feldarabolt és a világban szétszórt nemzetüket - fejtette ki Orbán Viktor, szavait pedig nagy taps és éljenzés kísérte a tömegből.

A magyarok megmutatták, hogy nemcsak erőszakkal, vérrel és fegyverrel lehet történelmet írni, hanem összefogással és egységgel, a magyar észjárást követve - fogalmazott, majd hozzátette: most következhet "e nagyszerű történet" második fejezete, most azt kellene megmutatni, hogy "amit tettünk, nem egyszerű fellángolás volt", hanem "romjainkból való feltámadás".

A kormányfő arról is beszélt, hogy "nekünk, mindannyiunknak van egy közös szenvedélyünk", amit úgy hívnak: Magyarország. "A Duna és az Ipoly mentén, végig a Kárpátok lábainál, lent a bácskai szőlőhegyek között, a Hargita alján, mindenhol a világnak ebben a sarkában magyarnak lenni bátorságot jelent" - mondta. Szavai szerint magyarnak lenni azt jelenti, hogy "része vagy egy hatalmas és nyílt összeesküvésnek, hogy nem engedjük kiszorítani a magyar szót a magyarlakta falvakból és városokból, az iskolákból és a templomokból".

Magyarnak lenni azt is jelenti, hogy "sohasem vagy elégedett a kormányoddal, de ha kell, mindig kiállsz érte, mert tudod, hogy a hazádat szempillantás alatt elfoglalják, kifosztják, felprédálják, és még téged is földönfutó szegénylegénnyé tesznek a saját országodban, ha nem áll az ország élén erős nemzeti kormány" - fogalmazott, azzal zárva gondolatmenetét, hogy magyarnak lenni kifogyhatatlan lehetőséget és kiapadhatatlan tehetséget is jelent. "Az elmúlt négy évben megmutattuk, nem csak szeretünk, de tudunk is magyarok lenni" - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a most véget érő kormányzati ciklusban nagy dolgokat vittek végbe, de ez még csak a kezdet. Az igazán nagy tettek most várnak ránk" - mondta, a feladatok között említve a mindenkinek munkát adó, új magyar gazdaság felépítését, a népességfogyás megállítását és gyarapodásba fordítását, a magyar föld biztonságba helyezését, a biztonságos időskor megadását és a boldogabb nemzedékeket nevelő iskolák megteremtését.

A nyolc nap múlva esedékes parlamenti választásról úgy vélekedett: bár "a csillagok jól állnak", a Fidesz-KDNP az esélyes, ám az esélyesség még nem győzelem, azért keményen meg kell dolgozni.

Az esélyt be is kell váltani "a következő nyolc nap munkájával", mert nincs olyan esély, amelyet ne lehetne eljátszani - mondta, emlékeztetve pártja 2002-es választási vereségére.

Orbán Viktor szerint aki megosztja szavazatát, az egységet bont, aki pedig egységet bont, hazardíroz. Mindenki szavazatára szükség van, egyetlen vokson is múlhat - figyelmeztetett.

"Egységben az erő, egy a tábor, egy a zászló! Csak a Fidesz!" - buzdított a pártelnök-miniszterelnök, aki mintegy húszperces beszédét azzal zárta: "Magasba a zászlókat, fel győzelemre! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!"

Orbán Viktor beszéde után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, köszöni a részvételt annak a mintegy félmillió embernek, aki eljött a Fidesz választási gyűlésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötös lottó, 13. heti nyerőszámok

Az ötös lottó 13. heti sorsolásán a következő számokat húzták ki. Tovább olvasom