Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa

Mától Budapest ismét a nemzet fővárosa - mondta vasárnap késő este Orbán Viktor, aki szerint az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere.


A kormányfő a Fidesz-KDNP eredményváró központjában, Budapest belvárosában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország a vasárnapi összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. Szavait nagy taps fogadta. Mint mondta, Budapest az elmúlt húsz évben mindig vitában állt az ország többi részével, vasárnaptól azonban Budapest az egység része, "mától ismét Budapest a nemzet fővárosa".

Álláspontja szerint a vasárnapi választáson az emberek igent mondtak a nemzeti együttműködés rendszerének politikájára és céljaira, az új, arányos adórendszerre, az együttműködés gazdaságpolitikájára, arra, hogy Magyarországnak új alkotmányra van szüksége, valamint a magyar érdekek határozott érvényesítésére itthon és a nemzetközi világban egyaránt.

A Fidesz elnöke beszédében köszönetet mondott azoknak a választóknak, akik részt vettek a szavazáson, és külön köszöntötte azokat, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták voksukat. Köszönetet mondott önkénteseiknek is, és gratulált a megválasztott polgármestereknek, képviselőknek pártállásra való tekintet nélkül.

A miniszterelnök úgy véli, azt talán senki sem vitatja, hogy egy ország számára az a legnagyobb siker, ha nemzeti összefogás valósul meg valami mellett, valami ellen ugyanis mindig könnyebben születik összefogás, mint valami mellett. Vasárnap Magyarország elérte a legnagyobb sikert: képes volt egységesen kifejezni azt, hogy mit akar - emelte ki. Közölte: Magyarország átlépte saját árnyékát, hiszen immár nemcsak abban elszánt és egységes, hogy "merre ne menjünk, hanem abban is, hogy merre menjünk". Ezért szerinte legalább akkora siker a vasárnapi eredmény, mint az áprilisi győzelem volt.

A választási részvételről szólva úgy értékelt, hogy aki elment szavazni, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, az pedig engedélyt adott munkájuk folytatására.

A mai nap 2010-et a nagy történelmi dátumok közé emeli - jelentette ki, hozzátéve, hogy mostantól 1990-et 2010-zel együtt érdemes említeni: 2010 adja meg ugyanis 1990 értelmét. "Most teljesedett be az, ami akkor és azóta a mai napig nem tudott." Húsz évvel ezelőtt a magyarok egységesek voltak abban, hogy mit nem akarnak, de húsz éven keresztül nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy mit akarnak. "Húsz éven át csak vitatkozni tudtunk, hogy hogyan akarunk élni" - vélekedett, hozzátéve azonban, hogy ez a vita vasárnap este nyugvópontra jutott.

Ezt a sikert "mi, magyarok magunk teremtettük meg a magunk számára" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarország saját magát húzta ki az egyet nem értés csapdájából. Áprilisban a magyarok úgy döntöttek - folytatta -, kormányváltás kell, vasárnap pedig azt nyilvánították ki, helyes irányba fordult az ország szekere, "így kell menniük a dolguknak".

Vasárnap a magyar választók a kormányzásról, az áprilisban megválasztott kabinet munkájáról is véleményt nyilvánítottak; ez egy értékelő választás is volt: a kormány eddigi munkájáról és arról az irányról, amely immár látható valóság - fogalmazott.

Nagy reményekre jogosítja e "történelmi siker" Magyarországot - mondta a miniszterelnök -, mert ezzel "mi, magyarok megteremtettük magunknak a reális esélyt, hogy minden közös célunkat megvalósítsuk", és ha nem is rövid, de belátható időn belül erős, tekintélyes országgá váljon Magyarország.

"A magyarok ma egységesek és elszántak abban, hogy közös erővel nekifogjunk az előttünk álló nagy munkának, és mindenütt, minden településen centiről centire fölemeljük és talpra állítsuk a hazánkat" - jelentette ki, rámutatva ugyanakkor arra, hogy a neheze most következik, "most már tudjuk, mit akarunk, de végig is kell csinálni.

Ehhez mindenkire szükség lesz". "Nehéz lesz, és biztosan lesznek pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy nem sikerül, (...) de bírni kell, és muszáj kitartani" - figyelmeztetett.

Magyarország abban azonban biztos lehet: "bármi lesz, bárhogy is történjen, mi szerényen, alázattal, de a végsőkig ki fogunk tartani. Végig fogjuk csinálni. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor.

Olvasóink írták

 • 15. Jerry 2010. október 05. 14:50
  „Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa.Te jó ég, eddig nem az volt? Eddig mindig azt mondták, hogy Budapest hazánk fővárosa, most tudtam meg, hogy csak mától lett az.Eddig mi volt? Valaki itt eddig hazudott nekünk, vagy itt mostantól hazudik?”
 • 14. Primax 2010. október 04. 13:54
  „" Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa "
  És ?
  A szép ígéreteiről - esetleg - ha nyilatkozna...”
 • 13. HR_XAR 2010. október 04. 13:47
  „amúgy meg milyen többség, ha 6-tal beszorozzuk azon többség minden tagját, akkor tényleg egy hatökör-csoporttal állunk szembe. Visszahozzátok lassan a régi rettegett rendszert.”
 • 12. muskátli 2010. október 04. 12:11
  „akkor szinte mindenhol most a fidesz van porondon. kiváncsi leszek mikor érik el a nyugati szinvonalat?!?! ennyi egyértelmü szavazattal mindenki nyomja a fideszt. aztán ha nem lesz jó belöle akkor ne sirjatok fideszesek! én elöre megmondom, hogy az ország még tovább süllyed, a nagy nulla felé. NULLA mert már most is az!”
 • 11. fortuna54 2010. október 04. 11:44
  „Azok akik hülyének nézik a fideszre szavazókat,egy nép többségével állnak szemben.Kár velük a vita,profi ellenzök.Sok sikert a választottaknak.”
 • 10. HR_XAR 2010. október 04. 11:11
  „Nem baj, rendőrállam lesz újra, visszajönnek a rettegett fekete autók, még nem tudják a fideszhithű katonák mire szavaztak”
 • 9. Imcsi 2010. október 04. 10:54
  „Viktor, mielőtt kimondasz valamit, számolj el (legalább) 10-ig!”
 • 8. Fürgeszarvas 2010. október 04. 09:59
  „Akkor most nem Felcsút a félország fővárosa ? Egyébként ki is osztotta meg az országot és a fővárost , és ezzel a kijelentéssel ki is osztja meg újra ?”
 • 7. knifemaster 2010. október 04. 08:42
  „Melyik nemzeté?”
 • 6. Robusto 2010. október 04. 08:34
  „A Kedves Vezető megdicsérte a plebszet, hogy most is a Nemzeti Együtthülyülésre szavaztak.”
 • 5. mazsi 2010. október 04. 07:20
  „miért??? eddig Bukarest volt,,,,,,”
 • 4. janika 2010. október 04. 07:20
  „A szét szakított nemzet fővárosa! Ha már nevén kell a gyereket nevezni.”
 • 3. Patriot 2010. október 04. 06:33
  „Posztkommunista utódpárt tagjai és a liberális gazemberek kitakarodtak a főváros irányításából.
  További munkájukat a büntetés végrehajtás intézeteiben folytatják.
  :))”
 • 2. Jandex 2010. október 04. 05:56
  „"Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa"
  ????????????????????????????????????????????????????????????????????”
 • 1. elemér 2010. október 04. 02:26
  „Gratula, kivánok sok sikert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikos polgármester lesz egy Hajdú-Bihar megyei településen

A jobbikos Szémán László szerezte meg a polgármesteri széket a Hajdú-Bihar megyei Hencidán, ahol… Tovább olvasom